Φωτογράφος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της «Φωτογράφου».
Ο/Η Φωτογράφος είναι παραγωγός/δημιουργός φωτογραφικής εικόνας, βάσει της τεχνικής αποτύπωσής της, σε φωτοευαίσθητη επιφάνεια (ψηφιακή ή αναλογική). Αντικείμενο ενασχόλησης είναι η λήψη φωτογραφιών και (ενίοτε) βίντεο, διαφόρων θεμάτων και θεματικών, είτε κατόπιν ανάθεσης είτε κατόπιν προσωπικής επιλογής. Πιο αναλυτικά, δημιουργεί φωτογραφίες όπως ο/η ίδιος/α έχει συλλάβει με τη φαντασία και τις γνώσεις του/της αλλά και τις τεχνικές δυνατότητες που του/της παρέχει ο εξοπλισμός, καθώς και το ζητούμενο της τελικής εικόνας που καλείται να πραγματοποιήσει. Προετοιμάζει, σχεδιάζει, οργανώνει, φωτογραφίζει ή και βιντεοσκοπεί τα θέματά του/της, επεξεργάζεται, εκτυπώνει, παραδίδει ή διανέμει το παραγόμενο έργο του/της και διατηρεί αρχείο των φωτογραφιών ή και των βίντεο του/της, αντίστοιχα.
Είναι ένα επάγγελμα που συνδυάζει την τέχνη με την επιστήμη, γιατί πέρα από τις καλλιτεχνικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας/μια Φωτογράφος θα πρέπει να γνωρίζει σημειολογία, φυσική, ψυχολογία, οπτική αντίληψη, επικοινωνία κ.ά. Ανήκει σε εκείνα τα επαγγέλματα που κάθε δουλειά αποτελεί μια νέα γοητευτική και δημιουργική πρόκληση, που απαιτεί όμως αυξημένο αίσθημα ευθύνης, καθώς καθετί συμβαίνει μία μόνο φορά και δεν επαναλαμβάνεται, οπότε και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους.
Καταληκτικά, το αντικείμενο της δουλειάς του/της Φωτογράφου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου, καθώς κρατά τη μνήμη και την ιστορία των ανθρώπων ζωντανή, άλλοτε ως έργο τέχνης και άλλοτε ως ιστορικό τεκμήριο.
ABSTRACT
The present study concerns the occupational profile and the framework of educational standards of vocational training curricula of the “Photographer”.
Τhe Photographer is the producer/creator of a photographic image (picture), based on the technique of imprinting, on a light-sensitive surface (digital or analogue). Its purpose is to take photos (sometimes and videos) of various subjects and theme, either assigned or chosen by him/her. He/she creates photos as there have been perceived by his/her imagination and knowledge in conjunction with the technical capacity provided by his/her equipment and the aim/target of the final image he/she has been asked to create. He/she prepares, designs, organizes, taking shots or videos of his/her subjects, edits, prints, delivers or distributes his/her produced work and maintains an archive of his/her photographs or/and videos, respectively.
It is a profession that combines art with science because in addition to the artistic skills a Photographer should have, he/she should know semiotics, physics, psychology, visual perception, communication etc. It is an exciting charming and creative challenge. It is a particularly demanding profession with an increased sense of responsibility, as everything happens only once and is not repeated, so there is no room for error.
The object of his work, photography, is an integral part of human social life, from the beginning of its appearance until today. It is the one that keeps people’s memory and history alive, sometimes as a work of art and sometimes as historical evidence.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της «Φωτογράφου» (Photographer) .
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ’ αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 566/08-05-2006) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης δίνουν τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς. Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά την παροχή των υπηρεσιών τους,
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2, οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η αννάλυση του επαγγελμματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε αποτυπώνονται οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν η κα Χριστίνα Ζαχοπούλου (συγγραφέας), η κα Μαρία Σιτά (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), ο κος Σπυρίδων Διαμαντόπουλος (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής εργοδοτικής οργάνωσης, εν προκειμένω της ΓΣΕΒΕΕ), ο κος Χαράλαμπος Ακριβιάδης (εμπειρογνώμονας επαγγέλματος) και η κα Κωνσταντίνα Λουλούδη (σύμβουλος επαγγελματικού περιγράμματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα με την υποστήριξη των επιστημονικών στελεχών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ.κ. Γεωργίας Μιχαλοπούλου και Κωνσταντίνας Λουλούδη, υπό την επιστημονική εποπτεία του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κου Παρασκευά Λιντζέρη.
1 Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9).
