ΕΠΙΓΡΑΦΟΠΟΙΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στην ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος του/της «Επιγραφοποιού».
Ο Επιγραφοποιός είναι αυτός ο οποίος εκτελεί όλες εκείνες τις εργασίες που είναι απαραίτητες για την κατασκευή και την τοποθέτηση κάθε τύπου επιγραφής. Πιο συγκεκριμένα, ο Επιγραφοποιός μελετάει, σχεδιάζει και φιλοτεχνεί επιγραφές καταστημάτων, κτηρίων, αυτοκινήτων, εκθέσεων, κατοικιών και όπου αλλού μπορεί να χρειάζεται μια επιγραφή είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο. Για την κατασκευή των επιγραφών, χρησιμοποιεί διάφορα υλικά όπως ξύλο, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό κ.α, που μπορούν αν χρειάζεται να συνδυαστούν με διάφορες φωτιστικές πηγές. Αφού κατασκευάζει τις επιγραφές, τις τοποθετεί λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Είναι επίσης υπεύθυνος για τη συντήρηση και επισκευή των επιγραφών όταν αυτό απαιτείται. Οι προοπτικές για το επάγγελμα του επιγραφοποιού είναι ιδιαίτερα θετικές καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που επιθυμούν να προβληθούν και να διαφημιστούν. Επομένως, ο Επιγραφοποιός είναι ένα επάγγελμα με προοπτικές και σημαντικές οικονομικές απολαβές
ABSTRACT
The present study concerns the development of the occupational profile of the “Sign Maker”.
The sign maker is the person that carries out all the necessary tasks for the construction and installation of signs of any kind. More specifically, the sign maker studies, designs and crafts signs of stores, buildings, cars, exhibitions and residences and of any other place that a sign is needed either in an interior or an exterior environment. To construct the signs, he/she uses different materials such as wood, glass, metal, plastic e.t.c which, if needed, can be combined with various light sources. After he/she has constructed the signs, he/she installs them taking all the necessary safety measures. He/she is also responsible for the maintenance and repair of signs when required. The prospects for the occupation of sign maker are particularly positive as there is a constant rise in the number of businesses that wish to be promoted and advertised. Therefore, the sign maker is a profession with prospects and exceptional financial gains.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του Επιγραφοποιού.
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά τη παροχή των υπηρεσιών τους
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2 , οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
1 Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)
2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Συργκάνης Μιλτιάδης Παναγιώτης (συγγραφέας), ο κος Παπαδάκης Ιωάννης (εμπειρογνώμοναςεκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), ο κος Μουρατίδης Σάββας (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής εργοδοτικής οργάνωσης, εν προκειμένω της ΕΣΕΕ, ο κος Συργκάνης Αριστείδης (εμπειρογνώμονας επαγγέλματος) και ο κος Γεράκος Ηλίας (σύμβουλος επαγγελματικού περιγράμματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, με την υποστήριξη των επιστημονικών στελεχών του ΚΑΕΛΕ ΕΣΕΕ, κ.κ. Χρήστου Συρομάχου και Μαρίας Περγιουδάκη, υπό την επιστημονική εποπτεία του Διευθυντή του ΚΑΕΛΕ ΕΣΕΕ κου Δημήτρη Πρίφτη.
ΣΥΝΟΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ο επιγραφοποιός είναι αυτός ο οποίος εκτελεί όλες εκείνες τις εργασίες που είναι απαραίτητες για την κατασκευή και την τοποθέτηση κάθε τύπου επιγραφής. Πιο συγκεκριμένα, ο επιγραφοποιός μελετάει, σχεδιάζει και φιλοτεχνεί επιγραφές καταστημάτων, κτηρίων, αυτοκινήτων, εκθέσεων, κατοικιών και όπου αλλού μπορεί να χρειάζεται μια επιγραφή είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο. Για την κατασκευή των επιγραφών, χρησιμοποιεί διάφορα υλικά όπως ξύλο, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό κ.α, που μπορούν αν χρειάζεται να συνδυαστούν με διάφορες φωτιστικές πηγές. Αφού κατασκευάζει τις επιγραφές, τις τοποθετεί λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Είναι επίσης υπεύθυνος για τη συντήρηση και επισκευή των επιγραφών όταν αυτό απαιτείται. Στο επάγγελμα μπορούμε να συναντήσουμε τις εξής εξειδικεύσεις :
Επιγραφοποιός λαμπτήρων ΝΕΟΝ
Επιγραφοποιός
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
− Ελεύθερος επαγγελματίας
− Εταιρείες σχεδιασμού και κατασκευής επιγραφών
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να καλύπτει εξ’ ολοκλήρου το επάγγελμα του επιγραφοποιού. Το μόνο νομικό πλαίσιο που υπάρχει και καλύπτει μέρος μόνο του επαγγέλματος είναι το Π.Δ. 108/2013 (ΦΕΚ Α 141/12.06.2013). Στο παρόν Π.Δ ορίζονται οι επαγγελματικές δραστηριότητες που αφορούν τους φωτοβόλους σωλήνες και τις επιγραφές. Ο τεχνίτης ηλεκτρολόγος φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών είναι το φυσικό πρόσωπο, το οποίο υπό τις οδηγίες και τη συνεχή καθοδήγηση του υπευθύνου αδειούχου εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών ή του έχοντος το προς τούτο δικαίωμα συναρμολογεί το ηλεκτρικό μέρος των φωτοβόλων σωλήνων ή επιγραφών, εγκαθιστά, επισκευάζει, παρακολουθεί και συντηρεί την εγκατάστασή τους και αποκτά προϋπηρεσία για την απόκτηση της άδειας του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών. Η αναφερόμενη εργασία του τεχνίτη υπό τις οδηγίες και τη συνεχή καθοδήγηση, απαιτεί τη φυσική παρουσία του εν λόγω αδειούχου ανώτερης βαθμίδας ή έχοντος το προς τούτο δικαίωμα στον τόπο που εκτελείται η εργασία, οι οποίοι δύνανται παράλληλα να εκτελούν και τα λοιπά καθήκοντά τους.
