Ειδικός ψηφιακού μάρκετινγκ και social media
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη ασχολείται με το επαγγελματικό περίγραμμα του/της «Ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media». Αρχικά, παρουσιάζεται ο γενικός τίτλος του επαγγέλματος, που δηλώνει το πεδίο δραστηριοποίησής του. Εξετάζεται η ιστορική εξέλιξή του, η σχέση του με την οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και οι συνθήκες απασχόλησης που συνοδεύουν αυτήν την ειδικότητα. Αναφέρονται επίσης οι συνδικαλιστικές ή επιστημονικές οργανώσεις και οι πηγές πληροφόρησης που σχετίζονται με το επάγγελμα.
Παρουσιάζεται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της σχετικής δραστηριότητας και οι τεχνολογικές αλλαγές που επηρεάζουν τον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ και των social media. Αναλύονται οι απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για την ανάλογη επαγγελματική άσκηση, καθώς και οι διαδρομές απόκτησης αυτών των προσόντων. Επισημαίνονται επίσης οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούνται σε αυτό τον τομέα.
Έχοντας στο επίκεντρο τον ειδικό ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, περιγράφεται ο ρόλος του ως επαγγελματία που συμμετέχει στην ανάπτυξη, υλοποίηση και αξιολόγηση των στρατηγικών ψηφιακού μάρκετινγκ και κοινωνικών δικτύων για την προώθηση προϊόντων, υπηρεσιών, επιχειρήσεων ή οργανισμών. Επίσης, αναδεικνύεται η σημασία της δημιουργίας και υλοποίησης στρατηγικών ψηφιακού μάρκετινγκ, καθώς και της διαχείρισης και ανάπτυξης παρουσίας σε κοινωνικά μέσα.
Ο ειδικός ψηφιακού μάρκετινγκ και social media μπορεί να εργαστεί ως μέλος ομάδας ή αυτόνομα, σε επιχειρήσεις και αντίστοιχες υπηρεσίες, σε καταστήματα πώλησης λιανικής, σε ιστοσελίδες και εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας, που προσφέρει υπηρεσίες σε διάφορους οργανισμούς και επιχειρήσεις. Για να εκτελέσει το έργο του, ο ειδικός αυτός απαιτείται εμπειρία και γνώσεις στον τομέα των ψηφιακών εργαλείων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των αναλυτικών δεδομένων, καθώς και ικανότητες στη δημιουργία και προώθηση περιεχομένου.
Συμπερασματικά, ο εν λόγω επαγγελματίας αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχημένη προβολή, προώθηση και ανάπτυξη επιχειρήσεων στον ψηφιακό χώρο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
ABSTRACT
The present study is involved in describing the outlines and details of the occupational profile of the “Digital Marketing and Social Media Specialist.” Firstly, we present the general title of the aforementioned profession, indicating its field of activity. Moreover, we thoroughly examine the historical evolution of the profession, its adaptation to the economy and business environment, as well as the employment conditions associated with this occupational profile. Additionally, a reference into the relevant trade unions or scientific organizations and sources of information related to this profession is being noted.
Furthermore, the institutional framework of the profession and the technological changes that impact the field of digital marketing and social media, are discussed. In addition, we analyze the necessary knowledge, skills, and abilities required for the practice of the profession, along with the different pathways needed to acquire these qualifications. Indicative methods of assessing the required knowledge and skills in this field, are also highlighted.
Focusing on the Digital Marketing and Social Media Specialist, their role as a professional involved in the development, implementation, and evaluation of digital marketing and social media strategies for promoting products, services, businesses, or organizations, is described. Emphasis is being put on the importance of creating and implementing digital marketing strategies, as well as managing and developing a social media presence.
The Digital Marketing and Social Media Specialist can work as a team member or autonomously, in digital marketing businesses or services, retail stores, websites, social media companies, or as a freelancer offering services to various organizations and businesses. In order to carry out his work effectively, this specialist requires experience and knowledge in the field of digital tools, social media platforms, and analytical data, as well as skills in content creation and promotion.
Overall, professionals in this role are crucial for the successful branding, promotion, and growth of businesses in the digital space and on social media networks.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της «Ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media».
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄ αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
- εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
- υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά την παροχή των υπηρεσιών τους
- φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
- επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων[2], οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
- Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος/ειδικότητας.
- Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος/ειδικότητας – «προδιαγραφές».
- Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος/ειδικότητας.
- Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
- Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης (συγγραφέας), η κα Ιωάννα Σακκέτα (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), η κα Μαρίνα Κυριακού (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής εργοδοτικής οργάνωσης, εν προκειμένω της ΕΣΕΕ), ο κος Άγγελος Κοζαδίνος (εμπειρογνώμονας επαγγέλματος) , ο κος Άγγελος Κοζαδίνος (εμπειρογνώμονας επαγγέλματος) Νικόλαος Σκέντος (εμπειρογνώμονας επαγγέλματος) και ο κος Φώτιος Λαζαρίνης (σύμβουλος επαγγελματικού περιγράμματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, με την υποστήριξη των επιστημονικών στελεχών του ΚΑΕΛΕ ΕΣΕΕ, κ.κ. Χρήστου Συρομάχου και Μαρίας Περγιουδάκη, υπό την επιστημονική εποπτεία του Διευθυντή του ΚΑΕΛΕ ΕΣΕΕ κου Δημήτρη Πρίφτη.
.
ΣΥΝΟΨΗ
Ειδικός ψηφιακού μάρκετινγκ και social media |
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ |
Ο ειδικός ψηφιακού μάρκετινγκ και social media είναι ο επαγγελματίας που συμμετέχει στην ανάπτυξη, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των στρατηγικών ψηφιακού μάρκετινγκ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, επιχειρήσεων ή οργανισμών. Μπορεί να εργαστεί ως μέλος ομάδας ή αυτόνομα, σε επιχειρήσεις ή υπηρεσίες ψηφιακού μάρκετινγκ, σε καταστήματα πώλησης λιανικής, σε ιστοσελίδες και εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας, που προσφέρει υπηρεσίες σε διάφορους οργανισμούς και επιχειρήσεις. Ειδικότερα ασκεί τα παρακάτω καθήκοντα:
|
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ |
Ο ειδικός σε ψηφιακό μάρκετινγκ και social media μπορεί να εργαστεί κυρίως σε τμήματα ή διευθύνσεις της εμπορικής λειτουργίας, των επιχειρήσεων του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα. Τα καθήκοντά του μπορεί να τα εκτελέσει ανάλογα με τις απαιτήσεις τους, ενδεικτικά στις παρακάτω εταιρείες/οργανισμούς:
Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα, καθώς οι ειδικοί σε ψηφιακό μάρκετινγκ και social media μπορούν να εργαστούν σε πολλούς άλλους κλάδους και επιχειρήσεις, καθώς η παρουσία τους είναι απαραίτητη στην ψηφιακή εποχή που ζούμε. |
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ |
|
|
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Οι υφιστάμενες εκπαιδευτικές διαδρομές είναι αυτές που προσδιορίζονται από νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες είναι σε ισχύ και περιγράφουν τις προϋποθέσεις για την απόκτηση επαγγελματικών αδειών και επαγγελματικών δικαιωμάτων για ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Για το παρόν επαγγελματικό περίγραμμα δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος. Παρακάτω προτείνονται εναλλακτικές επιλογές διαδρομών που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να αποκτήσει τα απαιτούμενα προσόντα άσκησης του επαγγέλματος. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 1η Διαδρομή: Δίπλωμα Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.)1 στην ειδικότητα «Υπεύθυνος Ψηφιακού Μάρκετινγκ και Κοινωνικών Δικτύων» επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (βάσει του Ν. 5082/2024) 2η Διαδρομή: Δίπλωμα Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) στην ειδικότητα «Στέλεχος Εμπορίας και Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (Marketing) του Ν.4186/2013 επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων ή Δίπλωμα Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, της ειδικότητας «Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης» και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος. 3η Διαδρομή: Πτυχίο ΕΠΑΛ, επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, στην ειδικότητα «Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης» συναφής επαγγελματική εμπειρία έξι (6) μήνες, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων (θεωρία) που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος. 4η Διαδρομή: Απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων – Συναφής επαγγελματική εμπειρία 2 ετών – Συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος. Η διαδικασία Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) της ειδικότητας «Υπεύθυνος Ψηφιακού Μάρκετινγκ και Κοινωνικών Δικτύων» υλοποιείται από τον ΕΟΠΠΕΠ και διεξάγεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Υπ’ αριθμ. 26760/Y1 /24.02.2020 «Tροποποίηση διατάξεων της απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, αριθμ. 2944/2014 κοινής υπουργικής απόφασης «Σύστημα Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης των Αποφοίτων των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και των σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.)», ως ισχύει.» (ΦΕΚ Β’ 590/24.02.2020). Στους επιτυχόντες χορηγείται Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. |
