Τεχνίτης πρωτογενούς επεξεργασίας ξύλου
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στην ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος, σύμφωνα με την χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία, του Τεχνίτη πρωτογενούς επεξεργασίας ξύλου.
Συνοπτικά, οι αρμοδιότητες του συγκεκριμένου επαγγελματία ξεκινούν μετά τη μεταφορά της ξυλείας υπό μορφή κορμών από το δάσος και σταματούν με την πλήρη μετατροπή της σε πριστή (πριονισμένη), χωρίς υγρασία ξυλεία, έτοιμη για χρήση σε κατασκευαστικές εργασίες (δομική ξυλεία) είτε για δευτερογενή επεξεργασία (πατώματα, έπιπλα κλπ.). Συγκεκριμένα το επάγγελμα περιλαμβάνει τα στάδια της παραλαβής και φύλαξης (αναμονής) της στρογγυλής ξυλείας σε κατάλληλους χώρους, τη φάση της μετατροπής της (πρίσης) σε πριστή ξυλεία διαφόρων διαστάσεων και τη φάση της ξήρανσης – ποιοτικής ταξινόμησης – αποθήκευσης.
Οι κλάδοι στους οποίους απασχολούνται κατά κύριο λόγο οι τεχνίτες πρωτογενούς επεξεργασίας ξύλου είναι οι ξυλοβιομηχανίες (πριστήρια). Τα τελευταία χρόνια και με τη βοήθεια της εξέλιξης της τεχνολογίας, έχει πραγματοποιηθεί σημαντική αναβάθμιση σε πολλά τμήματα του μηχανολογικού εξοπλισμού, που χρησιμοποιείται στον κλάδο, ενώ παράλληλα τα ζητήματα της τυποποίησης των (δασικών) προϊόντων καθίστανται επιβεβλημένα μέσω διεθνών Προτύπων.
Η επιπλέον κατάρτιση επομένως, είναι εφόδιο ιδιαίτερα αναγκαίο, προκειμένου ο εν λόγω επαγγελματίας να είναι σε θέση να ασκήσει σωστά και αποτελεσματικά τα καθήκοντά του, να
διασφαλίσει και να προάγει τη θέση του στην αγορά εργασίας, αποδίδοντας συγχρόνως περισσότερο στην επιχείρησή του και την οικονομία συνολικά.
Όσον αφορά στο περιβάλλον εργασίας του, συχνά οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα αντίξοες με αποτέλεσμα η αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας να είναι επιβεβλημένη. Και αυτό γιατί τα άτομα που ασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι συχνά εκτεθειμένα σε πολύ θόρυβο και βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε ορθοστασία. Σε κάποιες περιπτώσεις βρίσκονται σε περιβάλλον με τοξικές ουσίες, καθώς κάνουν χρήση επικίνδυνων υλικών (εμποτισμός ξυλείας). Τέλος δε, σε πολλές περιπτώσεις, απαιτείται κάποια ιδιαίτερη μυϊκή δύναμη, προκειμένου να εξασκηθεί το συγκεκριμένο επάγγελμα.
Για την άσκηση του εν λόγω επαγγέλματος δεν απαιτείται επαγγελματική άδεια , σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Με βάση τα παραπάνω η ομάδα μελέτης προσέγγισε το εν λόγω επαγγελματικό περίγραμμα με στόχο τη δημιουργία ενός πρώτου βασικού πλαισίου περιγραφής του επαγγέλματος.