Τεχνικός ζυθοποιός-βυνοποιός

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στο επαγγελματικό περίγραμμα του/της «Τεχνικού ζυθοποιού – βυνοποιού».
Ο/Η Τεχνικός ζυθοποιός – βυνοποιός εκτελεί εργασίες παραγωγής ζύθου και βύνης υπό την εποπτεία αποφοίτου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με σχετική εξειδίκευση, όπως ο Διευθυντής παραγωγής βυνοποιείου ή ζυθοποιείου. Επιλέγει τις απαιτούμενες Α’ ύλες, βοηθητικές ύλες και υλικά συσκευασίας. Χειρίζεται τον εξοπλισμό, εφαρμόζει προγράμματα καθαρισμού, διενεργεί ελέγχους ποιότητας, επιτηρεί και αξιολογεί το αποτέλεσμα της παραγωγικής διαδικασίας ζύθου και βύνης. Αναγνωρίζει το είδος του εξοπλισμού και τις αρχές λειτουργίας της τεχνολογίας της παραγωγικής διαδικασίας και της τεχνικής υποδομής στο ζυθοποιείο και βυνοποιείο, καθώς και τον τρόπο που επηρεάζουν την παραγωγή ζύθου και βύνης.
Ο/Η Τεχνικός ζυθοποιός – βυνοποιός εφαρμόζει τις απαιτούμενες προδιαγραφές, λαμβάνοντας υπόψη τις καλές πρακτικές και τους κανόνες της επιστήμης και τεχνολογίας της ζυθοποίησης και της βυνοποίησης, τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, την ισχύουσα νομοθεσία βύνης και ζύθου και τη σχετική νομοθεσία για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Συνεργάζεται με τα τμήματα διασφάλισης ποιότητας και συντήρησης του ζυθοποιείου, βυνοποιείου για την εφαρμογή προληπτικών και διορθωτικών ενεργειών στην παραγωγική διαδικασία και στις εγκαταστάσεις υποστήριξης παραγωγής. Συνήθως, οι τομείς απασχόλησής του/της είναι σε βυνοποιεία και ζυθοποιεία. Είναι ένα επάγγελμα το οποίο συνδυάζει γνώσεις από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα (ζυθοποίησης, βυνοποίησης, χημείας τροφίμων, μηχανικής , μικροβιολογίας, γεωπονίας) το οποίο είναι πολύτιμο στη βιομηχανία παραγωγής
ζύθου και βύνης.
ABSTRACT
The present study concerns the occupational profile of the “Technician Βrewer – Maltster”.
The Technician Brewer – Maltster produces beer and malt under the supervision of a university degree graduate with relevant specialization such as the Production Manager of a malthouse or brewery. Selects the required raw materials, auxiliary materials, and packaging materials. Operates equipment, implements cleaning programs, performs quality checks, monitors, and evaluates the outcome of the beer and malt production process. Recognizes the type of equipment and the principles of operation technology in the production process and in the technical infrastructure in the brewery and malthouse and how they affect the beer and malt production.
The Technician Brewer – Maltster implements the required specifications, considering the good practices and rules of the brewing and malting science and technology, the environmental regulations, the applicable malt and beer legislation and the relevant occupational health and safety legislation. Cooperates with the Quality Assurance and Maintenance departments of the Brewery and Malthouse to implement preventive and corrective actions in the production process and production support facilities. Usually, his/her fields of employment are in breweries and malthouses. It is a profession that combines knowledge from different subjects (Βrewing, Malting, Food Chemistry, Engineering, Microbiology, Agriculture) which is valuable in the beer and malt production industry.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα
του/της «Τεχνικού ζυθοποιού-βυνοποιού». Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες στις οποίες απευθύνεται , εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/ δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά τη παροχή των υπηρεσιών τους
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2 , οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές»
1 Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)»
2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν ο κος Γεώργιος Κ. Παπαδόπουλος (συγγραφέας), η κα Χριστίνα – Ελένη Ζαρμπούνη (εμπειρογνώμοναςεκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής εργοδοτικής οργάνωσης, εν προκειμένω του ΣΕΒ), ο κος Παναγιώτης Μανωλόπουλος (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), ο κος Κωνσταντίνος Αγουρίδας και η κα Γεωργία Τσεϊνέ (εμπειρογνώμονες επαγγέλματος) και η κα Χριστίνα Παππά (σύμβουλος επαγγελματικού περιγράμματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, με την υποστήριξη των επιστημονικών στελεχών του ΣΕΒ/ΣΤΕΓΗ, κκ. Τέσσας Μίχου, Νίκου Γαβαλάκη, Ελευθερίας Ρώμα και Ζήση Μανούζα, υπό την επιστημονική εποπτεία της Διευθύντριας Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΣΕΒ, κας Ντόρας Οικονόμου.
ΣΥΝΟΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ο Τεχνικός ζυθοποιός- βυνοποιός, υπό την εποπτεία αποφοίτου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με σχετική εξειδίκευση, όπως ο Διευθυντής παραγωγής βυνοποιείου ή ζυθοποιείου εκτελεί εργασίες παραγωγής ζύθου, βύνης, καθώς και εργασίες τεχνικής υποστήριξης στις εγκαταστάσεις για την παραγωγή ζύθου και βύνης.
Επιλέγει τις απαιτούμενες Α’ ύλες, βοηθητικές ύλες και υλικά συσκευασίας. Χειρίζεται τον εξοπλισμό, εφαρμόζει προγράμματα καθαρισμού, διενεργεί ελέγχους ποιότητας, επιτηρεί και αξιολογεί το αποτέλεσμα της παραγωγικής διαδικασίας ζύθου και βύνης. Αναγνωρίζει το είδος του εξοπλισμού και τις αρχές λειτουργίας της τεχνολογίας της παραγωγικής διαδικασίας και της τεχνικής υποδομής στο ζυθοποιείο και βυνοποιείο, καθώς και τον τρόπο που επηρεάζουν την παραγωγή ζύθου και βύνης.
Ο Τεχνικός ζυθοποιός – βυνοποιός εφαρμόζει τις απαιτούμενες προδιαγραφές, λαμβάνοντας υπόψη τις καλές πρακτικές και τους κανόνες της επιστήμης και τεχνολογίας της ζυθοποίησης και της βυνοποίησης, τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, την ισχύουσα νομοθεσία βύνης και ζύθου και τη σχετική νομοθεσία για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
Συνεργάζεται με τα τμήματα διασφάλισης ποιότητας και συντήρησης του ζυθοποιείου, βυνοποιείου για την εφαρμογή προληπτικών και διορθωτικών ενεργειών στην παραγωγική διαδικασία και στις εγκαταστάσεις υποστήριξης παραγωγής.
Πρόκειται για επάγγελμα το οποίο συνδυάζει γνώσεις από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα (ζυθοποίησης, βυνοποίησης, χημείας τροφίμων, μηχανικής, μικροβιολογίας, γεωπονίας) και είναι πολύτιμο στη βιομηχανία παραγωγής ζύθου και βύνης.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Ο Τεχνικός ζυθοποιός-βυνοποιός εργάζεται σε επιχειρήσεις παραγωγής ζύθου (ζυθοποιεία), επιχειρήσεις παραγωγής βύνης (βυνοποιεία), επιχειρήσεις παραγωγής βύνης και ζύθου, επιχειρήσεις εμπορίας ζύθου και προϊόντων με βάση το ζύθο, επιχειρήσεις εμπορίας βύνης, επιχειρήσεις και οργανισμούς μελετών για το ζύθο και τη βύνη.
Το σύνηθες περιβάλλον εργασίας του είναι στο βυνοποιείο, οι χώροι και οι εγκαταστάσεις παραγωγής βύνης (αποθήκευση, καθαρισμός κριθαριού, διαβροχή, βλάστηση, φρύξη, καθαρισμός, συσκευασία, αποθήκευση βύνης) και στο ζυθοποιείο, οι χώροι και οι εγκαταστάσεις παραγωγής ζύθου (αποθήκευση, καθαρισμός βύνης, παραγωγή, ζύμωση ζυθογλεύκους, φίλτρανσης, συσκευασίας ζύθου, εμφιάλωσης, εγκυτίωσης, εμβαρέλωσης), καθώς και οι τεχνικές εγκαταστάσεις υποστήριξης της παραγωγής (κατεργασίας νερού, επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, ψύξης, θέρμανσης).
