Στέλεχος χονδρικού εμπορίου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στο επαγγελματικό περίγραμμα του «Στελέχους xονδρικού εμπορίου». Το Στέλεχος χονδρικού εμπορίου ερευνά πιθανούς αγοραστές και προμηθευτές χονδρικής, καλύπτοντας τις ανάγκες τους και συνάπτοντας συναλλαγές, οι οποίες αφορούν μεγάλες ποσότητες αγαθών. Αναλυτικότερα, ασχολείται με τη μεταπώληση αγαθών σε άλλους χονδρεμπόρους, σε λιανεμπόρους, σε βιομηχανίες, σε δημόσιους οργανισμούς ή σε άτομα που ενεργούν ως αντιπρόσωποι για την αγοράπώληση των εμπορευμάτων.
Μεταξύ άλλων, λαμβάνει μέρος στην πολιτική διανομής, στην πολιτική πιστώσεων, στην αποθήκευση, στην προώθηση εμπορευμάτων, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην σταθερότητα προσφοράς και ζήτησης αγαθών, καθώς και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και στην αύξηση της απασχόλησης. Στην ελληνική αγορά εργασίας, οι απασχολούμενοι στο επάγγελμα του Στελέχους xονδρικού εμπορίου εντάσσονται σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης επαγγελμάτων ISCO 08 με τον όρο Εμπορευματομεσίτες και με βάση την Ευρωπαϊκή Ταξινόμηση Δεξιοτήτων/Ικανοτήτων με τον όρο Στέλεχος χονδρικού εμπορίου, οι οποίοι καλούνται να ερευνήσουν πιθανούς αγοραστές και προμηθευτές χονδρικής, καλύπτοντας τις ανάγκες τους και συνάπτοντας συναλλαγές οι οποίες αφορούν μεγάλες ποσότητες αγαθών
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει επηρεάσει σε καταλυτικό βαθμό το επάγγελμα του Στελέχους χονδρικού εμπορίου, καθώς οι καταναλωτές προσανατολίζονται περισσότερο στον ψηφιακό κόσμο, ειδικότερα μετά την πανδημία του Covid-19 και τη ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η κλίμακα και το μέγεθος του μετασχηματισμού, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά εξειδικευμένες αλυσίδες εφοδιασμού στις οποίες δραστηριοποιούνται οι χονδρέμποροι, καθιστούν, αναγκαία την επένδυση σε ψηφιοποιημένες λύσεις. Στα χρόνια που ακολουθούν η τάση του επαγγέλματος αναμένεται να συνεχίσει να είναι ανοδική, ενώ παράλληλα απαιτούνται όλο και περισσότερες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, ώστε ο επαγγελματίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.
ABSTRACT
This study is about the development of the professional profile of the “Wholesale merchant”. The Wholesale merchant investigates potential wholesale buyers and suppliers, matching their needs and concluding transactions involving large quantities of goods. More specifically, he deals with the resale of goods to other wholesalers, retailers, industries, public organizations, or individuals acting as agents for the purchase and sale of goods.
Among other things, he takes part in distribution policy, credit policy, storage, promotion of goods, providing quality services, and at the same time contributing to the stability of supply and demand of goods, as well as the development of the national economy and the increase of employment. In the Greek labor market, those employed in the profession of Wholesale merchant are included according to the ISCO 08 occupational classification system under the term “Trade brokers” and based on the European Classification of Skills/Competences under the term “Wholesale merchants”.
Digital transformation has had a catalytic effect on the profession of the Wholesale merchant, as consumers are becoming more digitally oriented, especially after the Covid-19 pandemic and the rapid growth of ecommerce. The scale and the scope of the transformation, combined with the highly specialized supply chains in which wholesalers operate, make it necessary to invest in digital solutions. In the years to come, the profession is expected to continue its upward trend, while more and more knowledge, skills, and competencies are required for the professional to fulfill his duties.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του «Στελέχους χονδρικού εμπορίου».
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά τη παροχή των υπηρεσιών τους − φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2, οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Αναγνωστέλος (συγγραφέας), ο κος Γεώργιος Κανέλης (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), ο κος Σπυρίδων Κοττώρης (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής εργοδοτικής οργάνωσης, εν προκειμένω της ΕΣΕΕ), ο κος Αντώνιος Κόνσολας (εμπειρογνώμονας επαγγέλματος) και ο κος Παναγιώτης Γ. Παπαδημητρίου (σύμβουλος επαγγελματικού περιγράμματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, με την υποστήριξη των επιστημονικών στελεχών του ΚΑΕΛΕ ΕΣΕΕ, κ.κ. Χρήστου Συρομάχου και Μαρίας Περγιουδάκη, υπό την επιστημονική εποπτεία του Διευθυντή του ΚΑΕΛΕ ΕΣΕΕ κου Δημήτρη Πρίφτη.
