Θαλαμηπόλος
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά την ανάπτυξη του Επαγγελματικού Περιγράμματος του/της «Θαλαμηπόλου– Αρχιθαλαμηπόλου Εμπορικού Ναυτικού». Ως Θαλαμηπόλος–Αρχιθαλαμηπόλος Εμπορικού Ναυτικού ορίζεται ο/η υπάλληλος του ξενοδοχειακού τομέα του πλοίου (υπηρεσία διαμερισμάτων–ενδιαιτημάτων, ΠΔ394/1986), ο οποίος εξυπηρετεί καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους επιβάτες, από την άφιξή τους στο πλοίο έως την αναχώρησή τους από αυτό.
Ο κλάδος της Ναυτιλίας στον οποίο εντάσσεται το επάγγελμα του/της Θαλαμηπόλου–Αρχιθαλαμηπόλου Εμπορικού Ναυτικού εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική, ειδικά στην ελληνική αγορά, λόγω της συμβολής της στην οικονομία. Οι τάσεις για το μέλλον εμφανίζονται αυξητικές, μιας και η ελληνική ναυτιλία διατηρεί έναν συνεχώς αυξανόμενο στόλο στον οποίο εντάσσονται πολλοί απασχολούμενοι.
Η ναυτιλιακή βιομηχανία συνεισφέρει περί τα 14 δις ευρώ ανά έτος στο ελληνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα παρέχει 190.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Ο ξενοδοχειακός τομέας των επιβατηγών πλοίων απασχολεί τον μεγαλύτερο όγκο προσωπικού, που αγγίζει περίπου το 27% του συνόλου του πληρώματος ανά ειδικότητα ναυτολόγησης.
Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου Επαγγελματικού Περιγράμματος, καθώς και η προσαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος στις ανάγκες του αντικειμένου της εργασίας, εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν σημαντικά στη γενικότερη ανάπτυξη του κλάδου.
ABSTRACT
The present study concerns the development of the occupational profile of the “Steward – Chief steward” of Merchant Marine. He or she is an officer in the ship’s hotel sector (Apartment-Residency, PO 394/ 1986), serving passengers throughout their journey from arrival to departure.
The Maritime industry, which includes the profession of “Steward -Chief steward”, is particularly dynamic in the Greek market, due to its contribution to the economy. Trends for the future are on the rise as Greek shipping maintains an ever-growing fleet of many employees.
The shipping industry contributes about 14 billion euros per year to Greek GDP while providing 190,000 direct and indirect jobs in our country. The hotel sector of passenger ships employs the largest staff, accounting for about 27% of the total crew per seagoing specialty.
The development of this Occupational Profile, and the adaptation of the educational program to the needs of the subject matter, are expected to contribute significantly to the overall development of the industry.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΣΥΝΟΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ως Θαλαμηπόλος-Αρχιθαλαμηπόλος Εμπορικού Ναυτικού 2 ορίζεται ο ναυτικός του ξενοδοχειακού τομέα του πλοίου (υπηρεσία διαμερισμάτων-ενδιαιτημάτων, ΠΔ 394/1986), ο οποίος εξυπηρετεί σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους επιβάτες, από την άφιξή τους στο πλοίο έως την αναχώρησή τους από αυτό.
Σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ)3 για τα πληρώματα πλοίων, η ιεραρχική διάκριση διαμορφώνεται ως εξής:
• Προϊστάμενος Αρχιθαλαμηπόλος
• Αρχιθαλαμηπόλος Τραπεζαρίας (Εστίαρχος)
• Αρχιθαλαμηπόλος
• Θαλαμηπόλος
• Επίκουρος (Βοηθός θαλαμηπόλος)
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τμήματα ξενοδοχειακού τομέα (υπηρεσία διαμερισμάτων-ενδιαιτημάτων) επιβατηγών Ε/Γ (ακτοπλοϊκών, μεσογειακών-–τουριστικών, πορθμείων) και εμπορικών πλοίων. Το πλοίο είναι ένας χώρος εργασίας ευμετάβλητος και συνεχώς μετακινούμενος. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό διαμορφώνει την εργασία του ναυτικού ως μοναδική και με σαφείς ιδιαιτερότητες. Ο ναυτικός δεν έχει τη δυνατότητα επιλογής αλλαγής περιβάλλοντος και πέραν των ωρών εργασίας του, αλλά είναι υποχρεωμένος από τη φύση αυτής να παραμένει και να διαμένει στον χώρο εργασίας, δηλαδή στο πλοίο, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και για όσο διαρκεί η επαγγελματική του προσφορά. Η παραπάνω εργασία απαιτεί επαγγελματική ετοιμότητα, ανεξαρτήτως ωραρίου, για την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επίσης, η διαρκώς αυξανόμενη ανάπτυξη των μεγάλων θαλαμηγών πλοίων, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, έχει αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης στα ναυτικά επαγγέλματα όπως αυτό του Θαλαμηπόλου.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Για την άσκηση του επαγγέλματος του Θαλαμηπόλου υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, πέραν των τυπικών προσόντων, που καθορίζονται με νομοθετικές διατάξεις. Η βασική προϋπόθεση είναι το ναυτικό φυλλάδιο, για την απόκτηση του οποίου απαιτούνται τα παρακάτω:
• Να έχει συμπληρώσει ημερολογιακά το δέκατο έκτο (16ο) έτος της ηλικίας του και να μην υπερβαίνει το εξηκοστό τέταρτο (64ο) (π.δ. 104/2020) ή να έχει συμπληρώσει το 16 ο έτος της ηλικίας του άνευ ανώτατου χρονικού ορίου ηλικίας (π.δ. 260/2001).
• Να είναι απόφοιτος Γυμνασίου (π.δ. 104/2020 όπως ισχύει) ή Δημοτικού (π.δ. 260/2001 όπως ισχύει).
• Να μην έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη κατά την τελευταία δεκαετία.
• Να μην έχει καταδικασθεί κατά την τελευταία δεκαετία σε φυλάκιση ανώτερη του εξαμήνου συνολικά για λαθρεμπορία, κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, διευκόλυνση εισόδου στο ελληνικό κράτος ή εξόδου από αυτό υπηκόου τρίτης χώρας, χωρίς να υποβληθεί στον απαιτούμενο έλεγχο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ένεκα παραβάσεων των διατάξεων περί ναρκωτικών και προστασίας του Νομίσματος και για εγκλήματα κατά των ηθών (π.δ. 104/2020) ή να μην έχει καταδικασθεί κατά την τελευταία δεκαετία σε φυλάκιση ανώτερη του εξαμήνου συνολικά για λαθρεμπορία, κλοπή, απάτη, ένεκα παραβάσεων των διατάξεων περί ναρκωτικών και προστασίας του Εθνικού Νομίσματος και για εγκλήματα κατά των ηθών (π.δ. 260/2001).
• Να έχει αποφοιτήσει επιτυχώς από τον βασικό κύκλο σπουδών Σχολής Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (δεν είναι υποχρεωτικό για ναυτικό φυλλάδιο που εκδίδεται σύμφωνα με το π.δ. 260/2001).
• Να είναι υγιής και ικανός για το ναυτικό επάγγελμα εφόσον κριθεί ΙΚΑΝΟΣ από τις Υγειονομικές Επιτροπές Απογραφομένων Ναυτικών και Εργατών Θαλάσσης (ΥΕΑΝΕΘ) ή την Ανώτατη Ναυτική Υγειονομική Επιτροπή (ΑΝΥΕ).