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ |
|
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ |
|
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ |
|
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ |
|
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ |
Ο ειδικός στο ψηφιακό μάρκετινγκ και τα κοινωνικά μέσα πρέπει να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις και τις τάσεις στον ψηφιακό χώρο. Ο ρόλος του περιλαμβάνει την ανάπτυξη και υλοποίηση στρατηγικών ψηφιακού μάρκετινγκ, τη δημιουργία και διαχείριση περιεχομένου στα κοινωνικά μέσα, καθώς και την αξιοποίηση της μέτρησης και ανάλυσης των αποτελεσμάτων των ψηφιακών εκστρατειών. Για να εκτελέσει τον ρόλο του, ο ειδικός πρέπει να γνωρίζει τις βασικές αρχές του μάρκετινγκ και να ειδικεύεται στα ψηφιακά εργαλεία και τις πλατφόρμες. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση των διαφόρων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των δυνατοτήτων που προσφέρουν για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπλέον, πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τα αναλυτικά εργαλεία και τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εκστρατειών. Επιπλέον, ο ειδικός πρέπει να παρακολουθεί την τεχνολογική εξέλιξη και τις αλλαγές στις κοινωνικές πλατφόρμες, προσαρμόζοντας τις στρατηγικές του αναλόγως. Αυτό απαιτεί ευελιξία και κατανόηση των αναγκών και προτιμήσεων του κοινού του. Επίσης, πρέπει να εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές και στρατηγικές για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Στον τομέα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο ειδικός πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τις διάφορες πλατφόρμες και να κατανοεί τις δυνατότητες και τους περιορισμούς τους. Απαιτείται η δημιουργία εντυπωσιακού και ελκυστικού περιεχομένου, η διαχείριση των κοινοτήτων και η αλληλεπίδραση με τους χρήστες. Επιπλέον, η ανάλυση των δεδομένων και των μετρήσεων είναι σημαντική για τη βελτίωση των εκστρατειών και την αξιολόγηση της απόδοσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, ο ειδικός πρέπει να είναι εξοικειωμένος με διαφημιστικές πλατφόρμες όπως το Google Ads και το Facebook Ads και να μπορεί να δημιουργεί και βελτιστοποιεί διαφημιστικές καμπάνιες για την προβολή προϊόντων και υπηρεσιών. Τέλος, ο ειδικός πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες τάσεις και τεχνολογίες στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η συνεχής εκπαίδευση και η παρακολούθηση των καινοτομιών είναι απαραίτητες για τη διατήρηση του επαγγελματικού ανταγωνισμού και την αποτελεσματική προσαρμογή στις αλλαγές του ψηφιακού περιβάλλοντος. |
1 «Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)»
Α.1 Προτεινόμενος γενικός τίτλος του επαγγέλματος
Ο προτεινόμενος τίτλος είναι «Ειδικός ψηφιακού μάρκετινγκ και social media», ο οποίος είναι δόκιμος, καθώς αντικατοπτρίζει με ακρίβεια το ρόλο και τις αρμοδιότητες του επαγγέλματος στο χώρο της τεχνολογίας, του ψηφιακού μάρκετινγκ και της ψηφιακής επικοινωνίας. Ο ειδικός αυτός ασχολείται με την υλοποίηση στρατηγικών ψηφιακού μάρκετινγκ, εκτελώντας εργασίες όπως η διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η ανάλυση δεδομένων και η συνεργασία με άλλα τμήματα της επιχείρησης, καθιστώντας τον αναγκαίο για την επιτυχία των επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή. Επιπλέον, η έρευνα του LinkedIn για τα δημοφιλέστερα επαγγέλματα του 2021 επιβεβαιώνει τη σημαντικότητα και τη ζήτηση του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας.
Α.2 Ορισμός του επαγγέλματος
Ο/η «Ειδικός ψηφιακού μάρκετινγκ και social media» είναι ένας επαγγελματίας που συμμετέχει στην υποστήριξη των στρατηγικών ψηφιακού μάρκετινγκ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, επιχειρήσεων ή οργανισμών. Μπορεί να εργαστεί ως μέλος ομάδας ή αυτόνομα, σε επιχειρήσεις ή υπηρεσίες ψηφιακού μάρκετινγκ, σε καταστήματα πώλησης λιανικής, σε ιστοσελίδες και εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας, που προσφέρει υπηρεσίες σε διάφορους οργανισμούς και επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, ασκεί τα παρακάτω καθήκοντα:
- Υποστηρίζει την πραγματοποίηση έρευνας αγοράς και ανταγωνισμού, συμμετέχει στον ορισμό των στόχων,
- Επεξεργασία, διαχείριση και προώθηση περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα επικοινωνίας.
