Τεχνικός παραγωγής και διαχείρισης σε επιχειρήσεις παραγωγής και διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στο επαγγελματικό περίγραμμα “Τεχνικός παραγωγής και διαχείρισης σε επιχειρήσεις παραγωγής και διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας”.
Ο/Η Τεχνικός παραγωγής και διαχείρισης σε επιχειρήσεις παραγωγής και διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες να εργάζεται και να εκτελεί υπεύθυνα τις εργασίες που αφορούν στην παραγωγή και διαχείριση, την επισκευή και τη συντήρηση όλων των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υπό την επίβλεψη /καθοδήγηση Μηχανικού.
Ο/Η Τεχνικός παραγωγής και διαχείρισης σε επιχειρήσεις παραγωγής και διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να εργαστεί ως μισθωτός ή ως αυτοαπασχολούμενος σε:
− Συμβατικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
− Μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φωτοβολταϊκών πάρκων
− Μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αιολικών πάρκων
Στην αναβάθμιση του επαγγέλματος, στη μεγέθυνση του κλάδου και στη δημιουργία θέσεων εργασίας συμβάλλει η αυξανόμενη ζήτηση σε νέες τεχνολογίες διαχείρισης ενέργειας, και η υιοθέτηση καινοτομιών σε επίπεδο έξυπνων λύσεων στον τομέα της κατασκευής. Παρόλο που η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και το επάγγελμα ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν αυξάνεται ανάλογα και ο αριθμός των εργαζομένων που απαιτείται για την υποστήριξη των νέων ενεργειακών συστημάτων για την εξοικονόμηση και διαχείριση της ενέργειας και υπηρεσιών.
ABSTRACT
The present study concerns the occupational profile of the “Electrical power production unit operator “.
The Electrical power production unit operator has the necessary knowledge, skills and abilities to work and perform responsibly the tasks related to the production and management, repair and maintenance of all electricity generation units under the supervision / guidance of an Engineer.
The Electrical power production unit operator can work as an employee or as a self-employed person in:
-Conventional power plants
-Photovoltaic power plants
-Wind farms power plants
The growing demand for new energy management technologies and the adoption of innovations in smart solutions in the construction sector are contributing to the upgrading of the profession, the growth of the sector and job creation. Although technology is evolving rapidly and the profession is keeping pace with technological developments, it is notable that the number of workers required to support new energy systems to save and manage energy and services is not increasing accordingly.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα «Τεχνικός παραγωγής και διαχείρισης σε επιχειρήσεις παραγωγής και διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας».
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά τη παροχή των υπηρεσιών τους
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων , οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i)Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος. iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν ο κος Πέτρος Καραϊσάς (συγγραφέας), ο κος Διονύσιος Βογλίτσης (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής εργοδοτικής οργάνωσης, εν προκειμένω του ΣΕΒ), ο κος Δημήτριος Θραμπουλίδης (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), ο κος Σταύρος Καλλίνωσης (εμπειρογνώμονας επαγγέλματος), και η κα Χριστίνα Παππά (σύμβουλος επαγγελματικού περιγράμματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, με την υποστήριξη των επιστημονικών στελεχών του ΣΕΒ/ΣΤΕΓΗ, κκ. Τέσσας Μίχου, Νίκου Γαβαλάκη, Ελευθερίας Ρώμα και Ζήση Μανούζα, υπό την επιστημονική εποπτεία του Διευθυντή Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, κου Χρήστου Ιωάννου.
1 Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)
2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
Τεχνικός παραγωγής και διαχείρισης σε επιχειρήσεις παραγωγής και διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας2
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
O Τεχνικός παραγωγής και διαχείρισης σε επιχειρήσεις παραγωγής και διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας εργάζεται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση μηχανικού σε συμβατικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας [ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ) και υδροηλεκτρικούς σταθμούς (ΥΗΣ)],, καθώς και σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.