2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021). Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων. Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ο Φωτογράφος4 είναι παραγωγός/δημιουργός φωτογραφικής εικόνας, βάσει της τεχνικής αποτύπωσής της, σε φωτοευαίσθητη επιφάνεια (ψηφιακή ή αναλογική). Αντικείμενό του είναι η λήψη φωτογραφιών και (ενίοτε) βίντεο διαφόρων θεμάτων και θεματικών, είτε κατόπιν ανάθεσης ή ως συνέχεια αυτόνομης επιλογής του. Δημιουργεί φωτογραφίες όπως ο ίδιος έχει συλλάβει με τη φαντασία του και τις γνώσεις του, αλλά και τις τεχνικές δυνατότητες που του παρέχει ο εξοπλισμός του, καθώς και το ζητούμενο της τελικής εικόνας που καλείται να πραγματοποιήσει (ΕΟΠΠΕΠ, 2009). Προετοιμάζει, σχεδιάζει, οργανώνει, φωτογραφίζει ή και βιντεοσκοπεί τα θέματά του, επεξεργάζεται, εκτυπώνει, παραδίδει ή διανέμει το παραγόμενο έργο του και διατηρεί αρχείο φωτογραφιών ή και βίντεο, αντίστοιχα. Τέλος, παρακολουθεί την πορεία των δημοσιευμένων και δημοσιοποιημένων φωτογραφιών (ή βίντεο) και εντοπίζει εκείνα που δεν έχουν άδεια χρήσης από τον ίδιο, προβαίνοντας στις νόμιμες διαδικασίες για την αποζημίωσή του.
Καθώς το μέσο που χρησιμοποιεί, η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, διαθέτει σήμερα επιπλέον και λειτουργία βίντεο, ο Φωτογράφος, εκτός από τη φωτογράφιση, ασχολείται και με τη βιντεοσκόπηση των θεμάτων του, όποτε αυτό χρειαστεί.
Συνήθως, ο Φωτογράφος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος, ή μισθωτός υπάλληλος ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απασχολεί προσωπικό (π.χ. βοηθός Φωτογράφου).
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
− Διαφημιστική φωτογραφία (στούντιο φωτογραφίας, διαφημιστικές εταιρείες παραγωγής, χώροι πελάτη/πελάτισσας)
− Φωτορεπορτάζ (εφημερίδες, περιοδικά, φωτοειδησεογραφικά πρακτορεία. Εσωτερικοί – εξωτερικοί χώροι. Ενδεικτικά: Βουλή, Προεδρικό Μέγαρο, Μέγαρο Μαξίμου, υπουργεία, χώροι πολιτισμού, αθλητικοί χώροι, δικαστήρια, φορείς αυτοδιοίκησης, επαγγελματικό γραφείο Φωτογράφου-φωτορεπόρτερ)
− Επεξεργασία εικόνας και οι εκτυπώσεις της (φωτογραφεία, εταιρείες και καταστήματα εκτύπωσης, σκοτεινός θάλαμος)
− Φωτογραφία μόδας και πορτρέτου (στούντιο φωτογραφίας, φωτογραφεία, πλατό φωτογράφισης, εσωτερικοί-εξωτερικοί χώροι, χώροι πελάτη/πελάτισσας)
− Φωτογραφία κοινωνικών εκδηλώσεων (τόποι λατρείας, χώροι πολιτισμού, συνεδριακοί χώροι, σχολεία, ύπαιθρος, χώροι πελάτη/πελάτισσας)
− Αρχιτεκτονική και αρχαιολογική φωτογραφία (περιοδικά, αρχιτεκτονικές εταιρείες, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, στούντιο φωτογραφίας εσωτερικοί – εξωτερικοί χώροι)
− Οπτικοακουστικές παραγωγές (εταιρείες οπτικοακουστικών παραγωγών, τηλεοπτικά κανάλια, στούντιο-εσωτερικά γυρίσματα και εξωτερικά γυρίσματα)
− Επιστημονική φωτογραφία (νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια, στούντιο φωτογραφίας)
− Αντιγραφές έργων τέχνης (μουσεία, πινακοθήκες, γκαλερί, στούντιο φωτογραφίας, χώροι πελάτη/πελάτισσας)
− Φωτογραφία πλατό (τηλεοπτικά κανάλια και εταιρείες οπτικοακουστικών παραγωγών)
− Φωτογράφιση συνεδρίων και επαγγελματικών εκδηλώσεων (εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων, συνεδριακοί χώροι)
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος. Ειδικά για τους φωτορεπόρτερ, που κινούνται πολύ συχνά σε χώρους και γεγονότα αυξημένης ασφάλειας, οι επαγγελματικές ταυτότητες, που εκδίδει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ), φέρουν στην πίσω όψη την υπογραφή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη σχετική επισήμανση: «Ο κάτοχος του παρόντος Δελτίου Ταυτότητας είναι επαγγελματίας Φωτορεπόρτερ και μέλος της ΕΦΕ. Παρακαλούνται οι Πολιτικές, Αστυνομικές και Αθλητικές Αρχές να διευκολύνουν την απρόσκοπτη δημοσιογραφική εργασία στον κάτοχο του παρόντος Δελτίου Ταυτότητας της ΕΦΕ. Η κάρτα ανήκει στον κάτοχο και δε μεταφέρεται. Η χρήση της κάρτας ελέγχεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης». Για Φωτογράφους που κινούνται επίσης σε χώρους με αυξημένη ασφάλεια, μπορεί να χρειαστεί η έκδοση ειδικής διαπίστευσης από τον φορέα της εκδήλωσης που θα καλύψει. Αν και όπως αναφέραμε δεν υπάρχει άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του Φωτογράφου, προτείνεται να υπάρχει σχετική άδεια ή πιστοποίηση, καθώς πολλές εργασίες του Φωτογράφου εμπίπτουν σε θέματα πλαστότητας εγγράφων ή δημόσιας υγείας και ασφάλειας ή και ασφάλειας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Θα πρέπει ο επαγγελματίας να φέρει είτε ειδική εκπαίδευση ή κάποια ειδική άδεια/πιστοποίηση πως μπορεί να αντεπεξέλθει σωστά στα επαγγελματικά του καθήκοντα.
