Υπεύθυνος/η καλλωπισμού κατοικιδίων

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στο επαγγελματικό περίγραμμα του/της «Υπεύθυνου/ης καλλωπισμού κατοικιδίων (pet groomer)».
Ο/Η υπεύθυνος/η καλλωπισμού κατοικιδίων (pet groomer) είναι ο/η επαγγελματίας που φροντίζει για την υγιεινή, την περιποίηση και τον καλλωπισμό του μανδύα τους ώστε να έχουν υγιές δέρμα και τρίχωμα καθώς και άρτια εξωτερική εμφάνιση, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια του ίδιου και του κατοικίδιου.
Το επάγγελμα του/της υπεύθυνου/ης καλλωπισμού κατοικιδίων συναντάται σε ένα μεγάλο φάσμα δομών και εργοδοτών. Ο/Η υπεύθυνος/η καλλωπισμού κατοικιδίων μπορεί να απασχοληθεί ως αυτοαπασχολούμενος/η ή ως εργαζόμενο προσωπικό στον ιδιωτικό τομέα, παρέχοντας υπηρεσίες κατ’ οίκον ή σε εξειδικευμένους χώρους. Συγκεκριμένα μπορεί να εργαστεί σε κομμωτήρια κατοικιδίων, καταστήματα κατοικιδίων (pet shops), κτηνιατρεία, κτηνιατρικές κλινικές, φιλοζωικούς συλλόγους, ξενοδοχεία κατοικίδιων ζώων, εκτροφεία κατοικιδίων, σχολές κομμωτικής κατοικιδίων, χώρους διεξαγωγής σεμιναρίων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
ABSTRACT
The present study concerns the occupational profile of the “Pet groomer”
. Pet groomer is the professional who takes care of the hygiene, the grooming and caring of a pet’s coat resulting to a healthy skin and fur and also to a good external appearance, always prioritizing the safety of the grommet and the pet .
A professional groomer is met in a wide spectrum of structures and employers. He/She may work as a free lancer or as an employee in private practices or ever provide services at home and /or in specialized facilities. Specifically, he / she may work in pet grooming salons, pet shops that provide grooming services, veterinarians, veterinary clinics, animal welfare centers, kennels, pet breeders, professional grooming colleges and he / she can also give seminars for private or public organizations.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ1
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της «Υπεύθυνου/ης καλλωπισμού κατοικιδίων».
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά τη παροχή των υπηρεσιών τους
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2, οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματτιικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ Μίντζη Ελένη (συγγραφέας), Ζευγαδάκη Αντωνία (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), Τασούλας Φραγκίσκος (εμπειρογνώμοναςεκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής εργοδοτικής οργάνωσης, εν προκειμένω της ΕΣΕΕ), Ζουμπουλίδης Λυκούργος, Κωστάκη Μαριλένα (εμπειρογνώμονες επαγγέλματος) και Ιωάννης Κουτσονίκος (σύμβουλος επαγγελματικού περιγράμματος)
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, υπό τη συμβουλευτική υποστήριξη της Γκοντίνου Χρυσάνθης και υπό την επιστημονική εποπτεία και τον συντονισμό των επιστημονικών στελεχών του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Ιάκωβου Καρατράσογλου, Ρένας Βαρβιτσιώτη και Παναγιώτη Νάτση.
