Υπάλληλος κρατήσεων και εσόδων επιχειρήσεων φιλοξενίας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στο επαγγελματικό περίγραμμα του/της Υπάλληλος/ου Κρατήσεων Επιχειρήσεων Φιλοξενίας.
Ως Υπάλληλος Κρατήσεων Επιχειρήσεων Φιλοξενίας ορίζεται ο επαγγελματίας ο οποίος κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες ώστε να ανταποκρίνεται σε αιτήματα κρατήσεων από επισκέπτες, ταξιδιωτικούς πράκτορες και λοιπά δίκτυα διανομής που πραγματοποιούνται μέσω διαφόρων μέσων επικοινωνίας και πλατφορμών κρατήσεων, να δημιουργεί και τηρεί αρχεία
κρατήσεων, να δημιουργεί και διαμοιράζει αναφορές, να παρακολουθεί τη μελλοντική διαθεσιμότητα των επιχειρήσεων φιλοξενίας και να την ενημερώνει μέσω καναλιών διανομής, όπως επίσης και να παρακολουθεί, ελέγχει και διενεργεί οικονομικές πράξεις σχετικές με τις κρατήσεις.
ABSTRACT
The present study concerns the occupational profile of the Reservations and Revenue Officer for Hospitality Enterprises.
A Reservations and Revenue Officer for Hospitality Enterprises is defined as a professional who possesses the necessary knowledge, abilities and skills to respond to reservation requests from guests, travel agents and other distribution networks made through various means of communication and reservation platforms, to create and maintain reservation records, to create and share reports, to monitor the future availability of the hospitality properties and update it through distribution channels and monitor, control and conduct financial transactions related to reservations.
For the development of this study, a working group was set up in which Konstantinos Karagiannis (author), Alexandros Dardoufas and Christos Kakarougas (expert representatives in the profession in question) and Olga Koutris and Anna Dolou (experts in the profession) participated.
The final composition of the Professional Profile was carried out by the author, under the advisory support of Athanasios Dermetzopoulos and under the scientific supervision and coordination of the scientific staff of the Institute of the Association of Greek Tourism Enterprises (INSETE).
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της «Υπαλλήλου Κρατήσεων Επιχειρήσεων Φιλοξενίας».
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ’ αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά τη παροχή των υπηρεσιών τους
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2, οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος,
iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο
Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η ε εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες
της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
1 Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)
2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κλπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν ο κος Κωνσταντίνος Καραγιάννης (συγγραφέας), ο κος Αλέξανδρος Δαρδούφας (εμπειρογνώμονας εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής εργοδοτικής οργάνωσης, εν προκειμένω του ΙΝΣΕΤΕ), ο κος Κακαρούγκας Χρήστος (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), η κα Όλγα Κούτρη και η κα Άννα Ντόλου (εμπειρογνώμονας επαγγέλματος) και ο κος Αθανάσιος Δερμετζόπουλος (σύμβουλος επαγγελματικού περιγράμματος),.
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, υπό τη συμβουλευτική υποστήριξη του Αθανάσιου Δερμετζόπουλου και υπό την επιστημονική εποπτεία και τον συντονισμό των επιστημονικών στελεχών του ΙΝΣΕΤΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
O Υπάλληλος Κρατήσεων Επιχειρήσεων Φιλοξενίας ασχολείται με τη διεκπεραίωση αιτημάτων κρατήσεων, την υποστήριξη λειτουργικών διαδικασιών διαχείρισης κρατήσεων και τον χειρισμό οικονομικών συναλλαγών από κρατήσεις.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ανταποκρίνεται σε αιτήματα κρατήσεων από επισκέπτες, ταξιδιωτικούς πράκτορες και λοιπά δίκτυα διανομής που πραγματοποιούνται μέσω διαφόρων μέσων επικοινωνίας και πλατφορμών κρατήσεων. Είναι αρμόδιος για την έγκαιρη δημιουργία, ενημέρωση και διατήρηση των αρχείων κρατήσεων σύμφωνα με τις επιβεβαιώσεις κρατήσεων των ενδιαφερομένων. Επιπρόσθετα, ο Υπάλληλος Κρατήσεων Επιχειρήσεων Φιλοξενίας παρακολουθεί τη μελλοντική διαθεσιμότητα των επιχειρήσεων φιλοξενίας και συμβάλλει στην ανάπτυξη προβλέψεων για τα έσοδα και την πληρότητα των δωματίων. Ενημερώνει επίσης τη διαθεσιμότητα των δωματίων μέσω καναλιών διανομής όπως τα συστήματα GDS, OTA και διαδικτυακών κρατήσεων. Στο σκέλος των εσόδων, είναι αρμόδιος για την επεξεργασία των προκαταβολών και λοιπών πληρωμών από κρατήσεις των
επισκεπτών.
