Τεχνικός διαχείρισης και αξιοποίησης βιομάζας
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στην ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος του «Τεχνικού Διαχείρισης και Αξιοποίησης Βιομάζας».
Ως Τεχνικός ∆ιαχείρισης και Αξιοποίησης Βιομάζας ορίζεται ο εργαζόμενος στον Ιδιωτικό, τον ∆ημόσιο τομέα ή την Αυτοδιοίκηση, ο οποίος εκτελεί τεχνικές εργασίες που
σχετίζονται με την διαχείριση και την αξιοποίηση της βιομάζας με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, καυσίμων ή εδαφοβελτιωτικού. Το αντικείμενο εργασίας του συγκεκριμένου Τεχνικού είναι αρκετά ευρύ και περιλαμβάνει γνώσεις του αντικειμένου της διαχείρισης και αξιοποίησης της βιομάζας, καθώς και της Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας. Πέραν των βασικών και ειδικών επαγγελματικών γνώσεων που πρέπει να διαθέτει ο εν λόγω τεχνικός, είναι χρήσιμο να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο επάγγελμά του κυρίως ως προς τις νέες τεχνολογίες και τις τεχνικές εξελίξεις στο πλαίσιο της επιχείρησης που απασχολείται.
Η βιομάζα είναι η πιο παλιά και η πλέον διαδεδομένη Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργιεας (ΑΠΕ). Με τον όρο βιομάζα ονομάζουμε οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας. ∆ύο είναι οι βασικοί τύποι βιομάζας: η βιομηχανική προερχόμενη από τα λεγόμενα ενεργειακά φυτά (ηλίανθος, σόργο, ελαιοκράμβη, ευκάλυπτος, ζαχαροκάλαμο κ.ά.) και η υπολειμματική η προερχόμενη από τα αγροτικά και δασικά υπολείμματα (άχυρα, κλαδέματα, υλοτομία, καθαρισμοί κ.ά.), τα υπολείμματα γεωργικών / δασικών βιομηχανιών (πυρηνόξυλο, πριονίδια, απόβλητα τυροκομείου κ.ά.), τα απόβλητα κτηνοτροφίας (κοπριές, απόβλητα σφαγείων), τα αστικά απόβλητα, καθώς και το οργανικό κλάσμα των σκουπιδιών. Από την βιομάζα μπορούμε να πάρουμε βιοκαύσιμα στερεά, υγρά και αέρια, καθώς και λίπασμα με κομποστοποίηση των οργανικών και φυτικών υπολειμμάτων. Τα υδαρή
απόβλητα καθώς και τα σκουπίδια στους ΧΥΤΑ με αναερόβια χώνευση παράγουν βιοαέριο (αέριο με σημαντικό ποσοστό μεθανίου) που μπορεί να καεί και να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ή/ και θερμότητα.
Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου επαγγελματικού περιγράμματος, η μετέπειτα θεσμοθέτηση των πιθανών εκπαιδευτικών διαδρομών, καθώς και η επαρκής νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματος, θεωρείται ότι θα συντελέσουν σε μεγάλο βαθμό στην ομαλή λειτουργικότητα και ανάπτυξη του κλάδου.