- Συμβολή στο σχεδιασμό, διεξαγωγή και παρακολούθηση των διαφημιστικών εκστρατειών και της απόδοσης των διαφημίσεων του ψηφιακού μάρκετινγκ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
- Εφαρμογή τεχνικών SEO και συνεργασία με άλλα τμήματα και επαγγελματίες, όπως ειδικούς μάρκετινγκ, αναλυτές και web developers, για τη συνεχή βελτίωση της επαγγελματικής δραστηριότητας.
- Υποστηρίζει την πραγματοποίηση έρευνας αγοράς και ανταγωνισμού, συμμετέχει στον ορισμό των στόχων,
- Επεξεργασία, διαχείριση και προώθηση περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα επικοινωνίας.
- Συμβολή στο σχεδιασμό, διεξαγωγή και παρακολούθηση των διαφημιστικών εκστρατειών και της απόδοσης των διαφημίσεων του ψηφιακού μάρκετινγκ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
- Εφαρμογή τεχνικών SEO και συνεργασία με άλλα τμήματα και επαγγελματίες, όπως ειδικούς μάρκετινγκ, αναλυτές και web developers, για τη συνεχή βελτίωση της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Α.3 Αντιστοίχιση με το ισχύον Σύστημα Ταξινόμησης Επαγγελμάτων και Κλάδων Οικονομίας
Σύμφωνα με την τυποποιημένη διεθνή ταξινόμηση επαγγελμάτων (International Standard Classification of Occupations – ISCO – 08 ) το εν λόγω επάγγελμα, ανάλογα με το επίπεδο της εργασίας και τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο ειδικός, ταξινομείται ως εξής:
243: Επαγγελματίες Πωλήσεων, Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων.
2431: Επαγγελματίες Διαφήμισης και Μάρκετινγκ.
2434: Επαγγελματίες Πωλήσεων με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Σχετικά με το ΣΤΑΚΟΔ δεν υπάρχει ακριβής αντιστοίχιση του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ με μια συγκεκριμένη κατηγορία Αυτό συμβαίνει λόγω των αλλαγών των νέων επαγγελματικών πεδίων που δημιουργούνται. Ωστόσο η καταλληλότερη προσέγγιση με τις υπάρχουσες κατηγορίες είναι σε διψήφια ανάλυση ο αύξων 63 (της κατηγορίας Ι «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ») και σε τετραψήφια ανάλυση ο αύξων 6311 «Επεξεργασία δεδομένων, καταχώρηση και συναφείς δραστηριότητες», όπου περιλαμβάνονται αρκετά από τα ασκούμενα καθήκοντα του Ειδικού Ψηφιακού Μάρκετινγκ και Social Media.
Α.4 Ιστορική εξέλιξη του επαγγέλματος
Το επάγγελμα του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media έχει γνωρίσει σημαντική εξέλιξη κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Η ανάδειξη του επαγγέλματος συνδέεται στενά με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τον αυξανόμενη επίδραση του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων επικοινωνίας. Αρχικά, η έννοια του ψηφιακού μάρκετινγκ και των κοινωνικών μέσων επικοινωνίας, εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Σε αυτό το στάδιο, η παρουσία του στο διαδίκτυο ήταν σχετικά νέα για τις επιχειρήσεις, και σταδιακά άρχισε να αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα της ψηφιακής προώθησης και της διαδικτυακής διαφήμισης. Οι πρώτες προσπάθειες περιελάμβαναν την ανάπτυξη ιστοσελίδων, την αποστολή διαφημιστικών email και τη χρήση ορισμένων διαφημιστικών μοντέλων[4].
Στη δεκαετία του 2000, οι κοινωνικές πλατφόρμες ανέλαβαν έναν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ψηφιακού μάρκετινγκ. Η δημιουργία του MySpace το 2003 και του Facebook το 2004 άνοιξαν νέες δυνατότητες για την ψηφιακή επικοινωνία και διαφήμιση. Οι επιχειρηματίες άρχισαν να εστιάζουν στη δημιουργία κοινωνικών δικτύων και στη χρήση περιεχομένου για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης, η ανάπτυξη του Google AdWords και του Google Analytics παρείχαν επιπλέον αξιόπιστα εργαλεία για τη βελτιστοποίηση των διαφημιστικών ενεργειών[5].