Οι χώροι πρέπει να είναι διαμορφωμένοι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην άδεια λειτουργίας του ζυθοποιείου, βυνοποιείου και να είναι σχεδιασμένοι, ώστε να μπορούν να τηρηθούν τα ειδικά μέτρα υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις θεσμοθετημένες για την άσκηση του επαγγέλματος,
3 Στην παρούσα μελέτη η φράση «Τεχνικός ζυθοποιός- βυνοποιός» αναφέρεται και στα δύο φύλα. Το αρσενικό γραμματικό γένος χρησιμοποιείται για καθαρά πρακτικούς λόγους.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Οι υφιστάμενες εκπαιδευτικές διαδρομές είναι αυτές που προσδιορίζονται από νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες είναι σ περιγράφουν τις προϋποθέσεις για την απόκτηση επαγγελματικών αδειών και επαγγελματικών δικαιωμάτων για ένα συ επάγγελμα.
Για το παρόν επαγγελματικό περίγραμμα δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι διαδρομές μάθησης για το επάγγελμα του Τεχνικού αμπελουργίας και οινοποιίας.
Οι παρακάτω διαδρομές δείχνουν (με βάση τη σειρά που αναφέρονται) τις εναλλακτικές επιλογές ως προς τα βήματα που ακολουθήσει κάποιος για να αποκτήσει τα απαιτούμενα προσόντα άσκησης της επαγγέλματος
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ-Τεχνικός ζυθοποιός – βυνοποιός | |
1η Διαδρομή | Δίπλωμα ΣΑΕΚ (π.ΙΕΚ), ειδικότητας «Ζυθοποιός – Βυνοποιός» επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. |
2η Διαδρομή | Δίπλωμα Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. ειδικότητας «Τεχνικός Ζυθοποιίας» επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. |
3η Διαδρομή | Δίπλωμα Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ, ειδικότητας «Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και συναφής επαγγελματική εμπειρία ενός (1) έτους, αθροιστικά σε ζυθοποιείο ή/και βυνοποιείο. |
4η Διαδρομή | Πτυχίο Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ειδικότητας «Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών» επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, συναφής επαγγελματική εμπειρία ενός (1) έτους, αθροιστικά σε ζυθοποιείο ή/και βυνοποιείο και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση ενός (1) έτους αθροιστικά, με εναλλαγή μεταξύ θεωρίας και πρακτικής με το σύστημα διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις γνώσεις και δεξιότητες που αντιστοιχούν στο σύνολο των ΚΕΛ του επαγγέλματος και μετά από εξετάσεις |
5η Διαδρομή | Απολυτήριο Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, συναφής επαγγελματική εμπειρία ενός (1) έτους, αθροιστικά σε ζυθοποιείο ή/και βυνοποιείο και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση δεκαοκτώ (18) μηνών έτους αθροιστικά, με εναλλαγή μεταξύ θεωρίας και πρακτικής με το σύστημα διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις γνώσεις και δεξιότητες που αντιστοιχούν στο σύνολο των ΚΕΛ του επαγγέλματος και μετά από εξετάσεις. |
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Δεν υφίσταται ξεχωριστός συνδικαλιστικός φορέας για τους Τεχνικούς ζυθοποιούς / βυνοποιούς. Οι εργαζόμενοι του κλάδου
εκπροσωπούνται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών (ΠΟΕΥΓΤΠ).
Εργοδοτική οργάνωση: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ΣΕΒ. Οι κλαδικές επιχειρηματικές οργανώσεις είναι ο Σύνδεσμος
Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος (Σ.Μ.Α.Ζ.Ε) και η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών (Ε.Ε.Ζ).
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Στην παραγωγή ζύθου εκτελεί εργασίες:
− παραγωγής ζυθογλεύκους
− διαχείρισης μαγιάς, ζύμωσης και φίλτρανσης του ζύθου
− εμφιάλωσης, εγκυτίωσης, εμβαρέλωσης και συσκευασίας του ζύθου.
