Υποδηματοποιός

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της «Υποδηματοποιού».
Ο/Η σύγχρονος/η Υποδηματοποιός είναι ο/η τεχνίτης/τρια που δημιουργεί και κατασκευάζει υποδήματα βασισμένος/η στις γνώσεις της παραδοσιακής κατασκευής σχετικά με τα υλικά και τις πρώτες ύλες, χρησιμοποιώντας, ωστόσο, κατά κύριο πλέον λόγο σύγχρονες μεθόδους σχεδιασμού και παραγωγής.
Η υποδηματοποιία ξεκίνησε ως ένα παραδοσιακό επάγγελμα χειροτεχνίας, αλλά πλέον έχει αντικατασταθεί, στον μεγαλύτερο βαθμό, από τη βιομηχανική κατασκευή. Οι μεμονωμένοι/ες Υποδηματοποιοί, επομένως, είναι πλέον αρκετά σπάνιοι/ες, καθώς οι περισσότεροι/ες απασχολούνται είτε ως ωρομίσθιοι είτε ως υπάλληλοι με καθεστώς μηνιαίου μισθού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υποδημάτων.
Η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων υποδηματοποιίας είναι οικογενειακής μορφής και συνήθως δεύτερης ή τρίτης γενιάς. Οι επιχειρήσεις, σχεδόν στο σύνολό τους, είναι συγκεντρωμένες στις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Ανάλογα με την εξειδίκευσή τους χωρίζονται σε κατασκευαστές ανδρικών, γυναικείων ή παιδικών υποδημάτων, ενώ άλλες εξειδικευμένες κατηγορίες υποδημάτων είναι τα ιατρικά-ορθοπεδικά, τα αθλητικά παπούτσια, τα παπούτσια ασφαλείας ή εργασίας κλπ.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα με παράδοση στην κατασκευή καλών ποιοτικά παπουτσιών. Αυτό φαίνεται και από τη μακρόχρονη ιστορία του κλάδου, που ξεκινά από την αρχαιότητα και διατηρείται έως σήμερα, παρά τις όποιες δυσκολίες. Ωστόσο, η υποδηματοποιία παρουσιάζει σοβαρή κρίση τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω του έντονου ανταγωνισμού εισαγόμενων ειδών από διάφορες ξένες χώρες. Όμως, φαίνεται ότι υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης, αν οι Έλληνες βιοτέχνες βασιζόμενοι στη χαμηλότερη τιμή παραγωγής σε σχέση με τις αντίστοιχες εισαγωγές, προσαρμόσουν την παραγωγή τους σύμφωνα με τις προσταγές της μόδας, τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο κατασκευής του υποδήματος και τις σύγχρονες τάσεις για αειφορία στον χώρο του υποδήματος. Επιπλέον, το επάγγελμα του/της Υποδηματοποιού εμφανίζει αφενός δομικές δυσχέρειες, καθώς συγκαταλέγεται στα χαμηλόμισθα επαγγέλματα, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες επαγγελματικές διαδρομές και κατ΄ επέκταση μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης.
Αναλύοντας το επάγγελμα του/της Υποδηματοποιού, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στο πέρασμα των χρόνων επηρεάστηκε από τις τεχνολογικές εξελίξεις, τόσο ως προς τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, όσο και ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την κατασκευή των επιμέρους μερών του υποδήματος. Τα σύγχρονα συστήματα σχεδιασμού CAD επιτρέπουν τη δημιουργία εικονικών πρωτοτύπων που είναι πολύ χρήσιμα στην εξοικονόμηση πόρων και στην επιτάχυνση του χρόνου παράδοσης στην αγορά.
