Τεχνίτης/τρια Κήπων και Έργων Πρασίνου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στο επαγγελματικό περίγραμμα του/της «Τεχνίτη/τρια Κήπων και Έργων Πρασίνου»
Το επάγγελμα του/της «Τεχνίτη/τριας κήπων και έργων πρασίνου» ορίζεται ως η δραστηριότητα που περικλείει την κατασκευή, αναδιαμόρφωση και συντήρηση αρδευόμενων κήπων και χώρων πρασίνου. Η βασική δραστηριότητα του επαγγέλματος συνοψίζεται στην φύτευση χλοοτάπητα, την φύτευση σπόρων και μεταφύτευση φυτών και δέντρων, στην διατήρηση της ευρωστίας τους, στην κοπή και το κλάδεμα, στην εγκατάσταση και λειτουργία αρδευτικού συστήματος ως ένα σύνολο εργασιών σε εξωτερικές οριοθετημένες τοποθεσίες. Ο/η Τεχνίτης/τρια Κήπων και Έργων Πρασίνου είναι κατατοπισμένος/η στα μηχανοκίνητα και χειροκίνητα εργαλεία κήπου, συνεργάζεται με γεωπόνους και αρχιτέκτονες τοπίου και εργάζεται διασφαλίζοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια.
ABSTRACT
The present study concerns the occupational profile of “Horticulturist.”. The Horticulturist is defined as the activity encompassing the construction, remodeling, and maintenance of irrigated gardens and green spaces. The core activity of the profession can be summarized as laying down lawns, planting seeds, transplanting plants and trees, maintaining their health, performing pruning and trimming, installing and operating irrigation systems, all as a set of tasks carried out in external, defined locations. The Horticulturist is proficient in both motorized and manual gardening tools, collaborates with agronomists and landscape architects, and works while ensuring necessary health and safety issues
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της Τεχνίτη/τριας Κήπου και Έργων Πρασίνου.
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά τη παροχή των υπηρεσιών τους
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2, οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων. Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν η Ζώτου Ζωή (συγγραφέας), ο Φώης Χρήστος Θεόφραστος (εμπειρογνώμονας εκπρόσωπος στο υπό εξέταση επάγγελμα) και οι Στάμου Κωνσταντίνος-εκπρόσωπος εργαζομένων και Οικονόμου Δημήτριοςεκπρόσωπος εργοδοτών (εμπειρογνώμονες επαγγέλματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από την συγγραφέα, υπό τη συμβουλευτική υποστήριξη του Δαπόντα Δημήτριου και υπό την επιστημονική εποπτεία και τον συντονισμό των επιστημονικών στελεχών του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Καρατράσογλου Ιάκωβου, Βαρβιτσιώτη Ρένας και Νάτση Παναγιώτη.
1 «Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)»
2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
Τεχνίτης Κήπων και Έργων Πρασίνου3
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ο/Η τεχνίτης/τρια κήπων και έργων πρασίνου απασχολείται στην κατασκευή, διαμόρφωση, αναδιαμόρφωση, και συντήρηση κήπων, πάρκων και δημόσιων χώρων πρασίνου.
