Τεχνικός κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στην ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος του/της «Τεχνικού κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας».
Ο/Η Τεχνικός κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας είναι αυτός/ή ο/η οποίος/α εποπτεύει, χρησιμοποιεί και εφαρμόζει ένα σύνολο ενεργειών για την κατασκευή ηλιοθερμικών συστημάτων αποτελούμενων από ηλιακούς συλλέκτες θέρμανσης νερού και θερμοδοχεία, καθώς και για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρισμού από την ηλιακή ακτινοβολία.
Ο/Η Τεχνικός κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις πρώτες ύλες, τις διεργασίες, το διαθέσιμο μηχανολογικό εξοπλισμό και τους ανθρώπινους πόρους της επιχείρησης προκειμένου τα προϊόντα να πληρούν τις κατασκευαστικές προδιαγραφές. Επίσης, πρέπει να μπορεί να ασχολείται με διάφορες σχετικές βιομηχανικές εργασίες, όπως τον έλεγχο διαχείρισης της παραγωγής, τον ποιοτικό έλεγχο, τη μέριμνα συντήρησης μηχανών, την εκπαίδευση εργαζομένων, τη βελτίωση προϊόντων και διαδικασιών κλπ. Για να είναι αποτελεσματικός, ο/η Τεχνικός οφείλει να διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις καθώς και τις αντίστοιχες δεξιότητες και ικανότητες.
Στο παρόν περιέχεται επίσης το σύνολο των επαγγελματικών εργασιών και τα αντίστοιχα κριτήρια επαγγελματικής ανταπόκρισης και το εύρος εφαρμογής τους. Επίσης, αναφέρονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες σχετικά με τις επαγγελματικές εργασίες, και καθορίζονται διάφοροι τρόποι αξιολόγησής τους. Tέλος, προτείνονται εναλλακτικές διαδρομές απόκτησης των απαιτούμενων προσόντων.
ABSTRACT
The present study concerns the occupational profile of the “Solar energy systems construction Technician”.
The Solar energy systems construction Technician is the person who supervises, uses and applies a set of actions for the construction of solar thermal systems consisting of solar water heating collectors and thermal tanks, as well as for the construction of solar panels of photovoltaic systems for producing electricity from solar radiation.
The “Solar energy systems construction Technician” has to be able to manage effectively raw materials, processes, the available mechanical equipment and human resources in order that the products meet the construction standards. The Solar energy systems construction Technician should also be able to undertake various relative industrial works and tasks, such as production management control, quality control, machine maintenance, workers training, product and process improvement, etc. In order to be effective, the Technician must possess the necessary knowledge as well as the corresponding competences and skills.
In this document, the work tasks with the corresponding performance statements, as well as the work scope of the “Solar energy systems construction Technician” are contained. Furthermore, for the work tasks, the required knowledge, skills and competences are specified. For the knowledge and skills, there is an analysis for the various ways that they can be assessed. Finally, professional development routes are suggested.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/ της «Τεχνικού κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας».
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά τη παροχή των υπηρεσιών τους
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων , οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν ο κος Χαράλαμπος Μαλαματένιος (συγγραφέας), ο κος Διονύσιος Βογλίτσης (εμπειρογνώμονας – εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργοδοτών, εν προκειμένω του ΣΕΒ), o κος Κωνσταντίνος Σινογεώργος (εμπειρογνώμονας – εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), η κα Ευτυχία Μαύρου (εμπειρογνώμονας επαγγέλματος) και η κα Χριστίνα Παππά (σύμβουλος επαγγελματικού περιγράμματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, με την υποστήριξη των επιστημονικών στελεχών του ΣΕΒ/ΣΤΕΓΗ κ.κ. Τέσσας Μίχου, Νίκου Γαβαλάκη, Ελευθερίας Ρώμα και Ζήση Μανούζα, υπό την επιστημονική εποπτεία του Διευθυντή Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, κου Χρήστου Ιωάννου.
1Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)
2Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 3
Ο Τεχνικός κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας εποπτεύει και είναι υπεύθυνος για την κατασκευή εφαρμογών ηλιακής ενέργειας, δηλαδή ηλιοθερμικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Οι κυριότερες εφαρμογές των κεντρικών ηλιοθερμικών συστημάτων είναι η παραγωγή ζεστού νερού για κτηριακές εφαρμογές (συγκροτήματα κατοικιών, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα,), η θέρμανση και ο κλιματισμός χώρων, η παραγωγή ζεστού νερού για τη βιομηχανία, η θέρμανση δαπέδου και χώρου θερμοκηπίων, η αφαλάτωση νερού, παραγωγή θερμότητας για ξηραντήρια κ.ά. Αντίστοιχα, η κύρια χρήση των φωτοβολταϊκών (Φ/Β) συστημάτων αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης μεμονωμένων ή απομακρυσμένων από δίκτυα διανομής εφαρμογών ή για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε διασύνδεση με κεντρικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η δραστηριότητα του Τεχνικού κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας αφορά τα άτομα που απασχολούνται στην οργάνωση και εποπτεία της κατασκευής ηλιοθερμικών συστημάτων, καθώς και στην κατασκευή ηλιακών φωτοβολταϊκών συλλεκτών (πάνελ). Ο Τεχνικός κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας ασκεί τις εξής επαγγελματικές λειτουργίες:
• Οργανώνει και υλοποιεί το πρόγραμμα παραγωγής, και πιο συγκεκριμένα: (α) οργανώνει τη ροή εργασιών των συνεργείων της μονάδας, (β) φροντίζει για την επάρκεια των απαιτούμενων υλικών, και (γ) επιμελείται την κατανομή και προετοιμασία του προσωπικού ανά συνεργείο ή εργασία.
• Συντονίζει και εποπτεύει την κατασκευή συστημάτων ηλιακής ενέργειας, δηλαδή, συντονίζει και εποπτεύει την κατασκευή: ηλιακών συλλεκτών (ηλιοθερμικών και φωτοβολταϊκών), θερμοδοχείων, και των βάσεων στήριξης και των συμπληρωματικών στοιχείων των συστημάτων.
• Ελέγχει και επιλύει προβλήματα στην παραγωγή των ως άνω συστημάτων.
Ο Τεχνικός κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας, ουσιαστικά, ασκεί τα καθήκοντα του εργοδηγού , ενώ μπορεί να εξελιχθεί σε επικεφαλής / προϊστάμενος τμήματος. Ειδικότερα, εν γένει, προΐσταται ομάδας άλλων εξειδικευμένων εργαζομένων και, ως εκ τούτου, οφείλει να τους οργανώνει, εκπαιδεύει, εποπτεύει και ελέγχει, καθώς και να επιλύει με επιτυχία καθημερινά τεχνικά προβλήματα στο χώρο της παραγωγής / κατασκευής των ηλιοθερμικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων. Λαμβάνοντας δε εντολές από τον προϊστάμενο της παραγωγής, ο Τεχνικός κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας είναι υπεύθυνος για τη βέλτιστη αξιοποίηση των υλικών και των ατόμων των οποίων προΐσταται, συνεργάζεται με άλλα τμήματα και παραδίδει στις αποθήκες έτοιμα προϊόντα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εταιρείας.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Ο Τεχνικός κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας απασχολείται σε βιοτεχνικές ή βιομηχανικές μονάδες (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία), με καθετοποιημένη και – συνήθως – πλήρως αυτοματοποιημένη παραγωγή. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν αφενός τους χώρους γραφείων και αφετέρου το εργοστάσιο, στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι παραγωγικές διαδικασίες, με γραμμές παραγωγής για τις διάφορες συνιστώσες (συστατικά στοιχεία) των ηλιακών συστημάτων, καθώς και τμήματα ποιοτικού ελέγχου και συσκευασίας των προϊόντων.
3Στην παρούσα μελέτη η φράση «Τεχνικός κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας» αναφέρεται και στα δύο φύλα. Το αρσενικό γραμματικό γένος χρησιμοποιείται για καθαρά πρακτικούς λόγους.
4Τα καθήκοντα του εργοδηγού δεν εμπίπτουν σε βαθμίδα «εργοδηγού» των διαφόρων ΠΔ που ρυθμίζουν επαγγελματικά δικαιώματα
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες προϋποθέσεις για την αδειοδότηση του επαγγέλματος.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Γ
ια την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου, εφόσον αποδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα στα αναφερόμενα προσόντα (τίτλους)
1η Διαδρομή: Δίπλωμα ΣΑΕΚ (π. ΙΕΚ) επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) στις ειδικότητες «Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», «Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου», τρία (3) έτη συναφής επαγγελματική εμπειρία ως Τεχνίτης*, Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος.