Βασική έλλειψη στο επάγγελμα του/της Υποδηματοποιού είναι ότι την τρέχουσα στιγμή δεν υφίστανται διαθέσιμες εκπαιδευτικές διαδρομές για να αποκτήσει κάποιος τα απαιτούμενα προσόντα άσκησης του επαγγέλματος. Μέσα από το εν λόγω επαγγελματικό περίγραμμα προτείνεται να αναπτυχθούν προγράμματα επιπέδου ISCED 3, τα οποία μπορούν να έχουν θεωρητική ή επαγγελματική κατάρτιση σύμφωνα με τη διεθνή ταξινομία. Έτσι, στο επίπεδο αυτό θα μπορούσαν να ενταχθούν και οι Σχολές Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), οι Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (ΕΣΚ) και οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ), εκτός των αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης
ABSTRACT
craftsmen, based on the lower production price compared to the corresponding imports, ajust their production according to the dictates of fashion, the new technological developments in the field of footwear manufacturing and the modern trends for sustainability in the field of footwear. Moreover, the profession of shoemaker has structural difficulties on the one hand, as it is one of the lowest paid professions, while at the same time there are no specific career paths and therefore no great potential for development. Analyzing the profession of the shoemaker, it is important to mention that, over the years, it has been influenced by technological developments both in terms of the raw materials used and the procedures followed for the manufacturing of the individual parts of the shoe. Modern CAD design systems allow the creation of virtual prototypes which are very useful in saving resources and accelerating delivery time to the market.
A key deficiency in the shoemaking profession is that there are currently no training pathways available to obtain the required qualifications to practice the profession. Within this occupational outline it is proposed to develop ISCED level 3 programmes that can have theoretical or professional training according to the international taxonomy. Thus, the Apprenticeship Schools of the Public Employment Service (DYPA), the Vocational Training Schools (VTS) and the Vocational Schools (EPAS), could also be included, apart from Compulsory Education graduates.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της «Υποδηματοποιού».
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ’ αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 566/08-05-2006) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης δίνoυν τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά την παροχή των υπηρεσιών τους, − φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2, οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε αποτυπώνονται οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν ο κος Μιλτιάδης Σταμπουλής (συγγραφέας), ο κος Ιάκωβος Καρατράσογλου (εμπειρογνώμοναςεκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), ο κος Νικόλαος Πασχάλης (εμπειρογνώμοναςεκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής εργοδοτικής οργάνωσης, εν προκειμένω της ΓΣΕΒΕΕ) ο κος Στέφανος Μεντζέλος (εμπειρογνώμονας επαγγέλματος) και η κα Ιωάννα Προφύρη (σύμβουλος επαγγελματικού περιγράμματος)
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα με την υποστήριξη των επιστημονικών στελεχών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ.κ. Γεωργίας Μιχαλοπούλου και Κωνσταντίνας Λουλούδη υπό την επιστημονική εποπτεία του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κου Παρασκευά Λιντζέρη.
Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9) 2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021). Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων. Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ο σύγχρονος Υποδηματοποιός είναι ένας τεχνίτης που δημιουργεί και κατασκευάζει υποδήματα βασισμένος στις γνώσεις της παραδοσιακής κατασκευής σχετικά με τα υλικά και τις πρώτες ύλες, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους σχεδιασμού και παραγωγής. Σύμφωνα με το πολυγλωσσικό ευρωπαϊκό ταξινομητικό σύστημα δεξιοτήτων, ικανοτήτων και επαγγελμάτων «οι Υποδηματοποιοί και οι συναφείς εργαζόμενοι/ες κατασκευάζουν, τροποποιούν και επισκευάζουν τυποποιημένα, κατά παραγγελία ή ορθοπεδικά υποδήματα και είδη από φυσικό ή συνθετικό δέρμα, όπως αποσκευές, τσάντες και ζώνες (εκτός από τα δερμάτινα ενδύματα, τα καπέλα και τα γάντια), ή συμμετέχουν στην κατασκευή υποδημάτων και συναφών ειδών. Διακοσμούν, ενισχύουν ή τελειώνουν υποδήματα, αποσκευές, τσάντες και ζώνες». ( )
Πιο συγκεκριμένα, ο Υποδηματοποιός επιτελεί μια σειρά από εργασίες που συνίστανται στις κάτωθι:
• Επιλέγει το σχέδιο του υποδήματος που θα κατασκευάσει ανάλογα με τις τάσεις της μόδας (χρώματα, υλικά κατασκευής κ.λπ.) κάθε περιόδου και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μόδα των υποδημάτων.
• Κατασκευάζει τα στάμπα και στη συνέχεια το προμοντέλο και το μοντέλο του υποδήματος και τα αναπτύσσει σε νούμερα.
• Εποπτεύει τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας για τη σωστή απόδοση του σχεδίου.
• Προετοιμάζει και πραγματοποιεί τη διαδικασία κοπής των τμημάτων που απαρτίζουν το φόντι του υποδήματος.
• Προετοιμάζει και πραγματοποιεί τη διαδικασία ραφής και συναρμολόγησης του υποδήματος.