3 Στην παρούσα μελέτη η φράση «Φωτογράφος» αναφέρεται και στα δύο φύλα. Το αρσενικό γραμματικό γένος χρησιμοποιείται για καθαρά πρακτικούς λόγους.
4 Το παρόν επάγγελμα του «Φωτογράφου» περιγράφει τους επαγγελματίες επιπέδου 4 και 5 του ΕΠΠ και όχι τους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
Φωτογράφος |
1η Διαδρομή | Δίπλωμα Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης – ΣΑΕΚ (πρώην Ι.ΕΚ) επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.), της ειδικότητας «Τέχνη Φωτογραφίας» |
2η Διαδορμή | Απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γενικό Λύκειο) ή Πτυχίο Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΕΠΑΛ (ανεξαρτήτου ειδικότητας) επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.), → Δύο (2) έτη συναφής επαγγελματική εμπειρία → Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση (θεωρία) για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στις δύο (2) ΚΕΛ του επαγγέλματος. |
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
− Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων (ΠΟΦ), https://pofphoto.gr/meli-panellinias-omospondias-fotografon/
− Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας (ΕΚΦΑ), https://ekfa1916.gr/
− Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ), https://pressphoto-union.gr/
− Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Νοτιοδυτικής Πελοπονήσσου (ΕΦΝΕ), https://www.messinialive.gr/tag/enosi-epangelmationkallitechnon-fotografon-notiodytikis-peloponnisou/ − Ένωση Επαγγελματιών Φωτογράφων και Βιντεογράφων Αιτωλοακαρνανίας, https://sppv.gr/
− Ένωση Επαγγελματιών Φωτογράφων ΚΔ Μακεδονίας − Καλλιτεχνικός Σύλλογος Φωτογράφων Τρικάλων «Η ΤΕΧΝΗ»
− Σύλλογος Εικόνας και Ήχου Καρδίτσας (ΣΕΗΚ)
− Σωματείο Επαγγελματιών Φωτογράφων Λάρισας
− Σύλλογος Επαγγελματικών Φωτογράφων και Βιντεοληπτών Μαγνησίας
− Σύλλογος Επαγγελματιών Φωτογράφων Ηλίας «Φωτακτίς», www.fotaktis.gr
− Σύλλογος Φωτογράφων και Εικονοληπτών Νομού Χίου
− Σύλλογος Επαγγελματιών Φωτογράφων και Εικονοληπτών Κρήτης (ΣΕΦΕΚ), https://www.sefek.com/
− Σύνδεσμος Καλλιτεχνών Φωτογράφων Πειραιώς και Νήσων
− Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αντιπροσώπων & Εμπόρων Φωτογραφικών ειδών & Συστημάτων Εικόνας (ΣΕΚΑΦ), www.sekaf.gr
− Σωματείο Φωτογράφων Νομού Ροδόπης − Σωματείο Φωτογράφων Νομού Καβάλας − Σωματείο Επαγγελματιών Φωτογράφων Ν. Ξάνθης «Κύκλωψ»
− Σωματείο Φωτογράφων και Εικονοληπτών Κεντρικής Μακεδονίας
− Σωματείο Φωτογράφων Ν. Ιωαννίνων και Περιχώρων «Ο ΗΛΙΟΣ»
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Προετοιμάζει τα στάδια της φωτογράφισης και τον εξοπλισμό του
− Πραγματοποιεί φωτογραφικές λήψεις
− Επεξεργάζεται και εκτυπώνει το φωτογραφικό υλικό
− Διανέμει, παραδίδει, αρχειοθετεί το φωτογραφικό υλικό και ελέγχει την πορεία των παραγόμενων φωτογραφιών του
− Προετοιμάζει και βιντεοσκοπεί σύμφωνα με το θέμα
