Προωθητής Πωλήσεων Λιανικού Εμπορίου – (Merchandiser)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στο επαγγελματικό περίγραμμα του/της «Προωθητή Πωλήσεων Λιανικού Εμπορίου (Merchandiser)» και αποτελεί επικαιροποίηση του προηγούμενου περιγράμματος του φορέα.
Ως Προωθητής Πωλήσεων Λιανικού Εμπορίου (Merchandiser) ορίζεται ο/η εργαζόμενος, ο/η οποίος/α είναι υπεύθυνος/η για την προώθηση των προϊόντων και την πιο λειτουργική παρουσίασή τους, στον χώρο πώλησής τους, είτε πρόκειται για φυσικό κατάστημα, είτε για ηλεκτρονικό, είτε για χώρο έκθεσης.
Συγκεκριμένα, φροντίζει να βρίσκεται το κατάλληλο προϊόν, στην κατάλληλη θέση, στην κατάλληλη τιμή, την κατάλληλη χρονική στιγμή, εντός του χώρου πώλησης.
Μπορεί να είναι εργαζόμενος/η επιχείρησης λιανικής πώλησης και να εργάζεται στο κατάστημα, είτε να είναι εργαζόμενος/η σε επιχείρηση παραγωγής ή εισαγωγής προϊόντων και να φροντίζει για την πιο λειτουργική τοποθέτηση των προϊόντων στα καταστήματα λιανικής, σε συνεργασία με τους/τις εργαζόμενους/νες στα καταστήματα λιανικής.
Το λιανικό εμπόριο, στο οποίο εντάσσεται το επάγγελμα του/της «Προωθητή Πωλήσεων Λιανικού Εμπορίου (Merchandiser)» είναι ένας δυναμικός κλάδος που εξελίσσεται διαρκώς, παράλληλα με τις καταναλωτικές τάσεις και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Για τη διευκόλυνση τόσο της συγγραφής όσο και των αναγνωστών/τριών, έχει κρατηθεί ένα γένος στην περιγραφή, το αρσενικό.
ABSTRACT
This study focuses on the professional lines of Retail Sales Promoter (Merchandiser) and renames the sector’s previous program. As a Retail Sales Promoter (Merchandiser), the employee is in charge of the presentation and promotion of the products in their selling outlets, base shops, e-shops, and even exhibition stands at fairs. They are especially responsible for presenting and selling the correct product in the right place, at the right price, and at the right time in their sales points.
An employee of a retail seller work in a store, or may be an employee of a manufacturing or importing company and take care of the most functional placement of the products in the retail stores, in conjunction with his co-workers in the retail stores.
The retail industry, which includes the profession of “Retail Sales Promoter (Merchandiser),” is a dynamic one that changes with consumer trends and the development of new technologies.
For the convenience of both the author and the readers, one gender has been reserved in the description as male.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της «Προωθητή Πωλήσεων Λιανικού Εμπορίου (Merchandiser)».
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄ αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά τη παροχή των υπηρεσιών τους
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2, οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i)Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ Ελευθερία Αθανασίου (συγγραφέας), ο κος Μάριος Σίνας (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ). η κα Βασιλική Τριφωνοπούλου (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής εργοδοτικής οργάνωσης, εν προκειμένω της ΕΣΕΕ), και ο κος Αντώνης Κόνσολας (εμπειρογνώμονες επαγγέλματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, με την υποστήριξη των επιστημονικών στελεχών του ΚΑΕΛΕ ΕΣΕΕ, κ.κ. Χρήστου Συρομάχου και Μαρίας Περγιουδάκη, υπό την επιστημονική εποπτεία του Διευθυντή του ΚΑΕΛΕ ΕΣΕΕ κου Δημήτρη Πρίφτη.
1 Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)
2Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., &Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
[Προωθητής Πωλήσεων Λιανικού Εμπορίου (Merchandiser)]3
Προωθητής Πωλήσεων Λιανικού Εμπορίου (Merchandiser) είναι ο εργαζόμενος ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προώθηση των προϊόντων και την πιο λειτουργική παρουσίασή τους στον χώρο πώλησής τους.
Συγκεκριμένα, φροντίζει να βρίσκεται το κατάλληλο προϊόν, στην κατάλληλη θέση, στην κατάλληλη τιμή, την κατάλληλη χρονική στιγμή εντός του χώρου πώλησης.
Ασχολείται με την πρόβλεψη πωλήσεων, διαπιστώνει τις ανάγκες της αγοράς, ενημερώνεται για τις τάσεις της και τον ανταγωνισμό, καθώς και για νέα προϊόντα,. Παρακολουθεί την κίνηση των αποθεμάτων και έρχεται σε επαφή με προμηθευτές προκειμένου να εξασφαλίσει την επάρκεια των προϊόντων και του προωθητικού υλικού.
