Επιμελητής / τρια για κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη του/της «Επιμελητή/τριας για κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων» αναφέρεται στην περιγραφή των επαγγελματικών προσόντων που πρέπει να διαθέτουν τα φυσικά πρόσωπα προκειμένου να ενταχθούν στο Μητρώο επιμελητών που προβλέπεται στο άρθρο 42 του ν. 4837/2021 (Α’ 178) και σύμφωνα με την ΚΥΑ 6457/2022 (Β 205) για να υποστηριχθεί η υλοποίηση της Δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς» που αναπτύσσεται από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων
(ΓΓΔΟΠΙΦ) του υπουργείου εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων.
Στη χώρα μας χρησιμοποιούνται μια σειρά όρων για την άτυπη και μη θεσμοθετημένη άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας όπως «babysitting», «φύλαξη παιδιού στο σπίτι» ή «δημιουργική απασχόληση παιδιού στο σπίτι». Τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, ο όρος που έχει επικρατήσει για να περιγράψει τον/την επαγγελματία που παρέχει υπηρεσίες φύλαξης και φροντίδας παιδιών στην οικία της είναι «childminder» (Janta, 2014, Plantenga και συνεργάτες 2009). Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση για τον όρο «childminder» επελέγη ο όρος «Επιμελητή/τριας για κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων» με σκοπό να αποδίδει καλύτερα στην ελληνική γλώσσα τόσο το ρόλο του/της επαγγελματία αυτού όσο και τις συνθήκες εργασίας του/της αλλά και να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν ακριβέστερα στο περιεχόμενο του διεθνή όρου «childminder».
Στην Ελλάδα ως Επιμελητή/τριας για κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων ορίζεται ο/η εργαζόμενος/η που παρέχει υπηρεσίες και λειτουργίες στο ευρύτερο πεδίο της Κοινωνικής Φροντίδας, καλύπτοντας, σε ομάδες πληθυσμού, βασικές ανάγκες αναφορικά με τη φροντίδα του/των παιδιού/παιδιών τους. Οι ομάδες πληθυσμού είναι οικογένειες με παιδί ή παιδιά έως την ηλικία των 2 ετών και 6 μηνών που χρειάζονται υποστήριξη στην παροχή φροντίδας και αγωγής του παιδιού, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου οι επιμελήτριες (childminders)
αναλαμβάνουν και μεγαλύτερα παιδιά. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από τον/την επιμελητή/ρια είτε στην οικία της οικογένειας είτε στην οικία του/της επιμελητή/ριας.
Πιο συγκεκριμένα, ο/η Επιμελητής/ρια για κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων φροντίζει για:
• την κάλυψη των φυσικών αναγκών του παιδιού.
• τη δημιουργική απασχόληση του παιδιού.
• τη συνεργασία με την οικογένεια για την υγεία, την ασφάλεια και την ευεξία του παιδιού.
• την οργάνωση και την ασφάλεια του χώρου αγωγής και φροντίδας του παιδιού.
δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού του ΟΗΕ όπως κυρώθηκε με τον Ν. 2101 της 2/2 Δεκεμβρίου 1992 (ΦΕΚ 192, τ. Α΄).