• Τοποθετεί αξεσουάρ ή διακοσμητικά στοιχεία για τη διακόσμηση ή την προστασία των προϊόντων.
• Εξασφαλίζει και ελέγχει τις ποσότητες και την ποιότητα των υποδημάτων ανάλογα με τις προδιαγραφές και την εντολή παραγωγής.
• Πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες (ξύσιμο, καθάρισμα, γυάλισμα κλπ.) ώστε το τελικό προϊόν να καταλήξει στην αρτιότερη δυνατή του μορφή.
• Ελέγχει τις τελικές ποσότητες προϊόντων.
• Συσκευάζει και ετικετάρει τα παραχθέντα υποδήματα με τέτοιον τρόπο ώστε να αποφεύγονται οι παντός τύπου φθορές.
• Εξασφαλίζει και ελέγχει την έγκαιρη παράδοση των προϊόντων
• Ελέγχει τις τελικές ποσότητες προϊόντων.
• Τηρεί τους κανόνες υγιεινής, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος εργασίας για την υγεία, λόγω της σκόνης, του θορύβου και της επαφής με επιβλαβείς ουσίες.
Η υποδηματοποιία ξεκίνησε ως ένα παραδοσιακό επάγγελμα χειροτεχνίας, αλλά πλέον έχει αντικατασταθεί στον μεγαλύτερο βαθμό από τη βιομηχανική κατασκευή. Οι μεμονωμένοι Υποδηματοποιοί, επομένως, είναι πλέον αρκετά σπάνιοι, καθώς οι περισσότεροι απασχολούνται είτε ως ωρομίσθιοι είτε ως υπάλληλοι με καθεστώς μηνιαίου μισθού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υποδημάτων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
− Μεμονωμένοι Υποδηματοποιοί που εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι
− Ωρομίσθιοι ή υπάλληλοι με καθεστώς μηνιαίου μισθού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υποδημάτων
− Ιδιοκτήτες βιοτεχνικών ή βιομηχανικών μονάδων κατασκευής υποδημάτων
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Δεν απαιτείται άδεια άσκησης για το επάγγελμα του Υποδηματοποιού.
3 Στην παρούσα μελέτη η φράση «Υποδηματοποιός» αναφέρεται και στα δύο φύλα. Το αρσενικό γραμματικό γένος χρησιμοποιείται για καθαρά πρακτικούς λόγους.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Υποδηματοποιός |
1η Διαδρομή | Απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Γυμνασίου) επιπέδου 2 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) ή ισότιμου τίτλου – επαγγελματική εμπειρία πέντε (5) ετών – Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση για το θεωρητικό μέρος του συνόλου των ΚΕΛ. |
2η Διαδρομή | Απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Λύκειο) ) επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) ή ισότιμου τίτλου + επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών + Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση για το θεωρητικό μέρος του συνόλου των ΚΕΛ. |
3η Διαδρομή | Δίπλωμα Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), ειδικότητας «Σχεδίασης και κατασκευής υποδημάτων» |
4η Διαδρομή | Δίπλωμα Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), ειδικότητας Τεχνικός τεχνολογίας Ενδύματος και Υποδήματος- Σχεδιαστής Μόδας + επαγγελματική εμπειρία ενός έτους |
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
− Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδος (ΟΒΥΕ)
− Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών
– Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) (https://www.gsevee.gr )
− Σωματεία – μέλη της ΟΒΥΕ
− Ελληνικός Σύνδεσμος Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Υποδημάτων & Εξαγωγέων (ΕΛΣΕΒΒΥΕ) ( https://www.hellenicshoe.eu/elsevie/)
− Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) ( https://gsee.gr/)
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Αποτυπώνει την ιδέα σε σκίτσο και επιλέγει καλαπόδι
− Προετοιμάζει και εφαρμόζει τη διαδικασία κοπής των υλικών που απαρτίζουν το φοντί
