Υπάλληλος Πρατηρίου Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της «Υπαλλήλου πρατηρίου παροχής καυσίμων και ενέργειας».
Ως Υπάλληλος Πρατηρίου Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας ορίζεται ο/η εργαζόμενος/η σε πρατήριο καυσίμων του οποίου ο κύριος ρόλος είναι να φροντίζει για την ομαλή διεξαγωγή του εφοδιασμού του πρατηρίου καθώς και των οχημάτων με καύσιμα. Στις αρμοδιότητές του/της περιλαμβάνονται ο έλεγχος, η φροντίδα και η ασφάλεια των εγκαταστάσεων του πρατηρίου. Επιπρόσθετα, ένας Υπάλληλος Πρατηρίου Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας είναι σε θέση να φέρει σε πέρας διαφόρων ειδών πρόσθετες εργασίες όπως ο καθαρισμός και η αλλαγή λαδιών των οχημάτων (Indeed Editorial Team, 2022).
Το συγκεκριμένο επάγγελμα ακολούθησε τις τεχνολογικές εξελίξεις στις μεθόδους εφοδιασμού με καύσιμα που σταδιακά κατέστησαν απαραίτητη την ενσωμάτωση σε αυτό γνώσεων και δεξιοτήτων όπως ο χειρισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και η τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, σε αρκετές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, η θέση εργασίας του Υπαλλήλου Πρατηρίου Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας έχει αυτοματοποιηθεί πλήρως και τα αντίστοιχα καταστήματα λειτουργούν με βάση το μοντέλο της αυτοεξυπηρέτησης. Τα τελευταία χρόνια, η αναβάθμιση του ρόλου του φυσικού αερίου αλλά και η καθιέρωση των ηλεκτρικών οχημάτων δημιούργησαν την ανάγκη επανεξέτασης των αναγκαίων προσόντων του στελέχους πρατηρίου καυσίμων και ενέργειας καθώς και την τυποποίησή τους.
Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν περίπου 5.566 πρατήρια καυσίμων, με το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά να βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και απασχολούν 1.777 εργαζόμενους, υπό καθεστώς μισθωτής σχέσης εργασίας. Ολοένα και αυξανόμενη σημασία για τον τρόπο λειτουργίας των πρατηρίων καυσίμων διαδραματίζουν και οι κανονισμοί που φροντίζουν για την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης των αποβλήτων των πρατηρίων καυσίμων, που οριοθετεί τα αντίστοιχα καθήκοντα των εργαζομένων σε αυτά.
Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για το επάγγελμα αποτυπώνονται στο παρόν επαγγελματικό περίγραμμα (ΕΠ) καθώς και στο αντίστοιχο πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών (ΠΕΠ) και αναμένεται να οδηγήσουν στην ομαλή και ασφαλή λειτουργικότητα του κλάδου και κατ’ επέκταση, στην παροχή υψηλότερου επιπέδου υπηρεσιών στον χώρο των πρατηρίων καυσίμων.
ABSTRACT
The specific profession followed the technological developments in fueling methods that gradually made it necessary to incorporate knowledge and skills such as the handling of computers and electronic devices and the observance of strict safety protocols. Unlike in Greece, in several countries of the developed world, the job position of the supply station executive has been fully automated and the corresponding stores operate based on the self-service model. In recent years, the upgrading of the role of natural gas as well as the establishment of electric vehicles created the need to review the necessary qualifications of Fuel and Energy Supply Station Employee and their standardization.
Nowadays, in Greece operate approximately 5.566 supply stations, with the largest percentage of them located in large urban centers and they employ 1.777 workers under salaried employment status. The regulations that take care of the protection of the environment play an increasingly important role in the operation of fuel stations. In particular, there is a legislative framework regarding the ways of managing the waste of fuel stations, which delimits the respective duties of the employees in them.
