Οροφοκόμος
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στην ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος του/της «Οροφοκόμου – Καμαριέρη/ας». Ως Οροφοκόμος – Καμαριέρης/α ορίζεται ο εργαζόμενος σε «ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που φροντίζει για την καθαριότητα και τακτοποίηση των δωματίων καθώς και για τον εξοπλισμό τους με όλα τα απαραίτητα υλικά, προσφέροντας στους πελάτες μία άνετη διαμονή σε ένα καθαρό, υγιεινό, άνετο και ήσυχο περιβάλλον.
Ο κλάδος του Τουρισμού, στον οποίο εντάσσεται το επάγγελμα του/της Οροφοκόμου – Καμαριέρη/ας, εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως η σημασία και σπουδαιότητά του στην οικονομική ανάπτυξη. Η σημασία αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός είναι ο δυναμικότερα αναπτυσσόμενος τομέας της οικονομίας και ο πλέον ελπιδοφόρος για το μέλλον.
Το τμήμα ορόφων είναι το πολυπληθέστερο από όλα τα υπόλοιπα τμήματα του ξενοδοχείου, καθώς απασχολεί το 28% των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου επαγγελματικού περιγράμματος, η μετέπειτα θεσμοθέτηση της εκπαίδευσης, καθώς και η επαρκής νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματος, θεωρείται ότι θα συντελέσουν σε μεγάλο βαθμό στην ομαλή λειτουργικότητα και ανάπτυξη του κλάδου.