• Άρρενες από δεκαοκτώ (18) ετών και άνω να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για λιποταξία ή ανυποταξία και να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να βρίσκονται νόμιμα εκτός των τάξεων του στρατεύματος.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
Το επάγγελμα του Θαλαμηπόλου-Αρχιθαλαμηπόλου Εμπορικού Ναυτικού (Ε.Ν.) είναι ρυθμισμένο, και ως εκ τούτου, σχετικές νομοθετικές διατάξεις προσδιορίζουν τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων προκειμένου να εκδοθούν οι επαγγελματικές άδειες. Αναλυτικά θα αναφερθούν στην Ενότητα Δ του Επαγγελματικού Περιγράμματος. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του π.δ. 394/1986 «Αποδεικτικά ναυτικής ικανότητας υπηρεσίας διαμερισμάτων Ε.Ν.» (Α΄ 176), όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 434/1989 (Α΄188), το π.δ. 307/1991 (Α΄ 105), το π.δ. 27/2004 (Α΄ 23) και το π.δ. 49/2023 (Α΄ 103), καθώς και το π.δ. 133/2000 (Α΄ 116), τα απαιτούμενα ειδικά προσόντα για την απόκτηση διπλωμάτων, πτυχίων και αδειών κατηγορίας Υπηρεσίας Διαμερισμάτων του Κλάδου Προσωπικού Γενικών Υπηρεσιών Εμπορικού Ναυτικού ορίζονται ως εξής:
Δίπλωμα Προϊσταμένου Αρχιθαλαμηπόλου Ε.Ν.
α. Για τους κατόχους απολυτηρίου Λυκείου ή τους κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑ.Λ. ή τους αποφοίτους Ι.Ε.Κ. με ειδικότητα σχετική με ξενοδοχειακές σπουδές ή τους κατόχους πτυχίου Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού: δώδεκα (12) μήνες θαλάσσια υπηρεσία μετά την απόκτηση του πτυχίου Αρχιθαλαμηπόλου Ε.Ν..
β. Για τους κατόχους απολυτηρίου Γυμνασίου ή ενδεικτικού αποφοίτησης τρίτης τάξης Γυμνασίου παλαιού τύπου ή ισότιμου με αυτά, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τη θαλάσσια υπηρεσία των τριάντα έξι (36) μηνών ως Αρχιθαλαμηπόλοι σε επιβατηγά πλοία, επιτρέπεται η συμμετοχή σε εξετάσεις εντός τεσσάρων (4) ετών, αρχής γενομένης από την 25.4.2023, με δυνατότητα επανεξέτασης εντός τριάντα έξι (36) μηνών από την έναρξη της εξεταστικής περιόδου στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά.
γ. Επιτυχής δοκιμασία σε εξετάσεις μετά τη συμπλήρωση της απαιτούμενης θαλάσσιας υπηρεσίας. Οι εξετάσεις για απόκτηση του διπλώματος Προϊσταμένου Αρχιθαλαμηπόλου Ε.Ν. διενεργούνται μία φορά το χρόνο, τη χρονική περίοδο από 1/11 έως 31/3. Πτυχίο Αρχιθαλαμηπόλου Ε.Ν.
α. Για τους κατόχους απολυτηρίου εξατάξιου Γυμνασίου ή Λυκείου ή ισότιμου με αυτά: είκοσι τέσσερις (24) μήνες υπηρεσία θαλαμηπόλου σε επιβατηγά πλοία μετά την απόκτηση της άδειας Θαλαμηπόλου Α› τάξης Ε.Ν.
β. Για τους αποφοίτους υποχρεωτικής εκπαίδευσης: τριάντα έξι (36) μήνες υπηρεσία θαλαμηπόλου σε επιβατηγά πλοία μετά την απόκτηση της άδειας Θαλαμηπόλου Α΄ τάξης Ε.Ν.
γ. Επιτυχής δοκιμασία σε εξετάσεις, μετά την συμπλήρωση της απαιτούμενης θαλάσσιας υπηρεσίας.
Οι εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου Αρχιθαλαμηπόλου διενεργούνται μία φορά το χρόνο, τον Ιανουάριο.
Άδεια Θαλαμηπόλου Α΄ τάξης Ε.Ν.