All the above and many other interesting facts about the profession are reflected in this occupational profile (OP) as well as in the corresponding framework of educational specifications (FES) and are expected to lead to the smooth and safe operation of the sector and, by extension, to the provision of a higher level of services in the area of fuel stations.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της «Υπαλλήλου Πρατηρίου Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας».
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά την παροχή των υπηρεσιών τους,
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2, οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει:
i) την εισαγωγή,
ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος,
iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος,
iv) τη βιβλιογραφία και
v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε αποτυπώνονται οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν η κα Φωτεινή Αγραφιώτη (συγγραφέας), ο κος Ιωάννης Στεφανίδης (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), ο κος Νικόλαος Παπαγεωργίου (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής εργοδοτικής οργάνωσης, εν προκειμένω της ΓΣΕΒΕΕ), ο κος Ευάγγελος Χαϊνάς (εμπειρογνώμονας επαγγέλματος) και η κα Κωνσταντίνα Λουλούδη (σύμβουλος επαγγελματικού περιγράμματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα με την υποστήριξη των επιστημονικών στελεχών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ.κ. Γεωργίας Μιχαλοπούλου και Κωνσταντίνας Λουλούδη, υπό την επιστημονική εποπτεία του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κου Παρασκευά Λιντζέρη.
1 «Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)» 2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021). Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων. Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Υπάλληλος Πρατηρίου Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας είναι ο εργαζόμενος σε πρατήριο καυσίμων ο κύριος ρόλος του οποίου είναι να φροντίζει για την ομαλή διεξαγωγή του εφοδιασμού του πρατηρίου καθώς και των οχημάτων με καύσιμα. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται ακόμη, ο έλεγχος, η φροντίδα και η ασφάλεια των εγκαταστάσεων του πρατηρίου. Επιπρόσθετα, ένας υπάλληλος πρατηρίου παροχής καυσίμων και ενέργειας είναι επιθυμητό να μπορεί να φέρει σε πέρας διαφόρων ειδών πρόσθετες εργασίες όπως ο καθαρισμός και η αλλαγή λαδιών των οχημάτων (Indeed Editorial Team, 2022).
Ο Υπάλληλος Πρατηρίου Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας μπορεί να εργαστεί σε αμιγές ή μεικτό πρατήριο καυσίμων ως μισθωτός ή ως αυτοαπασχολούμενος.
Ανάλογα με τις κατηγορίες καυσίμων που διακινούνται, το Πρατήριο Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας (παρ. 7α αρ 114 ν. 4070/2012) κατηγοριοποιείται ως εξής:
• Πρατήριο υγρών καυσίμων
• Πρατήριο Υγραερίου
• Πρατήριο πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG)
• Πρατήριο Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) ή/και Υγροποιημένου/Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (L-CNG):
• Πρατήριο υδρογόνου
• Μικτά πρατήρια με οποιοδήποτε συνδυασμό των ανωτέρω καυσίμων
Ο όρος «καύσιμα» στην παρούσα μελέτη αναφέρεται σε υγρά καύσιμα, υγραέριο,φυσικό αέριο, βιοαέριο, υδρογόνο και ηλεκτρική ενέργεια
