Στέλεχος διαχείρισης αποθήκης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στο επαγγελματικό περίγραμμα του «Στελέχους διαχείρισης αποθήκης». Το Στέλεχος διαχείρισης αποθήκης διεκπεραιώνει εργασίες σχετικά με τις εισροές, με τις εκροές και με τη βέλτιστη διευθέτηση των υλικών/ προϊόντων της αποθήκης μιας επιχείρησης (φορέα ή οργανισμού) στην οποία εργάζεται. Επιπλέον εφόσον εργάζεται σε επιχείρηση με παραγωγική λειτουργία μπορεί να τροφοδοτεί με πρώτες ύλες τις γραμμές παραγωγής. Γενικά μπορεί να διαχειρίζεται τα αποθέματα των πρώτων υλών, των ετοίμων προϊόντων, των ακατάλληλων προϊόντων και των συσκευασιών και να μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία της αποθήκης. Το αντικείμενο εργασίας του συνδέεται με διάφορα τμήματα της επιχείρησης στην οποία εργάζεται (λογιστήριο, προμήθειες, παραγωγή κλπ.) καθώς και με εξωτερικούς συνεργάτες στον τομέα του (μεταφορικές εταιρείες κλπ.) πράγμα το οποίο απαιτεί ευρύτητα γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Ο συνδυασμός της εκπαίδευσης που το Στέλεχος διαχείρισης αποθήκης έχει λάβει και των εφαρμοζόμενων εσωτερικών εταιρικών συστημάτων διαχείρισης της αποθήκης στην οποία εργάζεται έχει ως αποτέλεσμα την απαιτούμενη ευαισθητοποίησή του ίδιου και του περιβάλλοντός του στην παροχή ποιοτικών και ασφαλών υπηρεσιών.
Πρόκειται για ένα επάγγελμα με μεγάλη δυναμική και εύρος εφαρμογών σε πολλούς τομείς που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας.
ABSTRACT
This study concerns the professional profile of the “Warehouse Management Executive”. The Warehouse Management Executive handles tasks related to the inputs, outputs as well as the optimal arrangement of the materials/products of the warehouse of a company (or agency or organization) in which he/she works. In addition, the Warehouse Management Executive, if he/she works in a manufacturing company, can supply the production lines with raw materials. In general, he/she may manage the stocks of raw materials, end products, unsuitable products and packaging and ensure the smooth operation of the warehouse. The Warehouse Management Executive interacts with various departments of the company he/she works in (accounting, procurement, production, etc.) as well as with external partners (transport companies, logistics, etc.), which requires a breadth of knowledge, skills and abilities.
It is an occupation with great potential and a wide range of applications in many sectors that are at the cutting edge of technology.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του «Στελέχους διαχείρισης αποθήκης».
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά τη παροχή των υπηρεσιών τους,
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2, οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν ο κος Δημήτριος Παύλος (συγγραφέας), η κα Βασιλική Ζουλομητάκη (εμπειρογνώμονας εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργοδοτών, εν προκειμένω του ΣΕΒ) κος Νικόλαος Δεληνικόλας (εμπειρογνώμονας εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), ο κος Σταύρος Καλλίνωσης (εμπειρογνώμονας επαγγέλματος) και η κα Χριστίνα Παππά (σύμβουλος επαγγελματικού περιγράμματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, με την υποστήριξη των επιστημονικών στελεχών του ΣΕΒ/ΣΤΕΓΗ κ.κ. Τέσσας Μίχου, Νίκου Γαβαλάκη, Ελευθερίας Ρώμα και Ζήση Μανούζα, υπό την επιστημονική εποπτεία του Διευθυντή Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ κου Χρήστου Ιωάννου
1 Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «ΙΕΚ», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «ΣΑΕΚ», αντίστοιχα. Σχετ. παρ. 2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (ΦΕΚ Α΄ 9)
2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
Στέλεχος διαχείρισης αποθήκης3
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Το Στέλεχος διαχείρισης αποθήκης διεκπεραιώνει εργασίες σχετικά με τις εισροές, με τις εκροές και με τη βέλτιστη διευθέτηση των υλικών/ προϊόντων της αποθήκης μιας επιχείρησης (ή φορέα ή οργανισμού) στην οποία εργάζεται. Μπορεί να εργαστεί σε όλες τις επιχειρήσεις που διαθέτουν αποθήκη. Σε οικονομικές μονάδες που διαθέτουν και παραγωγική λειτουργία άμεσα προϊστάμενός του είναι ο υπεύθυνος αποθήκης ενώ σε επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν προϊστάμενός του είναι είτε ο υπεύθυνος της επιχείρησης είτε ο υπεύθυνος του λογιστηρίου. Υφιστάμενός του μπορεί να είναι ο βοηθός αποθηκάριου.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν χώρους αποθηκών και λοιπών εγκαταστάσεων στους οποίους δραστηριοποιείται το Στέλεχος διαχείρισης αποθήκης διακρίνονται ως εξής •
Επιχειρήσεις που διαθέτουν δομημένο τομέα λειτουργίας και διαχείρισης αποθηκών.
• Επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης αποθηκών αποθεμάτων και
• Επιχειρήσεις που διαθέτουν δίκτυα επικοινωνίας και συνεργασίας των αποθηκών τους με τα υπόλοιπα τμήματά τους.
• Επιχειρήσεις που διαθέτουν δίκτυα επικοινωνίας και συνεργασίας με προμηθευτές τους.