Συγκεκριμένα, ο Τεχνικός παραγωγής και διαχείρισης σε επιχειρήσεις παραγωγής και διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας:
− Οργανώνει και προετοιμάζει την εγκατάσταση συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΗΣ, ΥΗΣ), και ΑΠΕ
− Εκτελεί εργασίες λειτουργίας και συντήρησης συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΗΣ, ΥΗΣ) και διασφαλίζει τη συλλογή και διαχείριση των αποβλήτων ατμοηλεκτρικών σταθμών
− Εκτελεί εργασίες λειτουργίας και συντήρησης του αιολικού πάρκου και διατηρεί σε καλή κατάσταση τις υποδομές του
− Εκτελεί εργασίες λειτουργίας και συντήρησης του φωτοβολταϊκού πάρκου και διατηρεί σε καλή κατάσταση τις υποδομές του.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Ο Τεχνικός παραγωγής και διαχείρισης σε επιχειρήσεις παραγωγής και διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να εργαστεί σε: − Συμβατικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΥΣ και ΥΗΣ) − Μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φωτοβολταϊκών πάρκων − Μ ονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αιολικών πάρκων
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ο Τεχνικός παραγωγής και διαχείρισης σε επιχειρήσεις παραγωγής και διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται με το επάγγελμα του «Ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη» για το οποίο απαιτείται και προβλέπεται άδεια άσκησης επαγγέλματος των φυσικών προσώπων που επιθυμούν να το ασκήσουν. Το κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο ρυθμίζει και καθορίζει τα θέματα που αφορούν τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία για την απόκτηση των επαγγελματικών αδειών του Ηλεκτρολόγου, κατά ειδικότητα, ομάδα και βαθμίδα, τις επαγγελματικές δραστηριότητες που μπορούν να ασκούνται από τον κάτοχο κάθε επαγγελματικής άδειας Ηλεκτρολόγου, τις αντικειμενικά διαπιστούμενες προϋποθέσεις (τίτλους σπουδών κλπ.) και την κατά περίπτωση απαιτούμενη εξειδίκευσή τους είναι το Π.Δ. 108/2013 (ΦΕΚ/τ.Α΄/141/12-06-2013). Το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου διακρίνεται σε 3 ειδικότητες (Α΄, Γ΄ & Δ΄), ανάλογα με τη φύση των ηλεκτρολογικών εργασιών και οι ειδικότητες Α΄ & Δ΄ εξειδικεύονται περαιτέρω σε ομάδες. Το παρόν Επαγγελματικό Περίγραμμα αφορά στην ειδικότητα Α’.
Αρμόδιες για την έκδοση των αδειών, που προβλέπονται από το άρθρο 4 παρ. 1, του N.3982/2011 (ΦΕΚ. 143 τ.Α 17/06/ 2011) στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι άδειες για το συγκεκριμένο επάγγελμα, είναι οι υπηρεσίες των Περιφερειών του τόπου επαγγελματικής εγκατάστασης του ενδιαφερόμενου ή, αν δεν υπάρχει επαγγελματική εγκατάσταση, του τόπου μόνιμης διαμονής του. Οι άδειες που εκδίδονται αναρτώνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3861/2010 (ΦΕΚ Α΄ 112/13.07.2010).
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
1η Διαδρομή: Οι κάτοχοι: α) Πτυχίου ΕΠΑΣ ειδικότητας Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών, β) Πτυχίου ΕΠΑΛ ειδικότητας Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων, γ) Πτυχίου ΙΕΚ ειδικοτήτων Τεχνικός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων και Τεχνικός Ανελκυστήρων, δ) Πτυχίου σχολών ΤΕΛ, ΕΠΛ, ΤΕΕ (Β΄ Κύκλου), οι οποίες αναφέρονται στον πίνακα Α του παραρτήματος Δ του Π.Δ. 108/2013 ε) Πτυχίου σχολών ΤΕΣ, ΤΕΕ (Α΄ Κύκλου), οι οποίες αναφέρονται στον πίνακα Β του παραστήματος Δ του ιδίου Π.Δ. στ) Τίτλου Σπουδών της αλλοδαπής, ο οποίος καθίσταται ισότιμος και αντίστοιχης ειδικότητας με τους τίτλους σπουδών ΕΠΑΣ ή ΕΠΑΛ ή ΙΕΚ, αναγγέλλουν (βεβαίωση αναγγελίας) την έναρξη άσκησης της δραστηριότητας του Τεχνίτη Ηλεκτρολόγου Α΄ Ειδικότητας.