Αναλυτικότερα, ο Υπάλληλος Πρατηρίου Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες για την εκτέλεση εργασιών όπως η διεκπεραίωση συναλλαγών σε μετρητά ή με τη χρήση POS, η τήρηση αρχείων πωλήσεων καυσίμων, ο καθαρισμός και συντήρηση των εγκαταστάσεων του πρατηρίου. Φροντίζει επίσης για τον ανεφοδιασμό του πρατηρίου με καύσιμα και αναλώσιμα και για τον έγκαιρο και ασφαλή εφοδιασμό των οχημάτων των πελατών με καύσιμα ή ηλεκτρική ενέργεια, ενώ παράλληλα – οι τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων που διαθέτουν, ανά μονάδα μέτρησης, θα πρέπει να αναρτώνται στο πρατήριό τους σε πινακίδα (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ., 2017). Ακόμη, ενημερώνει τους πελάτες σχετικά με τις προσφορές και τις εκπτώσεις που υπάρχουν στο εκάστοτε πρατήριο καυσίμων. Σύμφωνα και με το πολυγλωσσικό ευρωπαϊκό ταξινομητικό σύστημα δεξιοτήτων, ικανοτήτων και επαγγελμάτων ESCO, στις αρμοδιότητές του συγκαταλέγονται και ορισμένες προαιρετικές εργασίες συντήρησης σε οχήματα, όπως ο έλεγχος της στάθμης των λιπαντικών και ψυκτικών υγρών, η συμπλήρωσή τους, ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών και η αντικατάσταση λαμπτήρων και υαλοκαθαριστήρων. Σημαντικό μέρος της δουλειάς του αποτελεί η τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών ασφαλείας κατά τις διαδικασίες ανεφοδιασμού του πρατηρίου και της πώλησης καυσίμων, όπως η τοποθέτηση σημάτων που οριοθετούν τον χώρο, ο έλεγχος για πιθανές διαρροές και η ετοιμότητα για ενδεχόμενη χρήση πυροσβεστήρων. Τέλος, εποπτεύει τον χώρο του πρατηρίου για τυχόν φθορές και βλάβες και ειδοποιεί τα αρμόδια συνεργεία για την αποκατάστασή τους.
Συνοπτικά, ο Υπάλληλος Πρατηρίου Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας είναι αρμόδιος για:
– Την προετοιμασία και οργάνωση του χώρου πρατηρίου καυσίμων
– Τον εφοδιασμό οχημάτων με καύσιμα
– Την παραλαβή καυσίμων
– Τη φόρτωση του βυτιοφόρου έως 1500l
– Την παράδοση καυσίμων με βυτιοφόρο έως 1500l
– Την τήρηση των κανόνων ασφαλείας
3 Στην παρούσα μελέτη η φράση «Υπάλληλος Πρατηρίου Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας» αναφέρεται και στα δύο φύλα. Το αρσενικό γραμματικό γένος χρησιμοποιείται για καθαρά πρακτικούς λόγους.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
− Πρατήρια Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας
− Ιδιωτικός χώρος πελατών/πελατισσών
Δεν απαιτείται άδεια, ούτε υπάρχουν ειδικές προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.
Αντιθέτως, έχουν θεσπιστεί όροι και προϋποθέσεις για την ίδρυση και τη λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η άδεια λειτουργίας για την ίδρυση και τη λειτουργία Πρατηρίου Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας περιγράφεται από:
• Του π.δ. 1224/1981 «Περί όρων και προϋποθέσεων ιδρύσεως και λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων κειμένων εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων ή κωμών ή εγκεκριμένων οικισμών ή εν γένει κατοικημένων περιοχών» (Α ́ 303).
• Του β.δ. 465/1970 «Περί όρων και προϋποθέσεων εγκαταστάσεως και λειτουργίας αντλιών καυσίμων προ πρατηρίων κειμένων εκτός των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και κωμών ή εκτός κατοικημένων εν γένει περιοχών και περί κυκλοφοριακής συνδέσεως εγκαταστάσεων μετά των οδών» (Α ́ 150).
• Του π.δ. 595/1984 «Όροι και προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας πρατηρίων διανομής υγραερίου GPL(LPG)» (Α ́218)
• Της υπ’ αρ. 11709/15-01-2024 «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών, αρμοδίων οργάνων, όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων, με εγκατάσταση διατάξεων παροχής (σημεία ανεφοδιασμού) συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), συμπιεσμένου βιομεθανίου και συμπιεσμένου μείγματος φυσικού αερίου – βιομεθανίου σε τροχοφόρα οχήματα, όπως, 1. πρατήρια αμιγώς συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) ή 2. μικτά πρατήρια α. υγρών καυσίμων, υγραερίου (LPG) και συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) ή β. υγραερίου (LPG) και συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) ή γ. υγρών καυσίμων και συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG)» (Β ́ 402).
