Τεχνικός κατασκευής και συντήρησης πυροσβεστήρων

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στο επαγγελματικό περίγραμμα του/της «Τεχνικός Κατασκευής και Συντήρησης Πυροσβεστήρων». Ο Τεχνικός Κατασκευής και Συντήρησης Πυροσβεστήρων, είναι ο επαγγελματίας που απασχολείται σε μονάδες κατασκευής πυροσβεστήρων, ή δραστηριοποιείται στην επισκευή ή αναγόμωση διαφόρων ειδών και τύπων πυροσβεστήρων. Με τον όρο πυροσβεστήρες εννοούμε τις συσκευές που προορίζονται για την κατάσβεση πυρκαγιάς η οποία περιέχει κατασβεστικό υλικό το οποίο εξωθείται με τη δράση εσωτερικής πίεσης και κατευθύνεται προς τη φωτιά. Μπορεί να είναι σταθεροί σε κάποιο σημείο και από εκεί να κάνουν πυρόσβεση, να είναι τροχήλατοι, μεγάλου φορτίου και βάρους, για την αντιμετώπιση σοβαρότερης απειλής, ή φορητοί.
Το έργο του Τεχνικού κατασκευής και συντήρησης πυροσβεστήρων, μπορεί να εκτελείται είτε στην αρχική φάση παραγωγής, γόμωσης, εξοπλισμού κλπ. των πυροσβεστήρων, είτε στην διαδικασία επισκευής τους και αναγόμωσης των χρησιμοποιηθέντων πυροσβεστήρων, ή εκείνων των οποίων έχει λήξει η ισχύς τους. Σε κάθε περίπτωση το έργο τους διαφοροποιείται ελαφρώς σε συνάρτηση με το περιεχόμενο του πυροσβεστήρα. Οι πυροσβεστήρες μαρκάρονται ανάλογα με το είδος της φωτιάς για την οποία προορίζονται. Ανάλογα με το περιεχόμενο τους μπορεί να είναι : νερού, απλού ή εκνεφούμενου, με ή χωρίς διαβρεκτικό, αδρανούς πολυδύναμης σκόνης, διοξειδίου του άνθρακα, σκόνη ειδική για φωτιές τύπου D, από μέταλλα. Ορισμένοι είναι εξωτερικά εφοδιασμένοι με όργανα ενδεικτικά της πίεσης, φιαλίδια προωθητικού υλικού, διατάξεις εκτόξευσης περιεχομένου κλπ.
Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για το επάγγελμα του/της Τεχνικός Κατασκευής και Συντήρησης Πυροσβεστήρων αναλύονται εκτενώς στο παρόν επαγγελματικό περίγραμμα (ΕΠ) συνοδευόμενα με το αντίστοιχο πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών (ΠΕΠ), που αποτελεί το συνδετικό ιστό που οδηγεί με ασφάλεια από ένα ΕΠ στο σχεδιασμό σύγχρονων και στοχευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
ABSTRACT
The present study concerns the occupational profile of the “Fire Extinguisher Construction and Maintenance Technician”. A Fire Extinguisher Construction and Maintenance Technician is a professional employed in fire extinguisher manufacturing plants, or engaged in the repair or refurbishment of various types and types of fire extinguishers. By fire extinguishers we mean those devices or instruments, irrespective of size, which are used to extinguish all types of fire. They can be fixed at a certain point and from there they can extinguish fires, they can be on wheels, heavy load and weight, to deal with a more serious threat, or they can be portable.
The work of the Fire Extinguisher Construction and Maintenance Technician may be performed either in the initial production, charging, equipment, etc. of fire extinguishers, or in the process of repairing and refilling used extinguishers or those which have expired. In any case, their work is slightly differentiated depending on the content of the extinguisher. Extinguishers are marked according to the type of fire they are intended for. Depending on their content they can be: water, simple or atomized, with or without wetting agent, inert polyvalent powder, carbon dioxide, powder specific for type D fires, metallic powder. Some are externally fitted with pressure gauges, propellant cylinders, content ejection devices, etc.
All of the above and many other interesting elements characterising the profession of ” Fire Extinguisher Construction and Maintenance Technician ” are extensively analyzed in the present occupational outline accompanied by the corresponding framework of educational specifications, which constitutes the connective bond that leads safely from an occupational outline to the design of modern and targeted vocational education and training programs.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της «Τεχνικός Κατασκευής και Συντήρησης Πυροσβεστήρων».
