Τεχνίτης/τρια Αρδευτικών Συστημάτων

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
O/H Τεχνίτης/τρια Αρδευτικών Συστημάτων ασχολείται με την εγκατάσταση νέων αρδευτικών συστημάτων και δικτύων καθώς επίσης και με τη συντήρηση, επισκευή και λειτουργία υπαρχόντων αρδευτικών συστημάτων και δικτύων τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές.
Τα συστήματα ή μέθοδοι άρδευσης είναι οι τρόποι εφαρμογής του νερού άρδευσης σε αγρούς και αστικά τοπία (πάρκα, γήπεδα κ.λπ.). Κάποια από αυτά τα συστήματα αναπτύχθηκαν από την εποχή που ο άνθρωπος άρχισε να καλλιεργεί αλλά ειδικά τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την ανάγκη για εξοικονόμηση νερού έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ.
Αναπτύσσοντας το επαγγελματικό περίγραμμα του «Τεχνίτη Αρδευτιικών Συστημάτων» καταγράφονται αναλυτικά οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητες που απαιτούνται από τους εκπαιδευόμενους για να σταδιοδρομήσουν στο επάγγελμα. Εντοπίζονται και προτείνονται διαδρομές απόκτησης των απαραίτητων γνώσεων και τα ιδρύματα που τις προσφέρουν.
ABSTRACT
as well as providing information and educating customers regarding the use and irrigation systems maintenance.
regards the irrigation networks operation and management.
Developing the professional profile of the “Irrigation Technician”, the knowledge, skills and competencies required by trainees for a professional career, are recorded in detail. Moreover, the means for obtaining the required knowledge are identified and the institutions providing the proper skills are proposed.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του «ΤΕΧΝΙΤΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ»
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄ αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά τη παροχή των υπηρεσιών τους
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2, οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει:
i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων. • Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων. Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν ο Πανταζής Γεωργίου (συγγραφέας), ο Χρήστος – Θεόφραστος Φώης (εμπειρογνώμονας), ο Κωνσταντίνος Στάμου (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ) και ο Ροδόλφος Δρακούλης (εμπειρογνώμονας εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής εργοδοτικής οργάνωσης, εν προκειμένω του ΣΕΒ).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, υπό τη συμβουλευτική υποστήριξη του Δημήτριου Δαπόντα και υπό την επιστημονική εποπτεία και τον συντονισμό των επιστημονικών στελεχών του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Ρένας Βαρβιτσιώτη, Ιάκωβου Καρατράσογλου και Παναγιώτη Νάτση.
1 Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)
2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ο «Τεχνίτης/τρια Αρδευτικών Συστημάτων» είναι υπεύθυνος για την εγκατάσταση νέων αρδευτικών συστημάτων και δικτύων καθώς επίσης και για τη συντήρηση, επισκευή και λειτουργία υπαρχόντων αρδευτικών δικτύων. Ο αντίστοιχος τίτλος του επαγγέλματος διεθνώς αναφέρεται ως «irrigation technician». Σκοπός του επαγγέλματος του/της τεχνίτη/τριας αρδευτικών συστημάτων είναι η εφαρμογή τεχνικών και μεθόδων που αποσκοπούν στην ορθολογική εφαρμογή και χρήση του αρδευτικού νερού στο έδαφος και τις καλλιέργειες.
Το πεδίο δράσης και ευθυνών του/της τεχνίτη/τριας αρδευτικών συστημάτων αναπτύσσεται σε τρεις άξονες: Ο πρώτος άξονας αφορά την καταγραφή των απαιτήσεων ενός αρδευτικού – στραγγιστικού έργου και την ενημέρωση του ειδικού επιστήμονα που θα εκπονήσει την αντίστοιχη μελέτη, την εφαρμογή τεχνικών και μεθόδων άρδευσης που αποσκοπούν στη σωστή ανάπτυξη και μεγιστοποίηση της απόδοσης των καλλιεργούμενων φυτών με ταυτόχρονη ορθολογική χρήση του αρδευτικού νερού για την προστασία των διαθέσιμων υδατικών πόρων και την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής και οικονομικής επιβάρυνσης που προέρχεται από την άρδευση. Ο δεύτερος άξονας αφορά την εγκατάσταση των αρδευτικών συστημάτων σε επίπεδο ατομικού ή συλλογικού δικτύου σε μικρά έργα όπως κήπους, ατομικές καλλιέργειες, γήπεδα, πάρκα, ή και μεγαλύτερης κλίμακας έργα όπως εκτεταμένες καλλιέργειες και εγγειοβελτιωτικά έργα. Ο τρίτος άξονας αφορά την υποστήριξη και διαχείριση υφιστάμενων δικτύων άρδευσης, την παροχή συμβουλών και την εκπαίδευση των πελατών/τριών σχετικά με τη χρήση και τη συντήρηση των αρδευτικών συστημάτων και τέλος επιλαμβάνεται για την ασφάλεια των υπόλοιπων εργαζομένων και των διερχομένων πολιτών από την περιοχή του δικτύου ευθύνης του ενώ προωθεί, προβάλει και διαθέτει προϊόντα που έχουν άμεση σχέση με τον εξοπλισμό των δικτύων άρδευσης εφόσον απασχολείται σε εταιρία εμπορίας ή κατασκευής σχετικών προϊόντων.