2η Διαδρομή: Πτυχίο Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης – Τάξης Μαθητείας Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ). – επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), στις ειδικότητες «Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών», «Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου», τρία (3) έτη συναφής επαγγελματική εμπειρία ως Τεχνίτης*, Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος.
3η Διαδρομή: Πτυχίο Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), στις ειδικότητες «Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών», «Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου», πέντε (5) έτη συναφής επαγγελματική εμπειρία ως Τεχνίτης*, Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος.
4η Διαδρομή: Πτυχίο ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ, επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), στις ειδικότητες «Τεχνίτης Μεταλλικών Κατασκευών», «Τεχνίτης Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων», «Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Εργασιών», έξι (6) έτη συναφής επαγγελματική εμπειρία ως Τεχνίτης*, Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος.
5η Διαδρομή: Πτυχίο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΣΚ), επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) στις ειδικότητες «Τεχνίτης Συγκολλήσεων και Κοπής Μετάλλων», «Τεχνίτης Ελασματουργός – Ελασματουργός Ειδικών Κατασκευών», «Τεχνίτης Σωληνουργός», «Τεχνίτης Εφαρμοστής», έξι (6) έτη συναφής επαγγελματική εμπειρία ως Τεχνίτης*, Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος.
6η Διαδρομή: Απολυτήριο Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) , επτά (7) έτη συναφής επαγγελματική εμπειρία ως Τεχνίτης* , Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος.
Προτείνεται να εξεταστεί η δυνατότητα πρόσβασης στις δραστηριότητες του παρόντος ΕΠ, κατόχων αδειών / αναγγελιών συναφών ειδικοτήτων των ήδη νομοθετικά ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων του ν.3982/2011.
5Η εμπειρία ως Τεχνίτη πρέπει να προέρχεται από κάποιο ή κάποια από τα όμορα – συναφή επαγγέλματα όπως κατασκευής ηλεκτρικών θερμοσιφώνων ή θερμομπόϊλερ, καθώς επίσης ελασματουργού, συγκολλητή, κατασκευαστή δοχείων πίεσης, αλουμινοσιδηροκατασκευαστή ή/και εφαρμοστή. Εναλλακτικά, η επαγγελματική εμπειρία δύναται να αντικαθίσταται με την παρακολούθηση ειδικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία παρέχονται από ειδικά εγκεκριμένους για τον σκοπό αυτόν φορείς (ΦΕΚ 143Α / 17-6-2011).
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
− Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ)
− Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ)
− Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ)
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Προετοιμάζει και οργανώνει τις εργασίες κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας.
− Φροντίζει για την επάρκεια των απαιτούμενων υλικών κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας.
− Επιμελείται την κατανομή και προετοιμασία του προσωπικού ανά συνεργείο ή εργασία κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας.
− Συντονίζει και εποπτεύει την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών, θερμοδοχείων. καθώς και των βάσεων στήριξης και των συμπληρωματικών στοιχείων των συστημάτων.