Φροντίζει για την πιο ελκυστική προς τον καταναλωτή τοποθέτηση των προϊόντων στα ράφια, τοποθετεί τις τιμές στα προϊόντα, επιλέγει τις προσφορές και διαμορφώνει το προωθητικό υλικό που τοποθετείται μέσα στο κατάστημα.
Επιμελείται τη γενική εικόνα του καταστήματος, συμβάλλει στη διαμόρφωση της βιτρίνας και της τοποθέτησης των υλικών προώθησης.
Συμμετέχει στη διαμόρφωση του τρόπου προώθησης των προϊόντων και της ανάδειξης των προσφορών στο ηλεκτρονικό κατάστημα της επιχείρησης.
Συμμετέχει σε συσκέψεις για την παρουσία της επιχείρησης σε εκθέσεις, αποφασίζει για τα προϊόντα που θα πουληθούν και θα εκτεθούν στο περίπτερο της έκθεσης και επιμελείται την εμφάνιση του περιπτέρου της επιχείρησης, καθώς και την ανάδειξη των προϊόντων και του προωθητικού υλικού στον χώρο της έκθεσης.
ΠΕΡΙΒΑΛΟΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Εμπορικά καταστήματα εξειδικευμένου ή γενικού εμπορίου, πολυκαταστήματα, μεσαία ή μικρά καταστήματα, επιχειρήσεις ηλεκτρονικών καταστημάτων, εκθεσιακοί χώροι
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Δεν απαιτούνται ειδικές προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του Merchandiser. Τα τελευταία χρόνια Κέντρα Διά Βίου Μάθησης παρέχουν εξειδικευμένα σεμινάρια και πιστοποιήσεις για διάφορες ειδικότητες. Η πιστοποίηση όμως δεν αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
1. Δίπλωμα Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), επιπέδου 5 του Ε.Π.Π. στην ειδικότητα «Στέλεχος Εμπορίας και Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (Marketing) του Ν.4186/2013 ή Πτυχίο Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ επιπέδου 5 του Ε.Π.Π της ειδικότητας «Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης», 6 μήνες συναφής επαγγελματική εμπειρία
2. Απολυτήριο ΕΠΑΛ, επιπέδου 4 του Ε.Π.Π στην ειδικότητα «Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης», συναφής επαγγελματική εμπειρία έξι (6) μήνες, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων (θεωρία) που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος.
3. Δίπλωμα ΙΕΚ, επιπέδου 5 του Ε.Π.Π των ειδικοτήτων «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας», «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Ναυτιλίας», «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού», «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Υγείας», ή Πτυχίο Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας ΕΠΑΛ, επιπέδου του Ε.Π.Π των ειδικοτήτων «Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών» και «Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων», συναφής επαγγελματική εμπειρία έξι (6) μήνες, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων (θεωρία) που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος.
4. Απολυτήριο ΕΠΑΛ, επιπέδου 4 του Ε.Π.Π ειδικότητας «Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών» ή ισότιμοι τίτλοι, συναφής επαγγελματική εμπειρία ένα (1) έτος, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων (θεωρία) που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος.
5. Απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γενικού Λυκείου), επιπέδου 4 του Ε.Π.Π, ένα (1) έτος συναφής επαγγελματική εμπειρία, Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος
6. Πτυχίο ΕΠΑΣ επιπέδου 3 του Ε.Π.Π της ειδικότητας «Υπαλλήλων Οικονομικών Καθηκόντων» (μετονομασία ειδικότητας σε «Υπάλληλος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών») ή ισότιμοι τίτλοι, συναφής επαγγελματική εμπειρία δεκαοκτώ (18) μήνες, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων (θεωρία) που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος.
7. Απόφοιτοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, επιπέδου 2 του Ε.Π.Π δύο (2) έτη συναφής επαγγελματική εμπειρία, Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος.
3 Στην παρούσα μελέτη η φράση [«αναγράψτε τον τίτλο του επαγγέλματος στο αρσενικό γένος»] αναφέρεται και στα δύο φύλα. Το αρσενικό γραμματικό γένος χρησιμοποιείται για καθαρά πρακτικούς λόγους.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
– Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) – Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ)
– Ευρωπαϊκής της Περιφερειακής Οργάνωσης UNI – Europa. .
– Διεθνή Ομοσπονδία «UNION NETWORK INTERNATIONAL(U.N.I.)
– Σε κάθε περιοχή εδρεύουν τοπικοί φορείς που ασχολούνται με τις συνθήκες του εμπορίου στην περιοχή, όπως για παράδειγμα Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καλλιθέας, Σύνδεσμος Υπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου αλλά και Σωματεία Εργαζομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως Σωματείο Εργαζομένων Lidl Ν. Αττικής και άλλα.