2η Διαδρομή: Οι Τεχνίτες Ηλεκτρολόγοι, μετά την έκδοση της βεβαίωσης αναγγελίας, αν είναι: α) Κάτοχοι διπλώματος ΙΕΚ, αφού αποκτήσουν προϋπηρεσία ενός (1) έτους στην Α΄ Ειδικότητα β) Κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ αφού αποκτήσουν προϋπηρεσία δύο (2) ετών στην Α΄ Ειδικότητα γ) Κάτοχοι ισότιμων τίτλων (ΤΕΛ, ΕΠΛ, ΤΕΕ Β΄ Κύκλου) και αντίστοιχων ειδικοτήτων (Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων) των ΕΠΑΛ, αφού αποκτήσουν προϋπηρεσία δύο (2) ετών στην Α΄ Ειδικότητα, δ) Κάτοχοι πτυχίου ΤΕΣ και ΤΕΕ Α΄ Κύκλου ειδικότητας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων αφού αποκτήσουν προϋπηρεσία δύο (2) ετών και έξι (6) μηνών στην Α΄ Ειδικότητα, υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας αίτηση/ υπεύθυνη δήλωση προκειμένου να αποκτήσουν την άδεια Αρχιτεχνίτη Ηλεκτρολόγου Α΄ Ειδικότητας.
3η Διαδρομή: Α. Οι κάτοχοι άδειας Αρχιτεχνίτη Ηλεκτρολόγου, αφού αποκτήσουν μετά την έκδοση της άδειας Αρχιτεχνίτη προϋπηρεσία δώδεκα (12) μηνών σε Φ/Β Συστήματα μικρής κλίμακας, εκ των οποίων οι τρεις (3) τουλάχιστον μήνες στην υλοποίηση μελετών (όπου απαιτείται) ή στην κατασκευή/τοποθέτηση/εγκατάσταση Φ/Β Συστημάτων μικρής κλίμακας, υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας αίτηση/ υπεύθυνη δήλωση προκειμένου να αποκτήσουν την άδεια Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου Φ/Β Συστημάτων μικρής κλίμακας. Η παραπάνω αίτηση/υπεύθυνη δήλωση συνοδεύεται από τα κάτωθι δικαιολογητικά: α) Το παράβολο που καθορίζεται σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Άρθρο 5, Παρ. 13 & 15 του Ν.3982/2011). β) Τα απαιτούμενα στοιχεία τεκμηρίωσης προϋπηρεσίας (σύμφωνα με το Άρθρο 11 του Π.Δ) ή πιστοποιητικό παρακολούθησης ειδικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, αφού η επαγγελματική εμπειρία μπορεί να αντικατασταθεί με την παρακολούθηση ειδικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης τα οποία παρέχονται από ειδικά εγκεκριμένους για το σκοπό αυτό φορείς (Άρθρο 4 του Ν.3982/2011). Ο Αρχιτεχνίτης Ηλεκτρολόγος αποκτά την άδεια Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου Φ/Β Συστημάτων μικρής κλίμακας, μετά από επιτυχή εξέταση (Άρθρο 5 & Άρθρο 7 του Ν.3982/2011). Β. Οι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης σε ηλιακά Φ/Β Συστήματα μικρής κλίμακας (σύμφωνα με το Άρθρο 24 του Ν.4062/2012), το οποίο πρόγραμμα παρέχει κατάλληλες δεξιότητες που αντιστοιχούν σε τριετή εκπαίδευση στον τομέα αυτόν, αναγγέλλουν (βεβαίωση αναγγελίας) την έναρξη άσκησης της δραστηριότητας του Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου Φ/Β Συστημάτων μικρής κλίμακας.
