Τεχνίτης/τρια Γεωργικών Μηχανήματων

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στο επαγγελματικό περίγραμμα του/της τεχνίτη/τριας γεωργικών μηχανήματων. Ως τεχνίτης/τρια γεωργικών μηχανήματων ορίζεται ο/η εργαζόμενος/-η του Ιδιωτικού ή του Δημόσιου Τομέα που αναλαμβάνει να συντηρεί και επισκευάζει διαφόρων ειδών γεωργικά μηχανήματα . Ο/Η τεχνίτης/τρια γεωργικών μηχανήματων μπορεί να ασκεί το επάγγελμα είτε ως ελεύθερος/-η επαγγελματίας (αυτοαπασχολούμενος/-η) είτε και ως εργαζόμενος/-η σε κάποια εταιρεία/υπηρεσία. Η επαγγελματική προοπτική του συνδέεται στενά με τις τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν κυρίως στη συντήρηση των γεωργικών μηχανημάτων και τη διάγνωση βλαβών αυτών. Συντηρεί και επισκευάζει αυτοκινούμενα γεωργικά μηχανήματα καθώς και παρελκόμενα αυτών.
Είναι απαραίτητο σήμερα ο/η τεχνίτης/τρια γεωργικών μηχανήματων να αποκτήσει τις κατάλληλες γνώσεις γύρω από την συντήρηση και επισκευή των γεωργικών μηχανήματων, αλλά και, στο πλαίσιο της εξέλιξης του επαγγέλματος, να διαμορφωθεί μία νέα ειδικότητα που να συμπεριλαμβάνει τον/την τεχνίτη/τρια γεωργικών μηχανήματων και να καλύπτει όλο το φάσμα εργασιών που αφορούν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, τα συστήματα πέδησης, διεύθυνσης και μετάδοσης της κίνησης των αυτοκινούμενων μηχανήματων, τα σημεία σύνδεσης και επισκευάζει και συντηρεί κινητήρες, υδραυλικά συστήματα, συστήματα μετάδοσης κίνησης των μηχανήματων, καθώς και τα σημεία ανάρτησης/σύνδεσης των παρελκομένων σε αυτά γεωργικών μηχανήματων.
ABSTRACT
The present study concerns the occupational profile of the Farm Machinery Technician. The Farm Machinery Technician (F.M.T.), maintains and repairs different kinds of farm machinery. Τhe Farm Machinery Technician can practice the profession as autonomous professional (self-employing), but also as worker in enterprises/public sector of repair and maintenance of farm machinery. The professional prospect the Farm Machinery Technician deals with the technological/engineering developments that concern mainly the Self-Propelled farm Machinery and the towed farm machinery.
It is necessary today for the Farm Machinery Technician to acquire the appropriate knowledge about the maintenance and repair of agricultural machinery, but also, in the context of the continuous evolution of the profession, to form a new specialty that includes the Farm Machinery Technician and cover the entire range of work related to combustion engines, braking, steering and transmission systems of self-propelled machinery, connection points and repairs and maintains engines, hydraulic systems, machinery drive systems, as well as suspension/connection points of the agricultural machinery towed to the farm tractors
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΣΥΝΟΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ο Τεχνίτης Γεωργικών Μηχανημάτων είναι ο εργαζόμενος του Ιδιωτικού ή του Δημόσιου Τομέα που αναλαμβάνει να εκτελεί τεχνικές