1 Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)
2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
Στέλεχος χονδρικού εμπορίου
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Το Στέλεχος χονδρικού εμπορίου ερευνά πιθανούς αγοραστές και προμηθευτές χονδρικής, καλύπτοντας τις ανάγκες τους και συνάπτοντας συναλλαγές οι οποίες αφορούν μεγάλες ποσότητες αγαθών. Αναλυτικότερα, ασχολείται με τη μεταπώληση αγαθών σε άλλους χονδρεμπόρους, σε λιανεμπόρους, σε βιομηχανίες, σε δημόσιους οργανισμούς ή σε άτομα που ενεργούν ως αντιπρόσωποι για την αγορά-πώληση των εμπορευμάτων. Το Στέλεχος χονδρικού εμπορίου λαμβάνει μέρος στην πολιτική διανομής, στην πολιτική πιστώσεων, στην αποθήκευση, στην προώθηση εμπορευμάτων παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην σταθερότητα προσφοράς και ζήτησης αγαθών, καθώς και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και στην αύξηση της απασχόλησης.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
− Επιχειρήσεις και οργανισμοί δημόσιου τομέα
− Επιχειρήσεις και οργανισμοί ιδιωτικού τομέα
− Τμήμα εξυπηρέτησης πελατών
− Περιβάλλον αποθήκης
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχει θεσμοθετημένη επαγγελματική άδεια για το επάγγελμα του στελέχους χονδρικού εμπορίου, το οποίο ασκείται ελεύθερα στην αγορά εργασίας.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
1η Διαδρομή | Απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιπέδου 4 του Ε.Π.Π ή ισότιμοι τίτλοι – ένα (1) έτος συναφής επαγγελματική εμπειρία – συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση (Θεωρία) για την απόκτηση γνώσεων που αντιστοιχούν και στις 3 Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες του επαγγέλματος (ΚΕΛ 1, ΚΕΛ 2, ΚΕΛ 3) |
2η Διαδρομή | Πτυχίο ΕΠΑΣ/ΔΥΠΑ, επιπέδου 3 του Ε.Π.Π. των ειδικοτήτων «Υπαλλήλων Διοικητικών καθηκόντων» και «Υπαλλήλων Οικονομικών Καθηκόντων», τουλάχιστον δύο (2) έτη συναφής επαγγελματική εμπειρία, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση (Θεωρία) για την απόκτηση γνώσεων που αντιστοιχούν και στις 3 Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες του επαγγέλματος (ΚΕΛ 1, ΚΕΛ 2, ΚΕΛ 3). |
3η Διαδρομή | Πτυχίο ΕΠΑΛ, επιπέδου 4 του Ε.Π.Π των ειδικοτήτων «Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών», «Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης», «Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού», ένα (1) έτος συναφής επαγγελματική εμπειρία, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση (Θεωρία) για την απόκτηση γνώσεων που αντιστοιχούν και στις 3 Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες του επαγγέλματος (ΚΕΛ 1, ΚΕΛ 2, ΚΕΛ 3). |
4η Διαδρομή | Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ), επιπέδου 5 του Ε.Π.Π του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση (Θεωρία) για την απόκτηση γνώσεων που αντιστοιχούν και στις 3 Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες του επαγγέλματος (ΚΕΛ 1, ΚΕΛ 2, ΚΕΛ 3). |
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
− Σε τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό επίπεδο, δραστηριοποιείται η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.), η οποία δημιουργήθηκε από την ανάγκη των μεγάλων τοπικών εμπορικών συλλόγων για συνεργασία και συνένωση δυνάμεων, με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων του εμπορικού κλάδου (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, 2023).
− Επιπρόσθετα η εκπροσώπηση επιτυγχάνεται μέσα από τις επιμέρους ενώσεις εισαγωγέων. − Από την πλευρά των εργαζομένων, σε δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό επίπεδο η εκπροσώπηση εκτελείται από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), η οποία ιδρύθηκε το 1922 και αρχική μέριμνά της αποτελούσε η εκπροσώπηση όλων των υπαλλήλων γραφείου σε κάθε είδος ιδιωτικής επιχείρησης (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, 2022).
− Σε Τριτοβάθμιο επίπεδο η Γ.Σ.Ε.Ε. αποτελεί το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο με κύριο σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων της Ελλάδας.
− Σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο εκπροσωπούνται από τη παγκόσμια Ομοσπονδία «UNI GLOBAL UNION» (Union, 2023). Η ευρωπαϊκή περιφερειακή οργάνωση του εμπορίου, είναι η UNI Europa Commerce, μέλος της οποίας είναι και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (UNI Europa Commerce, 2023).