− Ελέγχει και επιλύει προβλήματα στην κατασκευή των συλλεκτών, των θερμοδοχείων, καθώς και των βάσεων στήριξης και των συμπληρωματικών στοιχείων των συστημάτων.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Βασικές αρχές και τεχνικές διοίκησης προσωπικού τεχνικών έργων (καταμερισμός εργασιών, έλεγχος, επικοινωνία, διαχείριση αλλαγής, κίνητρα, αξιολόγηση, εργατική νομοθεσία)
− Ηλεκτρολογία (ηλεκτρικά κυκλώματα, όργανα μέτρησης, κινητήρες, αυτοματισμοί)
− Μηχανολογία (βασικά μέρη και αρχές λειτουργίας απλών και πιο σύνθετων μηχανών)
− Μεταφορά – μετατροπή – διατήρηση ενέργειας (ηλιακή ακτινοβολία, θερμότητα, Φ/Β φαινόμενο, συντελεστές απόδοσης)
− Μετρολογία, ποιοτικός έλεγχος, δοκιμές και μετρήσεις
− Οργάνωση και έλεγχος παραγωγής (διάγραμμα ροής εργασιών, δείκτες απόδοσης, διασφάλιση προμηθειών)
− Τεχνική – κλαδική ορολογία (ελληνική και αγγλική)
− Τεχνολογία υλικών (ταξινόμηση υλικών, φυσικοχημικές – μονωτικές ιδιότητες, μεταλλουργία, εφαρμογές)
− Τεχνολογίες κατεργασίας, κοπής και συναρμογής μετάλλων
− Υγεία & ασφάλεια στην εργασία (επαγγελματικοί κίνδυνοι, εργατικά ατυχήματα, μέσα προστασίας, πυρόσβεση)
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
• Διάγνωση ελαττωμάτων στην κατασκευή εφαρμογών ηλιακής ενέργειας και βλαβών στα επιμέρους τμήματά τους
• Διαχείριση των κύριων υλικών και των αναλωσίμων
• Έλεγχος αποθεμάτων υλικών και αναλωσίμων
• Έλεγχος εισερχομένων, ενδιάμεσων και τελικών προϊόντων
• Εκπόνηση βασικού πλάνου προτεραιοτήτων μονάδας κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας
• Εκπόνηση χρονικού πλάνου εργασιών των συνεργείων κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας
• Εποπτεία συγκολλητών κατασκευών • Επίδειξη εκτέλεσης εργασιών κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας στα μέλη των συνεργείων
• Εφαρμογή τεχνικών ελασματουργίας και επεξεργασίας μεταλλικών επιφανειών
• Εφαρμογή τεχνικών επιμόρφωσης μελών συνεργείων κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας
• Κατανόηση τεχνικών προδιαγραφών
• Κατανόηση τεχνικών σχεδίων
• Μοντάρισμα σωληνώσεων, βαλβίδων εκτόνωσης, πλωτήρων κλπ.
• Οργάνωση και διαχείριση εργασιών κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας
• Παρακολούθηση της εφαρμογής των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων
• Προσδιορισμός προληπτικών και προστατευτικών μέτρων
• Σύνδεση φ/β κυψελών σε σειρά ή παράλληλα κλπ.)
• Συντήρηση εξοπλισμού κατασκευής εφαρμογών ηλιακής ενέργειας
• Τήρηση αρχείων για την πρόοδο των εργασιών κατασκευής
• Υδραυλικός έλεγχος συγκολλήσεων (δοκιμές υπό πίεση)
• Χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας
• Χρήση οργάνων μετρήσεων και εξοπλισμού δοκιμών
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Στο πλαίσιο της ανάλυσης του παρόντος Ε.Π. πρέπει να σημειωθεί ότι, στην περίπτωση της κατασκευής των φωτοβολταϊκών συστημάτων, ορισμένες από τις αναλυόμενες εργασίες (όπως π.χ. διαμόρφωση και συναρμογή υδραυλικών σωληνώσεων, υδραυλικές συνδέσεις κ.ά.), καθώς επίσης και ό,τι έχει να κάνει με την κατασκευή των θερμοδοχείων, δεν τυγχάνουν εφαρμογής. Από την άλλη, και πάλι όσον αφορά τα Φ/Β συστήματα, το εργοστάσιο παραγωγής Φ/Β συλλεκτών ενδέχεται να χρησιμοποιεί ηλιακές κυψέλες/κύτταρα (cells) που να παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο, οπότε σε αυτήν την περίπτωση ο Τεχνικός ενδέχεται να ασχοληθεί και με την παραγωγή φετών πυριτίου και Φ/Β κύτταρων (κυψελών).
Σημειώνεται, επίσης, ότι το επάγγελμα αυτό είναι δυνατόν να συναντηθεί και σε ένα σχετικά όμορο με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες χώρο, αυτόν της κατασκευής ηλεκτρικών θερμοσιφώνων ή θερμομπόϊλερ, δηλαδή θερμοσιφώνων μεγάλης σχετικής χωρητικότητας που συνδέονται με βεβιασμένα συστήματα θέρμανσης νερού χρήσης και χώρων, εξοπλισμένα με κατάλληλους ηλιακούς συλλέκτες, ειδικούς εναλλάκτες και ηλεκτρικές αντιστάσεις θέρμανσης του νερού για ποικίλες χρήσεις.