α. αα) Για τους αποφοίτους υποχρεωτικής εκπαίδευσης: τριάντα έξι (36) μήνες συνολική θαλάσσια υπηρεσία διαμερισμάτων, από την οποία τουλάχιστον είκοσι τέσσερις (24) μήνες ως θαλαμηπόλος ή βοηθός θαλαμηπόλου και η υπόλοιπη ως μάγειρας ή δώδεκα (12) μήνες συνολική θαλάσσια υπηρεσία ως επίκουρος θαλαμηπόλος. Ένα τουλάχιστον εξάμηνο της υπηρεσίας θαλαμηπόλου πρέπει να διανυθεί σε επιβατηγά πλοία.
αβ) Για τους κατόχους απολυτηρίου Λυκείου ή εξατάξιου Γυμνασίου ή ισότιμου με αυτά: είκοσι οκτώ (28) μήνες συνολική θαλάσσια υπηρεσία διαμερισμάτων, από την οποία τουλάχιστον δεκαοκτώ (18) μήνες ως θαλαμηπόλος ή βοηθός θαλαμηπόλου και η υπόλοιπη ως μάγειρας ή δώδεκα (12) μήνες συνολική θαλάσσια υπηρεσία ως επίκουρος θαλαμηπόλος. Ένα τουλάχιστον εξάμηνο της υπηρεσίας θαλαμηπόλου πρέπει να διανυθεί σε επιβατηγά πλοία.
β. Επιτυχής αποφοίτηση από τη Δημόσια Σχολή Μετεκπαίδευσης Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού ή Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων εσωτερικού ή ισότιμης εξωτερικού εξάμηνης τουλάχιστον φοίτησης.4
Συμπληρωματικά, ως διαδρομή απόκτησης απαιτούμενων προσόντων, προτείνεται για τους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα το δικαίωμα απόκτησης διπλώματος Προϊσταμένου Αρχιθαλαμηπόλου να δίνεται στους κατόχους απολυτηρίου λυκείου ή ισότιμου με αυτό τουλάχιστον.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Η πλευρά των εργαζομένων εκπροσωπείται από την Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΑΘΕΝ), η οποία αντιπροσωπεύει όλη την ιεραρχία (Προϊστάμενους Αρχιθαλαμηπόλους, Αρχιθαλαμηπόλους, Θαλαμηπόλους, Επίκουρους) του ξενοδοχειακού τομέα του πλοίου. Η πλευρά των εργοδοτών-πλοιοκτητών του κλάδου εκπροσωπείται από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ). Αναλυτικές αναφορές για τις δύο αυτές οργανώσεις θα αναπτυχθούν στην Ενότητα Α’ του παρόντος Επαγγελματικού Περιγράμματος.
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Οι αρμοδιότητες του Θαλαμηπόλου-Αρχιθαλαμηπόλου Ε.Ν. ξεκινούν από τη στιγμή της επιβίβασης του επιβάτη στο πλοίο και τελειώνουν με την αποβίβασή του από αυτό. Υποστηρίζει κάθε δραστηριότητα που έχει να κάνει με την παραμονή, την εστίαση (στο εστιατόριο αλλά και στο μπαρ) και κυρίως με τη διαχείριση των επιβατών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ιδιαίτερη μέριμνα επιδεικνύει για τους επιβάτες με αναπηρία, τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όσο και στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Ειδικότερα, ο Θαλαμηπόλος έχει τις εξής αρμοδιότητες:
• Υποστηρίζει την υποδοχή των επιβατών του και τη διαδικασία επιβίβασης, ενημερώνει για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του πλοίου και διερευνά για περιπτώσεις επιβατών που χρειάζονται ιδιαίτερη εξυπηρέτηση ή προσοχή. Ενημερώνει σχετικά τον προϊστάμενό του και προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες εξυπηρέτησης.
• Οδηγεί και εγκαθιστά τους επιβάτες της επιστασίας του στις καμπίνες τους.