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
– Πραγματοποιεί καταγραφή αναγκών αγοράς
– Εξασφαλίζει τα απαραίτητα αποθέματα
– Επιμελείται την τοποθέτηση των προϊόντων στα ράφια
– Διαμορφώνει χώρους προβολής στο κατάστημα
– Συμμετέχει στον προγραμματισμό ψηφιακής προβολής των προϊόντων και της επιχείρησης
– Συμβάλλει στη συμμετοχή της επιχείρησης σε εκθέσεις
– Εκπαιδεύει πωλητές στην εξυπηρέτηση πελατών
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Βασικές Αρχές Μάρκετινγκ
− Βασικές Αρχές Στατιστικής
− Βασικές Αρχές Merchandising
− Έρευνα Αγοράς
− Τμηματοποίηση Αγοράς
− Συμπεριφορά καταναλωτή
− Χρήση λογισμικού στατιστικής επεξεργασίας
− Τυπικές γνώσεις διάγνωσης αναγκών πελατών
− Ερμηνεία πληροφοριών από στατιστικούς πίνακες και διαγράμματα
− Βασικές Αρχές Λογιστικής Κόστους
− Βασικές αρχές σύνταξης προϋπολογισμού
− Αναγνώριση των ειδών των οικονομικών και λογιστικών καταστάσεων και αναφορών
− Βασικές Αρχές Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistic)
− Βασικές Αρχές Επικοινωνίας
− Βασικές Αρχές διαπραγμάτευσης
− Τυπικές διαδικασίες παρακολούθησης/καταγραφής/ ελέγχου αποθεμάτων
− Θεσμικό πλαίσιο υγιεινής και ασφάλειας χώρων εργασίας
− Γνώση προγραμμάτων υπολογιστικών φύλλων και διαχείρισης βάσης δεδομένων
− Βασικές αρχές εργονομίας
− Αρχές, κανόνες και μέθοδοι αρχειοθέτησης
− Βασικές αρχές και κανόνες ταξινόμησης προϊόντων
− Βασικές αρχές διακόσμησης
− Είδη εξοπλισμού εμπορικών καταστημάτων και τρόπος λειτουργίας τους
− Βασικές αρχές τιμολόγησης
− Γνώση προγραμμάτων επεξεργασίας κειμένων
− Τυπικές γνώσεις διάγνωσης αναγκών πελατών
− Βασικές Αρχές ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce)
− Βασικές αρχές χρήσης προγραμμάτων διαχείρισης εικόνας
− Αρχές Επικοινωνίας
− Βασικές Αρχές δικαίου πώλησης
− Στοιχειώδης γνώσεις δημοσίων σχέσεων
− Ηθική στα μέσα επικοινωνίας
− Αισθητική στα μέσα επικοινωνίας
− Βασικές αρχές εξυπηρέτησης και πληροφόρησης πελατών
− Συμπεριφορά Καταναλωτή
− Τεχνικές Πωλήσεων
− Στοιχειώδεις γνώσεις δημοσίων σχέσεων
− Βασικές αρχές νομοθεσίας προστασίας του καταναλωτή
− Αρχές διαπροσωπικής επικοινωνίας
− Κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς
− Αρχές ομαδικής εργασίας
− Βασικές αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων
ΔΕΞΟΙΤΗΤΕΣ
− Χρήση λογισμικού στατιστικής επεξεργασίας
− Αναζήτηση προμηθευτών
− Απογραφή αποθεμάτων
− Παρακολούθηση της ροής αποθεμάτων
− Συλλογή και αξιολόγηση πρωτογενών στοιχείων και πληροφοριών
− Ανάλυση των τάσεων της αγοράς
− Ανάλυση στατιστικών στοιχείων
− Παραγωγή πινάκων, διαγραμμάτων, αναφορών, γραφικών παραστάσεων
− Χρήση εργαλείων αρχειοθέτησης/ ταξινόμησης
− Στήσιμο υλικού προβολής προϊόντων
− Εφαρμογή μεθόδων προβολής και προώθησης προϊόντων
− Τοποθέτηση προϊόντων στα ράφια καταστήματος
− Τοποθέτηση διαφημιστικού υλικού
− Στήσιμο βιτρίνας του καταστήματος
− Δημιουργία διατάξεων οπτικής απεικόνισης και διακοσμήσεων
− Χρήση ψηφιακών εργαλείων
− Χειρισμός υλικού προβολής
− Χρήση social media
− Ταξινόμηση προϊόντων
− Στήσιμο εξοπλισμού προβολής (σταντ, βιτρίνες)
− Χειρισμός αντιρρήσεων και παραπόνων πελατών
− Επίδειξη και παρουσίαση προϊόντων
− Παροχή συμβουλών σε πελάτες σχετικά με την επιλογή προϊόντων
− Εφαρμογή εκπαιδευτικών τεχνικών