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Διενεργεί έρευνα αγοράς για προμήθειες εμπορευμάτων
− Αξιολογεί προμηθευτές για την επιλογή και την παραγγελία εμπορευμάτων
− Κοστολογεί τα εμπορεύματα και καταρτίζει τον προϋπολογισμό των παραγγελιών
− Διατηρεί τους υπάρχοντες πελάτες και προσελκύει νέους
− Συντονίζει τις διαδικασίες παραλαβής και τοποθέτησης των εμπορευμάτων στην αποθήκη
− Διαχειρίζεται το πληροφοριακό σύστημα της αποθήκης
− Διαχειρίζεται τα αποθέματα της αποθήκης
− Συντονίζει την προετοιμασία των παραγγελιών προς διανομή
− Προετοιμάζει τις παραγγελίες προς διανομή
− Οργανώνει το δίκτυο διανομής
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Βασικές αρχές έρευνας αγοράς
− Αρχές χονδρεμπορίου
− Βασικές αρχές προμηθειών
− Λειτουργία χονδρεμπορίου
− Βασικοί κανόνες επαγγελματικής επικοινωνίας
− Εμπορική αλληλογραφία
− Σύνταξη αναφορών
− Βασικές αρχές προμηθειών
− Αγγλική οικονομική και διοικητική ορολογία
− Νομικές και εμπορικές ιδιαιτερότητες εγχώριων και διεθνών διαγωνισμών
− Διαδικασίες και όροι συμμετοχής σε διαγωνισμούς
− Τρόποι σύνταξης προϋπολογισμού
− Τεχνικές συναλλαγών
− Οικονομικοί διακανονισμοί και όροι πληρωμής
− Διαδικασίες κοστολόγησης εμπορευμάτων
− Βασικές αρχές μάρκετινγκ
− Σύγχρονες αρχές και τεχνικές εξυπηρέτησης πελατών
− Βασικές αρχές συμπεριφοράς πελατών
− Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR)
− Αρχές λειτουργίας αποθηκών
− Αρχές διαχείρισης αποθεμάτων
− Οικονομικοί και άλλοι όροι διαμεταφορών
− Υγιεινή και ασφάλεια
− Τεχνικά χαρακτηριστικά και φυσικές ιδιότητες των εμπορευμάτων (χημικά, φαρμακευτικά)
− Διαχείριση εγγράφων
− Χειρισμός διαδικασιών και συμπλήρωσης εγγράφων
− Χειρισμός πληροφοριών (ανάλυση – σύνθεση)
− Αξιοποίηση δυνατοτήτων εφαρμογών αυτοματισμού γραφείου, μηχανογράφησης και ειδικών εφαρμογών λογισμικού
− Οργάνωση και διαχείριση αποθηκών
− Γνώσεις διαδικασιών περισυλλογής
− Γνώσεις πακεταρίσματος
− Γενικές αρχές σχεδιασμού δικτύων διανομής
− Βασικές γνώσεις βελτίωσης αξιοποίησης του καναλιού διανομής για την αποδοτικότερη λειτουργία της επιχείρησης
− Διαδικασίες ηλεκτρονικής παρακολούθησης της λειτουργίας μιας επιχείρησης χονδρεμπορίου
− Ηλεκτρονικό εμπόριο
− Τιμολόγηση
− Αρχές και διοίκηση πωλήσεων
− Βασικές αρχές λογιστικής επιχειρήσεων χονδρεμπορίου
− Γνώσεις φορολογικής νομοθεσίας
− Αρχές εμπορικού δικαίου
− Γνώσεις χειρισμού λογισμικού WMS (Warehouse Management System)
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Χειρισμός πληροφοριών σχετικών με εναλλακτικές πηγές προμηθειών
− Χειρισμός διαδικασιών και συμπλήρωσης εγγράφων
− Ταξινόμηση πληροφοριών
− Χειρισμός πληροφοριών (ανάλυση – σύνθεση)
− Εκτίμηση των κινδύνων από προμηθευτές
− Δημιουργία επιχειρηματικών σχέσεων
− Εντοπισμός νέων επιχειρηματικών ευκαιριών
− Εντοπισμός προμηθευτών
− Διαπραγμάτευση όρων αγοράς
− Αξιοποίηση δυνατοτήτων εφαρμογών αυτοματισμού γραφείου και ειδικών εφαρμογών λογισμικού
− Οργάνωση χώρου αποθήκης
− Προγραμματισμός δρομολογίων
− Χρήση πληροφοριακών συστημάτων πολλαπλών καναλιών (πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων)
− Χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης
− Χειρισμός και κατάταξη εμπορευμάτων
− Διαχείριση εμπορευμάτων
− Διαπραγμάτευση με πελάτη
− Προγραμματισμός κάλυψης αναγκών ζήτησης
− Εφαρμογή διαδικασιών αξιολόγησης προμηθευτών
− Προγραμματισμός παραγγελιών