εργασίες επισκευής, συντήρησης και ελέγχου των στοιχείων των μηχανών, συστημάτων και εξαρτημάτων γεωργικών μηχανήματων που λειτουργούν σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Ο Τεχνίτης Γεωργικών Μηχανημάτων καλείται να ασκήσει εξειδικευμένη εργασία στο πεδίο της επισκευής ή/και της συντήρησης γεωργικών μηχανήματων. Ειδικότερα, εκτελεί τεχνικές εργασίες συντήρησης, ελέγχει τις μηχανές και τα επιμέρους συστήματα των γεωργικών μηχανήματων, χειρίζεται με επάρκεια συσκευές και όργανα που αφορούν την προληπτική συντήρηση για την ελαχιστοποίηση των πάσης φύσεως κινδύνων που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία και την ασφάλεια των χειριστών των γεωργικών μηχανήματων και την αποφυγή της ρύπανσης, Συνήθως εργάζεται σε συνεργείο ή σε εξωτερικούς χώρους, ανάλογα με το αντικείμενο της δουλειάς, στον ευρύτερο χώρο των γεωργικών εργασιών όπου χρησιμοποιούνται διαφόρων ειδών και μεγεθών γεωργικά μηχανήματα.
Μπορεί να απασχοληθεί στους παρακάτω τύπους οργανισμών και επιχειρήσεων:
− συνεργείο επισκευής και συντήρησης γεωργικών μηχανημάτων ή αυτοαπασχολούμενος.
− κατάστημα εμπορίας γεωργικών μηχανημάτων ή αυτοαπασχολούμενος.
− αποθήκη πώλησης ανταλλακτικών ή ακόμη και αυτοαπασχολούμενος.
− οργανισμό ή γεωργική επιχείρηση ή συνεταιρισμό.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Σύμφωνα με την απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Χορήγηση αντιστοιχίας επαγγελματικών δικαιωμάτων» (Β’ 3395) στους κατόχους Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5, ειδικότητας Ι.Ε.Κ. «Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων» της Ομάδας Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ν. 4186/2013 (Α’ 193), χορηγούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα που απονεμήθηκαν με το άρθρο 5 του π.δ. 113/2012 (Α’ 198), όπως ισχύει, στους κατόχους διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης, ειδικότητας Ι.Ε.Κ. – ΟΑΕΔ «Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων» της Ομάδας Αξιοποίησης Φυσικού Πλούτου του Γεωτεχνικού Τομέα.
Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του επαγγέλματος περιγράφεται από το Νόμο 1575/85 Άρθρο 6. Όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης
συνεργείων, ο οποίος τροποποιήθηκε με τον Νόμο 2465 ΦΕΚ Α 28/26-2-1997. Η Παράγραφος 4 του 2465 του 1997 Αντικαταστάθηκε με
την παράγραφο 1 του άρθρου 71 του νόμου 4313/2014 ΦΕΚ 261 /Α/2014. Ειδικότερα για τα συνεργεία αγροτικών μηχανημάτων το άρθρο
προβλέπει:
1. Η παράγραφος 4 του άρθρου 6 του ν. 1575/1985 (Α΄ 207) αντικαθίσταται ως εξής: «4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα μηχανήματα έργων και των υπουργών Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τα αγροτικά μηχανήματα ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις αναγγελίας έναρξης άσκησης του επαγγέλματος του τεχνίτη μηχανημάτων έργων και του τεχνίτη αγροτικών μηχανημάτων, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις έκδοσης του πιστοποιητικού αποδοχής αναγγελίας έναρξης άσκησης του επαγγέλματος των τεχνιτών και γενικά κάθε θέμα που αφορά στην άσκηση του επαγγέλματός τους. Με απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα συνεργεία μηχανημάτων έργων και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα συνεργεία αγροτικών μηχανημάτων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας συνεργείων επισκευής μηχανημάτων έργων και αγροτικών μηχανημάτων, οι όροι και η διαδικασία αναγγελίας λειτουργίας των συνεργείων επισκευής των οχημάτων αυτών, οι υπεύθυνοι των συνεργείων, η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα για την έκδοση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας, η διαδικασία επιθεωρήσεων και ελέγχων, οι κυρώσεις για τους παραβάτες των σχετικών διατάξεων, η λειτουργία των υφιστάμενων συνεργείων κι κάθε άλλο σχετικό θέμα.
