Στέλεχος διαχείρισης μαρίνων

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στο επαγγελματικό περίγραμμα του «Στελέχους Διαχείρισης Μαρινών». Το Στέλεχος Διαχείρισης Μαρινών απασχολείται σε μια μαρίνα και έχει ως αρμοδιότητα την παροχή υπηρεσιών ελλιμενισμού στα σκάφη αναψυχής. Στο πλαίσιο αυτό καθορίζει τη συγκεκριμένη θέση ελλιμενισμού του καταπλέοντος σκάφους αναψυχής, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του στοιχεία, υποδέχεται και εξυπηρετεί τους επιβαίνοντες των σκαφών αναψυχής και μεριμνά γενικότερα για την ευταξία του χερσαίου χώρου της Μαρίνας.
Οι Μαρίνες αποτελούν σημαντικές υποδομές για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και του yachting, που συνεισφέρουν σημαντικά στην εθνική οικονομία.
Η λειτουργία μιας σύγχρονης μαρίνας απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό, με ικανότητες και εμπειρία και σημαντικές οργανωτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες.
ABSTRACT
The present study concerns the occupational profile of the of the Marina Management Executive. The Marina Management Executive works at a marina and is responsible for providing mooring services to recreational boats. In this context, they determine the specific mooring position for each arriving recreational boat based on its characteristics, welcome and serve the crew and passengers of the recreational boats, and generally ensure the proper operation of the marina’s land area.
Marinas are important infrastructure for the development of marine tourism and yachting, which contribute significantly to the national economy.
The operation of a modern marina requires specialized personnel with skills and experience, as well as significant organizational and communication skills.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του «Στελέχους Διαχείρισης Μαρινών»1.
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄ αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά τη παροχή των υπηρεσιών τους
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2 , οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
1 Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9) 2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. ο Δημήτριος Μυλωνόπουλος (συγγραφέας), ο κος Κωνσταντίνος Τσαγκαράκης (εμπειρογνώμοναςεκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), η κα Μάγδα Πειστικού (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής εργοδοτικής οργάνωσης, εν προκειμένω του ΙΝΣΕΤΕ), ο κος Κωνσταντίνος Αναγνωστέλος και η κα Πολυξένη Μοίρα (εμπειρογνώμονες επαγγέλματος) και ο κος Αθανάσιος Δερμετζόπουλος (σύμβουλος επαγγελματικού περιγράμματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, υπό τη συμβουλευτική υποστήριξη του κ. Αθανάσιου Δερμετζόπουλου και υπό την επιστημονική εποπτεία και τον συντονισμό των επιστημονικών στελεχών του ΙΝΣΕΤΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Το Στέλεχος Διαχείρισης Μαρινών έχει ως αρμοδιότητα την παροχή υπηρεσιών ελλιμενισμού των σκαφών αναψυχής σε μια Μαρίνα. Στο πλαίσιο αυτό καθορίζει τη συγκεκριμένη θέση ελλιμενισμού του καταπλέοντος σκάφους αναψυχής, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του στοιχεία, υποδέχεται και εξυπηρετεί τους επιβαίνοντες των σκαφών αναψυχής και μεριμνά για την μεριμνά γενικότερα για την ευταξία του χερσαίου χώρου της Μαρίνας.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Τουριστικοί Λιμένες
• Μαρίνες
• Καταφύγια
• Αγκυροβόλια
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Για την άσκηση του επαγγέλματος, δεν απαιτείται ειδική άδεια εργασίας.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΡΙΝΩΝ | |
1η Διαδρομή | Δίπλωμα Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) επιπέδου 5 στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (ΕΠΠ) στην ειδικότητα «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού» → Έξι (6) μήνες συναφής επαγγελματική εμπειρία → Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση (θεωρία) για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στην ΚΕΛ του επαγγέλματος. |
2η Διαδρομή | Δίπλωμα Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) επιπέδου 5 στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (ΕΠΠ) στην ειδικότητα «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα της Ναυτιλίας» → Έξι (6) μήνες συναφής επαγγελματική εμπειρία → Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση (θεωρία) για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στην ΚΕΛ του επαγγέλματος. |
3η Διαδρομή | Δίπλωμα Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) επιπέδου 5 στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (ΕΠΠ) στην ειδικότητα «Κυβερνήτης σκαφών αναψυχής» → Έξι (6) μήνες συναφής επαγγελματική εμπειρία → Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση (θεωρία) για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στην ΚΕΛ του επαγγέλματος. |
3 Στην παρούσα μελέτη η φράση [«Στέλεχος Διαχείρισης Μαρινών»] αναφέρεται και στα δύο φύλα. Το αρσενικό γραμματικό γένος χρησιμοποιείται για καθαρά πρακτικούς λόγους
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
− Ένωση Μαρινών Ελλάδας (ΕΜΕ)
− Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
− Διεθνές Συμβούλιο Ενώσεων Ναυτιλιακής Βιομηχανίας (ICOMIA)
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Κατευθύνει και ελέγχει την ασφαλή πρόσδεση των σκαφών αναψυχής (πρυμνοδέτηση, πλαγιοδέτηση κ.λπ.)
− Παρέχει υπηρεσίες εξυπηρέτησης του σκάφους αναψυχής (όπως σύνδεση για τη ρευματοδότηση του σκάφους, για την, υδροδότηση του σκάφους, για την άντληση λυμάτων, για την παραλαβή και αποθήκευση αποβλήτων κ.λπ.)
− Ελέγχει την μεθόρμιση ή ρυμούλκηση ή μετακίνηση του σκάφους αναψυχής.
− Ενημερώνει για τις υπηρεσίες που προσφέρει η Μαρίνα
− Επιδίδει στους πλοιάρχους ή κυβερνήτες των σκαφών αναψυχής τον Κανονισμό της Μαρίνας
− Διεκπεραιώνει τα αιτήματα των ιδιοκτητών, πλοιάρχων, κυβερνητών των σκαφών αναψυχής
− Οργανώνει και συντονίζει τα εξωτερικά συνεργεία για την παροχή τεχνικών υπηρεσιών στα σκάφη αναψυχής
− Καθορίζει τις θέσεις στάθμευσης των οχημάτων που εισέρχονται στο χερσαίο χώρο της μαρίνας
− Φροντίζει για την καθαριότητα και ευταξία του χερσαίου χώρου του λιμένα
− Επιτηρεί την καθαριότητα των εγκαταστάσεων και κτιρίων του χερσαίου χώρου της μαρίνας …
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Αγγλικά
− Αγγλική τουριστική & ναυτική ορολογία
− Ναυτική ορολογία
− Αρχές επιχειρησιακής επικοινωνίας
− Βασικές γνώσεις πληροφορικής
− Βασικές αρχές οργάνωσης και διοίκησης μαρίνας
− Βασικές γνώσεις γεωγραφίας
− Βασικές γνώσεις υγιεινής και ασφάλειας
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Δημιουργία εγγράφων, φακέλων, αλληλογραφίας (emails, συμβάσεις, κ.λπ.) για τις ανάγκες της μαρίνας
− Διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter, κ.ά.).
− Διαχείριση προγράμματος διαχείρισης μαρίνας
− Εφαρμογή επιχειρησιακής επικοινωνίας με συνεργάτες εντός και εκτός της επιχείρησης.
− Χρήση διαδικτυακών πλατφορμών
− Βασικές δεξιότητες ανθρώπινης επικοινωνίας και ανταπόκρισης σε σχετικά αιτήματα…