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, ο αριθμός των χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα αυξήθηκε σημαντικά και η παρουσία των επιχειρήσεων έγινε σχεδόν αναπόσπαστο κομμάτι της ψηφιακής στρατηγικής. Οι επιχειρήσεις άρχισαν να αξιοποιούν εντατικά το περιεχόμενο, τις διαφημίσεις και την επικοινωνία με τους χρήστες για να αυξήσουν την επιρροή τους στο κοινό[6], [7].
Κατά την τρέχουσα περίοδο, οι ειδικοί ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις. Οι δυνατότητες προβολής των επιχειρήσεων, μέσω των κοινωνικών μέσων επικοινωνίας, αλλάζει συνεχώς και η ανάγκη για στρατηγικές που προσαρμόζονται στις νέες εξελίξεις, είναι ιδιαίτερα σημαντική και αύξουσα. Επίσης, εμφανίζονται όλο και περισσότερο νέες μορφές προώθησης, όπως το influencer marketing και η διαφήμιση μέσω βίντεο[8], [9].
Α.5 Οικονομία και επιχειρηματικό περιβάλλον
- Αριθμός επιχειρήσεων: Στην Ελλάδα, ο αριθμός των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον χώρο του ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με συνεχιζόμενες τάσεις ανόδου. Οι επιχειρήσεις αυτές κατανέμονται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο, αυξάνεται διαρκώς.
- Αριθμός επιχειρήσεων: Στην Ελλάδα, ο αριθμός των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον χώρο του ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με συνεχιζόμενες τάσεις ανόδου. Οι επιχειρήσεις αυτές κατανέμονται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο, αυξάνεται διαρκώς.
Οικονομική Δραστηριότητα Κωδ. NACE | Αριθμός επιχειρήσεων | Κύκλος εργασιών
(σε χιλιάδες ευρώ) |
Αριθμός
απασχολούμενων |
731. Διαφήμιση | 3.933 | 1.182.961 | 12.632 |
631. Επεξεργασία δεδομένων, καταχώρηση και συναφείς δραστηριότητες· δικτυακές πύλες | 2.060 | 830.296 | 5.514 |
639. Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορίας | 1.394 | 52.862 | 2.145 |
829. Δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις | 818 | 848.321 | 4.796 |
Οικονομική Δραστηριότητα Κωδ. NACE
Αριθμός επιχειρήσεων
Κύκλος εργασιών
(σε χιλιάδες ευρώ)
Αριθμός
απασχολούμενων
Οικονομική Δραστηριότητα Κωδ. NACE
Οικονομική Δραστηριότητα Κωδ. NACE
Αριθμός επιχειρήσεων
Αριθμός επιχειρήσεων
Κύκλος εργασιών
(σε χιλιάδες ευρώ)
Κύκλος εργασιών
(σε χιλιάδες ευρώ)
Αριθμός
απασχολούμενων
Αριθμός
απασχολούμενων
731. Διαφήμιση
3.933
1.182.961
12.632
731. Διαφήμιση
731. Διαφήμιση
3.933
3.933
1.182.961
1.182.961
12.632
12.632
631. Επεξεργασία δεδομένων, καταχώρηση και συναφείς δραστηριότητες· δικτυακές πύλες
2.060
830.296
5.514
631. Επεξεργασία δεδομένων, καταχώρηση και συναφείς δραστηριότητες· δικτυακές πύλες
631. Επεξεργασία δεδομένων, καταχώρηση και συναφείς δραστηριότητες· δικτυακές πύλες
2.060
2.060
830.296
830.296
5.514
5.514
639. Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορίας
1.394
52.862
2.145
639. Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορίας
639. Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορίας
1.394
1.394
52.862
52.862
2.145
2.145
829. Δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις
818
848.321
4.796
829. Δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις
829. Δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις
818
818
848.321
848.321
4.796
4.796
Πηγή: Στατιστικό μητρώο επιχειρήσεων – Έτος 2019[10]
- Ποιοτικά στοιχεία των επιχειρήσεων: Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ψηφιακό μάρκετινγκ και τα social media, είναι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ή ανεξάρτητοι επαγγελματίες. Το εύρος των επιχειρήσεων κυμαίνεται από μικρές ομάδες ειδικών έως μεγαλύτερες εταιρείες με πολλαπλά τμήματα και μεγάλο εύρος σχετικών δραστηριοτήτων. Τα επιχειρηματικά μοντέλα μπορούν να περιλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις, την ανάπτυξη και διαχείριση διαφημιστικών εκστρατειών μάρκετινγκ, τη διαχείριση κοινωνικών μέσων επικοινωνίας και άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις εκάστοτε πελατειακές ανάγκες.