Οι κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑΣ ειδικότητας Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών, πτυχίου ΕΠΑΛ ειδικότητας Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων, πτυχίου ΙΕΚ ειδικοτήτων Τεχνικός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, Τεχνικός Ανελκυστήρων και Τεχνικός Αυτοματισμών τίτλου σπουδών της αλλοδαπής, ο οποίος καθίσταται ισότιμος και αντίστοιχης ειδικότητας με τους τίτλους σπουδών που έχουν άνωθεν αναφερθεί, αναγγέλλουν την έναρξη άσκησης της δραστηριότητας του τεχνίτη ηλεκτρολόγου φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών με αίτηση/υπεύθυνη δήλωση και αποκτούν το δικαίωμα άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του τεχνίτη ηλεκτρολόγου φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών.( Π.Δ. 108/2013, ΦΕΚ Α
141/12.06.2013).
Μετά την έκδοση της βεβαίωσης αναγγελίας, οι τεχνίτες ηλεκτρολόγοι φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών: (α) εάν είναι κάτοχοι διπλώματος ΙΕΚ μετά από προϋπηρεσία ενός έτους, σε εγκαταστάσεις φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών και η οποία τουλάχιστον για 4 μήνες θα πρέπει να έχει αποκτηθεί στην υλοποίηση μελετών ή κατασκευή εγκαταστάσεων της φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών (β) εάν είναι κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑΣ ή ΕΠΑΛ, αφού αποκτήσουν διετή προϋπηρεσία σε εγκαταστάσεις φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών, η οποία τουλάχιστον για 8 μήνες θα πρέπει να έχει αποκτηθεί στην υλοποίηση μελετών ή κατασκευή εγκαταστάσεων φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών και (γ) εάν είναι κάτοχοι ισότιμων τίτλων και αντίστοιχων ειδικοτήτων των παραπάνω περιπτώσεων (α) και (β), αφού αποκτήσουν την αντίστοιχη προϋπηρεσία υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας αίτηση/υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου να αποκτήσουν την άδεια του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου Γ΄ Ειδικότητας.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ (Για την περίπτωση φωτεινών επιγραφών)
Επιγραφοποιός –Τεχνίτης ηλεκτρολόγος Γ’ Ειδικότητας φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών | |
1η Διαδρομή | Πτυχίο ΕΠΑΣ ειδικότητας Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών ή ισοτίμων τίτλων→ αναγγελλία έναρξης άσκησης της δραστηριότητας του τεχνίτη ηλεκτρολόγου φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών. |
2η Διαδρομή | Πτυχίο ΕΠΑΛ ειδικότητας Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων ή ισοτίμων τίτλων→ αναγγελλία έναρξης άσκησης της δραστηριότητας του τεχνίτη ηλεκτρολόγου φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών. |
3η Διαδρομή | Δίπλωμα ΙΕΚ ειδικοτήτων Τεχνικός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, Τεχνικός Ανελκυστήρων και Τεχνικός Αυτοματισμών ή ισοτίμων τίτλων→ αναγγελλία έναρξης άσκησης της δραστηριότητας του τεχνίτη ηλεκτρολόγου φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών. |
Επιγραφοποιός –Εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος Γ’ Ειδικότητας φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών | |
1η Διαδρομή | Πτυχίο ΕΠΑΣ ειδικότητας Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών ή ισοτίμων τίτλων→ προϋπηρεσία δυο (2) ετών ως τεχνίτης σε εγκαταστάσεις Γ΄ Ειδικότητας, η οποία τουλάχιστον για 8 μήνες θα πρέπει να έχει αποκτηθεί στην υλοποίηση μελετών ή κατασκευή εγκαταστάσεων της Γ΄ Ειδικότητας → Εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας εγκαταστάτη. |
2η Διαδρομή | Πτυχίο ΕΠΑΛ ειδικότητας Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων ή ισοτίμων τίτλων→ προϋπηρεσία δυο (2) ετών ως τεχνίτης σε εγκαταστάσεις Γ΄ Ειδικότητας, η οποία τουλάχιστον για 8 μήνες θα πρέπει να έχει αποκτηθεί στην υλοποίηση μελετών ή κατασκευή εγκαταστάσεων της Γ΄ Ειδικότητας → Εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας εγκαταστάτη. |