2. Στο άρθρο 6 του ν. 1575/1985 (Α΄ 229), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής: «5. Έως την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο, τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης μηχανημάτων έργων, που λειτουργούν με οποιοδήποτε τρόπο, υποχρεούνται να λαμβάνουν προσωρινή άδεια λειτουργίας από την οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τεχνικών Υπηρεσιών. Η άδεια χορηγείται μετά από σχετική αίτηση, η οποία, για τα συνεργεία, που λειτουργούν ήδη, υποβάλλεται εντός 6 μηνών από την έκδοση απόφασης του τελευταίου εδαφίου. Τα συνεργεία, που ιδρύονται μετά την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, υποβάλουν τη σχετική αίτηση πριν την έναρξη λειτουργίας τους.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
1η Διαδρομή: Δίπλωμα Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ ή ΣΑΕΚ ή ισότιμο «Τεχνικού Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων «(Ν.4186/2013)» (ΕΠΙΠΕΔΟ 5 ΕΠΠ)
2η Διαδρομή: Πτυχίο ΕΠΑΛ της ειδικότητας «Τεχνικός Οχημάτων» (ΕΠΙΠΕΔΟ 4 ΕΠΠ) και ένα (1) έτος συναφής επαγγελματική εμπειρία – συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση των γνώσεων που αντιστοιχούν στις Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες του Επαγγέλματος
3η Διαδρομή: Πτυχίο ΕΠΑΣ (ν. ν3475/2006) της ειδικότητας «Αγροτικών Μηχανημάτων», (ΕΠΙΠΕΔΟ 4 ΕΠΠ) και ένα (1) έτος συναφής
επαγγελματική εμπειρία
4η Διαδρομή: Πτυχίο ΕΠΑΣ της ειδικότητας «Τεχνιτών Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου» (ΕΠΙΠΕΔΟ 3 ΕΠΠ) και δύο (2) έτη
συναφής επαγγελματική εμπειρία – συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση των γνώσεων που αντιστοιχούν στις Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες του Επαγγέλματος.
5η Διαδρομή: Απολυτήριο Γενικού Λυκείου (ΕΠΙΠΕΔΟ 4 ΕΠΠ) και τρία (3) έτη συναφής επαγγελματική εμπειρία και Συνεχιζόμενη
Επαγγελματική Κατάρτιση για την απόκτηση των γνώσεων που αντιστοιχούν στις Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες του Επαγγέλματος.
6η Διαδρομή: Απολυτήριο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΕΠΙΠΕΔΟ 2 ΕΠΠ) και πέντε (5) έτη συναφής επαγγελματική εμπειρία και
Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση για την απόκτηση των γνώσεων που αντιστοιχούν στις Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες του Επαγγέλματος.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
• Όλες οι γεωργικές ενώσεις και γεωργικοί συνεταιρισμοί.
• Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας- ΓΣΕΒΕΕ
• ΠΑΣΕΓΕΣ κλπ.
• Σωματείο Μηχανικών Συντηρητών
• Σωματείο Πρακτικών Μηχανικών
• Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ)
• ΓΣΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εργ. Ελλάδος)
• ΟΣΕΓΟ (Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδος)
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Ο τεχνίτης γεωργικών μηχανημάτων:
• παραλαμβάνει και ελέγχει το μηχάνημα που παρουσιάζει βλάβη
• μεριμνά για την επάρκεια των αναλωσίμων υλικών και τη λειτουργικότητα εγκαταστάσεων του συνεργείου
• ενημερώνεται για θέματα ασφάλειας και συμμετέχει σε προληπτικές δράσεις που αφορούν την ασφάλεια προσωπικού και μηχανήματων
