Ξυλογλύπτης
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στην ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος, σύμφωνα με την χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία, του ξυλογλύπτη, δηλ. του επαγγελματία που απεικονίζει ανάγλυφα μορφές, αντικείμενα ή σχέδια στο ξύλο.
Ο ξυλογλύπτης αποσκοπεί με την τέχνη του στη διακόσμηση διαφόρων αντικειμένων που έχουν χρηστικό χαρακτήρα (εργαλεία, σκεύη, κλ.), στη διακόσμηση επίπλων και διαφόρων ξυλοκατασκευών, στη δημιουργία έργων τέχνης (π.χ. αγάλματα και διακοσμητικά ανάγλυφα), και στη διακόσμηση κτιρίων, ακολουθώντας διάφορες μεθόδους ξυλογλυπτικής (ολόγλυφη, ανάγλυφη, γραμμική, διάτρητη και ενθετική) μεμονωμένα ή σε συνδυασμό.
Συνοπτικά, οι αρμοδιότητες του συγκεκριμένου επαγγελματία ξεκινούν από την επιλογή και την προμήθεια των κατάλληλων πρώτων υλών (ξύλο, βερνίκια, κεριά, βαφές, κλπ.), μηχανημάτων και εργαλείων σκαλίσματος, συνεχίζονται με την επιλογή, το σχεδιασμό και την αποτύπωση των επιθυμητών ξυλόγλυπτων παραστάσεων (μοτίβων) στο ξύλο και ολοκληρώνονται με την εκτέλεση του σκαλίσματος και την ολοκλήρωση του έργου.
Ως βασική πρώτη ύλη ο ξυλογλύπτης επιλέγει είδη ξύλου που διαθέτουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά (ευκολία στο σκάλισμα, μέτρια πυκνότητα και σκληρότητα, μεγάλη αντοχή σε σχίση, κλπ.). Πέρα από το ξύλο ο ξυλογλύπτης χρησιμοποιεί και άλλα υλικά (κόλλες, καρφιά, υλικά φινιρίσματος, κλπ.) προκειμένου να δημιουργήσει το ξυλόγλυπτο. Η δημιουργία των ξυλόγλυπτων πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων σκαλίσματος (σκαρπέλων) και μηχανημάτων κατεργασίας του ξύλου (κλασικών ή σύγχρονων). Απαραίτητο εργαλείο του ξυλογλύπτη αποτελεί το σχεδιαστήριο το οποίο στις μέρες μας αντικαθίσταται ολοένα και περισσότερο από τον Η/Υ.
Οι ξυλογλύπτες ασκούν το επάγγελμα ως ατομικές επιχειρήσεις ή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραγωγής εκκλησιαστικών ξυλόγλυπτων τέμπλων και επίπλων ή στην παραγωγή ξυλόγλυπτων αστικών επίπλων ή ακόμη στην ξυλόγλυπτη διακόσμηση αντικειμένων λαϊκής τέχνης.
Οι τάσεις που διαγράφονται δείχνουν μια σταθερή πορεία σε όλες τις κατηγορίες ξυλόγλυπτων προϊόντων με μια ελαφρώς αυξημένη τάση στον τομέα των εκκλησιαστικών ξυλόγλυπτων κατασκευών (επίπλων, τέμπλων, εικονοστασίων, κλπ.). Εξαίρεση αποτελεί ο τομέας των ξυλόγλυπτων επίπλων όπου παρουσιάζεται μια κάμψη λόγω επικράτησης του σύγχρονου μοντέρνου επίπλου.
Για την άσκηση του εν λόγω επαγγέλματος δεν απαιτείται εξειδικευμένη επαγγελματική άδεια, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Με βάση τα παραπάνω η ομάδα μελέτης προσέγγισε το εν λόγω επαγγελματικό περίγραμμα με στόχο τη δημιουργία ενός πρώτου βασικού πλαισίου περιγραφής του επαγγέλματος.