Διακοσμητής / Διακοσμήτρια

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στο επαγγελματικό περίγραμμα του/της Διακοσμητή/ Διακοσμήτριας.
O σχεδιασμός εσωτερικών χώρων/διακόσμηση, ως ένα είδος επιστήμης και τέχνης, στοχεύει στην αισθητική αναβάθμιση και λειτουργική βελτίωση του περιβάλλοντος ενός εσωτερικού χώρου. Οι διακοσμητές εκπαιδεύονται κατάλληλα για να ερευνούν, να σχεδιάζουν, να συντονίζουν και να εκτελούν διακοσμητικά έργα με βάση συγκεκριμένους πρακτικούς στόχους. Μολονότι το επάγγελμα αυτό καθαυτό ποικίλλει αρκετά, τα θεμελιώδη στοιχεία που το καθορίζουν παραμένουν αμετάβλητα.
Για την ανάπτυξη του Επαγγελματικού περιγράμματος, αντλήθηκαν πληροφορίες με την μέθοδο της βιβλιογραφικής διερεύνησης και ανάλυσης, και με την συγκομιδή και ανάλυση απαντήσεων, από δύο σχετικά ερωτηματολόγια (ερωτ.ΙΕΚ,2023),(ερωτ.ΔΙΑΚΟΣΜ,2023) που συντάχθηκαν στην υπηρεσία Google Forms, και στάλθηκαν προς Διακοσμητές τόσο από ΙΕΚ όσο και Διακοσμητές κολεγίων και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.1
Για την διαμόρφωση του τελικού περιεχομένου του περιγράμματος ζητήθηκε η κατά το δυνατόν, σύμπραξη και συναίνεση, ομάδας εκπροσώπων του επαγγέλματος, των εργαζομένων και των εργοδοτών, της χώρας (Λιτσαρδάκης,Σταμπουλής, 2013).
ABSTRACT
The present study concerns the occupational profile of the “Interior Designer.”
Interior design, as a sector combining science and art, aims at the aesthetic upgrade and functional improvement of interior spaces. Interior designers are trained so as to research, design, coordinate and implement interior design projects according to specific practical goals. Despite the fact that the profession of Interior Designer shows a wide variation, the main elements that define it remain invariable.
For the development of the occupational Profile, information was obtained by the method of literature exploration and analysis, and by collecting and analyzing responses, from two relevant questionnaires prepared in Google Forms, and sent to Designers from Vocational Training Institutes (post-secondary education), college and higher education. The sample consisted of professionals with at least two years of experience, from all geographical regions of the country.
In formulating the final content of occupational profile, a group of representatives across the country, from the profession, employees, and employers, were asked for their input and consensus, to the greatest extent possible.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της «Διακοσμητή/ Διακοσμήτριας».
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά τη παροχή των υπηρεσιών τους
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων3, οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i)Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν η Χρυσούλα Βαρλάμου (συγγραφέας), η Ευαγγελία Διάγκου (εμπειρογνώμονας εκπρόσωπος στο υπό εξέταση επάγγελμα) και οι Χριστίνα Δίκου, Γεώργιος Σίνας (εμπειρογνώμονες επαγγέλματος)
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον/την συγγραφέα, υπό την επιστημονική εποπτεία και τον συντονισμό των επιστημονικών στελεχών του ΚΑΕΛΕ Δημήτρη Πρίφτη, Χρήστου Συρομάχου και Μαρίας Περγιουδάκη.
2 «Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)»
3 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
«Ο σχεδιασμός εσωτερικών χώρων ορίζεται ως η επαγγελματική και ολοκληρωμένη πρακτική της δημιουργίας ενός εσωτερικού περιβάλλοντος που απευθύνεται, προστατεύει και ανταποκρίνεται στις ανθρώπινες ανάγκες. Είναι η τέχνη, η επιστήμη και ο επιχειρηματικός σχεδιασμός μιας δημιουργικής, τεχνικής, βιώσιμης και λειτουργικής εσωτερικής πρότασης που εναρμονίζεται με την αρχιτεκτονική δομή ενός χώρου, συνδυάζοντας διαδικασία και στρατηγική, με αποστολή την ευημερία, την ασφάλεια και την υγεία, με τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων σχετικά με το στυλ και την αισθητική».(IIDA).
