Τραπεζοκόμος μαζικής εστίασης
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στην ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος του «Τραπεζοκόμου Μαζικής Εστίασης».
Ο Τραπεζοκόμος Μαζικής Εστίασης είναι ο/η εργαζόμενος σε ιδρύματα, λέσχες, οργανισμούς, νοσοκομεία, στρατόπεδα, σχολές, κλπ, που η προσφορά της εστίασης δεν αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό, και ο οποίος διανέμει και σερβίρει εδέσματα και ροφήματα, σύμφωνα με ειδικούς κανόνες, οδηγίες και τεχνικές.
Αποτελεί μέρος του διοικητικού-βοηθητικού προσωπικού του οργανισμού και βασικός του σκοπός είναι η σίτιση των ατόμων, εφαρμόζοντας τους κανόνες σερβιρίσματος και τις οδηγίες των διατροφολόγων και των διαιτολόγων .
Οι τραπεζοκόμοι στο πλαίσιο της δουλειάς τους, έρχονται σε άμεση επαφή με άτομα διαφορετικών αναγκών και ειδικών ομάδων (π.χ. ασθενείς, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, παιδιά κ.α) γι’ αυτό και η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών απαιτεί ποιότητα και ειδικές δεξιότητες και γνώσεις στον τομέα των επισιτιστικών υπηρεσιών.
Στα καθήκοντά του-ης περιλαμβάνονται επίσης η προετοιμασία και η αποκατάσταση του χώρου, η συγκομιδή των δίσκων σερβιρίσματος, η χρήση εξοπλισμού για την μεταφορά των εδεσμάτων και ποτών από και προς την κουζίνα, ο καθαρισμός των τραπεζιών, η συλλογή πληροφοριών σχετικά με την παράθεση των γευμάτων και ο προγραμματισμός.