Στέλεχος υποστήριξης marketing

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στο επαγγελματικό περίγραμμα του «Στελέχους Υποστήριξης Μάρκετινγκ» και αποτελεί επικαιροποίηση του προηγούμενου επαγγελματικού περιγράμματος του φορέα.
Το Στέλεχος Υποστήριξης Μάρκετινγκ, σε συνεργασία με άλλα στελέχη, συμμετέχει σε έρευνες αγοράς, μελετά τον ανταγωνισμό και συμβάλλει στις διαδικασίες σχεδιασμού, εισαγωγής, ανάπτυξης και τιμολόγησης των προϊόντων και των υπηρεσιών της Επιχείρησής του/της. Συγκεντρώνει και επεξεργάζεται στοιχεία για τις πωλήσεις, τις επενδύσεις και το κέρδος. Συνεργάζεται με ειδικούς για τη διαφήμιση και τη προώθηση των προϊόντων. Συμμετέχει στην οργάνωση και υλοποίηση εκθέσεων καθώς και στην εφαρμογή τεχνικών προώθησης πωλήσεων και πρακτικών δημοσίων σχέσεων. Επιμελείται τη παρουσία της επιχείρησης στο διαδίκτυο. Φροντίζει για, την ικανοποίηση της πελατείας και τη διαχείριση των τυχόν παραπόνων που προκύπτουν.
Μπορεί να εργασθεί σε ποικίλες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς όπου φροντίζει για την ποιοτική παραγωγή, προβολή και διάθεση των προϊόντων και των υπηρεσιών, καθώς και για τη προώθηση του κύρους της Επιχείρησης/Οργανισμού, ζωντανά και ψηφιακά.
Ο τομέας του Μάρκετινγκ, στον οποίο ανήκει το επάγγελμα του Στελέχους Υποστήριξης Μάρκετινγκ, είναι ένας δυναμικός κλάδος που εξελίσσεται διαρκώς, παράλληλα με τις καταναλωτικές τάσεις και την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών.
Για τη διευκόλυνση τόσο της συγγραφής όσο και των αναγνωστών/τριών σε κάποια σημεία έχει κρατηθεί ένα γένος στην περιγραφή, που είναι το αρσενικό.
ABSTRACT
The present study concerns the occupational profile of the “Marketing Assistant Executive” and updates the sector’s previous program.
The Marketing Assistant Executive, in collaboration with other executives, participates in market research, examines the competition and contributes to the planning, introduction, development and pricing processes of his or her Company’s products and services. Collects and processes data on sales, investments and profit. Collaborates with specialists in advertising and product promotion. Participates in the organization and implementation of exhibitions as well as in the implementation of sales promotion techniques and public relations practices. Manages the company’s online presence. He/ She takes care of customer satisfaction and the management of any complaints that may arise.
He/ She can work in a variety of Businesses and Organizations where he/she secures the quality of products and services and their proper promotion and distribution. Also promotes the prestige of the brand of his/her Business/Organization, in person and online.
The field of Marketing, to which the Marketing Assistant Executive profession belongs, is a dynamic industry that is changes constantly, along with consumer trends and the development of new technologies.
For the convenience of both the author and the readers, in some places in the description a gender has been reserved, which is male.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της Στελέχους Υποστήριξης Μάρκετινγκ.
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά τη παροχή των υπηρεσιών τους
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2 , οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
1 Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο « Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)
2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγοράεργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις πουισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν ο Οδυσσέας Κόλλιας (συγγραφέας), η Ελευθερία Αθανασίου (εμπειρογνώμονας εκπρόσωπος στο υπό εξέταση επάγγελμα) και οι Φώτιος Λαζαρίνης και Μαρίνα Κυριακού (εμπειρογνώμονες επαγγέλματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, υπό την επιστημονική εποπτεία και τον συντονισμό των επιστημονικών στελεχών του ΚΑΕΛΕ Δημήτρη Πρίφτη, Χρήστου Συρομάχου και Μαρίας Περγιουδάκη.
ΣΥΝΟΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Το Στέλεχος υποστήριξης Μάρκετινγκ είναι ο επαγγελματίας, ο οποίος σε συνεργασία με άλλα στελέχη συμμετέχει στην υλοποίηση των προγραμμάτων και των αποφάσεων των ανωτέρων στελεχών μιας επιχείρησης, που αναφέρονται στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, στην προώθηση και προβολή τους, καθώς και στην επιλογή και ανάπτυξη των δικτύων διανομής και διάθεσής τους.