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ’ αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς. Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά τη παροχή των υπηρεσιών τους
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2, οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15 21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14 21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: ) την εισαγωγή, ) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, ) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, ) τη βιβλιογραφία και ) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος/ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος/ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος/ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
1 1 Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)
2Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (20 Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν ο Καραϊσάς Πέτρος (συγγραφέας), ο Νικοφορίδης Βασίλειος (Εμπειρογνώμονας εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργοδοτών), ο Γιώτης Γεώργιος (εμπειρογνώμονας εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), ο Συργκάνης Αριστείδης (εμπειρογνώμονας επαγγέλματος) και ο Παπαδημητρίου Γ. Παναγιώτης (σύμβουλος επαγγελματικού περιγράμματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, υπό την επιστημονική εποπτεία και τον συντονισμό των επιστημονικών στελεχών του ΚΑΕΛΕ Δημήτρη Πρίφτη, Χρήστου Συρομάχου και Μαρίας Περγιουδάκη.
ΣΥΝΟΨΗ
Τεχνικός Κατασκευής και Συντήρησης Πυροσβεστήρων3
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ο Τεχνικός Κατασκευής και Συντήρησης Πυροσβεστήρων, είναι ο επαγγελματίας που απασχολείται σε μονάδες κατασκευής πυροσβεστήρων ή δραστηριοποιείται στην επισκευή ή αναγόμωση διαφόρων ειδών και τύπων πυροσβεστήρων.
Με τον όρο πυροσβεστήρες εννοούμε τις συσκευές που προορίζονται για την κατάσβεση πυρκαγιάς η οποία περιέχει κατασβεστικό υλικό το οποίο εξωθείται με τη δράση εσωτερικής πίεσης και κατευθύνεται προς τη φωτιά. Μπορεί να είναι σταθεροί σε κάποιο σημείο και από εκεί να κάνουν πυρόσβεση, να είναι τροχήλατοι, μεγάλου φορτίου και βάρους, για την αντιμετώπιση σοβαρότερης απειλής, ή φορητοί.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Ο Τεχνικός Κατασκευής και Συντήρησης Πυροσβεστήρων μπορεί να εργαστεί ως μισθωτός ή ως αυτοαπασχολούμενος σε
− Εργοστάσια κατασκευής πυροσβεστήρων
− Συνεργεία επισκευής
– Σπίτια
– Γκαράζ
– Κτήρια γραφείων
– Πλοία
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Δεν απαιτείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ούτε υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
1η Διαδρομή: Δίπλωμα ΙΕΚ των ειδικοτήτων Τεχνικός μηχανικός θερμικών εγκαταστάσεων και μηχανικός τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου ή τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού ή τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας → ένα (1) έτος συναφή επαγγελματική εμπειρία → Συνεχιζόμενη κατάρτιση στο σύνολο των ΚΕΛ
2η ΔιαδρομήΠτυχίο ΕΠΑΛ των ειδικοτήτων Τεχνικός μηχανολογικών εγκαταστάσεων και κατασκευών ή τεχνικός θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων και τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου → δύο (2) έτη συναφής επαγγελματική εμπειρία → Συνεχιζόμενη κατάρτιση στο σύνολο των ΚΕΛ
3η Διαδρομή: Πτυχίο ΕΠΑΣ των ειδικοτήτων εγκαταστατών ψυκτικών και κλιματιστικών έργων ή τεχνιτών εργαλειομηχανών ή τεχνιτών μεταλλικών κατασκευών ή τεχνιτών ναυπηγικής βιομηχανίας ή τεχνιτών θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων ή τεχνιτών αέριων καυσίμων (φυσικού αερίου) → τρία (3) έτη συναφής επαγγελματική εμπειρία → Συνεχιζόμενη κατάρτιση στο σύνολο των ΚΕΛ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συνδικαλιστικέςεπαγγελματικές ή επιστημονικές οργανώσεις σχετικές με το επάγγελμα/ειδικότητα
− Πανελλήνια Ένωση η Πυροπροστασία https://pyroprostasia.org/index.php
− Ένωση κατασκευαστών, συντηρητών & Εμπόρων Πυροσβεστήρων «Πυροπροστασία» (https://www.pyroprostasia.org/member-files/2018-05-02%20Members%20Briefing.pdf)
− Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ)
− Σωματείο Μηχανικών Συντηρητών
Έντυπα και άλλα μέσα πληροφόρησης
− Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης
− Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (www.tee.gr)
− Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας στην Εργασία (www.elinyae.gr)
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Προμηθεύεται τα υλικά κατασκευής και συντήρησης πυροσβεστήρων της αποθήκης .