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Γραφεία μελετών εσωτερικών χώρων, αρχιτεκτονικά γραφεία, τεχνικές εταιρείες, ιδιωτικές εταιρείες σχεδιασμού ή εφαρμογής μεταβλητών κατασκευών, Χώροι καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων, εμπορικές επιχειρήσεις υλικών ή κατασκευών, βιομηχανίες κατασκευής διακοσμητικών & χρηστικών αντικειμένων, δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων και παραγωγών, δημόσιες υπηρεσίες προβολών και εκθέσεων των υπουργείων Πολιτισμού – Τουρισμού και άλλων δημόσιων οργανισμών, εταιρείες παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών, διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα, δημόσια ή ιδιωτικά μέσα μαζικής επικοινωνίας.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Το επάγγελμα του Διακοσμητή γενικά, δεν είναι πλέον θεσμοθετημένο με επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα, μετά την αποκοπή τους από την ειδικότητα το 2013, με επέμβαση του επιμελητηρίου των μηχανικών.
Όμως, βάσει του εύρους των γνώσεων και επιστημονικών εξειδικεύσεων πρωτίστως, όπως προκύπτουν από τον πυρήνα του αντικειμένου σπουδών και η αντιστοίχισή τους με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, και δευτερευόντως, από την ποιότητα και το εύρος της αποδεδειγμένης επαγγελματικής εμπειρίας (η οποία προκύπτει από τις γνώσεις και το εύρος των εργασιών που κάθε διακοσμητής μπορεί και ηθικά του επιτρέπεται να αναλάβει), επιβάλλεται να τηρείται η σχετική ιεραρχία σε ένα γραφείο ή εταιρεία μελετών. Η άτυπη αλλά ουσιαστική ως προς το περιεχόμενό της ιεραρχία εξυπηρετεί α) στην οργάνωση και τον καταμερισμό ευθυνών στα στάδια μελέτης και υλοποίησης ενός έργου, β) την διασφάλιση ήρεμου εργασιακού περιβάλλοντος και αρμονικής/εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ συναδέλφων, γ) την επιτυχή παροχή και απρόσκοπτη υλοποίηση των προδιαγραφών του έργου και των προσδοκιών των πελατών, δ) την εξασφάλιση υγείας, ασφάλειας και λειτουργικότητας του υλοποιημένου περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις αρχές της τέχνης και της επιστήμης.
Το επάγγελμα του Διακοσμητή δεν χρειάζεται ειδική άδεια για την εξάσκηση του επαγγέλματος. Δεν χρειάζεται ειδική άδεια για να εργαστεί ως μισθωτός σε κάποιο γραφείο μελετών ή τεχνική εταιρεία, ούτε για να ανοίξει δική του επιχείρηση. Όμως, ο απόφοιτος ΙΕΚ θα πρέπει πρώτα να έχει λάβει το Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης μετά από επιτυχή συμμετοχή στις κρατικές εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ. Επίσης, το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ο.Ε.Ε.Κ. αναγνωρίζεται για διορισμό στο Δημόσιο, ως τυπικό προσόν (Π.∆. 50/2001, ΦΕΚ 39/Α΄/5-3-2001 «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα»).