Ειδικότερα, συμμετέχει στις παρακάτω ενέργειες:
• έρευνες αγοράς και μελέτη του ανταγωνισμού
• διαδικασίες σχεδιασμού, εισαγωγής, ανάπτυξης και τιμολόγησης των προϊόντων και των υπηρεσιών της Επιχείρησης που απασχολείται.
• συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων για τις πωλήσεις, τις επενδύσεις και το κέρδος
• συνεργασία με ειδικούς για τη διαφήμιση και την προώθηση των προϊόντων.
• οργάνωση και υλοποίηση εκθέσεων καθώς και εφαρμογή τεχνικών προώθησης πωλήσεων και πρακτικών δημοσίων σχέσεων.
• επιμέλεια της παρουσίας της επιχείρησης στο διαδίκτυο.
• μέριμνα για την ικανοποίηση της πελατείας και τη διαχείριση των τυχόν παραπόνων που προκύπτουν.
Απασχολείται σε τμήματα ή διευθύνσεις της εμπορικής λειτουργίας, των επιχειρήσεων του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα.
Ο τομέας του Μάρκετινγκ είναι ένας δυναμικός κλάδος που εξελίσσεται διαρκώς, παράλληλα με τις καταναλωτικές τάσεις και την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών.
Συχνά το επάγγελμα αναφέρεται σαν «υπάλληλος γραφείου», συνθήκη που προκύπτει από την ανάγκη δήλωσης της «ειδικότητας» του/της εργαζόμενου/ης κατά την πρόσληψή του/της, ώστε να προσδιορίζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο της εργασιακής σχέσης και του ασφαλιστικού καθεστώτος.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Το Στέλεχος υποστήριξης Μάρκετινγκ απασχολείται σε τμήματα ή διευθύνσεις της εμπορικής λειτουργίας, των επιχειρήσεων του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα. Τα καθήκοντά του μπορεί να τα εκτελέσει ανάλογα με τις απαιτήσεις τους στους παρακάτω χώρους:
➢ Χώρος γραφείου
➢ Χώροι όπου γίνονται εκδηλώσεις
➢ Χώροι εκθέσεων
➢ Χώροι όπου υπάρχουν πελάτες (επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα).
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Δεν απαιτούνται ειδικές προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του Στελέχους Υποστήριξης Μάρκετινγκ. Τα τελευταία χρόνια, Κέντρα Διά Βίου Μάθησης παρέχουν εξειδικευμένα σεμινάρια και πιστοποιήσεις για διάφορες ειδικότητες. Η πιστοποίηση όμως δεν αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
Οι υφιστάμενες εκπαιδευτικές διαδρομές είναι αυτές που προσδιορίζονται από νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες είναι σε ισχύ και περιγράφουν τις προϋποθέσεις για την απόκτηση επαγγελματικών αδειών και επαγγελματικών δικαιωμάτων για ένα συγκεκριμένο επάγγελμα.
Για το παρόν επαγγελματικό περίγραμμα δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Οι παρακάτω διαδρομές δείχνουν τις εναλλακτικές επιλογές ως προς τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να
αποκτήσει τα απαιτούμενα προσόντα άσκησης του επαγγέλματος «Στελέχος Υποστήριξης Μάρκετινγκ».
• Δίπλωμα επιπέδου 5 του Ε.Π.Π. Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Σ.Α.Ε.Κ (πρώην ΙΕΚ), στην ειδικότητα «Στέλεχος Εμπορίας και Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (Marketing)» του Ν.4186/2013
• Δίπλωμα επιπέδου 5 του ΕΠΠ Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Σ.Α.Ε.Κ (πρώην ΙΕΚ) των ειδικοτήτων: «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας», «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Ναυτιλίας», «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού», «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Υγείας» και συναφή επαγγελματική εμπειρία έξι (6) μηνών, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων (θεωρία) που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος,
ή
Δίπλωμα επιπέδου 5 του ΕΠΠ Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ της ειδικότητας «Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών» και συναφή επαγγελματική εμπειρία έξι (6) μηνών, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων (θεωρία) που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος.
• Πτυχίο ΕΠΑΛ επιπέδου 4 του ΕΠΠ στην ειδικότητα «Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης» συναφής επαγγελματική εμπειρία έξι (6) μήνες, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων (θεωρία) που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος.
• Πτυχίο ΕΠΑΛ, επιπέδου 4 του ΕΠΠ, «Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών» ή ισότιμοι τίτλοι, συναφής επαγγελματική εμπειρία ένα (1) έτος, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων (θεωρία) που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος.