• Ενημερώνει τους επιβάτες του χώρου ευθύνης του για τη ρυμοτομία και διαρρύθμιση των χώρων του πλοίου, για τα σωστικά και πυροσβεστικά μέσα και τον τρόπο χρήσης τους, καθώς και για τη διαδικασία αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.
• Προετοιμάζει, καθαρίζει και τακτοποιεί τις καμπίνες, τους διαδρόμους και τους βοηθητικούς χώρους ευθύνης του υποβοηθούμενος από Επίκουρο.
• Παρακολουθεί τη γενικότερη λειτουργική και τεχνική κατάσταση και ασφάλεια του χώρου ευθύνης του.
• Είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα και την κατάλληλη προετοιμασία του χώρου και του εξοπλισμού (που του έχει ανατεθεί). Προετοιμάζει τα τραπέζια του χώρου εστίασης και τοποθετεί τα ανάλογα σκεύη κατά περίπτωση.
• Υποδέχεται τους επιβάτες και ενημερώνει για τα προσφερόμενα είδη, σερβίρει τα προκαταρκτικά και λαμβάνει την παραγγελία για τα εδέσματα και τα ποτά της επιλογής τους. Σερβίρει τις παραγγελίες εδεσμάτων και ποτών, ακολουθώντας τους κανόνες και τις τεχνικές σερβιρίσματος, καθώς και τις προδιαγραφές ISO & HACCP. Πραγματοποιεί οικονομικές χρεώσεις και διαχειρίζεται παράπονα. Εκτελεί τη διαδικασία κλεισίματος και ευταξίας του χώρου εργασίας του.
• Προετοιμάζει κατάλληλα τον χώρο και τον εξοπλισμό του μπαρ τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας. Υποδέχεται τους επιβάτες στον χώρο του μπαρ, ενημερώνει για τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα, προετοιμάζει και σερβίρει τα ποτά και κρασιά που έχουν παραγγελθεί, φροντίζει για τη σωστή οργάνωση και λειτουργία του μπαρ σύμφωνα με τις προδιαγραφές ISO & HACCP και τις τεχνικές σερβιρίσματος. Πραγματοποιεί οικονομικές χρεώσεις και διαχειρίζεται παράπονα. Εκτελεί τη διαδικασία κλεισίματος και ευταξίας του χώρου εργασίας του.
Ο Αρχιθαλαμηπόλος έχει τις εξής αρμοδιότητες:
• Προγραμματίζει και αναθέτει καθήκοντα στους Θαλαμηπόλους της αρμοδιότητάς του, σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο.
• Επιμελείται τη λειτουργία των τομέων αρμοδιότητάς του και τη διαθεσιμότητα υλικών, συσκευών και λοιπού εξοπλισμού.
• Ελέγχει τις εκτελούμενες εργασίες σε όλα τα πόστα της αρμοδιότητάς του και τηρεί τα σχετικά βιβλία ISO & HACCP.
• Συνεργάζεται με τον Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο για τις πρακτικές διοίκησης και αναφέρει κάθε θέμα ασφάλειας και πειθαρχίας του προσωπικού.
• Αναπληρώνει τον Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο, εφόσον του ανατεθεί αυτή η αρμοδιότητα.
Ο Προϊστάμενος Αρχιθαλαμηπόλος έχει τις εξής αρμοδιότητες:
• Μεριμνά για την επάρκεια ιματισμού, σκευών και λοιπού εξοπλισμού που απαιτούνται σε όλους τους τομείς εξυπηρέτησης (πόστα) επιβατών και πληρώματος.
• Συνεργάζεται με τους προϊσταμένους των άλλων επιστασιών (λειτουργικών τομέων του πλοίου) για τον προγραμματισμό και τον συντονισμό κοινών λειτουργιών που απαιτούνται για την παροχή υπηρεσιών στους επιβάτες.
• Καθορίζει τα καθήκοντα των Αρχιθαλαμηπόλων και των Θαλαμηπόλων.