• Επιχειρήσεις που έχουν συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες της επιχείρησης σε θέματα παραλαβών αποθεμάτων.
• Επιχειρήσεις που διαθέτουν το πλαίσιο εφαρμογής στο διευρυμένο περιβάλλον της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Οι συγκεκριμένοι αποθηκευτικοί χώροι θα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας (π.χ. να διαθέτουν εξόδους διαφυγής, μέσα πυρόσβεσης, αεριζόμενους χώρους κ.λπ.) καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας (ηλεκτρονικό υπολογιστή, είδη γραφείου, υπολογιστικά προγράμματα, περονοφόρα, παλέτες, καρότσια, κατάλληλα ρούχα και υποδήματα κ.λπ.).
ΠΡΟΫΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
η Διαδρομή: Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ), επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντωντης ειδικότητας «Στέλεχος Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics)» ή ισότιμου τίτλου.
2η Διαδρομή: Δίπλωμα Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων της ειδικότητας «Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού ( )».
3η Διαδρομή: Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων της ειδικότητας «Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού» ή ισότιμοι τίτλοι, συναφής επαγγελματική εμπειρία έξι ( ) μήνες και Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση στο σύνολο των ΚΕΛ.
4η Διαδρομή: Πτυχίο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων της ειδικότητας «Υπάλληλος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών» ή ισότιμου τίτλου, συναφής επαγγελματική εμπειρία ενός (1) έτους και Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση στο σύνολο των ΚΕΛ.
5η Διαδρομή: Απολυτήριο Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, συναφής επαγγελματική εμπειρία δεκαοκτώ ( ) μήνες και Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση στο σύνολο των ΚΕΛ.
3Στην παρούσα μελέτη η φράση «Στέλεχος διαχείρισης αποθήκης» αναφέρεται και στα δύο φύλα. Το αρσενικό γραμματικό γένος χρησιμοποιείται για καθαρά πρακτικούς λόγους.
ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Τα «Στελέχη διαχείρισης αποθήκης» σε δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό επίπεδο εκπροσωπεί η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) η οποία ιδρύθηκε το 1922 και αρχικά εκπροσωπούσε όλους τους εργαζομένους σε γραφεία που είχαν την ιδιότητα του υπαλλήλου σε κάθε είδους ιδιωτική επιχείρηση.
Το 1994, δημιουργήθηκε η Ελληνική Εταιρεία που αποτέλεσε τον πρώτο σύνδεσμο για την επιστήμη και την πρακτική των στη χώρα μας.
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Προγραμματίζει τις παραλαβές των πρώτων υλών, των ετοίμων προϊόντων και των επιστροφών.
− Παραλαμβάνει τις πρώτες ύλες, τα έτοιμα προϊόντα και τις επιστροφές.
− Προωθεί τις πρώτες ύλες, τα έτοιμα προϊόντα και τις επιστροφές στον κατάλληλο χώρο αποθήκευσης.
− Διαμορφώνει το πρόγραμμα των αποστολών.
− Συγκεντρώνει και ελέγχει τα είδη ανά αποστολή στο χώρο φόρτωσης.
− Προωθεί τις έτοιμες αποστολές στα μεταφορικά μέσα.
− Τροφοδοτεί με πρώτες ύλες τις γραμμές παραγωγής.
− Ελέγχει τα αποθέματα των πρώτων υλών, των ετοίμων προϊόντων και χειρίζεται τα ακατάλληλα προϊόντα και τις συσκευασίες.
− Μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία της αποθήκης.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Ανακύκλωση υλικών και συσκευασιών.
− Απαιτήσεις συντήρησης, πιστοποίησης και καλής λειτουργίας μέσων μεταφοράς.
− Βασικές αρχές διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας. − Βασικές αρχές λογιστικής.
− Βασικές αρχές οργάνωσης και διοίκησης.
− Διαδικασίες επικοινωνίας και συνεργασίας με εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες.
− Διαχείριση αποθηκευτικού χώρου. − Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας ( ) αγαθών.
− Έγγραφα μεταφοράς π.χ. CMR (φορτωτική οδικής μεταφοράς) και δελτία.
− Κανόνες υγείας και ασφάλειας. − Κανονισμοί χώρων αποθήκευσης
− Λειτουργία χώρων αποθήκευσης − Μονάδες μέτρησης υλικών.
− Περιγραφική στατιστική.
− Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας.
− Συστήματα ERP (Enterprise Resource Planning), WMS (Warehouse management System) κλπ
− Τεχνική ορολογία (ελληνική και αγγλική).
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Ανάλυση και αξιολόγηση πληροφοριών και δεδομένων παραλαβών και αποστολών.
− Διαχείριση δραστηριοτήτων μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας.
− Εφαρμογή βασικών αρχών οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων
− Εφαρμογή διαδικασιών συστημάτων ποιότητας (π.χ. ISO/IEC 17024:2012)
− Εφαρμογή κανόνων υγείας και ασφάλειας.
− Οργάνωση, σχεδιασμός και προγραμματισμός παραλαβών, παραγγελιών και αποστολών και αποθήκευσης αγαθών.
− Υπολογισμός και εκτίμηση δεδομένων αποθήκης.
− Χειρισμός μέσων σάρωσης.
− Χρήση λογισμικών συστημάτων διαχείρισης αποθεμάτων.
− Χρήση συστήματος διαχείρισης αποθηκών. − Χρήση συστημάτων ERP, ERMIS.