Τεχνικός γαλακτοκομίας – τυροκομίας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στο επαγγελματικό περίγραμμα του/της Τεχνικού γαλακτοκομίας – τυροκομίας.
Ο/η Τεχνικός γαλακτοκομίας – τυροκομίας ασχολείται με τη διαχείριση των πρώτων υλών και την προετοιμασία της παραγωγής, την εκτέλεση εργασιών παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων παντός τύπου και τυριών και τη διαχείριση των τελικών προϊόντων γαλακτοκομίας / τυροκομίας. Επιπλέον, συμμετέχει ενεργά στην εφαρμογή του συστήματος διασφάλισης ποιότητας που ακολουθεί η επιχείρηση, στην οποία παρέχει εργασία, καθώς και στην εκτέλεση εργασιών ποιοτικού ελέγχου, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
Η δραστηριότητα του/της Τεχνικού γαλακτοκομίας – τυροκομίας εντοπίζεται στον δευτερογενή τομέα της οικονομίας, σε βιομηχανίες/βιοτεχνίες/εργαστήρια επεξεργασίας γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των τυροκομείων και καλύπτει την ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένων και καταρτισμένων επαγγελματιών στην αλυσίδα μεταποίησης του γάλακτος.
ABSTRACT
The present study concerns the occupational profile of the Dairy & Cheese Production Technician.
The Dairy & Cheese Production Technician deals with the management of raw materials and production preparation, the execution of production of all types of dairy products and cheeses and the management of the final dairy / cheese products. In addition, he/she actively participates in the implementation of the quality assurance system followed by the company to which he provides work and in the execution of quality control tasks at all stages of the production process.
The activity of the Dairy & Cheese Production Technician takes place in the secondary sector of the economy, in industries/crafts/laboratories of milk processing and production of dairy products, including cheese, and covers the need for specialized and qualified professionals in the milk processing chain.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της Τεχνικού γαλακτοκομίας – τυροκομίας.
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά τη παροχή των υπηρεσιών τους,
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2, οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i)) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων. Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν ο κος Κωνσταντίνος Μουλάς (συγγραφέας), ο κος Κωνσταντίνος Ζαρκαδούλας (εμπειρογνώμοναςεκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργοδοτών, εν προκειμένω του ΣΕΒ), ο κος Γεώργιος Μπέλλος (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), ο κος Νικόλαος Πιτσινής (εμπειρογνώμονας επαγγέλματος) και η κα Ελευθερία Ρώμα (σύμβουλος επαγγελματικού περιγράμματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, με την υποστήριξη των επιστημονικών στελεχών του ΣΕΒ/ΣΤΕΓΗ κ.κ. Τέσσας Μίχου, Νίκου Γαβαλάκη, Χριστίνας Παππά και Ζήση Μανούζα, υπό την επιστημονική εποπτεία της Διευθύντριας Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΣΕΒ, κας Ντόρας Οικονόμου.
1 Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)
2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, με την υποστήριξη των επιστημονικών στελεχών του ΣΕΒ/ΣΤΕΓΗ κ.κ. Τέσσας Μίχου, Νίκου Γαβαλάκη, Χριστίνας Παππά και Ζήση Μανούζα, υπό την επιστημονική εποπτεία της Διευθύντριας Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΣΕΒ, κας Ντόρας Οικονόμου.
Ο Τεχνικός γαλακτοκομίας – τυροκομίας εργάζεται σε βιομηχανίες/βιοτεχνίες/εργαστήρια επεξεργασίας γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των τυροκομείων. Παρέχει εργασία στον τομέα της παραγωγικής διαδικασίας, λαμβάνοντας προφορικές ή γραπτές οδηγίες από τους προϊσταμένους της παραγωγής. Αποκτώντας εμπειρία ενδέχεται να αναλαμβάνει ο ίδιος καθήκοντα καθοδήγησης των συναδέλφων του, στον τομέα ευθύνης του.