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
• Τεχνική επικοινωνίας με τον πελάτη.
• Μορφές και βασικές αρχές διοίκησης μιας επιχείρησης.
• Βασικές αρχές οργάνωσης και διευθέτησης του συνεργείου.
• Βασικοί νόμοι ΜΕΚ & ηλεκτρισμού.
• Μέρη λειτουργίας των τεχνικών της μηχανής βάσει τυποποίησης.
• Αναγνώριση και εντοπισμός επί μέρους συστημάτων μηχανής βάσει τυποποίησης.
• Κοστολόγηση εργασιών.
• Κριτήρια επιλογής των κατάλληλων υλικών κατασκευής και συντήρησης αυτών.
• Μέθοδοι έρευνας αγοράς για την αναζήτηση του καταλλήλου ανταλλακτικού, γνήσιου ή εναλλακτικού, στην καλύτερη τιμή και την πιο άμεση χρονικά πρόσβαση σε αυτό
• Μέθοδοι συντήρησης και κατασκευής των υλικών κατασκευής και συντήρησης των μηχανών και συστημάτων γεωργικών μηχανήματων.
• Κανόνες που αναφέρονται στην υγιεινή και ασφαλή άσκηση των καθηκόντων του.
• Οργάνωση και λειτουργία συνεργείων μηχανήματων.
• Χρήση και διαχείριση ειδικών εργαλείων και συσκευών.
• Επικοινωνία : χρήση συστημάτων & μέσων επικοινωνίας : Η/Υ, διαδίκτυο κλπ.
• Επικοινωνία: διατύπωση εντολών & καθοδήγηση συνεργατών.
• Πρόγραμμα εργασιών & συντήρησης μηχανημάτων.
• Προμήθεια υλικών κατασκευής και υλικών συντήρησης μηχανών και μηχανημάτων.
• Παραλαβή και αποθήκευση υλικών κατασκευής και συντήρησης μηχανών και μηχανημάτων.
• Εξοπλισμός κατασκευής και συντήρησης των μηχανών και λειτουργία τους.
• Αποκατάσταση βλαβών του εξοπλισμού επισκευής και συντήρησης των μηχανών.
• Τοποθέτηση εξοπλισμού επισκευής και συντήρησης μηχανών
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
• Παραλαβή και διαχείριση μηχανήματων για επισκευή και συντήρηση.
• Πραγματοποίηση τεχνικών μετρήσεων (ισχύος, ροπής, τάσης, έντασης).
• Χρήση οργάνων τεχνικών μετρήσεων.
• Κοστολόγηση υλικών και εργασιών.
• Αντικατάσταση επιμέρους εξαρτημάτων μηχανών και μηχανημάτων
• Χειρισμός μηχανογραφικού συστήματος αποθήκης.
• Χειρισμός εξοπλισμού πυρόσβεσης.
• Σχεδίαση μηχανήματος ή ενός εξαρτήματος σε σκαρίφημα (σε μονογραμμικό ή πολυγραμμικό).
• Χρήση καθαριστικών μέσων.
• Εφαρμογή κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς.
• Διαχείριση εξοπλισμού επισκευής και συντήρησης των μηχανών
• Έλεγχος λειτουργίας εξοπλισμού συντήρησης μηχανών
• Επισκευή βλαβών εξοπλισμού επισκευής και συντήρησης μηχανών
• Προμήθεια εξοπλισμού επισκευής και συντήρησης μηχανών

Α.1 Προτεινόμενος γενικός τίτλος του επαγγέλματος

Α.2 Ορισμός του επαγγέλματος

Α.3 Αντιστοίχιση με το ισχύον Σύστημα Ταξινόμησης Επαγγελμάτων και Κλάδων Οικονομίας

Α.4 Ιστορική εξέλιξη του επαγγέλματος

Α.5 Οικονομία και επιχειρηματικό περιβάλλον

Α.6 Εργασία, ανθρώπινο δυναμικό και συνθήκες απασχόλησης

Α.7 Συνδικαλιστικές ή επιστημονικές οργανώσεις σχετικές με το επάγγελμα, έντυπα ή άλλα μέσα ή πηγές πληροφόρησης

Α.8 Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του επαγγέλματος

Α.9 Τεχνολογίες / τεχνολογικές αλλαγές που επηρεάζουν το επάγγελμα

Α.10 Εξελίξεις αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική προστασία που επηρεάζουν το επάγγελμα

ΕΝΟΤΗΤΑ Β: «Ανάλυση του επαγγέλματος ή/και ειδικότητας – Προδιαγραφές»

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: «Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες»

ΕΝΟΤΗΤΑ Δ: «Υφιστάμενες και προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων»