Οι τεχνίτες αρδευτικών συστημάτων δεν έχουν αλλάξει όνομα ή αντικείμενο από τη δημιουργία του επαγγέλματός τους όμως η δραστηριότητά τους έχει επεκταθεί στο πεδίο του ατομικού αυτόματου ποτίσματος κήπων, φυτωρίων, πάρκων, γηπέδων κ.λπ.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
− Αγροτεμάχια με ετήσιες ή πολυετείς καλλιέργειες.
− Κήποι, πάρκα, πλατείες, αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα ποδοσφαίρου, golf κ.λπ.) και γενικά αστικές περιοχές που υπάρχουν καλλωπιστικά φυτά ή γκαζόν τα οποία απαιτούν άρδευση. − Οδικά έργα.
− Φυτώρια και θερμοκήπια.
− Ατομικά ή συλλογικά αρδευτικά δίκτυα.
− Εγγειοβελτιωτικά έργα και φορείς διαχείρισης αυτών (Γ.Ο.Ε.Β., Τ.Ο.Ε.Β. κ.λπ.).
− Επιχειρήσεις γεωργικών εφοδίων και συστημάτων άρδευσης.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Οι κάτοχοι Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Επιπέδου 5 (και σύμφωνα με την παρ. β΄ Οδηγίας 2005/36ΕΚ) δύνανται να απασχοληθούν είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε τομείς του γνωστικού τους αντικειμένου, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Για το επάγγελμα του τεχνίτη αρδευτικών συστημάτων δεν απαιτείται άδειας άσκησης επαγγέλματος. Όμως σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 29 του Ν. 1642/86, κάθε πρόσωπο που ασκεί οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση έναρξης εργασιών πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής, στα πλαίσια της επαγγελματικής του δραστηριότητας, στην οικεία Δ.Ο.Υ.
Σε περίπτωση άσκησης δραστηριότητας όπως αυτή του εμπορικού αντιπροσώπου απαιτείται να εκδοθεί άδεια από τα οικείο επιμελητήριο που θα εγγραφεί η επιχείρηση με το Π.Δ. 249/93 και την Οδηγία 86/653/ΕΟΚ για τις προϋποθέσεις ασκήσεως επαγγέλματος Εμπορικών Αντιπροσώπων.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων τίτλων επαγγελματικής κατάρτισης καθορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).
Για τους αποφοίτους δημόσιων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ αναγνωρίζεται το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης ως τυπικό προσόν για διορισμό στο Δημόσιο βάσει του Π.Δ. 50/2001 που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 39, τόμος Α’ στις 5-3-2001 και του Π.Δ.347/2003, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 115, τόµος Α’ στις 31-12-2003 (Εγκ.ΔΟΑ/Φ13/1873, Παράρτημα Γ’).
Σε διαγωνισμούς του δημόσιου τομέα µέσω του Α.Σ.Ε.Π. , μοριοδοτούνται με 150 μονάδες επιπλέον, βάσει του Άρθρου 8 του Ν. 3051/ 2002, που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 220, τόμος Α’, στις 20-9-02.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
Οι παρακάτω διαδρομές δείχνουν (με βάση τη σειρά που αναφέρονται) τις εναλλακτικές επιλογές ως προς τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να αποκτήσει τα απαιτούμενα προσόντα άσκησης της επαγγέλματος.