1 Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)
2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
Υπεύθυνος καλλωπισμού κατοικιδίων3
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ο υπεύθυνος καλλωπισμού κατοικιδίων (pet groomer) είναι ο επαγγελματίας που φροντίζει για την υγιεινή, την περιποίηση και τον καλλωπισμό του μανδύα τους ώστε να έχουν υγιές δέρμα και τρίχωμα καθώς και άρτια εξωτερική εμφάνιση, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια του ίδιου και του κατοικίδιου. Ειδικότερα παρέχει ενημέρωση και συμβουλές σχετικά με τον καλλωπισμό και την περιποίηση των κατοικιδίων στους ιδιοκτήτες – χειριστές τους, παρέχει υπηρεσίες υγιεινής στα κατοικίδια καθώς και υπηρεσίες περιποίησης – κουρέματος του τριχώματος τους. Το επάγγελμα του υπεύθυνου καλλωπισμού κατοικιδίων συναντάται σε ένα μεγάλο φάσμα δομών και εργοδοτών. Ο υπεύθυνος καλλωπισμού κατοικιδίων μπορεί να απασχοληθεί ως αυτοαπασχολούμενος ή ως εργαζόμενο προσωπικό στον ιδιωτικό τομέα, παρέχοντας υπηρεσίες κατ’ οίκον ή σε εξειδικευμένους χώρους.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
− Κομμωτήρια κατοικιδίων (pet shops)
− Κτηνιατρεία − Κτηνιατρικές κλινικές
− Φιλοζωικοί σύλλογοι
− Ξενοδοχεία κατοικίδιων ζώων
− Εκτροφεία κατοικιδίων
− Σχολές κομμωτικής κατοικιδίων
− Χώροι διεξαγωγής σεμιναρίων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχει Άδεια του ασκούντος το επάγγελμα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο υπεύθυνος καλλωπισμού κατοικιδίων μπορεί να πιστοποιήσει τα επαγγελματικά του προσόντα από την European Grooming Association μέσω του Ελληνικού Σωματείου Επαγγελματιών Κομμωτών Σκύλων.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Υπεύθυνος καλλωπισμού κατοικιδίων |
1η Διαδρομή | Απολυτήριο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο) → Τρία (3) έτη συναφής επαγγελματική εμπειρία → Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση (θεωρία) για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στην μια (1) ΚΕΛ του επαγγέλματος |
2η Διαδρομή | Απολυτήριο ή Πτυχίο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑΛ) → Δύο (2) έτη συναφής επαγγελματική εμπειρία → Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση (θεωρία) για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στη μια (1) ΚΕΛ του επαγγέλματος |
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
− Πρωτοβάθμιο Ελληνικό Σωματείο Επαγγελματιών Κομμωτών Σκύλων (ΕΣΕΚΣ, eseks.gr https://eseks.gr)
− European Grooming Association (EGA, https://europeangroomingassociation.com/)
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Παρέχει ενημέρωση και συμβουλές σχετικά με τον καλλωπισμό και την περιποίηση των κατοικιδίων
− Παρέχει υπηρεσίες υγιεινής στα κατοικίδια
− Παρέχει υπηρεσίες περιποίησης του τριχώματος των κατοικιδίων
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Αγγλική επαγγελματική ορολογία
− Ανάγκες περιποίησης κατοικιδίων
− Βασικές αρχές ανατομίας κατοικίδιων ζώων
− Βασικές αρχές δερματολογίας κατοικίδιων ζώων
− Βασικές αρχές μεταχείρισης κατοικίδιων ζώων
− Βασικές αρχές φροντίδας κατοικιδίων
− Εργαλεία και προϊόντα καλλωπισμού
− Κανόνες ασφαλείας κατοικιδίων
− Κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς
− Κανόνες καλής μεταχείρισης των ζώων
− Κανόνες υγιεινής κατοικιδίων
− Μέθοδοι ισιώματος τριχώματος κατοικιδίων
− Μέθοδοι κουρέματος τριχώματος κατοικιδίων
− Μέθοδοι πλυσίματος κατοικιδίων
− Μέθοδοι προ – κουρέματος τριχώματος κατοικιδίων
− Μέθοδοι στεγνώματος τριχώματος κατοικιδίων
− Νομοθεσία για τα ζώα
− Προετοιμασία κατοικιδίων πριν το πλύσιμο
− Πρώτες βοήθειες για κατοικίδια ζώα
− Χαρακτηριστικά μορφολογίας, φυλών και συμπεριφοράς κατοικίδιων ζώων
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Αναγνώριση αλλοιώσεων ή εξωπαρασίτων του κατοικιδίου
− Πραγματοποίηση παρουσίασης ζωοφιλικής ευαισθητοποίησης
− Τήρηση κανόνων ασφαλείας κατοικιδίων
− Τήρηση κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς
− Τήρηση κανόνων καλής μεταχείρισης των ζώων
− Χρήση βουρτσών και χτενών κατοικιδίων
− Χρήση έντυπων και ηλεκτρονικών συστημάτων διαχείρισης ραντεβού
− Χρήση εργαλείων αφαίρεσης κόμπων από το τρίχωμα του κατοικιδίου
− Χρήση εργαλείων ισιώματος τριχώματος κατοικιδίου
− Χρήση εργαλείων καλλωπισμού του κατοικιδίου
− Χρήση εργαλείων κοπής νυχιών κατοικιδίων
− Χρήση κουρευτικής μηχανής
− Χρήση μαχαιριού μαδίματος (stripping knife)
− Χρήση προϊόντων ισιώματος τριχώματος κατοικιδίου
− Χρήση προϊόντων καθαρισμού κατοικιδίων
− Χρήση προϊόντων καλλωπισμού του κατοικιδίου
− Χρήση προϊόντων περιποίησης τριχώματος κατοικιδίου
− Χρήση προϊόντων στεγνώματος τριχώματος κατοικιδίου
− Χρήση προϊόντων υγιεινής κατοικιδίων
− Χρήση συσκευών στεγνώματος τριχώματος κατοικιδίου
− Χρήση ψαλιδιών κουρέματος