4η Διαδρομή: Α. Οι κάτοχοι άδειας Αρχιτεχνίτη Ηλεκτρολόγου, αφού αποκτήσουν μετά την έκδοση της άδειας Αρχιτεχνίτη προϋπηρεσία τριάντα έξι (36) μηνών σε Εγκαταστάσεις Α΄ Ειδικότητας, εκ των οποίων οι δώδεκα (12) μήνες θα πρέπει να έχουν αποκτηθεί στην κατασκευή εγκαταστάσεων Α΄ Ειδικότητας, και από αυτούς οι έξι (6) μήνες στην κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής, μεταφοράς, μετασχηματισμού ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας αίτηση/ υπεύθυνη δήλωση προκειμένου να αποκτήσουν την άδεια Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου 1 ης Ομάδας Α΄ Ειδικότητας. Η παραπάνω αίτηση/υπεύθυνη δήλωση συνοδεύεται από τα κάτωθι δικαιολογητικά: α) Το παράβολο που καθορίζεται σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Άρθρο 5, Παρ. 13 & 15 του Ν.3982/2011). β) Τα απαιτούμενα στοιχεία τεκμηρίωσης προϋπηρεσίας (σύμφωνα με το Άρθρο 11 του Π.Δ) ή πιστοποιητικό παρακολούθησης ειδικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, αφού η επαγγελματική εμπειρία μπορεί να αντικατασταθεί με την παρακολούθηση ειδικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης τα οποία παρέχονται από ειδικά εγκεκριμένους για το σκοπό αυτό φορείς (Άρθρο 4 του Ν.3982/2011). Β. Οι κάτοχοι άδειας Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου Φ/Β Συστημάτων μικρής κλίμακας, εφόσον δεν έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του Άρθρου 24 του Ν.4062/2012, δηλαδή έχουν αποκτήσει την άδεια Εγκαταστάτη Φ/Β Συστημάτων μικρής κλίμακας σύμφωνα με την παρακάτω διαδρομή: Τίτλος σπουδών Ηλεκτρολόγου – Άδεια Τεχνίτη Ηλεκτρολόγου Α΄ Ειδικότητας Άδεια Αρχιτεχνίτη Ηλεκτρολόγου Α΄ Ειδικότητας – Άδεια Εγκαταστάτη Φ/Β Συστημάτων μικρής κλίμακας (Παρ.3 του Άρθρου 4 του Π.Δ), αφού αποκτήσουν μετά την έκδοση της άδειας Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου Φ/Β Συστημάτων μικρής κλίμακας προϋπηρεσία είκοσι τεσσάρων (24) μηνών σε Εγκαταστάσεις Α΄ Ειδικότητας, εκ των οποίων οι οκτώ (8) μήνες θα πρέπει να έχουν αποκτηθεί στην κατασκευή εγκαταστάσεων Α΄ Ειδικότητας, υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας αίτηση/ υπεύθυνη δήλωση (σύμφωνα με υπόδειγμα στο Παράρτημα Α του Π.Δ), προκειμένου να αποκτήσουν την άδεια Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου 1 ης Ομάδας Α΄ Ειδικότητας.
5η Διαδρομή: Οι κάτοχοι άδειας Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου 1ης Ομάδας Α΄ Ειδικότητας, αφού αποκτήσουν μετά την έκδοση της άδειας Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου 1ης Ομάδας Α΄ Ειδικότητας προϋπηρεσία είκοσι τεσσάρων (24) μηνών σε Εγκαταστάσεις Α΄ Ειδικότητας, εκ των οποίων οι δώδεκα (12) μήνες θα πρέπει να έχουν αποκτηθεί σε εγκαταστάσεις τάσης άνω των 1.000 V και από αυτούς οι τέσσερις (4) μήνες στην κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής, μεταφοράς, μετασχηματισμού ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τάσης μεγαλύτερης των 1.000 V, υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας αίτηση/ υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου να αποκτήσουν την άδεια Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου 2 ης Ομάδας Α΄ Ειδικότητας. Η παραπάνω αίτηση/υπεύθυνη δήλωση συνοδεύεται από τα κάτωθι δικαιολογητικά: α) Το παράβολο που καθορίζεται σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Άρθρο 5, Παρ. 13 & 15 του Ν.3982/2011). β) Τα απαιτούμενα στοιχεία τεκμηρίωσης προϋπηρεσίας (σύμφωνα με το Άρθρο 11 του Π.Δ) ή πιστοποιητικό παρακολούθησης ειδικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης αφού η επαγγελματική εμπειρία μπορεί να αντικατασταθεί με την παρακολούθηση ειδικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης τα οποία παρέχονται από ειδικά εγκεκριμένους για το σκοπό αυτό φορείς (Άρθρο 4 του Ν.3982/2011).