• Της υπ’ αρ. 188543/1-7-2022 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και τεχνικών προδιαγραφών για την εγκατάσταση διατάξεων παροχής (σημεία ανεφοδιασμού) Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) σε τροχοφόρα οχήματα, σε υφιστάμενα ή υπό αδειοδότηση «Πρατήρια Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας» (B’ 3368).
• Της υπ’ αρ. οικ. 118664/12-04-2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και τεχνικών προδιαγραφών για την εγκατάσταση πρατηρίων υδρογόνου για την κίνηση οχημάτων οδικών μεταφορών» (Β ́ 2570).
• Της υπ ́ αρ. 37776/2645/24-05-2017 «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πρατηρίων υγρών καυσίμων για την εξυπηρέτηση των οχημάτων και μηχανημάτων έργων (ιδιόκτητων ή συμβεβλημένων με οποιαδήποτε μορφή με τον κύριο ή κάτοχο του ιδιωτικού πρατηρίου), αλλά και των λοιπών λειτουργικών αναγκών των πάσης μορφής εργοταξίων, μεταλλείων, ορυχείων, λατομείων και άλλων εγκαταστάσεων προσωρινής λειτουργίας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια» (Β ́ 1882).
• Της υπ’ αρ. 128145/2020 «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πρατηρίων υγρών καυσίμων για την εξυπηρέτηση των ιδιόκτητων ή μισθωμένων φορτηγών αυτοκινήτων μεταφορικών εταιρειών» (Β ́ 5583).
• Της οικ. 33180/351/2019 «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων (σημείων
ανεφοδιασμού) υγρών καυσίμων, υγραερίου και φυσικού αερίου, εντός της λιμενικής ζώνης και σε τουριστικούς λιμένες (μαρίνες) για την αποκλειστική διάθεση των καυσίμων σε σκάφη» (Β 1454)
• Της 261164/2022 «Συμπλήρωση της υπ’ αρ. 33180/351/23-04-2019 (Β’ 1454) κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων (σημείων ανεφοδιασμού) υγρών καυσίμων, υγραερίου και φυσικού αερίου, εντός της λιμενικής ζώνης και σε τουριστικούς λιμένες (μαρίνες) για την αποκλειστική διάθεση των καυσίμων σε σκάφη» για εγκαταστάσεις που διαθέτουν άδεια εγκατάστασης αποθήκευσης καυσίμων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3982/2011 (Α’ 143) ή του ν. 3325/2005 (Α’ 68)» (Β’ 4512).
• Της 181170/2021 «Καθορισμός των τεχνικών προδιαγραφών των επιμέρους εγκαταστάσεων της εγκατάστασης παροχής καυσίμων για την εξυπηρέτηση αεροσκαφών υδατοδρομίου και των διαδικασιών εφοδιασμού των δεξαμενών αυτής με καύσιμα, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων για τη
χορήγηση της άδειας λειτουργίας της» (Β ́ 3134)
εγκατάσταση συσκευών φόρτισης συσσωρευτών ηλεκτροκίνητων οχημάτων (σημεία επαναφόρτισης), στις εγκαταστάσεις
εξυπηρέτησης οχημάτων, σε δημοσίως προσβάσιμα σημεία επαναφόρτισης κατά μήκος του αστικού, υπεραστικού και εθνικού
οδικού δικτύου καθώς και σε χώρους στάθμευσης δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.
Δεν υπάρχουν υφιστάμενες διαδρομές απόκτησης των απαιτούμενων προσόντων, που να ρυθμίζουν το συγκεκριμένο επάγγελμα. Οι προτεινόμενες διαδρομές απόκτησης των απαιτούμενων προσόντων είναι:
υπάλληλος Πρατηρίου Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας
|
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Οι συνδικαλιστικές ή επιστημονικές οργανώσεις που είναι σχετικές με το επάγγελμα είναι οι παρακάτω:
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), https://popek.gr/
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) περιλαμβάνει 16 σωματεία, συνδέσμους και ενώσεις:
• Σωματείο Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών Άρτης
• Σύνδεσμος Αττικής Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ( Σ.Α.Π.Ε.Κ.)