Πρόσθετα καθήκοντα συνήθως περιλαμβάνουν την προετοιμασία της λίστας των αναμενόμενων αφίξεων για το τμήμα της Υποδοχής και τα λοιπά αρμόδια τμήματα του καταλύματος και την επεξεργασία πληρωμών από λοιπές χρεώσεις και καταναλώσεις των επισκεπτών.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Ο Υπάλληλος Κρατήσεων Επιχειρήσεων Φιλοξενίας εργάζεται για λογαριασμό επιχειρήσεων φιλοξενίας και ιδιαίτερα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, χωρίς βέβαια να αποκλείονται λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις (όπως για παράδειγμα τουριστικά γραφεία) στις οποίες όμως το επάγγελμα παρουσιάζει διαφοροποιήσεις διότι προσαρμόζεται σύμφωνα με τις επιχειρησιακές τους λειτουργίες. Το φυσικό περιβάλλον της εργασίας του αποτελεί ένας γραφειακός χώρος με κατάλληλο ύψος, επιφάνεια, φωτισμό και αερισμό, και επαρκώς επιπλωμένος και εξοπλισμένος με τα απαραίτητα μέσα/εργαλεία/υλικά.
Ο Υπάλληλος Κρατήσεων Επιχειρήσεων Φιλοξενίας πλέον εργάζεται σε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο και ψηφιακό περιβάλλον και τα μέσα/εργαλεία/υλικά που χρησιμοποιεί κυρίως για την εκτέλεση των καθηκόντων του είναι: εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών (συσκευές/κέντρα), Η/Υ και περιφερειακός εξοπλισμός, σύνδεση με το διαδίκτυο, λογισμικό, ειδικό λογισμικό κρατήσεων, πλατφόρμες κρατήσεων, επιχειρησιακά πρότυπα και τα εξειδικευμένα εργαλεία και εφαρμογές κρατήσεων. Η εργασία του μπορεί να εκτελείται είτε εντός της επιχείρησης φιλοξενίας, είτε απομακρυσμένα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Για το επάγγελμα δεν υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, οπότε για την άσκησή του δεν απαιτείται ειδική άδεια ούτε η πλήρωση συγκεκριμένων κανονιστικών προϋποθέσεων. Το επάγγελμα εξασκείται ελεύθερα στην αγορά εργασίας.