- Τάσεις της αγοράς: Ο χώρος του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Η ζήτηση για εξειδικευμένες υπηρεσίες σε αυτόν τον τομέα, αυξάνεται, καθώς οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν τη σημασία του ψηφιακού μάρκετινγκ και των κοινωνικών μέσων επικοινωνίας, για την επιτυχία των σκοπών και των επιδιώξεών τους. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός σε αυτόν τον τομέα είναι έντονος, με νέα ψηφιακά πρακτορεία και επαγγελματίες που εισέρχονται στην αγορά.
- Τεχνολογικές αλλαγές: Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν έναν σημαντικό αντίκτυπο στον κλάδο του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media. Νέες πλατφόρμες, εφαρμογές και εργαλεία εμφανίζονται συνεχώς, παρέχοντας νέες δυνατότητες για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων, τον προγραμματισμό περιεχομένου και την αποτίμηση των διαφημιστικών εκστρατειών.
- Κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική προστασία: Οι εξελίξεις στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής προστασίας έχουν επηρεάσει τον κλάδο του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media. Οι επιχειρήσεις έχουν αυξημένη ευαισθησία στις περιβαλλοντικές πρακτικές και αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τον αντίκτυπο και τις τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους, στο περιβάλλον. Επίσης, η ενσωμάτωση και υιοθέτηση περιβαλλοντικών αξιών, στις εκστρατείες μάρκετινγκ, μπορεί να αποτελέσει πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, δεδομένης της υψηλής κοινωνικής ευαισθητοποίησης στον τομέα αυτόν.
- Ευκαιρίες και εμπόδια: Η επιχειρηματική προοπτική για τον κλάδο του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, είναι ευρύτατη και εξελικτικά ανοδική. Η αυξανόμενη χρήση των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας, από τις επιχειρήσεις, δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός είναι έντονος και οι επιχειρήσεις πρέπει να παραμένουν ενήμερες για τις τάσεις και να εξελίσσουν συνεχώς τις ικανότητές τους, προσαρμόζοντας ανάλογα τις προοπτικές και τις επαγγελματικές τους προσεγγίσεις και δραστηριότητες.
- Ηθικές αξίες και προστασία του καταναλωτή: Η επαγγελματική δραστηριότητα του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ηθικές αξίες και την προστασία του καταναλωτή. Οι επιχειρήσεις πρέπει να διατηρούν υψηλά πρότυπα δεοντολογίας, να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, να παρέχουν λεπτομερείς και σαφείς πληροφορίες για τις υπηρεσίες τους, καθώς επίσης και αξιόπιστες, πρακτικές και ευφάνταστες λύσεις, καλύπτοντας τις εκάστοτε παρουσιαζόμενες ανάγκες της πελατείας τους.
- Πιστοποιήσεις και πρότυπα ποιότητας: Στον κλάδο του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, υπάρχουν πιστοποιήσεις και πρότυπα ποιότητας, που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την εμπιστοσύνη και την επαγγελματική αξιοπιστία. Οι επαγγελματίες μπορούν να εξεταστούν για πιστοποίηση, σε πεδία όπως το ψηφιακό μάρκετινγκ, τη διαχείριση κοινωνικών μέσων επικοινωνίας και την ανάλυση δεδομένων, για να αποδείξουν την εξειδίκευσή τους, και έτσι, να αυξήσουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους.
- Ποιοτικά στοιχεία των επιχειρήσεων: Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ψηφιακό μάρκετινγκ και τα social media, είναι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ή ανεξάρτητοι επαγγελματίες. Το εύρος των επιχειρήσεων κυμαίνεται από μικρές ομάδες ειδικών έως μεγαλύτερες εταιρείες με πολλαπλά τμήματα και μεγάλο εύρος σχετικών δραστηριοτήτων. Τα επιχειρηματικά μοντέλα μπορούν να περιλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις, την ανάπτυξη και διαχείριση διαφημιστικών εκστρατειών μάρκετινγκ, τη διαχείριση κοινωνικών μέσων επικοινωνίας και άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις εκάστοτε πελατειακές ανάγκες.