− Επιμελείται την επάρκεια και τη λειτουργικότητα του εξοπλισμού κατασκευής και συντήρησης πυροσβεστήρων
− Εκτελεί εργασίες κατασκευής πυροσβεστήρων
− Χρησιμοποιεί συσκευές και εργαλεία για τον έλεγχο βλαβών στους πυροσβεστήρες
− Αποκαθιστά βλάβες πυροσβεστήρων
− Ελέγχει την αξιοπιστία λειτουργίας των πυροσβεστήρων
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Αγγλική τεχνική ορολογία
− Βασικές αρχές αντοχής υλικών
− Βασικές αρχές υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας
− Βασική ορολογία (ελληνική και αγγλική))
− Γενικές αρχές δοκιμασίας συσκευών υπό πίεση και μη καταστρεπτικών ελέγχων συσκευών υπό πίεση
− Γενικές αρχές τεχνολογίας συγκολλήσεων
− Γενικές αρχές τεχνολογίας υλικών, εξαρτημάτων και παρελκόμενων των πυροσβεστήρων
− Διαχείριση εργαλείων και συσκευών ελέγχου
− Εσωτερικές διαδικασίες και ISO
− Κανονισμοί χειρισμού μηχανημάτων
− Κανονισμοί χρήσης υλικών, εξαρτημάτων και παρελκόμενων των πυροσβεστήρων
− Κριτήρια κοστολόγησης υλικών
− Μέθοδοι έρευνας αγοράς
− Μέθοδοι οργάνωσης χώρου και χρόνου εργασίας
− Πυροσβεστικά μέσα
− Στοιχεία μηχανών επεξεργασίας μετάλλων
− Τεχνική Επικοινωνίας και Επιχειρηματικότητα
− Τεχνική νομοθεσία
− Τεχνολογία ελέγχων & διαγνώσεων σε πυροσβεστήρες και πυροσβεστικά συστήματα
− Τεχνολογία κατασκευής κυλίνδρων αερίου πυροσβεστήρων
− Τεχνολογία υλικών εξαρτημάτων και παρελκόμενων των πυροσβεστήρων
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Δοκιμασία συσκευών υπό πίεση
− Δοκιμή λειτουργίας πυροσβεστήρα
− Εκτέλεση παραγγελίες προμηθειών
− Έλεγχος και διάγνωση πυροσβεστήρων και πυροσβεστικών συστημάτων
− Έλεγχος λειτουργίας εξοπλισμού
− Επεξεργασία μετάλλων
− Εφαρμογή κανόνων υγείας και ασφάλειας
− Εφαρμογή μέτρων ασφάλειας στον χώρο εργασίας
− Κατάρτιση προϋπολογισμού έργου
− Κατάρτιση προϋπολογισμού υλικών
− Παραγγελίες προμηθειών
− Τεχνικά χαρακτηριστικά εργαλείων & συσκευών ελέγχου πυροσβεστήρων
− Τήρηση διαδικασιών υγείας και ασφάλειας
− Τοποθέτηση εξαρτημάτων πυροσβεστήρα (βαλβίδες, μανόμετρα, διακόπτες)
− Τοποθέτηση συνδέσεων ασφαλείας πυροσβεστήρα
− Χαρακτηριστικά οργάνων πυροσβεστήρων (μανόμετρα, ακροφύσια)
− Χειρισμός μηχανημάτων
− Χρήση και διαχείριση εργαλείων και συσκευών ελέγχου
− Χρήση μέσων ατομικής προστασίας
− Χρήση μηχανών επεξεργασίας μετάλλων
− Χρήση πυροσβεστικών μέσων
− Χρήση υλικών, εξαρτημάτων και παρελκόμενων των πυροσβεστήρων