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Οι ακόλουθες διαδρομές προτείνονται για την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου, εφόσον αποδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα στα αναφερόμενα προσόντα (τίτλους). Να σημειωθεί ότι οι προτεινόμενες διαδρομές αφορούν την επικαιροποίηση μόνο της 1ης και 2ης διαδρομής των υφιστάμενων, δεδομένου ότι οι υπόλοιπες αφορούν την ιεραρχία της ειδικότητας και παραμένουν ως έχουν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
1η Διαδρομή: Οι κάτοχοι: α) Πτυχίου ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ (π. ΟΑΕΔ), επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) ειδικότητας Τεχνίτης ηλεκτρολογικών εργασιών και ανελκυστήρων, β) Πτυχίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) ειδικότητας Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων γ) Διπλώματος ΣΑΕΚ (π. ΙΕΚ) επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) ειδικοτήτων Τεχνικός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων και Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δ) Πτυχίου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ). – επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) ειδικότητας Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων και ε) Τίτλου Σπουδών της αλλοδαπής, ο οποίος καθίσταται ισότιμος και αντίστοιχης ειδικότητας με τους τίτλους σπουδών ΕΠΑΣ ή ΕΠΑΛ ή ΣΑΕΚ (π. ΙΕΚ) ή Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας, αναγγέλλουν (βεβαίωση αναγγελίας) την έναρξη άσκησης της δραστηριότητας του Τεχνίτη Ηλεκτρολόγου Α΄ Ειδικότητας.
2η Διαδρομή: Οι Τεχνίτες Ηλεκτρολόγοι μετά την έκδοση της βεβαίωσης αναγγελίας, αν είναι: α) Κάτοχοι διπλώματος ΣΑΕΚ (π. ΙΕΚ) ή Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας αφού αποκτήσουν προϋπηρεσία ενός (1) έτους στην Α΄ Ειδικότητα β) Κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ αφού αποκτήσουν προϋπηρεσία δύο (2) ετών στην Α΄ Ειδικότητα υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας αίτηση/ υπεύθυνη δήλωση προκειμένου να αποκτήσουν την άδεια Αρχιτεχνίτη Ηλεκτρολόγου Α΄ Ειδικότητας.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Δεν υφίσταται ξεχωριστός συνδικαλιστικός φορέας για τους Τεχνικούς παραγωγής και διαχείρισης σε επιχειρήσεις παραγωγής και διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι παρακάτω επαγγελματικές οργανώσεις εκπροσωπούν ευρύτερες κατηγορίες εργαζομένων.
− Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (Π.Ο.Σ.Ε.Η)- https://www.poseh.gr/
− Ομοσπονδία Ηλεκτρολόγων Ελλάδος – https://ohle.gr/
− Τοπικά επαγγελματικά σωματεία – σύνδεσμοι εγκαταστατών ηλεκτρολόγων
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ (ανάλογα με επιχείρηση, στην οποία απασχολείται)
ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΗΣ και ΥΗΣ) ΚΑΙ ΑΠΕ
• Διασφαλίζει την επάρκεια των υλικών εγκατάστασης συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ
• Προετοιμάζει και εκτελεί εργασίες εγκατάστασης συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ
• Εκτελεί εργασίες λειτουργίας συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
• Εκτελεί εργασίες επισκευής και συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
• Διασφαλίζει τη συλλογή και διαχείριση των αποβλήτων ατμοηλεκτρικών σταθμών
ΑΙΟΛΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ)
• Εκτελεί εργασίες λειτουργίας του αιολικού πάρκου
• Εκτελεί εργασίες συντήρησης του αιολικού πάρκου
• Διασφαλίζει την καθαριότητα, την ευταξία και τη λειτουργικότητα των υποδομών του αιολικού πάρκου
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ)
• Εκτελεί εργασίες λειτουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου
• Εκτελεί εργασίες συντήρησης του φωτοβολταϊκού πάρκου
• Διασφαλίζει την καθαριότητα, την ευταξία και τη λειτουργικότητα του φωτοβολταϊκού πάρκου
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
Προαπαιτούμενα ορολογίας – κανονισμών χρήσης – σύνταξης σχεδίων
• Γενικές αρχές δομής και οργάνωσης τεχνικών έργων
• Γενικές αρχές τήρησης αρχείων ελέγχου συντήρησης εξοπλισμού
• Κανονισμοί υγείας και ασφάλειας στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας [συμβατικοί σταθμοί (ΑΗΣ και ΥΗΣ) και ΑΠΕ]
• Μέθοδοι έρευνας αγοράς
• Περιβαλλοντική νομοθεσία
• Τεχνική ορολογία επαγγέλματος (ελληνική και αγγλική)