Προτεινόμενες διαδρομές
1η Διαδρομή | Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΣΑΕΚ (π. ΙΕΚ) επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), ειδικότητας «Τεχνικός Αρδεύσεων». |
2η Διαδρομή | Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΣΑΕΚ (π. ΙΕΚ) επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), ειδικοτήτων «Τεχνικός κηποτεχνικών εφαρμογών και έργων πρασίνου», «Τεχνικός Βιολογικής / Οργανικής Γεωργίας», «Τεχνικός Θερμοκηπίων και καλλιεργειών υπό κάλυψη», ένα (1) έτος συναφούς επαγγελματικής προϋπηρεσίας και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση γνώσεων που αντιστοιχούν στις Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες του Επαγγέλματος. |
3η Διαδρομή | Πτυχίο Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ),της ειδικότητας «Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής», ένα (1) έτος συναφούς επαγγελματικής προϋπηρεσίας και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση γνώσεων που αντιστοιχούν στις Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες του Επαγγέλματος. |
4η Διαδρομή | Πτυχίο Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ Μαθητείας ΔΥΠΑ) Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), της ειδικότητας «Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων – Αρχιτεκτονικής Τοπίου», δύο (2) έτη συναφούς επαγγελματικής προϋπηρεσίας και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση γνώσεων που αντιστοιχούν στις Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες του Επαγγέλματος |
5η Διαδρομή | Πτυχίο Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ),της ειδικότητας «Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου», δύο (2) έτη συναφούς επαγγελματικής προϋπηρεσίας και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση γνώσεων που αντιστοιχούν στις Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες του Επαγγέλματος. |
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
− Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων
− ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΚΑΓΕΜ ΕΛΛΑΔΟΣ)
− ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
− ΕΘ.Ε.Α.Σ. ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ (https://www.etheas.gr/)
− Κ.Α.Σ. ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
− Κ.Ο.Α.Σ. ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
− Κ.Ε.Σ.Α.Σ. ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
− Ε.Ν.Α. ΕΝΩΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
− Π.Ε.Ν.Α. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΈΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ (http://pena.groupmaster.gr/)
− ΓΣΕΕ
− ΣΕΒ
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Αρχές διαχείρισης και αξιολόγησης απόδοσης δικτύων.
− Βασικές αρχές ηλεκτρολογίας.
− Βασικές αρχές κατάρτισης απλού συμβολαίου ή συμφωνητικού.
− Βασικές αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων.
− Βασικές αρχές μηχανικής. − Βασικές γνώσεις γεωπονίας.
− Βασικές γνώσεις διαχείρισης υδατικών πόρων.
− Βασικές γνώσεις εδαφολογίας.
− Βασικές γνώσεις μηχανικής αρδεύσεων/γεωργικής υδραυλικής.
− Βασικές γνώσεις οικολογίας.
− Βασικές γνώσεις τεχνικού σχεδίου.
− Γενικοί κανονισμοί ασφαλείας στο εργοτάξιο.
− Γνώση εντοπισμού βλαβών, συμπτωμάτων δυσλειτουργίας και ερμηνείας τους.
− Δημιουργία εντύπου οδηγιών λειτουργίας και απλών ρυθμίσεων.
− Διατήρηση αρχείου μελετών, σχεδίων, φύλλων ελέγχου, ποσοτικών μετρήσεων, δοκιμών, φωτογραφιών, τεχνικών εγχειριδίων, εγγυήσεων και βεβαιώσεων καλής λειτουργίας με συμβατική ή απλή ψηφιακή μέθοδο.
− Διατήρηση αρχείου μελετών, σχεδίων, φωτογραφιών, με συμβατική ή απλή ψηφιακή μέθοδο.
− Διατήρηση μητρώου προμηθευτών, πελατών και αποθήκης εξαρτημάτων και ανταλλακτικών.
− Εγκατάσταση υδραυλικών συστημάτων, μηχανολογικού, ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
− Ειδικοί κανονισμοί ασφαλείας στην χρήση εξοπλισμού και μηχανημάτων. − Έλεγχος και διασφάλιση ποιότητας υλικών.
− Έλεγχος μηχανολογικής και ηλεκτρολογικής αρτιότητας εξοπλισμού. − Ισχύουσα νομοθεσία υγείας και ασφάλειας. − Ισχύουσα νομοθεσία υγείας και ασφάλειας για τις υδροληψίες.
− Ισχύουσα νομοθεσία υγιεινής και ασφάλειας και κανονισμών σχετικά με τις κατασκευές και την χωροθέτηση.
− Κανονισμοί ασφαλούς μεταφοράς υλικών και εξοπλισμού.
− Κανονισμοί εγκατάστασης αρδευτικών συστημάτων.
− Καταμερισμός και συντονισμός εργασιών.