Το αντικείμενο εργασίας του/της τεχνίτη/τριας κήπων και έργων πρασίνου διαχωρίζεται σε τρία πεδία: Στην προετοιμασία, την κατασκευή και την συντήρηση κήπων και χώρων πρασίνου. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας διαμορφώνει, κυρίως χωματουργικά και εδαφολογικά, τον προτεινόμενο χώρο για να κατασκευαστεί ο κήπος. Η κατασκευή του κήπου περιλαμβάνει τη φύτευση και μεταφύτευση φυτών και δέντρων, τη σπορά χλοοτάπητα και την τοποθέτηση του αρδευτικού συστήματος. Η συντήρηση περιλαμβάνει το κλάδεμα φυτών και δέντρων, τη διαχείριση του χλοοτάπητα, την ρύθμιση του αρδευτικού συστήματος και την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών και λιπαντικών μεθόδων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
− Καλλωπιστικοί κήποι οικιών – τουριστικών καταλυμάτων – επιχειρήσεων – δημοσίων κτιρίων – σχολείων
− Πάρκα
− Νησίδες και παρυφές δρόμων
− Κυκλικοί κόμβοι
− Παρτέρια
− Ύπαιθρο-εξωτερικό περιβάλλον
− Γραφεία επιχείρησης
− Αποθήκη φύλαξης μηχανημάτων – εργαλείων – υλικών – λιπασμάτων – πολλαπλασιαστικού υλικού -φυτοπροστατευτικών προϊόντων
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Δεν ισχύουν προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Τεχνίτης Κήπων και Έργων Πρασίνου |
1η Διαδρομή | Δίπλωμα ΣΑΕΚ (π.ΙΕΚ) επιπέδου 5 του ΕΠΠ «Τεχνικός Τεχνολογικών εφαρμογών και Εγκαταστάσεων σε Έργα Τοπίου και Περιβάλλοντος (Ν.4186/2013)» Η παραπάνω ειδικότητα ΣΑΕΚ (π. ΙΕΚ) μετονομάστηκε σε: «Τεχνικός Κηποτεχνικών Εφαρμογών και Έργων Πρασίνου» – ΦΕΚ Β’ 2955/04.05.2023 |
2η Διαδρομή | Πτυχίο ΕΠΑΛ επιπέδου 4 του ΕΠΠ της ειδικότητας «Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου» – ένα (1) έτος συναφής επαγγελματική εμπειρία |
3η Διαδρομή | Πτυχίο ΕΠΑΛ επιπέδου 4 του ΕΠΠ της ειδικότητας «Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής» – ένα (1) έτος συναφής επαγγελματική εμπειρία – Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση για την απόκτηση των γνώσεων που αντιστοιχούν στις Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες του Επαγγέλματος. |
4η Διαδρομή | Πτυχίο ΕΠΑΣ επιπέδου 4 του ΕΠΠ της ειδικότητας «Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων – Αρχιτεκτονικής Τοπίου» – δύο (2) έτη συναφής επαγγελματική εμπειρία |
5η Διαδρομή | Απολυτήριο Γενικού Λυκείου επιπέδου 4 του ΕΠΠ – δύο (2) έτη συναφής επαγγελματική εμπειρία – Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση για την απόκτηση των γνώσεων που αντιστοιχούν στις Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες του Επαγγέλματος. |
6η Διαδρομή | Απολυτήριο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης επιπέδου 2 του ΕΠΠ – πέντε (5) έτη συναφής επαγγελματική εμπειρία – Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση για την απόκτηση των γνώσεων που αντιστοιχούν στις Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες του Επαγγέλματος. |
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
− Σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων
− Σωματεία απασχολουμένων ΟΤΑ
− Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), https://oiye.gr/
− Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, http://www.eka.org.gr/
− Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), https://gsee.gr/
− Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) https://www.gsevee.gr
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Προετοιμάζει τον χώρο κατασκευής και εκτελεί εργασίες κατεργασίας εδάφους.
− Κατασκευάζει χώρους πρασίνου και εγκαθιστά αρδευτικό σύστημα.
− Επιλέγει και διαχειρίζεται τον εξοπλισμό κατασκευής και συντήρησης κήπου.
− Συντηρεί τους χώρους πρασίνου και το αρδευτικό σύστημα.
− Διαχειρίζεται το πελατολόγιο και τα αρχεία τεκμηρίωσης και απογράφης.