3 Στην παρούσα μελέτη η φράση «Υπάλληλος Κρατήσεων Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» αναφέρεται και στα δύο φύλα. Το αρσενικό γραμματικό γένος χρησιμοποιείται για καθαρά πρακτικούς λόγους.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Οι υφιστάμενες εκπαιδευτικές διαδρομές είναι αυτές που προσδιορίζονται από νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες είναι σε ισχύ και περιγράφουν τις προϋποθέσεις για την απόκτηση επαγγελματικών αδειών και επαγγελματικών δικαιωμάτων για ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Για το παρόν επαγγελματικό περίγραμμα δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος. Παρακάτω προτείνονται εναλλακτικές επιλογές διαδρομών που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να αποκτήσει τα απαιτούμενα προσόντα άσκησης του επαγγέλματος.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
1η Διαδρομή | ▪ Δίπλωμα Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), ειδικότητας Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας (πρώην Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και επιχειρήσεων Φιλοξενίας [Υπηρεσία Υποδοχής – Υπηρεσία Ορόφων – Εμπορευματογνωσία]), ή Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού ή Στέλεχος Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων (πειραματική ειδικότητα) ή συναφούς ειδικότητας (ΙΕΚ) + Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση για μέρος των γνώσεων (Θεωρία) που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος. + Έξι (6) μήνες συναφούς επαγγελματικής εμπειρίας |
2η Διαδρομή | ▪ Πτυχίο ΕΠΑ.Λ. ή του τμήματος μαθητείας επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), της ειδικότητας «Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων» + Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση για μέρος των γνώσεων (Θεωρία) που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος + Ένα (1) έτος συναφούς επαγγελματικής εμπειρίας |
3η Διαδρομή | ▪ Πτυχίο Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑ.Σ.) επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) της ειδικότητας «Υπάλληλος Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων» ή ισοτίμων τίτλων + Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση για μέρος των γνώσεων (Θεωρία) που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος +Δύο (2) έτη συναφούς επαγγελματική εμπειρία |
4η Διαδρομή | ▪ Απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) +Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων (θεωρία) που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος + Τρία (3) έτη συναφούς επαγγελματικής εμπειρίας |
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
− Συνδικαλιστικές οργανώσεις: Σε δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό επίπεδο, τους Υπαλλήλους Κρατήσεων Επιχειρήσεων Φιλοξενίας εκπροσωπεί – ως ξενοδοχοϋπαλλήλους – η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), Η ΠΟΕΕΤ είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), η οποία ως κοινωνικός εταίρος αποτελεί, το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των εκτός δημοσίου εργαζομένων στην Ελλάδα
− Εργοδοτικές οργανώσεις: Τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονται οι Υπάλληλοι Κρατήσεων Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, εκπροσωπεί σε δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό επίπεδο η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Η ΠΟΞ είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο οποίος ως κοινωνικός εταίρος εκπροσωπεί τις πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και μεμονωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ευρύτερα στην τουριστική οικονομία και καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων του τομέα. Τις μη κύριες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονται οι Υπάλληλοι Κρατήσεων Επιχειρήσεων Φιλοξενίας εκπροσωπεί η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.), η οποία είναι το τριτοβάθμιο όργανο που εκπροσωπεί τους επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων στην Ελλάδα. Στη Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. ανήκουν όλες οι μικρές τουριστικές οικογενειακές επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων. Η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Τέλος, η Πανελλήνια ‘Ένωση Ιδιοκτητών Κάμπινγκ εκπροσωπεί τις Οργανωμένες Τουριστικές Κατασκηνώσεις (camping), οι οποίες, όπως τα ξενοδοχεία, είναι μέλη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Επεξεργάζεται αιτήματα κρατήσεων