Στην παραγωγή βύνης εκτελεί εργασίες:
− προετοιμασίας κριθαριού για την παραγωγή βύνης
− διαβροχής, βλάστησης του διαβρεγμένου κριθαριού
− φρύξης, καθαρισμού της φρυγμένης βύνης, αποθήκευσης, συσκευασίας της έτοιμης προς διάθεση βύνης. Στις τεχνικές
εγκαταστάσεις υποστήριξης για την παραγωγή ζύθου και βύνης εκτελεί εργασίες διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας
των συστημάτων:
− ψύξης, θέρμανσης
− κατεργασίας νερού και επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Αρχές εξοικονόμησης ενέργειας σε ζυθοποιείο, βυνοποιείο.
− Αρχές λειτουργίας ζυθοποιείου, βυνοποιείου.
− Αρχές λειτουργίας και ποιοτικός έλεγχος βιολογικού καθαρισμού ζυθοποιείου, βυνοποιείου και αρχές κυκλικής οικονομίας.
− Αρχές υγιεινής και καθαρισμού εξοπλισμού παραγωγής ζύθου.
− Βασικές αρχές αποτύπωσης και ερμηνεία διαγραμμάτων σωληνώσεων και μηχανημάτων με όργανα και συσκευές ελέγχου (PID – Piping and Instrumentation Diagram).
− Βασικές αρχές βοτανολογίας και γεωπονικής κριθαριού, λυκίσκου.
− Βασικές αρχές μεταφοράς θερμότητας, ρευστών και δημητριακών.
− Γνώσεις σήμανσης και ασφαλούς χρήσης χημικών καθαρισμού.
− Είδη και λειτουργία εναλλακτών θέρμανσης και ψύξης σε ζυθοποιείο, βυνοποιείο.
− Ελληνική και αγγλική ορολογία ζυθοποίησης, βυνοποίησης, και σχετική ορολογία ηλεκτρολογίας, αυτοματισμού, μηχανολογίας.
− Εξοπλισμός ψυκτικής εγκατάστασης και ψυκτικά μέσα ζυθοποιείου, βυνοποιείου.
− Επιμολυντές και εκτίμηση κινδύνου, παράσιτα κριθαριού και βύνης και αντιμετώπισή τους.
− Κανόνες ορθής βιομηχανικής και υγιεινής πρακτικής εξοπλισμού παραγωγής ζύθου και βύνης.
− Κανόνες υγείας και ασφάλειας στην παραγωγή ζύθου και βύνης, πρόληψη εκρήξεων σκόνης, πρόληψη ατυχημάτων διοξειδίου
του άνθρακα.
− Κατηγορίες και είδη Α υλών, βοηθητικών υλών, υλικών συσκευασίας και αποθήκευσης παραγωγής ζύθου και βύνης.
− Μικροβιολογία ζύθου.
− Mικροβιολογία νερού, κατεργασία, απολύμανση, ποιοτικός έλεγχος.
− Νομοθεσία βύνης, ζύθου, διάθεσης αποβλήτων, ιχνηλασιμότητας, πόσιμου νερού.
− Στοιχεία ηλεκτρολογίας, αυτοματισμού, μηχανολογίας.
− Συστήματα διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων.
− Τεχνολογία ψυκτών βαρελιού.
− Χημεία, ιδιότητες, χρήση και παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα στο ζυθοποιείο.
− Χημεία, τεχνολογία, μικροβιολογία, υλικά και ποιοτικός έλεγχος παραγωγής ζύθου και βύνης.
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Αναγνώριση εξοπλισμού και ερμηνεία των σχετικών διαγραμμάτων (PID – Piping and Instrumentation Diagram) στις επιμέρους
εγκαταστάσεις παραγωγής ζύθου και βύνης.
− Αναγνώριση επιμολυντών στην παραγωγή ζύθου και βύνης και εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισής τους.
− Αναγνώριση του τρόπου λειτουργίας εγκαταστάσεων παροχής ψύξης και θέρμανσης, με τη χρήση διαγραμμάτων ροής
διαδικασιών και σχεδίων σωληνώσεων της εγκατάστασης.