• Ένωση Πωλητών Υγρών Καυσίμων Νομού Γρεβενών
• Σύνδεσμος Πωλητών Πετρελαιοειδών Ηρακλείου
• Ένωση Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων & Σταθμών αυτ/των Θες/νίκης & Περιοχής “Ο Άγιος Χριστόφορος”
• Σύλλογος Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Νομού Κέρκυρας
• Σωματείο Βενζινοπωλών Κω – Καλύμνου
• Σωματείο Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων & Εκμεταλλευτών Πλυντηρίων – Λιπαντηρίων Ν. Λάρισας
• Ένωση Βενζινοπωλών Ν. Λασιθίου
• Ένωση Βενζινοπωλών Λέσβου – Λήμνου
• Σωματείο Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ν. Ξάνθης ̈Ο Άγιος Χριστόφορος ̈
• Σύνδεσμος Ν. Πρέβεζας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ( Σ.Π.Π.Ε.Κ.)
• Ένωση Βενζινοπωλών Ν. Ρεθύμνου
• Σύνδεσμος των εν Νομώ Ροδόπης Καταστηματαρχών Πωλητών Βενζίνης Πετρελαιοειδών Προϊόντων & Κατόχων
Σταθμών Αυτοκινήτων μετά Βενζιναντλίας
• Σωματείο Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων & Λιπαντικών Ν. Φλώρινας ̈Ο Άγιος Χριστόφορος ̈
• Ένωση Πρατηριούχων Βενζίνης & Πετρελαιοειδών Ν, Χανίων
2. Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (Ο.Β.Ε), https://www.obe.gr/
Στον παραπάνω σύνδεσμο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος οι χρήστες μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για σωματεία, συνδέσμους και ενώσεις που υπάρχουν, με βάση το γεωγραφικό διαμέρισμα που τους ενδιαφέρει.
3. Οργανώσεις εργαζομένων:
• Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) https://oiye.gr/
• Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας http://www.eka.org.gr/
• Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) https://gsee.gr/
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Προετοιμάζει τον χώρο του πρατηρίου για τη διαδικασία παραλαβής – εφοδιασμού καυσίμων
− Παρέχει υπηρεσίες παραλαβής – εφοδιασμού καυσίμων του πρατηρίου
− Παρέχει υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών/πελατισσών του πρατηρίου καυσίμων
− Ελέγχει, φροντίζει και λαμβάνει μέτρα για την ασφάλεια στον χώρο του πρατηρίου
− Παρέχει υπηρεσίες εφοδιασμού των οχημάτων με καύσιμα
− Παρέχει υπηρεσίες παράδοσης καυσίμων με βυτιοφόρο
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Βασικές γνώσεις για τον έλεγχο των οχημάτων
− Βασικές γνώσεις μηχανολογίας
− Βασικές γνώσεις προστασίας περιβάλλοντος
− Βασικές γνώσεις πυρόσβεσης και πυρασφάλειας
− Βασικές γνώσεις χειρισμού Η/Υ
− Βασικές γνώσεις χειρισμού υγρών, αερίων καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας
− Βασική γνώση αγγλικών
− Εφοδιασμός καυσίμων δεξαμενών πρατηρίου
− Παράδοση καυσίμων με βυτιοφόρο έως 1500 l
− Υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας
− Χειρισμός ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου
− Χειρισμός ηλεκτρονικού συστήματος παροχής καυσίμου
− Χειρισμός συσκευών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Έκδοση αποδείξεων πώλησης
− Έκδοση τιμολογίου
− Έλεγχος ενδείξεων αντλίας
− Έλεγχος αποθεμάτων
− Έλεγχος συστημάτων διαρροών καυσίμου