− Επεξεργάζεται τα πλάνα και παραδίδει το οπτικοακουστικό υλικό
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Ασπρόμαυρη φωτογραφία
− Βασικές αρχές γραφιστικής
− Βασικές αρχές φωτογραφίας
− Δημιουργία ψηφιακών βιβλίων και άλμπουμ
− Διαφημιστική φωτογραφία και still life (νεκρή φύση)
− Δίκτυα και νέες τεχνολογίες
− Έγχρωμη φωτογραφία
− Ειδικές εφαρμογές της φωτογραφίας
− Εισαγωγή στην κινούμενη εικόνα
− Επεξεργασία κινούμενης εικόνας
− Επεξεργασία φωτογραφικής εικόνας
− Επικοινωνία και κοινωνικά δίκτυα
− Εφαρμογές marketing στη φωτογραφία
− Θεωρία και τεχνική της φωτογραφίας
− Ιστορία της τέχνης
− Λειτουργία των φωτογραφικών μηχανών και του συνοδευτικού εξοπλισμού
− Νομοθεσία-Δεοντολογία επαγγέλματος
− Οπτική επικοινωνία-Σημειολογία εικόνας
− Πρότυπα αρχειοθέτησης
− Πρότυπα ψηφιοποίησης
− Σημειολογία εικόνας και οπτική αντίληψη
− Σχέδιο-Χρώμα-Σύνθεση
− Τεχνικές σκοτεινού θαλάμου
− Τεχνικές φωτισμού
− Υγεία και ασφάλεια επαγγέλματος
− Φωτογραφία κοινωνικών εκδηλώσεων
− Φωτογραφία μόδας και πορτρέτου
− Φωτογραφία τοπίου-Αρχιτεκτονική φωτογραφία
− Φωτορεπορτάζ-Φωτογραφία δρόμου
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Ανάρτηση φωτογραφιών σε ιστοσελίδα
− Αποκατάσταση φθορών παλαιών φωτογραφιών
− Αποστολή εικόνων με υδατογράφημα
− Αποστολή μεγάλων αρχείων
− Βασικές αρχές σεναρίου-σκηνοθεσίας
− Έλεγχος συνθηκών φωτογράφισης
− Εντοπισμός δημοσιευμένων φωτογραφιών χωρίς άδεια χρήσης
− Επιλογή κατάλληλων φωτογραφιών ή και πλάνων
− Εφαρμογή προτύπου 5W
− Εφαρμογή προτύπου
− Εφαρμογή προτύπων αρχειοθέτησης
− Εφαρμογή προτύπων βιομετρικών στοιχείων
− Εφαρμογή προτύπων οργάνωσης και αρχειοθέτησης
− Εφαρμογή προτύπων ψηφιοποίησης αρχείων
− Ηχοληψία-διαχείριση ήχου
− Λήψη βίντεο με drone
− Λήψη βίντεο με κάμερα 360o μοιρών
− Ρύθμιση φωτιστικών
− Ρύθμιση φωτογραφικής μηχανής
− Τήρηση κανονισμού προστασίας δεδομένων (GDPR)
− Τήρηση κανόνων επαγγελματικής επικοινωνίας
− Τήρηση κανόνων υγείας και ασφάλειας
− Τήρηση των κανόνων δεοντολογίας και συμπεριφοράς
− Τιμολόγηση δημοσιευμένων φωτογραφιών χωρίς την άδεια χρήσης του δημιουργού
− Χειρισμός drone (ΣμηΕΑ)
− Χειρισμός φλασόμετρου
− Χειρισμός φωτιστικών πηγών
− Χειρισμός φωτογραφικής μηχανής
− Χειρισμός φωτογραφικής μηχανής σε λειτουργία βίντεο
− Χειρισμός φωτόμετρου
− Χρήση μέσων ατομικής προστασίας
− Χρήση προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το επάγγελμα του Φωτογράφου είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις νέες τεχνολογίες και γι’ αυτό ο επαγγελματίας αυτού του είδους θα πρέπει να ενημερώνεται διαρκώς και να τις υιοθετεί σε όλα τα στάδια της εργασίας του, γιατί αυτό τον βοηθά να εξελίσσεται. Το επάγγελμα του Φωτογράφου διαφοροποιείται από αυτό του φωτορεπόρτερ, το οποίο αποτελεί μια ξεχωριστή ειδικότητα Φωτογράφου –με τις ίδιες εκπαιδευτικές σπουδές ωστόσο– που διέπεται από αυστηρά πλαίσια βάσει κανόνων της φωτοειδησιογραφικής εικόνας.