- Τάσεις της αγοράς: Ο χώρος του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Η ζήτηση για εξειδικευμένες υπηρεσίες σε αυτόν τον τομέα, αυξάνεται, καθώς οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν τη σημασία του ψηφιακού μάρκετινγκ και των κοινωνικών μέσων επικοινωνίας, για την επιτυχία των σκοπών και των επιδιώξεών τους. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός σε αυτόν τον τομέα είναι έντονος, με νέα ψηφιακά πρακτορεία και επαγγελματίες που εισέρχονται στην αγορά.
- Τεχνολογικές αλλαγές: Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν έναν σημαντικό αντίκτυπο στον κλάδο του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media. Νέες πλατφόρμες, εφαρμογές και εργαλεία εμφανίζονται συνεχώς, παρέχοντας νέες δυνατότητες για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων, τον προγραμματισμό περιεχομένου και την αποτίμηση των διαφημιστικών εκστρατειών.
- Κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική προστασία: Οι εξελίξεις στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής προστασίας έχουν επηρεάσει τον κλάδο του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media. Οι επιχειρήσεις έχουν αυξημένη ευαισθησία στις περιβαλλοντικές πρακτικές και αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τον αντίκτυπο και τις τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους, στο περιβάλλον. Επίσης, η ενσωμάτωση και υιοθέτηση περιβαλλοντικών αξιών, στις εκστρατείες μάρκετινγκ, μπορεί να αποτελέσει πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, δεδομένης της υψηλής κοινωνικής ευαισθητοποίησης στον τομέα αυτόν.
- Ευκαιρίες και εμπόδια: Η επιχειρηματική προοπτική για τον κλάδο του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, είναι ευρύτατη και εξελικτικά ανοδική. Η αυξανόμενη χρήση των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας, από τις επιχειρήσεις, δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός είναι έντονος και οι επιχειρήσεις πρέπει να παραμένουν ενήμερες για τις τάσεις και να εξελίσσουν συνεχώς τις ικανότητές τους, προσαρμόζοντας ανάλογα τις προοπτικές και τις επαγγελματικές τους προσεγγίσεις και δραστηριότητες.
- Ηθικές αξίες και προστασία του καταναλωτή: Η επαγγελματική δραστηριότητα του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ηθικές αξίες και την προστασία του καταναλωτή. Οι επιχειρήσεις πρέπει να διατηρούν υψηλά πρότυπα δεοντολογίας, να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, να παρέχουν λεπτομερείς και σαφείς πληροφορίες για τις υπηρεσίες τους, καθώς επίσης και αξιόπιστες, πρακτικές και ευφάνταστες λύσεις, καλύπτοντας τις εκάστοτε παρουσιαζόμενες ανάγκες της πελατείας τους.
- Πιστοποιήσεις και πρότυπα ποιότητας: Στον κλάδο του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, υπάρχουν πιστοποιήσεις και πρότυπα ποιότητας, που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την εμπιστοσύνη και την επαγγελματική αξιοπιστία. Οι επαγγελματίες μπορούν να εξεταστούν για πιστοποίηση, σε πεδία όπως το ψηφιακό μάρκετινγκ, τη διαχείριση κοινωνικών μέσων επικοινωνίας και την ανάλυση δεδομένων, για να αποδείξουν την εξειδίκευσή τους, και έτσι, να αυξήσουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους.
Α.6 Εργασία, ανθρώπινο δυναμικό και συνθήκες απασχόλησης
- Αριθμός απασχολουμένων: Το επάγγελμα του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, έχει θετικές προοπτικές, σε ότι αφορά την αύξηση της σχετικής ζήτησης, στην ανάλογη αγορά εργασίας. Πολλές εταιρείες και οργανισμοί προσλαμβάνουν ειδικούς σε αυτόν τον τομέα, για την ανάπτυξη και την υλοποίηση στρατηγικών ψηφιακού μάρκετινγκ και κοινωνικών μέσων επικοινωνίας. Ο αριθμός των απασχολούμενων στον κλάδο αυξάνεται διαρκώς, ακολουθώντας τη ζήτηση και τις αντίστοιχες εξελικτικές ανοδικές τεχνολογικές τάσεις, στο εγγύς μέλλον[11].
- Έκταση αυτοαπασχόλησης: Το επάγγελμα του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, παρουσιάζει αυξανόμενους δείκτες αυτοαπασχόλησης. Πολλοί επαγγελματίες εργάζονται αυτόνομα, είτε ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες, είτε ως ιδρυτές και ιδιοκτήτες εταιρειών παροχής σχετικών υπηρεσιών[12].