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
Διακοσμητής/τρια – Προτεινόμενες διαδρομές |
1η Διαδρομή | Δίπλωμα Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) της ειδικότητας «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ» (του Ν. Ν2009/1992, παλαιές ειδικότητες). |
2η Διαδρομή | Δίπλωμα Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης -ΙΕΚ (στο εξής Δίπλωμα επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΣΑΕΚ) της ειδικότητας «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ» της ομάδας προσανατολισμού Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (του Ν. 4186/2013, νέες ειδικότητες) |
3η Διαδρομή | Πτυχίο ΕΠΑΛ επιπέδου 4 του ΕΠΠ της ειδικότητας «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ – ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ» του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών + δύο (2) έτη συναφούς επαγγελματικής εμπειρίας + Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση (θεωρία) στο σύνολο των ΚΕΛ. |
4η Διαδρομή | Πτυχίο (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ του ν. 3475/2006 επιπέδου 4 του ΕΠΠ της ειδικότητας “ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ” + τρία (3) έτη συναφούς επαγγελματικής εμπειρίας + Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση (θεωρία) στο σύνολο των ΚΕΛ. (σημείωση: Η ειδικότητα έχει καταργηθεί από τα ΕΠΑΣ προ 10ετίας) |
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
− Ένωση Διακοσμητών Ελλάδας (ΕΔΙΕ)
− Διεθνής Ένωση Διακοσμητών (IIDA)
− Διεθνής Ομοσπονδία Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Εσωτερικών χώρων, (IFI)
− Γραφείο Ευρωπαϊκών Ενώσεων Σχεδιαστών (BEDA) − Διεθνής Κοινότητα Σχεδιαστών Επίπλων (ISFD)
− Διεθνής κοινότητα Σχεδιαστών (DESIGNSOCIETY)
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− ΣΥΛΛΕΓΕΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
− ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
− ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
− ΕΚΠΟΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
− ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙΤΙΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
− ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ
− ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ
− ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΤΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Βασικές γνώσεις λογισμικού επεξεργασίας κειμένου.
− Βασικές γνώσεις λογισμικού πλοήγησης στο διαδίκτυο.
− Βασικές γνώσεις λογισμικού λογιστικών φύλλων (Excel, διάγραμμα GANTΤ, κ.ά.).
− Υποβολή εκθέσεων και αναφορών
− Βασικές αρχές μέτρησης, και αποτύπωσης χώρων και αντικειμένων (με αναλογικά ή ψηφιακά εργαλεία).
− Βασικές αρχές αξιολόγησης δομικών και κατασκευαστικών στοιχείων στον χώρο.
− Μεθοδολογία και εφαρμογές του τεχνικού σχεδιασμού ορθών προβολών σύμφωνα με τους κανόνες τοποθέτησής τους στο φύλο, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, κτιρίων επίπλων, κατασκευών, υπό κλίμακα (κατόψεις, τομές, όψεις, κατασκευαστικά σχέδια, υπό κλίμακα).
− Εργαλεία ψηφιακού σχεδιασμού με λογισμικά Computer Aided Design (CAD), τρισδιάστατα ηλεκτρονικά γραφικά (rendering).
− Μέθοδοι αναλογικής και ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας. − Μεθοδολογία και τεχνικές δημιουργίας ψυχολογικού προφίλ πελάτη και χρηστών. − Τεχνικές κριτικής ανάλυσης και επεξεργασίας εννοιών.
− Ιστορία τέχνης και πολιτισμών (διακοσμητικών κινημάτων, τάσεις εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, αρχιτεκτονικής).
− Βασικό σχέδιο.
− Βασικές αρχές σύνθεσης στο τρισδιάστατο χώρο.
− Βασικές αρχές ελευθέρου σχεδίου και δημιουργίας προοπτικών σχεδίων με μέτρηση δια χειρός.
− Αρχές Χρωματολογίας και εφαρμογή τους στα τεχνικά και καλλιτεχνικά σχέδια, δισδιάστατης ή τρισδιάστατης απεικόνισης, σε χειροποίητη ή ψηφιακή μορφή.
− Αρχές εργονομίας – ανθρωπομετρίας σε έπιπλα και εσωτερικούς χώρους.