− Προετοιμάζει και εφαρμόζει τη διαδικασία της ραφής του υποδήματος
− Μοντάρει το υπόδημα
− Ελέγχει την ποιότητα του τελικού προϊόντος και συσκευάζει τα υποδήματα
− Εφαρμόζει κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και συντηρεί τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται καθ’ όλη τη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής του υποδήματος
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Βασικές αρχές παρακολούθησης παραγγελιών
− Βασικές αρχές ποιοτικού ελέγχου υλικών
− Βασικές γνώσεις διαχείρισης του φοντιού
− Βασικές γνώσεις κοπής
− Βασικές γνώσεις οργάνωσης της παραγωγής
− Βασικές γνώσεις υλικών
− Βασικές γνώσεις προγραμματισμού παραγωγής
− Γνώσεις ελεύθερου σχεδίου
− Γνώσεις styling
− Γνώσεις αισθητικής και χρήσης χρωμάτων
− Γνώσεις ανατομίας ποδιών
− Γνώσεις βυρσοδεψίας
− Γνώσεις για την κατασκευή του φοντιού
− Γνώσεις ειδικών προδιαγραφών και απαιτήσεων των υλικών που χρησιμοποιούνται
− Γνώσεις ελέγχου των ποσοτήτων της παραγωγής
− Γνώσεις εξυπηρέτησης πελατών
− Γνώσεις κατασκευής πατρόν
− Γνώσεις λειτουργίας των μηχανών
− Γνώσεις μονταρίσματος
− Γνώσεις νημάτων
− Γνώσεις παραγγελιοληψίας
− Γνώσεις ποιοτικού ελέγχου προϊόντων
− Γνώσεις ραπτικής
− Γνώσεις συντήρησης των μηχανών
− Γνώσεις συσκευασίας
− Γνώσεις τεχνικών καλαποδιού
− Γνώσεις τεχνολογίας ραφής
− Γνώσεις υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας
− Γνώσεις χρήσης λογισμικού CAD-CAM για παραγωγή σχεδίου
− Κωδικοποίηση των κομματιών φοντιού
− Τεχνικές επικοινωνίας
− Ψυχολογία και τύποι πελατών
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Αντίληψη των τάσεων της μόδας
− Δημιουργία και έλεγχος του τελικού δείγματος
− Διαχείριση έντυπων και ψηφιακών υλικών που απαιτούνται για την παραγγελία
− Έλεγχος της ποιότητας των προϊόντων
− Έλεγχος των προδιαγραφών του δέρματος
− Εφαρμογή διακοσμητικών στοιχείων
− Εφαρμογή και τήρηση οδηγιών και προδιαγραφών
− Εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφάλειας
− Εφαρμογή ποιοτικού ελέγχου κοπής υποδήματος
− Εφαρμογή τεχνικών και διαδικασιών συγκόλλησης
− Εφαρμογή τεχνικών κοπής υποδήματος
− Εφαρμογή τεχνικών ραφής και συρραφής
− Εφαρμογή τεχνικών συναρμολόγησης υποδημάτων
− Εφαρμογή τεχνικών τελειοποίησης υποδημάτων
− Καταμέτρηση των υποδημάτων
− Κατανόηση λήψης της εντολής παραγωγής
− Προγραμματισμός, οργάνωση και διαχείριση πόρων
− Συλλογή, ταξινόμηση και επεξεργασία πληροφοριών
− Συσκευασία υποδημάτων
− Σχεδιασμός σε χαρτί (σκίτσο) ή σε τρισδιάστατο σχέδιο (3D)
− Χειρισμός σχεδιαστικού λογισμικού
− Χρήση εργαλείων κοπής και ραφής
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το επάγγελμα του Υποδηματοποιού απαιτεί καλή υγεία και όραση, επινοητικότητα, συνέπεια, ηρεμία, προσοχή και σημασία στη λεπτομέρεια. Σημαντικά προσόντα του είναι η υπολογιστική ικανότητα, η επιδεξιότητα στις κινήσεις των χεριών και ο καλός συντονισμός στην εκτέλεση των εργασιών του. Όσον αφορά την απασχόληση ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), το επάγγελμα δεν μπορεί να ασκηθεί από άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης και αναπηρίας των άνω άκρων.
Το επάγγελμα του Υποδηματοποιού εμφανίζει αφενός δομικές δυσχέρειες, κατά τη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες επαγγελματικές διαδρομές και κατ΄ επέκταση και μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης. Ειδικότερα, βασική έλλειψη στο επάγγελμα του Υποδηματοποιού είναι ότι, την τρέχουσα στιγμή δεν υφίστανται διαθέσιμες εκπαιδευτικές διαδρομές για να αποκτήσει κάποιος τα απαιτούμενα προσόντα άσκησης του επαγγέλματος.