Εργάζεται υπό συνθήκες που απαιτούν την τήρηση κανόνων υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Εξαιτίας του γεγονότος ότι το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τυριά είναι ευαλλοίωτα τρόφιμα, καθίσταται υποχρεωτική η τήρηση από τον Τεχνικό γαλακτοκομίας – τυροκομίας όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, με μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Ο Τεχνικός γαλακτοκομίας – τυροκομίας παρέχει εργασία σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους βιομηχανικών/βιοτεχνικών εγκαταστάσεων/εργαστηρίων επεξεργασίας γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των τυροκομείων και συγκεκριμένα:
− στον τομέα παραλαβής και αποθήκευσης νωπού γάλακτος και λοιπών πρώτων υλών,
− στο στάδιο του προγραμματισμού της παραγωγής και του ελέγχου, ρύθμισης και παραμετροποίησης του αυτόματου/ημιαυτόματου μηχανολογικού εξοπλισμού της παραγωγικής διαδικασίας,
− στον τομέα της επεξεργασίας του γάλακτος και των λοιπών πρώτων υλών έως και την παραγωγή ενδιάμεσων και τελικών γαλακτοκομικών προϊόντων και τυριών,
− στο στάδιο του καθαρισμού/απολύμανσης/ αποστείρωσης του εξοπλισμού και του χώρου της παραγωγής,
− στον τομέα της συσκευασίας, επισήμανσης και μεταφοράς των τελικών προϊόντων στην αποθήκη,
− στον τομέα του ποιοτικού ελέγχου, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
Η εργασία του περιλαμβάνει τη χρήση υλικών, μέσων, εργαλείων και μηχανημάτων και παρέχεται υπό συνθήκες αυξημένης συγκέντρωσης στην εργασία, παρατεταμένης ορθοστασίας και σωματικής καταπόνησης, έντονου θορύβου μηχανών, χαμηλών θερμοκρασιών και κυμαινόμενης υγρασίας, με απαραίτητη την τήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μέσων ατομικής προστασίας. Μπορεί να περιλαμβάνεται εργασία σε Η/Υ για προγραμματισμό και κεντρικό έλεγχο της παραγωγής, εργασία σε γραφείο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του συστήματος διασφάλισης ποιότητας και εργασία σε χώρο εργαστηριακών μετρήσεων, στο πλαίσιο του ποιοτικού ελέγχου.
3Στην παρούσα μελέτη η φράση «Τεχνικός γαλακτοκομίας – τυροκομίας» αναφέρεται και στα δύο φύλα. Το αρσενικό γραμματικό γένος χρησιμοποιείται για καθαρά πρακτικούς λόγους
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο καθορισμού επαγγελματικών δικαιωμάτων για το επάγγελμα «Τεχνικός γαλακτοκομίας – τυροκομίας» και δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος των φυσικών προσώπων που επιθυμούν να το ασκήσουν.
Οι ασκούντες το επάγγελμα χειρίζονται τρόφιμα και έτσι είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν «πιστοποιητικό υγείας» σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη υπ. αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ35797 (ΦΕΚ1199/11-4-2012). Επιπλέον, οφείλει να έχει λάβει σχετική εκπαίδευση και να κατέχει πιστοποιητικό που χορηγείται κατόπιν αξιολόγησης από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην Υπουργική Απόφαση 14708/17-08-07, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΟΠΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
1η Διαδρομή: Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΣΑΕΚ (π. ΙΕΚ) επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ). της ειδικότητας «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος».
2η Διαδρομή: Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΣΑΕΚ (π. ΙΕΚ) επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), της ειδικότητας «Στέλεχος τεχνολογίας και ελέγχου τροφίμων και ποτών» και συναφής επαγγελματική εμπειρία έξι (6) μηνών.
3η Διαδρομή: Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ, επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) της ειδικότητας «Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών» και συναφής επαγγελματική εμπειρία ενός (1) έτους.
