Τεχνικός διαχείρισης και εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στο επαγγελματικό περίγραμμα του/της «Τεχνικού διαχείρισης και εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών».
Ο Τεχνικός διαχείρισης και εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών διαχειρίζεται τα νωπά οπωροκηπευτικά, τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις χειρισμού και πώλησης των νωπών οπωροκηπευτικών. Επιπλέον οργανώνει και ασκεί την εμπορία των νωπών οπωροκηπευτικών στη χονδρική και στη λιανική αγορά είτε ως αυτοαπασχολούμενος είτε ως εργαζόμενος στις σχετικές επιχειρήσεις.
Η δραστηριότητα του/της επαγγελματία Τεχνικού διαχείρισης και εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών εντοπίζεται στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας και καλύπτει την ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένων επαγγελματιών στην αλυσίδα διαχείρισης και εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών μετά την πρωτογενή παραγωγή και εωσότου τα προϊόντα φτάσουν στον τελικό καταναλωτή.
ABSTRACT
The present study concerns the occupational profile of the “fresh fruit and vegetable handling and marketing technician”.
The fresh fruit and vegetable handling and marketing technician, handle the fresh fruits and vegetables as well as he/she manages the equipment and the facilities needed for handling and selling fresh fruit and vegetables. In addition, he/she deals with marketing and selling of fresh fruit and vegetables in the wholesale and retail market either as self-employed or as an employee of the relevant companies.
The activity of the fresh fruit and vegetable handling and marketing technician is located in the secondary and tertiary sectors of the economy and covers the need for specialized professionals in the handling and marketing chain of fresh fruits and vegetables, after primary production and until the products get to the consumers.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΣΥΝΟΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ο Τεχνικός διαχείρισης και εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών είναι ο επαγγελματίας που διαχειρίζεται τα νωπά οπωροκηπευτικά, τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις και επιπλέον οργανώνει και ασκεί την εμπορία των νωπών οπωροκηπευτικών στη χονδρική και στη λιανική αγορά.
Τεχνικός διαχείρισης και εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών λοιπόν, είναι ο καθ’ οιονδήποτε τρόπο απασχολούμενος στους τομείς της διαχείρισης και χονδρικής ή λιανικής εμπορίας / διάθεσης νωπών οπωροκηπευτικών είτε ως αυτοαπασχολούμενος είτε ως εργαζόμενος στις σχετικές επιχειρήσεις.
Η δραστηριότητα του/της επαγγελματία Τεχνικού διαχείρισης και εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών εντοπίζεται στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας και καλύπτει την ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένων επαγγελματιών στην αλυσίδα διαχείρισης και εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών μετά την πρωτογενή παραγωγή και εωσότου τα προϊόντα φτάσουν στον τελικό καταναλωτή.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
− Εγκαταστάσεις παραλαβής, συσκευασίας και συντήρησης νωπών οπωροκηπευτικών
− Διαλογητήρια νωπών οπωροκηπευτικών, επιχειρήσεων / συνεταιρισμών
− Αποθήκες χονδρεμπορικών επιχειρήσεων τροφίμων
− Ψυγεία νωπών οπωροκηπευτικών
− Κεντρικές λαχαναγορές
− Εγκαταστάσεις επιχειρήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας νωπών οπωροκηπευτικών
− Καταστήματα υπεραγορών (σουπερμάρκετ)
− Οπωροπωλεία
− Λαϊκές αγορές, βραχυχρόνιες υπαίθριες αγορές, υπαίθριο στάσιμο εμπόριο, πλανόδιο εμπόριο νωπών οπωροκηπευτικών
− Καταστήματα εστίασης
− Επιχειρήσεις προμήθειας εργαστηριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού διαχείρισης νωπών οπωροκηπευτικών
− Επιχειρήσεις μεταφορών και ταχυμεταφορών,
− Χώροι εκθέσεων νωπών οπωροκηπευτικών
− Εγκαταστάσεις συνεταιρισμών/ομάδων παραγωγών οπωροκηπευτικών/φορέων κοινωνικής οικονομίας
− Καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, αγροκτήματα, θερμοκήπια κηπευτικών
− Εκθετήρια χονδρεμπορικών επιχειρήσεων,
− Ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop)
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο καθορισμού επαγγελματικών δικαιωμάτων για το επάγγελμα «Τεχνικός διαχείρισης και εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών» και δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος των φυσικών προσώπων που επιθυμούν να το ασκήσουν.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
1η Διαδρομή: Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ), επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, της ειδικοτήτας: «Στέλεχος επιχειρήσεων τυποποίησης, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων».