3η Διαδρομή | Δίπλωμα ΙΕΚ ειδικοτήτων Τεχνικός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, Τεχνικός Ανελκυστήρων και Τεχνικός Αυτοματισμών ή ισοτίμων τίτλων→ προϋπηρεσία ενός (1) έτους ως τεχνίτης σε εγκαταστάσεις Γ΄ Ειδικότητας, η οποία τουλάχιστον για 4 μήνες θα πρέπει να έχει αποκτηθεί στην υλοποίηση μελετών ή κατασκευή εγκαταστάσεων της Γ΄ Ειδικότητας → Εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας εγκαταστάτη. |
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
1η Διαδρομή : Πτυχίο ΕΠΑΣ-ΔΥΠΑ, , επιπέδου 3 του Ε.Π.Π των ειδικοτήτων Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών ή Τεχνίτης
Μεταλλικών Κατασκευών ή Τεχνίτης Εργαλειομηχανών ή Τεχνίτης Ανελκυστήρων ή ισοτίμων τίτλων → Δύο (2) έτη επαγγελματική εμπειρία στη κατασκευή επιγραφών
2η Διαδρομή: Πτυχίο ΕΠΑΛ, επιπέδου 4 του Ε.Π.Π ειδικότητας Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων ή ισοτίμων τίτλων→ αναγγελλία
έναρξης άσκησης της δραστηριότητας του τεχνίτη ηλεκτρολόγου φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών
3η Διαδρομή: Δίπλωμα ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ), επιπέδου 5 του Ε.Π.Π των ειδικοτήτων Τεχνικός Ανελκυστήρων ή Τεχνικός
Αυτοματισμών ή Τεχνικός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων ή ισοτίμων τίτλων → έξη (6) μήνες επαγγελματική εμπειρία
στη κατασκευή επιγραφών
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
− Σ.Ε.Κ.Η.Φ.Ε (Σωματείο Εργολάβων Κατασκευαστών Ηλεκτρολόγων Φωτεινών Επιγραφών)
− Σ.Ε.Κ.Η.Φ.Ε. Β.Ε (Σωματείο Εργολάβων Κατασκευαστών Ηλεκτρολόγων Φωτεινών Επιγραφών Βορείου Ελλάδος )
− (ΓΣΕΕ). Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος .
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Εκτελεί εργασίες μελέτης της επιγραφής
− Εκτελεί εργασίες σχεδίασης και φιλοτέχνησης της επιγραφής
− Εκτελεί εργασίες προετοιμασίας κατασκευής
− Εκτελεί εργασίες κατασκευής της επιγραφής της επιγραφής
− Εκτελεί εργασίες τοποθέτησης της επιγραφής
− Εκτελεί εργασίες συντήρησης της επιγραφής
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Βασικές Αρχές Μηχανικής
− Βασικοί Κανόνες Μηχανολογίας
− Μηχανολογικό Σχέδιο
− Στοιχεία μηχανών
− Υγεία και ασφάλεια στον χώρο εργασίας
− Υλικά κατασκευής
− Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία
− Κανόνες και προδιαγραφές ασφαλούς χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας
− Χρήση Η/Υ και εφαρμογών
− Βασικές γνώσεις χρήσης Η/Υ
− Βασική Ελληνική και Αγγλική Τεχνική Ορολογία
− Βασικές γνώσεις χρήσης σχεδιαστικών προγραμμάτων CAD
− Βασικές γνώσεις εφαρμογών γραφιστικής (COREL ,ILLUSTRATOR)
− Κανόνες πυρασφάλειας και πυροπροστασίας.
− Μονάδες μέτρησης βασικών ηλεκτρικών μεγεθών
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Σχεδίαση σκαριφημάτων σχεδίων
− Χρήση οργάνων μέτρησης (μέτρο, Παχύμετρο)
− Ανάγνωση και κατανόηση τεχνικών σχεδίων και κειμένων.·
− Παραγγελία πρώτων υλών και υλικών.
− Σύνταξη οικονομικής προσφοράς.
− Χρήση εφαρμογών γραφείου Η/Υ (κειμενογράφος, email κ.λπ.).
− Χρήση σχεδιαστικών προγραμμάτων (CAD,CORRELκ.λπ.).
− Χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας κατά την διάρκεια της αυτοψίας
− Χρήση σχεδιαστικών προγραμμάτων (AUTOCAD SOLIDWORKS κ.λπ.).
− Χρήση γραφιστικής (COREL ,ILLUSTRATOR PHOTOSHOP κ.λπ.).
− Χρήση εξοπλισμού
− Χρήση Μέτρων Ατομικής Προστασίας
− Χρήση εργαλείων χειρός (κλειδιά, δράπανα, πριόνια κ.λπ.),εργαλειομηχανών (κουρμπαδόροι, μηχανές εξωτερικών σπειρωμάτων
σωληνώσεων κ.λπ.)
− Επικοινωνία στην τεχνική ορολογία του κλάδου
− Χρήση εργαλείων, εργαλειομηχανών και βοηθητικών υλών
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