• Πτυχίο Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ του ν. 4763/2020 (Α’ 254), επιπέδου 3 του ΕΠΠ, της ειδικότητας «Υπάλληλων Οικονομικών Καθηκόντων» ή ισότιμοι τίτλοι, συναφής επαγγελματική εμπειρία δεκαοκτώ (18) μήνες, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων (θεωρία) που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος.
• Απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Συναφής επαγγελματική εμπειρία 2 ετών – Συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
– Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ)
– Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ)
– Ευρωπαϊκής της Περιφερειακής Οργάνωσης UNI – Europa.
– Διεθνή Ομοσπονδία «UNION NETWORK INTERNATIONAL (U.N.I.)
– Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων / Υπαλλήλων
– Σωματεία εργαζομένων
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Υποστηρίζει τις ενέργειες Μάρκετινγκ
− Συμβάλλει στη ψηφιακή προώθηση της Επιχείρησης και των προϊόντων
− Υποστηρίζει τη συμμετοχή της εταιρίας σε εκθέσεις
− Συμμετέχει σε έρευνες αγοράς
− Αναζητά στοιχεία για τον ανταγωνισμό
− Συμμετέχει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών
− Ενισχύει τις σχέσεις με την πελατεία
− Διαχειρίζεται παράπονα της πελατείας
−
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Βασικές Αρχές Μάρκετινγκ
− Βασικές Αρχές Επικοινωνίας
− Βασικές γνώσεις αρχών Διαπραγμάτευσης
− Τεχνικές παρουσίασης
− Προγράμματα επεξεργασίας κειμένων
− Βασικές γνώσεις δημοσίων σχέσεων
− Κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς
− Αρχές ομαδικής εργασίας
− Βασικές αρχές Οργάνωσης, Διοίκησης και Οικονομίας
− Βασικές γνώσεις διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας-Logistics
− Βασικές αρχές διαχείρισης και επίλυσης προβλημάτων
− Βασικές γνώσεις τμηματοποίησης της αγοράς
− Βασικές αρχές Β2Β και Β2C Μάρκετινγκ
− Εφαρμογές αυτοματισμού γραφείου και υπηρεσιών διαδικτύου
− Βασικές Αρχές ψηφιακού Μάρκετινγκ
− Ηθική στα μέσα επικοινωνίας
− Αισθητική στα μέσα επικοινωνίας
− Βασικές αρχές χρήσης προγραμμάτων διαχείρισης εικόνας
− Αρχές σύνταξης εταιρικών κειμένων
− Βασικές αρχές e-commerce
− Βασικές αρχές και τεχνικές επιχειρησιακής επικοινωνίας
− Γνώση Αγγλικών
− Βασικές αρχές διακόσμησης
− Κανόνες υγείας και ασφάλειας
− Είδη εξοπλισμού εκθέσεων και τρόπος λειτουργίας τους
− Βασικές αρχές εξυπηρέτησης και πληροφόρησης πελατείας
− Βασικές τεχνικές πωλήσεων
− Γνώσεις δημοσίων σχέσεων
− Αρχές διαπροσωπικής επικοινωνίας
− Βασικές γνώσεις ψυχολογίας καταναλωτή
− Βασικές αρχές και διαδικασίες έρευνας αγοράς
− Βασικές γνώσεις Στατιστικής (Περιγραφική Στατιστική)
− Γνώσεις χειρισμού αριθμητικών δεδομένων
− Συμπεριφορά καταναλωτή
− Χρήση λογισμικού στατιστικής επεξεργασίας
− Τυπικές γνώσεις διάγνωσης αναγκών πελατών
− Ερμηνεία πληροφοριών από στατιστικούς πίνακες και διαγράμματα
− Βασικές γνώσεις Λογιστικής Κόστους
− Βασικές γνώσεις Στρατηγικού Μάρκετινγκ
− Έρευνα Αγοράς
− Τεχνικές διαδικασίες και ελάχιστες προδιαγραφές σύνταξης συνοπτικών αναφορών
− Γνώση σύνταξης αναφορών σε ανωτέρους
− Βασικές γνώσεις παραμέτρων κόστους-ωφέλειας
− Αναγνώριση των ειδών των οικονομικών και λογιστικών καταστάσεων και αναφορών
− Βασικές γνώσεις TQM
− Βασικές γνώσεις εξόρυξης δεδομένων, συγκέντρωσης και ταξινόμησης πληροφοριών με χρήση εφαρμογών Η/Υ
