Στέλεχος Υποστήριξης Εφοδιαστικής Αλυσίδας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στην επικαιροποίηση του επαγγελματικού περιγράμματος του «Στελέχους υποστήριξης εφοδιαστικής αλυσίδας». Το περιεχόμενο της εργασίας του αφορά όλο το εύρος των λειτουργιών της επιχείρησης που άπτονται της εφοδιαστικής αλυσίδας, στις οποίες περιλαμβάνονται η εποπτεία των εισροών και εκροών αγαθών – υπηρεσιών, ώστε να επιτυγχάνεται ο έλεγχος των αποθεμάτων, η παρακολούθηση και ο έλεγχος των παραγγελιών των πελατών και προμηθευτών, καθώς επίσης και η παρακολούθηση των τάσεων της αγοράς. Επιπλέον, το στέλεχος υποστήριξης εφοδιαστικής αλυσίδας συμβάλει στις ενέργειες μάρκετινγκ και προβολής της επιχείρησης. Επιπλέον, το περιεχόμενο της εργασίας του στελέχους υποστήριξης εφοδιαστικής αλυσίδας ποικίλλει και εξειδικεύεται σε πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων, αναλόγως της δομής της επιχείρησης αλλά και του μεγέθους της. Η εκτέλεση αυτών των εργασιών πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη και εποπτεία ιεραρχικά ανώτερων, στους οποίους αναφέρεται και από τους οποίους ελέγχεται.
Σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης επαγγελμάτων ISCO 08, ο πλησιέστερος κωδικός για το επάγγελμα του «Στελέχους υποστήριξης εφοδιαστικής αλυσίδας» είναι ο 432 «Υπάλληλοι καταγραφής υλικών και υπηρεσιών μεταφορών».
Κοινό σημείο αναφοράς όλων των απασχολουμένων που χαρακτηρίζονται και κατατάσσονται ως «Στελέχη υποστήριξης εφοδιαστικής αλυσίδας» από την αγορά εργασίας σε θεσμικό επίπεδο, είναι ότι η άσκηση των εργασιακών τους καθηκόντων πραγματοποιείται στον χώρο διοίκησης (γραφείο) της επιχείρησης εφοδιαστικής αλυσίδας. Ωστόσο με την ανάπτυξη των τεχνολογιών πλέον μέρος της εργασίας μπορεί να πραγματοποιηθεί και από οποιονδήποτε χώρο με πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα αρχεία της επιχείρησης εφοδιαστικής αλυσίδας.
Τα επόμενα χρόνια η τάση του επαγγέλματος αναμένεται να συνεχίσει να είναι ανοδική λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης των υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Επιπλέον, για την άσκηση του επαγγέλματος του «Στελέχους υποστήριξης εφοδιαστικής αλυσίδας» αναμένεται να απαιτούνται όλο και περισσότερες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, ειδικά ψηφιακές.
ABSTRACT
This current study is an update of the occupational profile “Supply Chain Support Executive”. The content of his/her work concerns the whole range of the company’s functions related to the supply chain, which include the supervision of the inputs and outputs of goods – services, in order to achieve stock control, the monitoring and control of customer and supplier orders, as well as the monitoring of market trends. In addition, the Supply Chain Support Executive contributes to the marketing and promotional activities of the company. In addition, the job content of the supply chain support executive varies and is specialised in a multitude of other activities, depending on the structure of the company and its size. These tasks are carried out under the supervision and control of hierarchical superiors to whom they report and by whom they are monitored.
According to the ISCO 08 occupational classification system, the nearest code for the occupation of ‘Supply Chain Support Executive’ is 432 ‘Material and transport services registration clerk’.
A common reference point for all employees who are classified and classified as ‘Supply Chain Support Executives’ by the labour market at the institutional level is that their job duties are performed in the management area (office) of the supply chain enterprise. However, with the development of technologies, part of the work can now be carried out from any place with access to the internet and the records of the supply chain company.
