Στέλεχος Αγροτικών Επιχειρήσεων
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων γεωργών (12,4% της συνολικής απασχόλησης) σε μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Παρά τον σημαντικό αυτό αριθμό η συμμετοχή του τομέα στο ΑΕΠ είναι 3,73% (στοιχεία 2006) μια σημαντική μείωση από το 5,74% το 2000.
Από την άλλη πλευρά η γεωργία είναι πολύ σημαντική σε ορισμένες περιοχές: σε επτά από τις 13 Διοικητικές Περιφέρειες της χώρας η συμμετοχή του γεωργικού τομέα κυμαίνεται από 10% έως 15,5% και σε 8 από τις 13 Διοικητικές Περιφέρειες το ποσοστό συμμετοχής στην απασχόληση είναι μεγαλύτερο του 20%.
Είναι ως εκ τούτων κρίσιμο να αναπτυχθεί ένα επαγγελματικό περίγραμμα για τον επιχειρηματία-αγρότη ο οποίος δέχεται σποραδική, μη τυπική στις περισσότερες των περιπτώσεων και μερικές φορές ανεπίκαιρη και ακατάλληλη πληροφόρηση και κατάρτιση.
Ο τομέας είναι εξαιρετικά ευρύς και για τον λόγο αυτό είναι δύσκολο να καλυφθούν με ένα περίγραμμα όλες οι όψεις του αγροτικού επαγγέλματος. Για μεθοδολογικούς λόγους η ομάδα των εμπειρογνωμόνων συμφώνησε να αναπτύξει ένα επαγγελματικό περίγραμμα που καλύπτει τους γεωργούς (φυτική παραγωγή) και τους κτηνοτρόφους με ειδική ανάπτυξη του επαγγέλματος του γεωργού o οποίος εμπλέκεται στην βιολογική γεωργία ή /και την βιολογική κτηνοτροφία (οι τάσεις της αγοράς δείχνουν ότι τα αμέσως προσεχή χρόνια η ζήτηση παρόμοιων προϊόντων θα βαίνει συνεχώς αυξανόμενη ενώ γνωρίζουμε ότι η προστιθέμενη αξία γι΄ αυτά είναι μεγαλύτερη εκείνων της συμβατικής γεωργίας)