• Τεχνικό σχέδιο / σχέδια ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων
Συμβατικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΥΣ και ΥΗΣ) και ΑΠΕ
• Αρχές λειτουργίας συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ
• Βασικές αρχές διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
• Γεννήτριες εναλλασσόμενου ρεύματος
• Διαδικασίες διάγνωσης βλαβών και συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού
• Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις • Λέβητες εφαπτομενικής καύσης
• Λειτουργία συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
• Υλικά εγκατάστασης συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ
• Υποσταθμοί μέσης τάσης
Φωτοβολταϊκά πάρκα και αιολικά πάρκα
• Αρχές λειτουργίας ανεμογεννητριών
• Βασικές αρχές φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
• Βασικά είδη και στοιχεία ανεμογεννητριών
• Διαδικασίες ελέγχου λειτουργίας, εξοπλισμού και εργαλείων επισκευής και συντήρησης φωτοβολταϊκού πάρκου
• Διαδικασίες καθαρισμού φωτοβολταϊκών πλαισίων
• Εξοπλισμός επισκευής και συντήρησης αιολικού πάρκου
• Όργανα, εργαλεία και υλικά φωτοβολταϊκού πάρκου
• Όργανα μέτρησης φωτοβολταϊκού σταθμού
• Παραμετροποίηση λειτουργικού συστήματος απομακρυσμένου ελέγχου και λειτουργίας (SCADA)
• Συντήρηση αιολικού πάρκου • Συστήματα ελέγχου και εποπτείας αιολικών πάρκων
• Συστήματα τηλεμετρίας
• Φωτοβολταϊκά πλαίσια (συλλέκτες)
• Φωτοβολταϊκοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
Δεξιότητες κατανόησης σχεδίων – προμήθειας υλικών – χρήσης εργαλείων και εξοπλισμού
• Ανάγνωση και κατανόηση τεχνικών σχεδίων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων
• Διαχείριση υλικών εγκατάστασης συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ
• Δοκιμή ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού
• Εκπόνηση βασικού πλάνου προτεραιοτήτων
• Επιθεώρηση υποδομών
• Εφαρμογή σχεδίου υγείας και ασφάλειας σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
• Οργάνωση εργαλείων, οργάνων και υλικών
• Παραγγελίες προμηθειών υλικών εγκατάστασης συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ
• Παραλαβή υλικών, εξοπλισμού και εργαλείων εγκατάστασης συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ
• Τήρηση κανονισμών υγείας και ασφάλειας σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
• Χρήση εξοπλισμού και εργαλείων
• Χρήση μέσων ατομικής προστασίας
• Χρήση οργάνων μέτρησης
• Χρήση προστατευτικού εξοπλισμού
Δεξιότητες εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης συμβατικών σταθμών παραγωγής ενέργειας (ΑΗΣ – ΥΗΣ)
• Διόρθωση δυσλειτουργιών ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
• Εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού εγκατάστασης συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ
• Εντοπισμός βλαβών ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
• Εφαρμογή τεχνικών διεργασιών διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων ατμοηλεκτρικών σταθμών
• Παραλληλισμός γεννητριών με το δίκτυο
• Σύνταξη αναφορών και εκπόνηση εγχειριδίων εγκατάστασης συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ
• Συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
• Τήρηση αρχείων ελέγχου συντήρησης εξοπλισμού μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
• Χειρισμός βασικού και βοηθητικού εξοπλισμού της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
• Χειρισμός θαλάμου ελέγχου της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Δεξιότητες εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ενέργειας
• Έλεγχος επάρκειας και λειτουργίας εξοπλισμού και εργαλείων επισκευής και συντήρησης αιολικού και φωτοβολταϊκού πάρκου
• Επεξεργασία δεδομένων μετατροπέα
• Ηλεκτρική σύνδεση φωτοβολταϊκού σταθμού
• Καθαρισμός κιβωτίου ταχυτήτων
• Καθαρισμός πτερυγίων ανεμογεννήτριας
• Καθαρισμός φωτοβολταϊκών πλαισίων
• Καταγραφή στοιχείων λειτουργίας του μετατροπέα
• Παραμετροποίηση εξοπλισμού ανεμογεννητριών
• Συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων
• Συντήρηση λειτουργικού συστήματος απομακρυσμένου ελέγχου και λειτουργίας
• Συντήρηση υποσταθμών μέσης τάσης
• Τηλεχειρισμός και τηλεμετρία διαδικασιών
• Τήρηση αρχείων ελέγχου συντήρησης εξοπλισμού
• Τήρηση αρχείων καταγραφής στοιχείων λειτουργίας
• Χειρισμός συστήματος ελέγχου εποπτείας και απόκτησης δεδομένων (SCADA).