• Ελέγχει την εμφάνιση και συμπεριφορά του προσωπικού της αρμοδιότητάς του και επιθεωρεί τα πόστα εργασίας τους.
• Μεριμνά για την ασφάλεια και πειθαρχία των τομέων αρμοδιότητάς του και συνεργάζεται με τον Πλοίαρχο και τον Ύπαρχο για την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων.
• Ενημερώνει τακτικά το προσωπικό για θέματα που αφορούν νέα δεδομένα ή αλλαγές στο περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων τους και φροντίζει για την ενημέρωση και επιμόρφωσή τους πάνω στις τεχνολογικές, οργανωτικές ή λειτουργικές αλλαγές και εξελίξεις στο επάγγελμα του Θαλαμηπόλου.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
Οι επαγγελματικές γνώσεις στο επίπεδο του Θαλαμηπόλου είναι οι εξής:
• Λειτουργία τμήματος ορόφων
• Λειτουργία υποδοχής ξενοδοχείου
• Λειτουργία επισιτιστικών επιχειρήσεων
• Οργάνωση και λειτουργία εστιατορίου
• Οργάνωση και λειτουργία ξενοδοχείων
• Αγγλικά ειδικότητας
• Υγιεινή τροφίμων
• Υγεία και ασφάλεια προσωπικού
• Επαγγελματικές γνώσεις Θαλαμηπόλου (ναυτικές γνώσεις, υγιεινή, καθαριότητα)
• Εξοπλισμός ασφάλειας πλοίου
• Κίνδυνοι επί του πλοίου
• Κοινοί κανονισμοί ασφάλειας πλωτών μέσων
• Τουρισμός
• Μπαρ-οινολογία
• Τροφογνωσία-εδεσματολόγιο
• Δημόσιες σχέσεις
• Γεωγραφία τουρισμού
• Τουριστικό μάρκετινγκ
• Εφαρμογές ηλεκτρονικού υπολογιστή στον τουρισμό και χρήση ταμειακής μηχανής
Οι επαγγελματικές γνώσεις στο επίπεδο του Αρχιθαλαμηπόλου είναι οι εξής:
• Τουρισμός
• Οργάνωση και λειτουργία ξενοδοχείων
• Διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων
• Ξενοδοχειακές εφαρμογές με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή
• Τουριστική νομοθεσία
• Εργασιακές σχέσεις στον τουρισμό
• Αρχές οργάνωσης και διοίκησης
• Έλεγχος και τιμολόγηση στις επισιτιστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
• Λειτουργία επισιτιστικών επιχειρήσεων
• Τροφογνωσία-εδεσματολόγιο
• Οργάνωση και λειτουργία εστιατορίου
• Λογιστική ξενοδοχειακών επιχειρήσεων
• Κριτήρια HACCP και κανόνες εφαρμογής ISO
• Ασφάλεια και υγιεινή στις επισιτιστικές επιχειρήσεις
• Υγιεινή τροφίμων, υγεία και ασφάλεια προσωπικού
• Εξοπλισμός ασφάλειας πλοίου
• Κίνδυνοι επί του πλοίου
• Κοινοί κανονισμοί ασφάλειας πλωτών μέσων
• Δημόσιες σχέσεις
Οι επαγγελματικές γνώσεις στο επίπεδο του Προϊστάμενου Αρχιθαλαμηπόλου είναι οι εξής:
• Τουρισμός
• Οργάνωση και λειτουργία ξενοδοχείων
• Έλεγχος και τιμολόγηση στις επισιτιστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
• Λειτουργία επισιτιστικών επιχειρήσεων
• Λειτουργία υποδοχής ξενοδοχείου
• Οργάνωση τμήματος ορόφων
• Οργάνωση και λειτουργία εστιατορίου
• Διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων
• Λογιστική ξενοδοχειακών επιχειρήσεων
• Ξενοδοχειακές εφαρμογές με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή
• Διαχείριση ανθρώπινων πόρων
• Ασφάλεια και υγιεινή στις επισιτιστικές επιχειρήσεις
• Τουριστική νομοθεσία
• Εργασιακές σχέσεις στον τουρισμό
• Αρχές οργάνωσης και διοίκησης
• Εφαρμογές ηλεκτρονικού υπολογιστή στον τουρισμό
• Αγγλικά ειδικότητας
• Υγιεινή τροφίμων, υγεία και ασφάλεια προσωπικού
• Τουριστικό μάρκετινγκ
• Επαγγελματικές γνώσεις Θαλαμηπόλου (ναυτικές γνώσεις, υγιεινή, καθαριότητα)
• Ναυτική νομοθεσία
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
Αντιστοίχιση με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων – Επίπεδο 4: «Μπορεί να χρησιμοποιήσει με ευχέρεια τις γνώσεις και την ικανότητα να εφαρμόζει ένα φάσμα τεχνικών και εξειδικευμένων δεξιοτήτων σε πεδίο εργασίας ή σπουδής. Διαθέτει επικοινωνιακές δεξιότητες σε επίπεδο θεωρητικής και τεχνικής πληροφόρησης και βρίσκει λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα σε ένα πεδίο εργασίας ή σπουδής». Συγκεκριμένα:
• Αναπλήρωση αποθεμάτων μπαρ και εστιατορίου
• Διασφάλιση της εξυπηρέτησης των πελατών
• Διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανόνες της εταιρείας
• Διατήρηση αποθεμάτων ειδών για καμπίνες πελατών
• Διατήρηση καθαριότητας εγκαταστάσεων υγιεινής
• Διαχείριση αποσκευών πελατών
• Διαχείριση κρατήσεων
• Διαχείριση προμηθειών
• Διευθέτηση και στρώσιμο τραπεζιών
• Είσπραξη λογαριασμών και διεκπεραίωση πληρωμών
• Έλεγχος καθαριότητας αίθουσας εστίασης
• Ενίσχυση πωλήσεων και προώθηση προϊόντων
• Εντοπισμός αναγκών πελάτη
• Εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες
• Εξυπηρέτηση επίσημων προσώπων
• Επίδειξη διαδικασιών έκτακτης ανάγκης
• Επίδειξη φιλικής συμπεριφοράς στους επιβάτες
• Καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού
• Κανονισμοί για υγεία, ασφάλεια, διάσωση και πυρόσβεση
• Καταγραφή αναγκών
• Κοινοποίηση παραπόνων που υποβάλλονται από επιβάτες
• Λήψη παραγγελιών εδεσμάτων και ποτών από πελάτες
• Παρασκευή και σερβίρισμα οίνων, ροφημάτων και ποτών
• Παρουσίαση της κάρτας εδεσμάτων, οίνων και ποτών
• Παροχή πληροφοριών σε επιβάτες
• Παροχή συμβουλών για επιλογή κρασιού ανά έδεσμα
• Παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και τακτοποίησης δωματίων
• Πραγματοποίηση διαδικασιών ανοίγματος και κλεισίματος εστιατορίου και μπαρ
• Συλλογή και διαχείριση απολεσθέντων αντικειμένων
• Συμμόρφωση με τη νομοθεσία υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων
• Τήρηση προτύπων ατομικής υγείας
• Υποδοχή, χαιρετισμός και υποστήριξη πελατών
• Χειρισμός έκτακτων αναγκών
• Χειρισμός εξοπλισμού εστιατορίου και μπαρ
• Χειρισμός χημικών καθαριστικών προϊόντων
• Χρήση ξένων γλωσσών στον κλάδο της φιλοξενίας
Αντιστοίχιση με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων – Επίπεδο 5: «Κατέχει ευρύ φάσμα γνωστικών και πρακτικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την εξεύρεση δημιουργικών λύσεων σε αφηρημένα προβλήματα». Συγκεκριμένα:
• Ανάλυση κίνδυνων και κρίσιμων σημείων ελέγχου
• Ανάπτυξη μεθόδων εργασίας
• Διασφάλιση τακτικής συντήρησης του εξοπλισμού των τμημάτων εστίασης
• Διασφάλιση της ασφάλειας των πελατών
• Διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανόνες της εταιρείας
• Διαχείριση προμηθειών και αποθεμάτων αποθήκης και εξοπλισμού εστιατορίου-μπαρ
• Διαχείριση κρατήσεων
• Διοίκηση προσωπικού και καθοδήγηση
• Εκπαίδευση υπαλλήλων
• Έλεγχος δαπανών και παρακολούθηση οικονομικών λογαριασμών
• Έλεγχος μέσων υγιεινής και ασφάλειας χώρου
• Ενημέρωση προσωπικού για εκτελούμενες εργασίες
• Ενίσχυση πωλήσεων
• Εντοπισμός αναγκών πελάτη και διαχείριση πελατειακής εμπειρίας
• Εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες
• Εξυπηρέτηση επίσημων προσώπων
• Επίβλεψη παροχής υπηρεσιών
• Επίβλεψη εργασίας υπαλλήλων διαφορετικών βαρδιών και εντοπισμός αναγκών προσωπικού
• Εφαρμογή καινοτομιών στις τρέχουσες πρακτικές
• Εφαρμογή ναυτικής νομοθεσίας και κανονισμών για την υγεία και την ασφάλεια
• Κατάρτιση προγράμματος επιμόρφωσης προσωπικού
• Μεγιστοποίηση εσόδων πωλήσεων
• Μεθοδολογία για τη διασφάλιση ποιότητας
• Οργάνωση και διαχείριση αποθήκης
• Παρακολούθηση τάσεων στον χώρο της εστίασης
• Παροχή συμβουλών στο μενού για επιλογή κρασιού ανά έδεσμα
• Προγραμματισμός βαρδιών
• Πρόταση εδεσμάτων και ποτών σε πελάτες
• Συμμόρφωση με τη νομοθεσία υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων
• Χειρισμός έκτακτων αναγκών και καταστάσεων λαθρεπιβίβασης
• Χειρισμός εξοπλισμού ασφάλειας και επιτήρησης
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η εκπαίδευση-επιμόρφωση των Θαλαμηπόλων παρέχεται από τη Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Μετεκπαίδευσης Θαλαμηπόλων (ΔΣΕΝ/ΜΕΤ/ΘΑΛ), οδός Φλέμινγκ 43, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, ΤΚ 182 33, η οποία λειτουργεί σύμφωνα με: το από 20.3.1954 β.δ. (Α΄ 47), το από 29.11.1954 β.δ. (Α΄ 290), το β.δ. 893/1966 (Α΄ 232), το β.δ. 200/1973 (Α΄ 63), το π.δ. 205/1973 (Α΄ 193), το π.δ. 394/1986 (Α΄ 176), το π.δ. 133/2000 (Α΄ 116) και τον Κανονισμό Σπουδών [υπ’ αρ. 2231.3-3/50964/2023/13.7.2023 Υ.Α. (Β΄ 4544)].
Το επάγγελμα του Θαλαμηπόλου-Αρχιθαλαμηπόλου ανήκει στα ναυτικά επαγγέλματα και, ως εκ τούτου, διέπεται από τη σχετική νομοθεσία απόκτησης ναυτικού φυλλαδίου, βασικές απαιτήσεις του οποίου είναι η ικανότητα υγείας, που κρίνεται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές Απογραφομένων Ναυτικών και Εργατών Θαλάσσης (ΥΕΑΝΕΘ) ή από την Ανώτατη Ναυτική Υγειονομική Επιτροπή (ΑΝΥΕ), καθώς και η επιτυχής αποφοίτηση από τον βασικό κύκλο σπουδών Σχολής Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.