4η Διαδρομή: Πτυχίο Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ),, της ειδικότητας «Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών», και συναφής επαγγελματική εμπειρία δύο (2) ετών.
5η Διαδρομή: Πτυχίο Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) του ν. 3475/2006 επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) της ειδικότητας: «Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας» και συναφής επαγγελματική εμπειρία έξι μηνών
6η Διαδρομή: Πτυχίο Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της Δ.ΥΠ.Α. επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), της ειδικότητας: «Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας» και συναφής επαγγελματική εμπειρία ενός (1) έτους.
7η Διαδρομή: Απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΓΕΛ, επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) συναφής επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των θεωρητικών γνώσεων που αντιστοιχούν στις κύριες επαγγελματικές λειτουργίες (ΚΕΛ 1, ΚΕΛ 2 και ΚΕΛ 3) του επαγγέλματος.
8η Διαδρομή: Απολυτήριο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Γυμνασίου), επιπέδου 2 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) συναφής επαγγελματική εμπειρία τεσσάρων (4) ετών, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των θεωρητικών γνώσεων που αντιστοιχούν στις κύριες επαγγελματικές λειτουργίες (ΚΕΛ 1, ΚΕΛ 2 και ΚΕΛ 3) του επαγγέλματος.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Εργαζομένων:
− Σωματεία τοπικά ή σύλλογοι
− Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών (ΠΟΕΥΓΤΠ)
− Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζόμενων Γεωργικών Οργανώσεων (ΟΣΕΓΟ)
− Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ)
Εργοδοτών:
− Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
− Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ)
− Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ)
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Διαχειρίζεται τις πρώτες ύλες για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και τυριών
− Προετοιμάζει την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και τυριών
− Εκτελεί τις εργασίες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων
− Εκτελεί τις εργασίες παραγωγής τυριών
− Διαχειρίζεται τα τελικά γαλακτοκομικά-τυροκομικά προϊόντα
− Εφαρμόζει το σύστημα διασφάλισης ποιότητας, στον τομέα ευθύνης του
− Εκτελεί εργασίες ποιοτικού ελέγχου σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, στον τομέα ευθύνης του
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Αρχές HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points)
− Αρχές βιομηχανικών αυτοματισμών και οργάνων
− Βασικές γνώσεις μηχανολογίας γαλακτοκομείου – τυροκομείου
− Βασικές γνώσεις τεχνολογίας υλικών κατάλληλων για τρόφιμα
− Βασικές γνώσεις χημείας τροφίμων
− Γνώσεις αρχειοθέτησης
− Γνώσεις διαδικασιών επαλήθευσης μέσω ελέγχων και επιθεωρήσεων, συστημάτων διασφάλισης ποιότητας τροφίμων
− Γνώσεις ελέγχου, διαλογής, διαχωρισμού ακατάλληλων συσκευασιών και τελικών προϊόντων
− Γνώσεις ποιοτικού ελέγχου τροφίμων
− Γνώσεις ρύθμισης και παραμετροποίησης αυτόματου/ημιαυτόματου μηχανολογικού εξοπλισμού
− Γνώσεις τυροκομίας
− Γνώσεις υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων
− Διαχείριση αποθήκης και logistics
− Κανόνες υγείας και ασφάλειας στην εργασία
− Κανόνες υγείας και ασφάλειας σε βιομηχανικούς/βιοτεχνικούς χώρους επεξεργασίας γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και τυριών, κατά τη χρήση μηχανών
− Λειτουργία μηχανών επεξεργασίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων
− Μέτρα προστασίας από εξαπάτηση στα τρόφιμα (Food Fraud)
− Μέτρα προστασίας από σκόπιμη κακόβουλη επίθεση (Food Defence)
− Μικροβιολογία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων
− Μικροβιολογία τροφίμων − Νομοθεσία επισήμανσης τροφίμων
− Περιβαλλοντική νομοθεσία
− Προγραμματισμός της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και τυριών
− Προδιαγραφές συσκευασίας, τυποποίησης, επισήμανσης τροφίμων
− Συντήρηση αποθήκευση τροφίμων − Συστήματα διασφάλισης ποιότητας τροφίμων
− Τεχνική ορολογία (ελληνική και αγγλική)
− Τεχνολογία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων
− Τεχνολογία τροφίμων
− Χημεία τροφίμων
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Αναγνώριση προδιαγραφών παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων
− Δειγματοληψία και έλεγχοι νωπού γάλακτος
− Δειγματοληψία σε πρώτες ύλες και προϊόντα γαλακτοκομείου/τυροκομείου
− Διενέργεια οργανοληπτικών/εργαστηριακών μετρήσεων/αναλύσεων
− Εκτέλεση συνταγών παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων
− Εντοπισμός δυσλειτουργιών και βλαβών του εξοπλισμού παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και τυριών
− Εντοπισμός ελαττωματικών συσκευασιών και ακατάλληλων προϊόντων
− Εντοπισμός ευρημάτων σε πρώτες ύλες, ενδιάμεσα και τελικά προϊόντα σχετιζόμενων με νοθεία
− Εντοπισμός ύποπτων συμπεριφορών και δραστηριοτήτων στον χώρο εργασίας
− Ερμηνεία αποτελεσμάτων οργανοληπτικών/εργαστηριακών μετρήσεων/αναλύσεων
− Εφαρμογή διαδικασιών βιομηχανικής/βιοτεχνικής παραγωγής τροφίμων και προτύπων παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων (π.χ. τυριά ΠΟΠ)
− Εφαρμογή διαδικασιών βιομηχανικής/βιοτεχνικής συσκευασίας και επισήμανσης τροφίμων
− Εφαρμογή διαδικασιών και προτύπων ελέγχου, παραλαβής, αποθήκευσης νωπού γάλακτος και λοιπών πρώτων υλών
− Εφαρμογή ελέγχων στις συνθήκες παραγωγής τυριών και στα προϊόντα
− Εφαρμογή κανόνων ορθής βιομηχανικής πρακτικής
− Εφαρμογή κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής
− Εφαρμογή προγράμματος παραγωγής
− Κατανόηση εγχειριδίων χρήσης μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και τυριών
− Κατανόηση των διαδικασιών των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας τροφίμων
− Ρύθμιση μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και τυριών
− Στοιχειομετρικοί υπολογισμοί − Τήρηση αρχείων θερμοκρασιών, καθαρισμού, εργασιών, παραλαβών, επιστροφών, φυρών και καταστροφών
− Χειρισμός εργαλείων και μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και τυριών
− Χρήση εξοπλισμού (αυτόματες ή ημιαυτόματες μηχανές αποκορύφωσης, ανάμιξης, ομογενοποίησης κλπ.)
− Χρήση εξοπλισμού (αυτόματες ή ημιαυτόματες μηχανές ζύγισης, μεταφοράς, πλήρωσης και ανάμιξης δεξαμενών γάλακτος)
− Χρήση εξοπλισμού (χειροκίνητες/αυτόματες ή ημιαυτόματες μηχανές συσκευασίας, επισήμανσης, ελέγχου γαλακτοκομικών προϊόντων)
− Χρήση εξοπλισμού τυροκόμησης (αυτόματες ή ημιαυτόματες μηχανές αποκορύφωσης, ανάμιξης, ομογενοποίησης, άντλησης, αναστροφής, κοπής κλπ.)
− Χρήση εργαλείων και υλικών συσκευασίας γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων
− Χρήση εργαλείων χειρός, γαλακτοκομίας και τυροκομίας
− Χρήση εργαστηριακού εξοπλισμού γαλακτοκομείου/τυροκομείου
− Χρήση εργαστηριακού εξοπλισμού ελέγχου γάλακτος
− Χρήση μέσων ατομικής προστασίας
− Χρήση τεχνολογίας προγραμματισμού παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και τυριών