− Αναγνώριση του τρόπου λειτουργίας εξοπλισμού κατεργασίας νερού και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, με τη χρήση
διαγραμμάτων ροής διαδικασιών και σχεδίων σωληνώσεων της εγκατάστασης.
− Αναγνώριση των διαφορών των τύπων σιτηρών στην παραγωγή βύνης.
− Αναγνώριση των διαφορών των ποικιλιών κριθαριού και αξιολόγηση των ποιοτικών προδιαγραφών τους.
− Αναγνώριση των διαφορών των σταδίων στη φρύξη του κριθαριού.
− Αξιολόγηση και ερμηνεία μικροβιολογικών αναλύσεων κατά τη διαχείριση μαγιάς, ζύμωση και φίλτρανση ζύθου.
− Αξιολόγηση της προόδου της παραγωγικής διαδικασίας ζύθου και βύνης και εφαρμογή διορθωτικών ενεργειών σε περίπτωση αποκλίσεων από τις προδιαγραφές.
− Αξιολόγηση της σημασίας των αποκλίσεων στην παροχή ψύξης και θέρμανσης για την παραγωγή ζύθου και βύνης και εφαρμογή διορθωτικών ενεργειών.
− Έλεγχος σακχαροποίησης στην ανάμιξη.
− Ερμηνεία και εφαρμογή προγράμματος φρύξης κριθαριού με χρόνους, θερμοκρασίες.
− Εφαρμογή μέτρων υγείας και ασφάλειας κατά την εργασία στην παραγωγή ζύθου και βύνης.
− Εφαρμογή του προγράμματος διαβροχής και βλάστησης κριθαριού.
− Εφαρμογή του προγράμματος παραγωγής, καθαρισμού και απολύμανσης εξοπλισμού παραγωγής.
− Εφαρμογή των απαιτούμενων χρόνων, ποσοτήτων και θερμοκρασίας στις συνταγές παραγωγής ζυθογλεύκους.
− Κανόνες ορθής βιομηχανικής και υγιεινής πρακτικής εξοπλισμού παραγωγής ζύθου και βύνης.
− Καταγραφή των στοιχείων παραγωγής στα σχετικά αρχεία παρακολούθησης τεχνολογικών παραμέτρων.
− Μακροσκοπικός έλεγχος του κριθαριού κατά την παραλαβή του.
− Μέτρηση φυσικοχημικών και μικροβιολογικών παραμέτρων κατά την παραγωγή ζύθου και βύνης.
− Μέτρηση φυσικοχημικών παραμέτρων στην εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων.
− Οργανοληπτική εκτίμηση ζύθου και βύνης στα διάφορα στάδια παραγωγής τους.
− Παρακολούθηση και εφαρμογή χρόνου συγκομιδής, απόρριψης, αναπαραγωγής μαγιάς και εμβολιασμού ζυθογλεύκους με μαγιά, ζύμωσης του ζυθογλεύκους, ωρίμανσης, φίλτρανσης, σταθεροποίησης του ζύθου.
− Ποιοτική αξιολόγηση βύνης κριθαριού.
− Ποιοτικός έλεγχος και δειγματοληψία των Α’ υλών, βοηθητικών υλών και υλικών συσκευασίας παραγωγής ζύθου και βύνης.
− Υπολογισμός αναγκών σε Α’ ύλες, βοηθητικές ύλες, υλικά συσκευασίας και δημιουργία προγράμματος παραλαβής.
− Υπολογισμός απωλειών εκχυλίσματος ζύθου και βύνης.
− Χειρισμός μηχανολογικού εξοπλισμού, αναγνώριση και ερμηνεία των μηνυμάτων σφαλμάτων.
− Χρήση οργάνων /συσκευών μέτρησης φυσικοχημικών και μικροβιολογικών παραμέτρων κατά την παραγωγή ζύθου και βύνης.
− Χρήση των μέσων ατομικής προστασίας και ασφαλής χρήση των χημικών καθαρισμού και απολύμανσης του εξοπλισμού
παραγωγής.