− Έλεγχος λειτουργίας αντλίας καυσίμου
− Έλεγχος λειτουργίας μετρητών
− Έλεγχος πυροσβεστήρα
− Έλεγχος της σφραγίδας των δειγμάτων καυσίμων
− Έλεγχος λειτουργίας του προγράμματος εισροών/εκροών 13 xii
− Έλεγχος χώρου για φθορές και βλάβες
− Έλεγχος διαρροών καυσίμων και λιπαντικών
− Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση αντλίας καυσίμου
− Εξυπηρέτηση πελατών/πελατισσών
− Εποπτεία της διανομής καυσίμων
− Εφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων
− Καθοδήγηση βυτιοφόρου
− Καθοδήγηση οχημάτων
− Καταχώρηση παραγγελίας
− Παραλαβή/αποθήκευση δειγμάτων υγρών καυσίμων
− Παραλαβή/αποθήκευση παραστατικών
− Παροχή κατευθυντήριων γραμμών στους πελάτες σχετικά με την επιλογή προϊόντων
− Ρύθμιση τιμής καυσίμου
− Συμπλήρωση βιβλίου κίνησης
− Σύνδεση/αποσύνδεση δεξαμενής με βυτιοφόρο κατά την παράδοση καυσίμου
− Τήρηση κανόνων ασφαλείας
− Τοποθέτηση απορροφητικών υλικών σε περίπτωση διαρροής
− Τοποθέτηση σημάτων απαγόρευσης
− Υποδοχή πελατών/πελατισσών
− Υπολογισμός ποσότητας καυσίμου
− Χρήση επιστομίου
− Χρήση πυροσβεστήρων
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Καθώς η βιομηχανία καυσίμων και πετρελαιοειδών συνεχίζει να εξελίσσεται, οι υπάλληλοι πρατηρίων καυσίμων αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις που προκύπτουν από την αυξανόμενη αυτοματοποίηση και την εισαγωγή εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές, οι υπάλληλοι του πρατηρίου καυσίμων πρέπει να είναι προσαρμοστικοί και πρόθυμοι να αποκτήσουν νέες δεξιότητες.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους συνοδούς πρατηρίων καυσίμων είναι η αυξανόμενη αυτοματοποίηση των συστημάτων διανομής καυσίμων. Πολλά πρατήρια καυσίμων στο εξωτερικό είναι πλέον εξοπλισμένα με αντλίες αυτοεξυπηρέτησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι πελάτες μπορούν να αντλούν τα δικά τους καύσιμα χωρίς τη βοήθεια συνοδού. Στην περίπτωση επέκτασης αυτού του μοντέλου και στην Ελλάδα, οι υπάλληλοι του πρατηρίου καυσίμων μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο διατηρώντας καθαρά και λειτουργικά τα πρατήρια και βοηθώντας τους πελάτες που το χρειάζονται σε περίπτωση πρατηρίου με αντλίες αυτοεξυπηρέτησης.
Επιπλέον, καθώς η ζήτηση για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα συνεχίζει να αυξάνεται, οι υπάλληλοι πρατηρίων καυσίμων μπορεί να χρειαστεί να μάθουν πώς να χειρίζονται και να συντηρούν νέους τύπους εξοπλισμού τροφοδοσίας καυσίμων. Αυτό θα απαιτήσει πρόσθετη εκπαίδευση και γνώση της τελευταίας τεχνολογίας στον κλάδο.
Για να εναρμονιστούν με τις εξελίξεις στον τομέα τους, οι υπάλληλοι του πρατηρίου καυσίμων μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα, όπως η παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης και η αναζήτηση πρόσθετων πιστοποιήσεων σε σχετικούς τομείς. Μπορούν επίσης να ενημερώνονται για τις τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας στον κλάδο και να είναι πρόθυμοι να προσαρμοστούν σε νέους ρόλους στο αναδυόμενο εργασιακό τοπίο.