− Βασικές αρχές Merchandising
− Βασικές αρχές νομοθεσίας προστασίας του καταναλωτή
− Αρχές ομαδικής εργασίας
− Αναγνώριση οικονομικών και λογιστικών αναφορών
− Γνώσεις της διαδικασίας εκτίμησης των αναγκών, προτύπων ποιότητας υπηρεσιών και ικανοποίησης της πελατείας
− Βασικές γνώσεις δημιουργίας και χειρισμού συγκεντρωτικών πινάκων δεδομένων
− Βασικές αρχές διαχείρισης και επίλυσης προβλημάτων
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Επικοινωνία με πελάτες
− Σύνταξη εταιρικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
− Δημιουργία περιεχομένου προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών
− Συντονισμός εκδηλώσεων
− Δημιουργία και ενημέρωση αρχείου συμμετεχόντων σε δράσεις/εκδηλώσεις
− Χρήση τεχνικών διαπραγματεύσεων
− Διαχείριση και οργάνωση χρόνου εργασίας
− Χρήση λογισμικού επεξεργασίας κειμένου
− Χρήση λογισμικού πλοήγησης στο διαδίκτυο
− Σύνταξη αναφορών και παρουσιάσεων
− Ανάπτυξη διαφημιστικού υλικού
− Αποτελεσματική εξυπηρέτηση
− Εφαρμογή κανόνων διαβίβασης πληροφοριών και προώθησης υπηρεσιακών εγγράφων
− Σύνταξη περιεκτικών παρουσιάσεων
− Χειρισμός υλικού προβολής
− Χρήση ψηφιακών εργαλείων για δημιουργία περιεχομένου
− Χρήση social media
− Διαχείριση mailing lists
− Δημιουργία περιεχομένου προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών
− Χρήση συστημάτων γραφείου
− Χρήση λογισμικού για τη δημιουργία παρουσιάσεων
− Τήρηση χρονοδιαγράμματος
− Συλλογή και αξιολόγηση πρωτογενών στοιχείων και πληροφοριών
− Ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων
− Χρήση εργαλείων μέτρησης και ανάλυσης
− Αξιολόγηση εργαλείων μέτρησης
− Παραγωγή πινάκων, διαγραμμάτων και γραφικών παρουσιάσεων
− Ηλεκτρονική καταχώριση δεδομένων σε λίστες και βάσεις δεδομένων
− Επικοινωνία και παρουσίαση αποτελεσμάτων σε ομάδες
− Ανάλυση ανταγωνιστών
− Χρήση εργαλείων ή τεχνικών ανάλυσης καταναλωτικών συνηθειών και καταναλωτικής συμπεριφοράς του κοινού
− Εφαρμογή διαδικασιών συλλογής και ανάλυσης δεδομένων
− Ηλεκτρονική καταχώρηση δεδομένων σε λίστες και βάσεις δεδομένων
− Χρήση εργαλείων μέτρησης και ανάλυσης
− Δημιουργία αναφορών και παρουσιάσεων για τα αποτελέσματα των μετρήσεων
− Επικοινωνία και παρουσίαση αποτελεσμάτων σε ομάδες
− Κατανόηση πελατών
− Ανάλυση των τάσεων της αγοράς
− Ανάλυση αναγκών του κοινού
− Ανάλυση αποτελεσμάτων και δημιουργία αναφορών
− Διαχείριση αρχείου πελατών
− Χρήση προγραμμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
− Χρήση σύγχρονων τεχνολογιών ενημέρωσης των αρχείων των πελατών (CRM)
− Διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης
− Σύνταξη εταιρικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
− Επίδειξη και παρουσίαση προϊόντων
− Παροχή συμβουλών σε πελάτες σχετικά με την επιλογή προϊόντων
− Προώθηση προϊόντων
− Χειρισμός αντιρρήσεων και παραπόνων πελατών
− Αναζήτηση και ταξινόμηση πληροφοριών
− Σύνταξη περιεκτικών αναφορών και παρουσιάσεων
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το επάγγελμα του Στελέχους Υποστήριξης Μάρκετινγκ έχει ποικίλες μορφές, είτε στην δια ζώσης αγορά, είτε στην ηλεκτρονική αγορά. Για αυτό τον λόγο η εκπαίδευση, οι γνώσεις, οι ικανότητες και οι δεξιότητες ποικίλουν αντίστοιχα, κάνοντας με αυτό τον τρόπο την περιγραφή του επαγγέλματος περισσότερο ενδεικτική, παρά περιοριστική.