− Οργανώνει τα έργα πρασίνου ανάληψης του/της.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Βασικές αρχές τεχνικού σχεδίου
− Βασικές γνώσεις γεωμετρίας
− Βασικές γνώσεις βοτανικής
− Στοιχεία ανθοκομίας και καλλιέργειας καλλωπιστικών φυτών
− Μέθοδοι ζιζανιοκτονίας (τεχνικής ή χημικής) και ορθή εφαρμογή τους
− Γεωργικά/κηπευτικά εργαλεία
− Γεωργικά/κηπευτικά μηχανήματα
− Βασικές γνώσεις εδαφολογίας
− Κατεργασία του εδάφους και προετοιμασία του για καλλιέργεια
− Αρχές θρέψης εδάφους και φυτών
− Μετεωρολογικά δεδομένα
− Ορθή Γεωργική Πρακτική
− Βασικές γνώσεις γεωργικής υδραυλικής / αρδεύσεις (Λειτουργία συστημάτων άρδευσης)
− Εγκατάσταση εξοπλισμού αρδευτικού συστήματος
− Συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών εξοπλισμού αρδευτικού συστήματος
− Εγκατάσταση ανταλλακτικών
− Συντήρηση και αποκατάσταση φθορών γεωργικών/κηπευτικών μηχανημάτων
− Γνώση αγγλικής γλώσσας
− Βασικές αρχές υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας
− Στοιχεία μηχανολογίας
− Βασικές γνώσεις Φυσιολογίας φυτών
− Πολλαπλασιασμός φυτών, σπορά ή φύτευση
− Αναγνώριση ύπαρξης φυτοπροστατευτικού προβλήματος
− Μέθοδοι φυτοπροστασίας και ορθή εφαρμογή τους
− Γεωργικά φάρμακα (τρόποι εφαρμογής, χρήση και λειτουργία εξοπλισμού, επικινδυνότητα, καταστροφή–ανακύκλωση
συσκευασιών, αποθήκευση, διάθεση του ψεκαστικού διαλύματος που απομένει μετά την εφαρμογή, καθαρισμός εξοπλισμού που χρησιμοποιείται)
− Αναγνώριση της επικινδυνότητας των σκευασμάτων – Πρώτες βοήθειες
− Κανόνες υγείας και ασφαλείας στον εξωτερικό/δημόσιο χώρο
− Μηχανήματα και εργαλεία καθαρισμού εξωτερικών χώρων
− Συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών μηχανημάτων διαχείρισης κήπου
− Μέθοδοι και συστήματα καταγραφής δεδομένων των καλλιεργητικών εργασιών και των χρησιμοποιούμενων εισροών, έλεγχος αποθήκης
− Διαχείριση ψηφιακών αρχείων και δεδομένων
− Ασφαλιστική, φορολογική και διοικητική νομοθεσία για τον κηποτεχνικό τομέα
− Βασικές αρχές διοίκησης και διαχείρισης
− Τεχνικές διαχείρισης χρόνου
− Βασικές αρχές διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού
− Ανάγνωση και κατανόηση τεχνικών σχεδίων
− Χρήση εργαλείων κατεργασίας εδάφους
− Χρήση και λειτουργία γεωργικών/κηπευτικών εργαλείων
− Χρήση και λειτουργία γεωργικών/κηπευτικών μηχανημάτων
− Χειρισμός και εφαρμογή λιπασμάτων, φυτοπροστατευτικών και εδαφοβελτιωτικών
− Χειρισμός αυτοματοποιημένων συστημάτων άρδευσης
− Χειρισμός αυτοματοποιημένων συστημάτων λίπανσης
− Χειρισμός αυτοματοποιημένων συστημάτων υδρολίπανσης
− Εφαρμογή κανόνων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής
− Ανάγνωση και κατανόηση τεχνικών σχεδίων
− Χειρισμός φυτικού υλικού και μέσων φύτευσης
− Τακτοποίηση υλικών φινιρίσματος
− Επιδιόρθωση εξοπλισμού διαχείρισης κήπου
− Επιδιόρθωση μικροφθορών μηχανημάτων διαχείρισης κήπου
− Αλλαγή ανταλλακτικών μηχανημάτων και εργαλείων διαχείρισης κήπου
− Χειρισμός μέσων εφαρμογής φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων (π.χ. ψεκαστήρας πλάτης)
− Τεχνικές κλαδέματος
− Χειρισμός φυτικού υλικού
− Βλαστολόγημα φυτών
− Κορυφολόγημα φυτών
− Υποστήλωση φυτών
− Αραίωμα φυτών
− Εφαρμογή τεχνικών πολλαπλασιασμού φυτών
− Χειρισμός μέσων καθαρισμού (πιεστικό κτλ)
− Καθαρισμός δαπέδων κήπου (πέτρα, τσιμέντο κ.ά.)
− Επιδιόρθωση αρδευτικού
− Αλλαγή ανταλλακτικών των μηχανημάτων
− Χρήση εργαλείων και υλικών επιδιόρθωσης μηχανημάτων
− Τήρηση αρχείου
− Καταγραφή δράσεων και εφαρμογών
− Χειρισμός λογιστικών συστημάτων
− Ταξινόμηση και αρχειοθέτηση εγγράφων
− Προγραμματισμός εργασιών
− Ανάθεση εργασιών
− Παρακολούθηση τήρησης χρονοδιαγράμματος εργασιών
− Χειρισμός Η/Υ