− Αρχές του σχεδιαστικού μοντέλου «προσβασιμότητα για όλους».
− Μεθοδολογία μελέτης εσωτερικών χώρων.
− Μεθοδολογία σχεδιασμού επίπλων και αντικειμένων.
− Μεθοδολογία σχεδίασης μεταβλητών διακοσμητικών κατασκευών
− Βασικές γνώσεις αξιολόγησης ποιότητας επίπλων.
− Τεχνικές διαμόρφωσης αναλογικού ή ψηφιακού επαγγελματικού φακέλου.
− Τεχνικές για την οπτική προβολή ανάδειξη και προώθηση μηνυμάτων, προϊόντων ή υπηρεσιών (visual merchandising).
− Τεχνικές διακοσμητικής απόδοσης της υφής των υλικών.
− Τεχνικές κατασκευής φυσικών και ψηφιακών τρισδιάστατων προπλασμάτων και δειγμάτων.
− Διαδικασίες σύνταξης προϋπολογισμού (διακοσμητικών εργασιών, υλικών και υπηρεσιών).
− Μέθοδοι υπολογισμού χρονοδιαγραμμάτων εργασιών.
− Διαδικασίες συντονισμού εργασιών και συνεργείων, εσωτερικών χώρων.
− Βασικό πλαίσιο κανόνων επαγγελματικής συμπεριφοράς.
− Θεσμικό πλαίσιο υγιεινής και ασφάλειας χώρων εργασίας.
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Καταγραφή των τεχνικών πληροφοριών και μορφολογικών χαρακτηριστικών του χώρου.
− Χρήση μεθόδων και εργαλείων για την έρευνα αγοράς υλικών και αντικειμένων με συμβατικές και ψηφιακές μεθόδους.
− Ανάπτυξη μεθόδων αποκωδικοποίησης καλλιτεχνικών τάσεων.
− Ανάπτυξη μεθόδων και τεχνικών για τον εντοπισμό προβλημάτων, την αξιολόγηση επιλογών και την εφαρμογή λύσεων στο υλοποιημένο έργο.
− Ανάγνωση και ερμηνεία τεχνικών σχεδίων.
− Διαχείριση και πειραματισμός σε όγκους, φόρμες, σχήματα.
− Χρήση λογισμικού επεξεργασίας κειμένου.
− Χρήση εξειδικευμένου λογισμικού υπολογιστικών φύλων και διαγραμμάτων,
− Χρήση λογισμικού πλοήγησης στο διαδίκτυο.
− Χρήση εξειδικευμένου λογισμικού σχεδιασμού
− Χρήση εξειδικευμένου λογισμικού παρουσιάσεων.
− Χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
− Εκτέλεση και οργάνωση σχεδίων με συμβατικά ή ψηφιακά μέσα, με ενσωμάτωση πληροφοριών σύμφωνα με το τυπικό σύνταξης φύλλων σχεδίων.
− Κατασκευή τρισδιάστατων προπλασμάτων με συμβατικά ή ψηφιακά μέσα.
− Σύνταξη προϋπολογισμού εφαρμογής έργου.
− Σύνταξη χρονοδιαγράμματος υλοποίησης έργου.
− Παρακολούθηση της προόδου των εργασιών των συνεργείων και των καλλιτεχνικών εργασιών.
− Επαλήθευση εφαρμογής των ποιοτικών και ποσοτικών προδιαγραφών του έργου.
− Οργάνωση εργασιών εφαρμογής κινούμενων λειτουργικών, διακοσμητικών και επεξηγηματικών στοιχείων και λεπτομερειών.
− Οργάνωση ομαλής λειτουργίας υποστηρικτικών διοικητικών λειτουργιών και εργασιών γραφείου, για ένα έργο.
− Ανάπτυξη στρατηγικής εμπλουτισμού του χαρτοφυλακίου του γραφείου.
− Εκπόνηση σχεδιασμού τρόπων επικαιροποίησης γνώσεων.