2η Διαδρομή: Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ), επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, της ειδικότητας «Στέλεχος τεχνολογίας και ελέγχου τροφίμων και ποτών» ή «Τεχνικός Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών υπό Κάλυψη» ή Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΕΠΑΛ- Τάξης Μαθητείας επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων της ειδικότητας «Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών», συναφής επαγγελματική εμπειρία ενός (1) έτους, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των θεωρητικών γνώσεων που αντιστοιχούν στην κύρια επαγγελματική λειτουργία (ΚΕΛ 2) του επαγγέλματος.
3η Διαδρομή: Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ), επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, των ειδικοτήτων: «Στέλεχος Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics)», «Στέλεχος Εμπορίας, Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (Marketing)», «Ειδικός πωλήσεων», ή Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΕΠΑΛ- Τάξης Μαθητείας επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων των ειδικοτήτων «Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης» ή «Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού», συναφής επαγγελματική εμπειρία ενός (1) έτους, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των θεωρητικών γνώσεων που αντιστοιχούν στην κύρια επαγγελματική λειτουργία (ΚΕΛ 1) του επαγγέλματος.
4η Διαδρομή: Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.), επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων των ειδικοτήτων «Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης» ή «Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού», συναφής επαγγελματική εμπειρία δεκαοχτώ (18) μηνών, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των θεωρητικών γνώσεων που αντιστοιχούν στις κύριες επαγγελματικές λειτουργίες (ΚΕΛ 1 και ΚΕΛ 2) του επαγγέλματος.
5η Διαδρομή: Απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ) επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντωνσυναφής επαγγελματική εμπειρία δυο (2) ετών, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των θεωρητικών γνώσεων που αντιστοιχούν στις κύριες επαγγελματικές λειτουργίες (ΚΕΛ 1 και ΚΕΛ 2) του επαγγέλματος.
6η Διαδρομή: Απολυτήριο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο), επιπέδου 2 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, συναφής επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των θεωρητικών γνώσεων που αντιστοιχούν στις κύριες επαγγελματικές λειτουργίες (ΚΕΛ 1 και ΚΕΛ 2) του επαγγέλματος.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Υπαλλήλων:
− Σωματεία (ομοιοεπαγγελματικά, τοπικά) ή σύλλογοι
− Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε.)
− Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζόμενων Γεωργικών Οργανώσεων (ΟΣΕΓΟ)
Εμπόρων κεντρικών λαχαναγορών και οπωροπωλών:
− Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (Σ.Ε.Κ.Λ.Α.),
− Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (Σ.Ε.Κ.Λ.Θ.
− Πανελλήνια Ομοσπονδία Οπωρολαχανεμπόρων
Εμπόρων λαϊκών αγορών:
− Παναττική Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών (Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α)
− Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων (παραγωγοί – έμποροι),
− Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας Θεσσαλίας & Θράκης
Τριτοβάθμιες, υπαλλήλων και εργοδοτών:
− Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.)
− Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.)
− Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Διαχειρίζεται τα νωπά οπωροκηπευτικά
− Διαχειρίζεται τον εξοπλισμού και τις εγκαταστάσεις χειρισμού νωπών οπωροκηπευτικών
− Οργανώνει το δίκτυο προμήθειας και διανομής των νωπών οπωροκηπευτικών
− Εμπορεύεται τα νωπά οπωροκηπευτικά
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Αρχές HACCP
− Βασικές γνώσεις διαρρύθμισης καταστήματος λιανικής πώλησης
− Βασικές γνώσεις μηχανολογίας
− Βασικές γνώσεις τεχνολογίας τροφίμων
− Βασικές γνώσεις ψηφιακού Μάρκετινγκ
− Γνώσεις εξοπλισμού διαχείρισης νωπών οπωροκηπευτικών
− Γνώσεις κοστολόγησης νωπών οπωροκηπευτικών
− Γνώσεις μάρκετινγκ νωπών οπωροκηπευτικών
− Γνώσεις οικιακής συντήρησης νωπών οπωροκηπευτικών
− Γνώσεις τιμολόγησης νωπών οπωροκηπευτικών
− Γνώσεις των χαρακτηριστικών και της διατροφικής αξίας των νωπών οπωροκηπευτικών
− Γνώσεις υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων
− Δημόσιες Σχέσεις
− Επιχειρηματικότητα και καινοτομία
− Επιχειρησιακές επικοινωνίες
− Εργονομία χώρων διαχείρισης, αποθήκευσης και πώλησης νωπών οπωροκηπευτικών
− Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τη διαχείριση νωπών οπωροκηπευτικών
− Κανόνες συντήρησης νωπών οπωροκηπευτικών
− Κανόνες υγείας και ασφάλειας
− Κώδικας Τροφίμων και Ποτών
− Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί οπωροκηπευτικών
− Οργανοληπτικός έλεγχος οπωροκηπευτικών
− Ποιοτικά χαρακτηριστικά οπωροκηπευτικών
− Προδιαγραφές συσκευασίας, τυποποίησης, επισήμανσης
− Τεχνολογία υλικών κατάλληλων για τρόφιμα
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Ανάλυση δεδομένων της αγοράς
− Αξιολόγηση παραπόνων και λήψη κατάλληλων αποφάσεων
− Διαμόρφωση χώρου πώλησης νωπών οπωροκηπευτικών
− Διαχείριση αποθεμάτων αποθήκης
− Διαχείριση ταμείου
− Εκτέλεση δραστηριοτήτων ηλεκτρονικής τραπεζικής
− Εκτέλεση οικονομικών συναλλαγών
− Έλεγχος και διαλογή νωπών οπωροκηπευτικών
− Εξυπηρέτηση πελατών
− Επικοινωνία με δημόσιους φορείς και ιδιωτικές επιχειρήσεις
− Επικοινωνία με πελάτες και προμηθευτές
− Εφαρμογή διαδικασιών και προτύπων σχετικών με τη διαχείριση νωπών οπωροκηπευτικών
− Εφαρμογή κανόνων ορθής βιομηχανικής πρακτικής
− Εφαρμογή κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής
− Καθαρισμός εξοπλισμού και εγκαταστάσεων διαχείρισης/συντήρησης των νωπών οπωροκηπευτικών
− Οργάνωση στην αποθήκευση/συντήρηση νωπών οπωροκηπευτικών
− Τοποθέτηση – παρουσίαση νωπών οπωροκηπευτικών προς πώληση
− Χειρισμός εργαλείων και μηχανημάτων διαχείρισης νωπών οπωροκηπευτικών
− Χειρισμός εργαστηριακού εξοπλισμού ποιοτικού ελέγχου νωπών οπωροκηπευτικών
− Χρήση εξοπλισμού γραφείου
− Χωροθέτηση και διάταξη εξοπλισμού διαχείρισης/συντήρησης των νωπών οπωροκηπευτικών
− Χωροθέτηση και διάταξη χώρων διαχείρισης, αποθήκευσης και πώλησης νωπών οπωροκηπευτικών
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