− Αποκρίνεται σε αιτήματα κρατήσεων
− Μεγιστοποιεί το ποσοστό μετατροπής αιτημάτων κρατήσεων σε οριστικές κρατήσεις (πωλήσεις)
− Επιτηρεί και επικαιροποιεί τα κανάλια κρατήσεων
− Ρυθμίζει τη διαθεσιμότητα του καταλύματος
− Επεξεργάζεται και ενημερώνει το πρόγραμμα (λογισμικό) κρατήσεων και δημιουργεί αναφορές (reporting)
− Παρακολουθεί και ελέγχει τα έσοδα και τις προμήθειες από κρατήσεις
− Διεκπεραιώνει οικονομικές συναλλαγές από κρατήσεις
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Αγγλικά, αγγλική τουριστική ορολογία
− Ασφάλεια και Υγεία στο χώρο της εργασίας
− Βασικές αρχές επαγγελματικής επικοινωνίας
− Βασικές αρχές οικονομίας
− Βασικές αρχές τουρισμού και τουριστικής οικονομίας
− Ειδικές εφαρμογές τουριστικού ηλεκτρονικού εμπορίου
− Ελληνική και παγκόσμια τουριστική γεωγραφία
− Εξυπηρέτηση πελατών στους τομείς τουριστικών υπηρεσιών και διαχείριση πελατειακών σχέσεων
− Καινοτομία –Επιχειρηματικότητα
− Κρατήσεις
− Ξενοδοχειακές εφαρμογές με χρήση Η/Υ
− Οργάνωση και λειτουργία επιχειρήσεων φιλοξενίας
− Περιβαλλοντική πολιτική και προστασία στον τουριστικό τομέα
− Στοιχεία τουριστικής νομοθεσίας
− Τουριστικό ηλεκτρονικό εμπόριο
− Τουριστικό μάρκετινγκ – πωλήσεις – δημόσιες σχέσεις
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Ανάπτυξη ενημερωτικού υλικού για τουρίστες
− Απάντηση σε εισερχόμενες κλήσεις
− Διανομή ενημερωτικού υλικού για τον τόπο διαμονής
− Διαπολιτισμικές ικανότητες στην παροχή υπηρεσιών σε δομές φιλοξενίας
− Διαχείριση παραπόνων πελατών
− Διαχείριση της βάσης δεδομένων
− Διαχείριση ψηφιακών αρχείων
− Διερεύνηση βάσεων δεδομένων
− Εκτέλεση οικονομικών συναλλαγών
− Έλεγχος οικονομικών συναλλαγών
− Ενίσχυση πωλήσεων
− Επικοινωνία με πελάτες (γραπτή και προφορική)
− Εφαρμογή στρατηγικών προώθησης πωλήσεων
− Εφαρμογή στρατηγικών προώθησης πωλήσεων μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
− Εφαρμογή στρατηγικών πωλήσεων
− Κατάρτιση ειδικών προσφορών
− Κατάρτιση οικονομικών προσφορών
− Παρουσίαση χαρακτηριστικών δωματίου και του καταλύματος
− Παροχή τουριστικών πληροφοριών
− Συλλογή τουριστικών πληροφοριών
− Τήρηση αρχείων πελατών
− Τήρηση αρχείων πελατών
− Τήρηση λογαριασμών πελατών
− Τήρηση οικονομικών συναλλαγών
− Χρήση εργαλείων ή προγραμμάτων μηχανοργάνωσης & αρχειοθέτησης
− Χρήση λογισμικού επεξεργασίας κειμένου
− Χρήση λογισμικού κρατήσεων
− Χρήση λογισμικού λογιστικών φύλλων
− Χρήση λογισμικού παρουσιάσεων
− Χρήση ξένων γλωσσών στον κλάδο του τουρισμού
− Χρήση παγκόσμιου συστήματος διανομής
− Χρήση πλατφορμών ηλεκτρονικού τουρισμού
− Χρήση τεχνικών επικοινωνίας
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ο Υπάλληλος Κρατήσεων Επιχειρήσεων Φιλοξενίας είναι ένα επάγγελμα δυναμικό από κάθε άποψη. Το τεχνολογικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις φιλοξενίας, οι νέες καταναλωτικές συμπεριφορές των ταξιδιωτών, η συνεχής εξέλιξη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και η μεταβολή του τρόπου λειτουργίας των καναλιών διανομής των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών συνθέτουν ένα δυναμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο ο Υπάλληλος Κρατήσεων Επιχειρήσεων Φιλοξενίας καλείται να ανταποκριθεί,.
Η ανάγκη των επιχειρήσεων φιλοξενίας για απασχόληση στο αντικείμενο αυτό κρίνεται πλέον επιτακτική. Ο σύγχρονος εργαζόμενος – στις περισσότερες περιπτώσεις – κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του χειρίζεται εργαλεία και μέσα τελευταίας τεχνολογίας, ανταποκρίνεται σε αιτήματα έμπειρων και απαιτητικών ταξιδιωτών, προωθεί ένα σύνθετο πλέγμα υπηρεσιών και σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις που διαμορφώνονται, λειτουργεί σε ένα πλαίσιο «ταξιδιωτικής βιωσιμότητας» το οποίο εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Για το λόγο αυτό θα πρέπει πέραν των κλασικών και σχετικών με το αντικείμενό γνώσεων και δεξιοτήτων του, να αναπτύσσει ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες