Κρεοπώλης/ισσα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ως Κρεοπώλης/ισσα ορίζεται ο/η τεχνίτης/τρια κρέατος που ασχολείται με τον τεμαχισμό, την αποστέωση, την προετοιμασία, την παρουσίαση και τη διάθεση για εμπορία του κρέατος των σφαγίων ζώων σε κρεοπωλείο ή σε εργαστήριο κρέατος. Μπορεί να είναι είτε ιδιοκτήτης ή υπάλληλος κρεοπωλείου ή τεχνίτης εργαστηρίου επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος, και βασικός του/της στόχος είναι, κατά κύριο λόγο, η πώληση του κρέατος στους καταναλωτές.
αναδεικνύοντας το κρεοπωλείο σε ένα σημαντικό σύγχρονο εξειδικευμένο κατάστημα τροφίμων. Όσο υπάρχει ζήτηση για ιδιαίτερα και μη τυποποιημένα προϊόντα κρέατος, το επάγγελμα του/της Κρεοπώλη/ισσας θα συνεχίσει να διαδραματίζει ουσιαστικό και σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινωνία.
ABSTRACT
All the above and many other notable elements for the profession of Butcher are extensively analyzed in this professional profile, which together with the corresponding framework of educational specifications, but also with the established legislative framework, are expected to contribute greatly to the long-term, smooth and safe operation and development of the sector.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της «Κρεοπώλη/Κρεοπώλισσας».
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄ αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 566/08-05-06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης δίνουν τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά την παροχή των υπηρεσιών τους,
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2, οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε αποτυπώνονται οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος, ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν ο κος Παναγιώτης Κατοίκος (συγγραφέας), ο κος Αριστοτέλης Πασχάλης (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), ο κος Μιχάλης Τικέλλης (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής εργοδοτικής οργάνωσης, εν προκειμένω της ΓΣΕΒΕΕ), η κα Σταματίνα Λαλαούνη (εμπειρογνώμονας επαγγέλματος) και οι κ.κ. Αναστασία Αυλωνίτου και Γεωργία Μιχαλοπούλου (σύμβουλοι επαγγελματικού περιγράμματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα με την υποστήριξη των επιστημονικών στελεχών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ.κ. Γεωργίας Μιχαλοπούλου και Κωνσταντίνας Λουλούδη, υπό την επιστημονική εποπτεία του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κου Παρασκευά Λιντζέρη.
1 «Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)»
2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021). Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων. Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ο Κρεοπώλης είναι ο τεχνίτης κρέατος που ασχολείται με τον τεμαχισμό, την αποστέωση, την προετοιμασία, την παρουσίαση και τη διάθεση για εμπορία του κρέατος των σφαγίων ζώων σε κρεοπωλείο ή σε εργαστήριο κρέατος. Μπορεί να είναι είτε ιδιοκτήτης ή υπάλληλος κρεοπωλείου ή τεχνίτης εργαστηρίου επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος, και βασικός του στόχος είναι κατά κύριο λόγο η πώληση του κρέατος στους καταναλωτές στην επιθυμητή από αυτούς μορφή (ΠΔ 126/2000, ΦΕΚ Α΄ 111/06-04-2000). Ο Κρεοπώλης για την άσκηση του επαγγέλματος είναι υποχρεωμένος, βάσει της νομοθεσίας, να είναι κάτοχος βεβαίωσης Kρεοπώλη Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος (ιδιωτικής ή δημόσιας) ή βεβαίωσης Παραδοσιακού Κρεοπώλη.
Ο Κρεοπώλης πραγματοποιεί παραγγελίες πρώτων υλών κρέατος, διαπραγματευόμενος με τον προμηθευτή τη σχέση ποιότητας/τιμής και συνυπολογίζοντας το κοστολόγιο και τις φύρες εργασιών. Στη συνέχεια, παραλαμβάνει τις πρώτες ύλες, ελέγχοντας την ποιότητα και την ποσότητά τους. Χρησιμοποιώντας τις πρώτες ύλες, προετοιμάζει τα προϊόντα κρέατος προς πώληση, με διάφορες τεχνικές κοπής και αποστέωσης. Τα προϊόντα κρέατος είναι διάφορες κοπές-τεμάχια κρέατος, καθώς και σκευάσματα κρέατος, τα οποία φτιάχνονται με απλές διαδικασίες ανάμειξης του κρέατος με βοηθητικές ύλες. Ο Κρεοπώλης παρουσιάζει τα παραπάνω προϊόντα κρέατος στη βιτρίνα του κρεοπωλείου και ολοκληρώνει την πώληση στον πελάτη, δίνοντάς του ταυτόχρονα την πληροφόρηση για τη χρήση και τη μαγειρική αξιοποίηση των προϊόντων.
Συνοπτικά, ο Κρεοπώλης είναι αρμόδιος για:
− την επιλογή και προμήθεια πρώτων υλών κρέατος
− την επεξεργασία του κρέατος και το «στήσιμο» της βιτρίνας
− την πώληση προϊόντων κρέατος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
− Κρεοπωλείο
− Εργαστήριο επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος είναι η απόκτηση βεβαίωσης Κρεοπώλη από τις δημόσιες Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή από ισοδύναμες ιδιωτικές σχολές.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
1η Διαδρομή | Απολυτήριο υποχρεωτικής εκπαίδευσης – Σχολή επαγγελμάτων κρέατος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή ισότιμων σχολών άλλων κρατών-μελών της ΕΕ ή χωρών της αλλοδαπής – Βεβαίωση επαγγελματικής ικανότητας Κρεοπώλη. |
2η Διαδρομή | Απολυτήριο υποχρεωτικής εκπαίδευσης – Αναγνωρισμένη4 ιδιωτική σχολή επαγγελμάτων κρέατος ή ισότιμων σχολών άλλων κρατών-μελών της ΕΕ ή χωρών της αλλοδαπής – Βεβαίωση επαγγελματικής ικανότητας Κρεοπώλη. |
3 Στην παρούσα μελέτη η φράση «Κρεοπώλης» αναφέρεται και στα δύο φύλα. Το αρσενικό γραμματικό γένος χρησιμοποιείται για καθαρά πρακτικούς λόγους. 4 Η αναγνώριση ιδιωτικών σχολών της χώρας που είναι αντίστοιχες με τις σχολές επαγγελμάτων κρέατος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πιστοποιείται σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία
ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
− Σωματεία Κρεοπωλών
− Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), https://www.pokk.gr/
− Διεθνής Συνομοσπονδία Κρεοπωλών (IBC), https://wwwcibc imvde/
− Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), https://oiye.gr/
− Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, http://www.eka.org.gr/
− Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), https://gsee.gr/
− Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) https://www.gsevee.gr/
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Παραγγέλνει και παραλαμβάνει τις πρώτες ύλες
− Επιμελείται τον χώρο ευθύνης του
− Προετοιμάζει προς πώληση τα προϊόντα κρέατος
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Παραγγέλνει και παραλαμβάνει τις πρώτες ύλες
− Επιμελείται τον χώρο ευθύνης του
− Προετοιμάζει προς πώληση τα προϊόντα κρέατος
− Διαθέτει προς πώληση τα προϊόντα κρέατος
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Απόδοση σφάγιου και εκατοστιαία αναλογία τεμαχίων κρέατος
− Γενικά στοιχεία για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και στοιχεία διατροφής του ανθρώπου
− Γενικά στοιχεία για το κρέας (ιστολογική υφή, χημική σύσταση, φυσιολογικές μεταβολές, θρεπτική αξία και μαγειρική αξιοποίηση του κρέατος)
− Εργαστήρια επεξεργασίας και τυποποίησης νωπών, κατεψυγμένων κρεάτων και παραπροϊόντων σφαγής
− Μέθοδοι συντήρησης κρέατος
− Νομοθεσία τροφίμων
− Οργάνωση, εξοπλισμός και διαχείριση κρεοπωλείου
− Παράγοντες αλλοίωσης του κρέατος και διάφορες αλλοιώσεις
− Ποιοτική κατάταξη (ταξινόμηση) των διαφόρων ειδών σφαγίων και τεμαχισμός (κοπή) των σφαγίων σε τεμάχια χονδρικής και λιανικής πώλησης
− Στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας των ζώων
− Στοιχεία ζωοτεχνίας, διατροφής και εκτιμητικής των σφαγίων
− Τεχνικές παραγωγής παρασκευασμάτων
− Τεχνικές προώθησης πώλησης (marketing)
− Υγιεινή εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και προσωπικού
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Εφαρμογή τεχνικών κοπής/αποστέωσης/τριμαρίσματος /ξακρίσματος
− Παραγωγή παρασκευασμάτων κρέατος
− Αξιολόγηση απόδοσης κρέατος − Αξιολόγηση ορθής συντήρησης κρέατος
− Αξιολόγηση ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων των πρώτων υλών
− Στήσιμο βιτρίνας
− Διεκπεραίωση παραγγελιών στους προμηθευτές κατόπιν διαπραγμάτευσης
− Εξυπηρέτηση πελατών
− Εφαρμογή κανόνων ασφάλειας εργασίας
−Εφαρμογή κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής, ασφάλειας και νομοθεσίας τροφίμων
− Κοστολόγηση κρέατος και φυρών
− Παρακολούθηση αποθεμάτων και καθορισμός αναγκαίων ποσοτήτων παραγγελιών
− Ρύθμιση ορθής λειτουργίας και χειρισμός εξοπλισμού
− Χειρισμός ζυγιστικών και ταμειακών μηχανών
− Αξιολόγηση και ρύθμιση λειτουργίας εξοπλισμού συντήρησης και επεξεργασίας κρέατος
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το επάγγελμα του Κρεοπώλη είναι ρυθμισμένο με το ΠΔ 126/2000 (ΦΕΚ Α’ 122/06-04-2000), με εποπτεύον Υπουργείο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και το γεγονός αυτό προσδίδει στο επάγγελμα μια ιδιαίτερη δυναμική, καθόσον δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας στους εργαζόμενους του κλάδου, οι οποίοι συνήθως είναι Κρεοπώλες-ιδιοκτήτες καταστήματος ή Κρεοπώλες-υπάλληλοι σε κρεοπωλεία. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που πρέπει να ληφθεί υπόψη από κάθε ενδιαφερόμενο είναι ότι ο Κρεοπώλης επιτελεί κατεξοχήν χειρωνακτική εργασία, η οποία απαιτεί μεγάλα διαστήματα ορθοστασίας και πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο ατομικά. Η διαρκής χρήση μαχαιριών και εξοπλισμού προϋποθέτει μεγάλη εξοικείωση με τις τεχνικές κοπής και επαγρύπνηση για την αποφυγή σοβαρών τραυματισμών. Η χρήση ατομικών μέσων προστασίας δεν πρέπει να παραλείπεται ή να υποτιμάται. Επιπλέον παράγοντες που επιβαρύνουν την εργασία είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες των ψυκτικών θαλάμων και των χώρων εργασίας (ιδιαίτερα στα εργαστήρια κρέατος), καθώς και ο συχνός χειρωνακτικός χειρισμός μεγάλων και βαριών τεμαχίων κρέατος. Λόγω της ιδιομορφίας του επαγγέλματος (ορθοστασία και χειρωνακτική εργασία σε αντίξοες συνθήκες), είναι τεχνικά δύσκολο να προσφερθούν δυνατότητες απασχόλησης σε άτομα με αναπηρία. Επιπλέον της εργασίας σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ο Κρεοπώλης πρέπει ταυτόχρονα να εξυπηρετεί και την πώληση με καλή διάθεση, ευγένεια και διαλλακτικότητα. Η διαδικασία της λιανικής πώλησης έχει προφανώς πολλές προκλήσεις, καθώς ο Κρεοπώλης πρέπει να ανταποκρίνεται όσο μπορεί στις απαιτήσεις, αλλά και στις ατομικές ιδιαιτερότητες του καταναλωτικού κοινού. Καταληκτικά, στις μέρες μας, πολλοί Κρεοπώλες συνεργάζονται με σεφ ή εντρυφούν οι ίδιοι στη γνώση της γαστρονομίας, δημιουργώντας ευφάνταστα και γευστικά σκευάσματα κρέατος, που χρησιμοποιούν μεγάλο φάσμα της γαστρονομικής παλέτας.