In the coming years the profession of ‘Supply Chain Support Executive’ is expected to continue to trend upwards due to the rapid growth of supply chain services in the domestic and international market. In addition, the profession of ‘Supply Chain Support Executive’ is expected to require more and more knowledge, skills and competencies, especially digital ones.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του «Στελέχους υποστήριξης εφοδιαστικής αλυσίδας»
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά την παροχή των υπηρεσιών τους
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2, οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυσηη του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Απόστολος Δασίλας (συγγραφέας), ο κος Ιωάννης Αγγελόπουλος (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), ο κος Σπυρίδων Κοττώρης (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής εργοδοτικής οργάνωσης, εν προκειμένω της ΕΣΕΕ), o κος Νικόλαος Σκέντος (εμπειρογνώμονας επαγγέλματος) και ο κος Χρήστος Θεόφραστος Φώης (σύμβουλος επαγγελματικού περιγράμματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, με την υποστήριξη των επιστημονικών στελεχών του ΚΑΕΛΕ ΕΣΕΕ, κ.κ. Χρήστου Συρομάχου και Μαρίας Περγιουδάκη, υπό την επιστημονική εποπτεία του Διευθυντή του ΚΑΕΛΕ ΕΣΕΕ κου Δημήτρη Πρίφτη
1 Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)
2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
Στέλεχος Υποστήριξης Εφοδιαστικής Αλυσίδας3
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Το στέλεχος υποστήριξης εφοδιαστικής αλυσίδας παρέχει υποστήριξη σε όλες τις δραστηριότητες της αλυσίδας εφοδιασμού από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο εν λόγω επαγγελματίας οργανώνει την αποθήκευση και τη διανομή των εμπορευμάτων και εξασφαλίζει ότι τα σωστά προϊόντα παραδίδονται στον σωστό τόπο εγκαίρως και σε καλό κόστος.
Τα ευρύτερα καθήκοντα του στελέχους υποστήριξης εφοδιαστικής αλυσίδας περιλαμβάνουν:
• τη διαχείριση των παραγγελιών από τους προμηθευτές και τους πελάτες
• την πραγματοποίηση ποιοτικού ελέγχου των αποθεμάτων
• τον έλεγχο της ακρίβειας των στοιχείων των συνοδευτικών παραστατικών
• την παρακολούθηση της φόρτωσης, εκφόρτωσης και μεταφοράς των αγαθών
• τη διενέργεια τακτικών και έκτακτων απογραφών • την αξιολόγηση προμηθευτών και πελατών βάσει προκαθορισμένων στόχων •
την ενημέρωση και εισήγηση των προϊσταμένων για νέες τεχνολογίες, τάσεις της αγοράς και ανταγωνισμό
• τη συμμετοχή στην προβολή της επιχείρησης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Το στέλεχος υποστήριξης εφοδιαστικής αλυσίδας απασχολείται εντός των επιχειρήσεων σε ένα εύρος οικονομικών δραστηριοτήτων της εφοδιαστικής αλυσίδας από την φόρτωση, εκφόρτωση, αποθήκευση και μεταφορά προϊόντων. Επιπλέον, απασχολείται σε θέματα διαχείρισης παραγγελιών, προβολής και μάρκετινγκ καθώς επίσης αξιολόγησης βάσει προκαθορισμένων στόχων.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Για την άσκηση του επαγγέλματος του στελέχους υποστήριξης εφοδιαστικής αλυσίδας δεν απαιτείται κάποια συγκεκριμένη επαγγελματική άδεια, δεδομένου ότι το επάγγελμα παρουσιάζει ευρύτατη διασπορά στους τρόπους και στις μορφές άσκησής του, ενώ παράλληλα δεν διέπεται από κάποια νομοθετική ρύθμιση και δεν συντρέχουν κανονιστικές προϋποθέσεις για την άσκηση του.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
Στέλεχος υποστήριξης εφοδιαστικής αλυσίδας |
1η Διαδρομή | Δίπλωμα ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) επιπέδου 5 του Ε.Π.Π στην ειδικότητα «Στέλεχος Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics). |
2η Διαδρομή | Δίπλωμα ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) επιπέδου 5 του Ε.Π.Π. στην ειδικότητα «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας» και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση. |
3η Διαδρομή | Πτυχίο Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ επιπέδου 5 του Ε.Π.Π.στην ειδικότητα «Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού». |