− Κοστολόγηση υλικών και εργασιών
− Λειτουργία εξειδικευμένων εξαρτημάτων όπως ο ανιχνευτής διαρροών και το μανόμετρο.
− Μέθοδοι εγκατάστασης υδραυλικών δικτύων και αυτοματισμών (σωληνώσεων, αντλιών, υδραυλικών αυτοματισμών).
− Μέθοδοι επιμέτρησης και κοπών. − Μέθοδοι και διάρκεια ζωής των εγκαταστάσεων.
− Μέθοδοι και κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.
− Μέσα ατομικής προστασίας κατά την εκτέλεση των εργασιών
− Πλάνο εργασιών και χρονοπρογραμματισμός.
− Πρόβλεψη μελλοντικών δυσλειτουργιών αρδευτικού συστήματος.
− Σύνταξη απλής μελέτης και προϋπολογισμού.
− Σύνταξη απλού πλάνου εργασιών σε συμβατική ή ηλεκτρονική μορφή.
− Σύνταξη απλού τεχνικού κειμένου και σχεδίου εγκατάστασης.
− Συστήματα και μέθοδοι με τα οποία δύναται να παρέχεται το νερό για άρδευση.
− Τεχνικά χαρακτηριστικά και αποδοτικότητα των επιμέρους εξαρτημάτων των αρδευτικών συστημάτων.
− Τεχνικά χαρακτηριστικά, προδιαγραφές και λειτουργία των επιμέρους εξαρτημάτων των αρδευτικών συστημάτων.
− Τεχνικές προδιαγραφές για τη λειτουργία των επιμέρους εξαρτημάτων των αρδευτικών και ηλεκτρολογικών συστημάτων.
− Τήρηση αρχείου μελετών, σχεδίων, φωτογραφιών, ιστορικού βλαβών.
− Τήρηση, ημερολογιακά, αρχείου φύλλων ελέγχου, ποσοτικών μετρήσεων τακτικών και εκτάκτων συντηρήσεων και αντικαταστάσεως αναλωσίμων με συμβατική ή απλή ψηφιακή μέθοδο. − Τοποθέτηση, διευθέτηση, εγκατάσταση και ενεργοποίηση του εξοπλισμού σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τα εγχειρίδια και τις οδηγίες του κατασκευαστή.
− Υδατικές ανάγκες των καλλιεργειών.
− Υπάρχουσες υποδομές και αναπτυξιακή προοπτική τους.
− Χρήση ειδικευμένης τεχνολογίας για την παρακολούθηση και την διαχείριση των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων.
− Χρήση εξειδικευμένων εργαλείων για εκσκαφή οδεύσεων.
− Χρήση εξειδικευμένων εργαλείων και βαρέως εξοπλισμού.
− Χρήση μοτοσκαπτικών μηχανημάτων.
− Χρήση τεχνολογίας για προγραμματισμό και έλεγχο άρδευσης.
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Ανάγνωση και κατανόηση τεχνικών σχεδίων
− Διαμόρφωση αυλάκων, αναχωμάτων και γενικά χωματουργικών εργασιών.
− Εκπόνηση τεχνικών σχεδίων με συμβατικά μέσα.
− Εκπόνηση τεχνικών σχεδίων με τη χρήση λογισμικού.
− Εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την εφαρμογή της άρδευσης.
− Εντοπισμός φθορών στο αρδευτικό σύστημα.
− Ηλεκτρολογικές συνδέσεις. − Κατάρτιση πλάνου εκτέλεσης εργασιών.
− Κατάρτιση χρονοδιαγράμματος έργου.
− Κοπή σωληνώσεων.
− Κοστολόγηση εγκατάστασης αρδευτικών συστημάτων
− Ρύθμιση ηλεκτρομηχανολογικών και ηλεκτρονικών συστημάτων.
− Συγκόλληση σωληνώσεων. − Συνδέσεις ηλεκτρονικών μέσων ενσύρματα και ασύρματα.
− Σύνταξη τεχνοοικονομικής μελέτης εγκατάστασης αρδευτικών συστημάτων
− Υδραυλικές συνδέσεις.
− Χειρισμός σκαπτικών εργαλείων και μοτοσκαπτικών μηχανημάτων.
− Χειρισμός συστημάτων πληροφορικής (επεξεργασία κειμένου, λογιστικά φύλλα, βάσεις δεδομένων κ.λπ.).
− Χρήση αντλητικών συγκροτημάτων.
− Χρήση αυτοματισμών άρδευσης.