Στέλεχος Υπηρεσιών Συστηματοποιημένου Επισιτισμού (catering)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στην ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος του «Στελέχους Υπηρεσιών Συστηματοποιημένου Επισιτισμού». Ως Στέλεχος Υπηρεσιών Συστηματοποιημένου Επισιτισμού ορίζεται ο εργαζόμενος του Ιδιωτικού Τομέα, ο οποίος εργάζεται σε μονάδες παροχής υπηρεσιών συστηματοποιημένου επισιτισμού, οργανώνει και παρακολουθεί την παροχή σίτισης σε μικρές και μεγάλες ομάδες ατόμων, οι οποίες βρίσκονται σε εσωτερικούς ή υπαίθριους χώρους, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ποιότητας και τα προβλεπόμενα επίπεδα υγιεινής.
Οι κλάδοι του Τουρισμού και του Επισιτισμού, στους οποίους εντάσσεται το επάγγελμα του «Στελέχους Υπηρεσιών Συστηματοποιημένου Επισιτισμού», εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως η σημασία και σπουδαιότητά τους στην οικονομική ανάπτυξη. Η σημασία αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός είναι ο δυναμικότερα αναπτυσσόμενος τομέας της οικονομίας και ο πλέον ελπιδοφόρος για το μέλλον.
Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου επαγγελματικού περιγράμματος, η μετέπειτα θεσμοθέτηση της εκπαίδευσης, καθώς και η επαρκής νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματος, θεωρείται ότι θα συντελέσουν σε μεγάλο βαθμό στην ομαλή λειτουργικότητα και ανάπτυξη του κλάδου.
Την ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος του «Στελέχους Υπηρεσιών Συστηματοποιημένου Επισιτισμού» ανέλαβε η ένωση των φορέων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ και ΚΕΚ-ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Για το σκοπό αυτό συστάθηκε ομάδα εργασίας στη οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων και εργοδοτών στο συγκεκριμένο επάγγελμα αναλαμβάνοντας το ρόλο των εμπειρογνωμόνων, και επιστημονικά στελέχη των φορέων της ένωσης. Συγκεκριμένα ως εμπειρογνώμονες στην ομάδα ανάπτυξης του επαγγελματικού περιγράμματος συμμετείχαν οι κ.κ: Παναγιώτης Κοκορδέλης, Νικόλαος Σαράντος, και Κωνσταντίνος Σεργόπουλος, πραγματοποιώντας τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου περιγραφής του «Στελέχους Υπηρεσιών
Συστηματοποιημένου Επισιτισμού» που διαμόρφωσαν τα επιστημονικά στελέχη της ομάδας καθώς και 10 συνεντεύξεις βάθους με επαγγελματίες προϊσταμένους και εργαζόμενους στο συγκεκριμένο επάγγελμα.
Το μεθοδολογικό πλαίσιο πάνω στο οποίο βασίστηκε η παρούσα μελέτη προσδιορίζεται από τη ευρωπαϊκή και διεθνή βιβλιογραφία αναφορικά με τη μεθοδολογία ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και τα αντίστοιχα διεθνή επαγγελματικά περιγράμματα και αναπτύχθηκε βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών, όπως αυτές προσδιορίζονται στην ΚΥΑ [110998/ 08.05.06 (ΦΕΚ 566Β’)] για την πιστοποίηση των επαγγελματικών περιγραμμάτων. Για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου Επαγγελματικού Περιγράμματος εφαρμόστηκε παραλλαγή της μεθόδου Delphi με βάση το ερωτηματολόγιο που συνέταξαν τα επιστημονικά στελέχη της ομάδας, ο Κώστας Δημουλάς, η Ειρήνη Βαρβιτσιώτη και η Χριστίνα Σπηλιώτη. Η τελική σύνθεση του εν λόγω Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο του συγκεκριμένου περιγράμματος κ. Ασβεστά Αναστάσιο σε τρεις φάσεις από τις οποίες και προέκυψε το τελικό παραδοτέο. Σημειώνεται ότι σε δύο φάσεις πραγματοποιήθηκε ανάδραση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού & Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.