4η Διαδρομή | Πτυχίο Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ επιπέδου 5 του Ε.Π.Π.στην ειδικότητα «Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών» και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση. |
5η Διαδρομή | Πτυχίο ΕΠΑΛ επιπέδου 4 του Ε.Π.Π.και συναφών τίτλων στην ειδικότητα «Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού», έξι (6) μήνες συναφής επαγγελματική εμπειρία. |
6η Διαδρομή | Πτυχίο ΕΠΑΛ επιπέδου 4 του Ε.Π.Π. στην ειδικότητα «Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών»., έξι (6) μήνες συναφής επαγγελματική εμπειρία, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση . |
7η Διαδρομή | Πτυχίο ΕΠΑΣ, επιπέδου 3 του Ε.Π.Π. των ειδικοτήτων «Υπάλληλων Διοικητικών Καθηκόντων» και «Υπάλληλων Οικονομικών Καθηκόντων», ενάμιση (1,5) έτος συναφής επαγγελματική εμπειρία, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση. |
8η Διαδρομή | Πτυχίο ΕΠΑΣ επιπέδου 3 του Ε.Π.Π., της ειδικότητας «Υπάλληλος Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας», ένα (1) έτος συναφής επαγγελματική εμπειρία, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση. |
9η Διαδρομή | Απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επιπέδου 4 του Ε.Π.Π, δύο (2) έτη συναφής επαγγελματική εμπειρία, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος. |
3 Στην παρούσα μελέτη η φράση «ο υπάλληλος οικονομικών υπηρεσιών» αναφέρεται και στα δύο φύλα. Το αρσενικό γραμματικό γένος χρησιμοποιείται για καθαρά πρακτικούς λόγους.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Εργατικές Οργανώσεις
− Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος
− Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδος
Εργοδοτικές Οργανώσεις
Το επάγγελμα είναι οριζόντιο και δεν ασκείται σε έναν μόνο κλάδο της οικονομίας. Συνεπώς, δεν υπάρχει εργοδοτική οργάνωση που να αντιστοιχεί σε αυτό. Σε επίπεδο συλλογικών συμβάσεων, οι εργοδοτικοί φορείς που συμμετέχουν και συνομολογούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι τόσο οι τριτοβάθμιες οργανώσεις των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) για το σύνολο της οικονομίας, όσο και οι επιμέρους κλαδικές οργανώσεις ή επιχειρήσεις για το πεδίο ευθύνης τους (Διάκριση επαγγελματικών οργανώσεων σε Α/θμιες, Β/θμιες και Γ/θμιες, άρθρο 2 παρ. 1 του ν.1712/87 με τις τροποποιήσεις του).
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Παρακολουθεί τις εισροές και εκροές της επιχείρησης
− Ελέγχει τα αποθέματα της επιχείρησης
− Παρέχει διοικητική υποστήριξη
− Παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς
− Υποστηρίζει τις ενέργειες μάρκετινγκ και προβολής της επιχείρησης
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Γνώσεις Η/Υ και εφαρμογών γραφείου (π.χ. επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο)
− Βασικές αρχές οικονομίας και διοίκησης
− Βασικές αρχές εμπορικής νομοθεσίας
− Βασικές αρχές λογιστικής
− Βασικές αρχές αξιολόγησης
− Βασικές αρχές ενημέρωσης προϊσταμένων
− Βασικές αρχές κοστολόγησης
− Διαχείριση παραγγελιών
− Εκτέλεση παραγγελιών
− Λογισμικό διαχείρισης παραγγελιών
− Λογισμικό διαχείρισης προμηθευτών
− Ποιοτικός έλεγχος αγαθών
− Απογραφής αποθεμάτων
− Συστήματα τοποθέτησης και ιχνληλάτησης αποθεμάτων
− Φόρτωση αγαθών
− Μεταφορά αγαθών
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Χρήση προγραμμάτων επεξεργασίας κειμένου
− Χρήση προγραμμάτων λογιστικών φύλλων
− Χρήση προγραμμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
− Διαχείριση παραγγελιών
− Χρήση λογισμικού παραγγελιών
− Διαχείριση αρχείων προμηθευτών
− Εφαρμογή ποιοτικού ελέγχου παραλαβής αγαθών
− Διενέργεια απογραφών αποθεμάτων
− Χρήση λογισμικού αποθήκευσης
− Χρήση συστήματος ιχνηλάτησης
− Διαχείριση αρχείων πελατών
− Επικοινωνία με πελάτες
− Παρακολούθηση φορτοεκφόρτωσης αγαθών
− Παρακολούθηση μεταφοράς αγαθών
− Προετοιμασία δρομολογίων μεταφοράς
− Τήρηση αρχείων προμηθευτώνπελατών
− Πραγματοποίηση αξιολογήσεων προμηθευτώνπελατών
− Εκθέσεις αναφοράς προς προϊσταμένους
− Πραγματοποίηση γραπτών εισηγήσεων
− Αξιολόγηση ανταγωνισμού
− Γραπτή ενημέρωση προϊσταμένων
− Πραγματοποίηση ελέγχου κόστους εφοδιαστικής αλυσίδας