- Δυναμισμός του επαγγέλματος: Ο τομέας του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, είναι δυναμικός και συνεχώς εξελισσόμενος. Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και η αλλαγή των απαιτήσεων της αγοράς, απαιτούν από τους επαγγελματίες, συνεχή ενημέρωση, παρακολούθηση, εκπαίδευση και προσαρμογή στις νέες συνθήκες[13], [14].
- Ποιοτικά δεδομένα σχετικά με την απασχόληση: Οι επαγγελματίες του κλάδου μπορούν να έχουν διάφορες εξειδικεύσεις, όπως διαχείριση κοινωνικών μέσων επικοινωνίας, παραγωγή περιεχομένου, δημιουργική διαχείριση διαφημίσεων και ανάλυση/επεξεργασία δεδομένων. Τα στελέχη αυτά μπορεί να αναλάβουν επαγγελματικούς ρόλους όπως, στρατηγικός σύμβουλος, συντάκτης περιεχομένου, αναλυτής δεδομένων, ειδικός σε κοινωνικά δίκτυα και πολλούς άλλους[15].
- Συνθήκες απασχόλησης: Οι συνθήκες απασχόλησης στον κλάδο του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, ποικίλουν, εξαρτώμενες κάθε φορά, από τις προδιαγραφές και τις περιγραφές ανάθεσης του επαγγελματικού τους έργου. Οι επαγγελματίες μπορεί να εργάζονται από το γραφείο τους, να πραγματοποιούν συναντήσεις με πελάτες, να εργάζονται εξ αποστάσεως ή συνδυαστικά. Όσον αφορά τις αμοιβές, αυτές μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με την εμπειρία και την εξειδίκευση του επαγγελματία και τους όρους πρόσληψης και απασχόλησης της σχετικής σύμβασης εργασίας[16].
- Υγεία και ασφάλεια κατά την εργασία: Όπως σε κάθε επάγγελμα, τα θέματα υγείας και ασφάλειας στον εργασιακό χώρο είναι σημαντικά. Συνεπώς, πρέπει να θεσπίζονται, παρακολουθούνται εφαρμόζονται και εξασφαλίζονται όλες οι ανάλογες συνθήκες, για ασφαλείς εργασιακές συνθήκες. Τόσο η επιχείρηση όσο και οι εργαζόμενοι επαγγελματίες, πρέπει να εφαρμόζουν τις απαραίτητες προφυλάξεις και πρακτικές για τη διασφάλιση της ασφάλειάς τους κατά την εργασία, όπως για παράδειγμα, η προστασία από την ακτινοβολία συσκευών, η πραγματοποίηση της εργασίας σε ευνοϊκές συνθήκες περιβάλλοντος, μειώνοντας την πιθανότητα βραχυχρόνιων ή μακροχρόνιων, δυσμενών για την υγεία, επιπτώσεων, με στόχο της εξάλειψης πιθανότητας επαγγελματικών κινδύνων. Η επίτευξη ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, αποβαίνει προς όφελος εργοδοτών και εργαζομένων, δεδομένου ότι συμβάλλει στην αύξηση παραγωγικότητας και αποδοτικότητας[17].
- Δυνατότητες απασχόλησης για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ): Ο τομέας του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης για άτομα με αναπηρία. Με τη χρήση τεχνολογιών και εργαλείων που είναι προσβάσιμα και φιλικά προς την αναπηρία, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες μπορούν να συμμετέχουν στον κλάδο και να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ και social media[18].
- Ιδιαιτερότητες στην άσκηση του επαγγέλματος: Η άσκηση του επαγγέλματος του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, μπορεί να απαιτεί ορισμένες φυσικές ικανότητες και χαρακτηριστικά, όπως εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες, αντίληψη των τάσεων και δυνατότητα αναλυτικής σκέψης. Επίσης, οι επαγγελματίες μπορεί να χρειάζονται να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλο εξοπλισμό και λογισμικό για να εκτελέσουν τις εργασίες τους[19].
- Άλλα επιθυμητά χαρακτηριστικά από το ανθρώπινο δυναμικό: Πέρα από τις τεχνικές ικανότητες, οι εργοδότες στον κλάδο του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media επιθυμούν συχνά επαγγελματίες με καλές επικοινωνιακές δεξιότητες, δημιουργικότητα, έμπνευση, προβληματισμό, αίσθηση/κατάρτιση του σχεδιασμού και ικανότητα εργασίας σε ομαδικό περιβάλλον[20].
- Αριθμός απασχολουμένων: Το επάγγελμα του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, έχει θετικές προοπτικές, σε ότι αφορά την αύξηση της σχετικής ζήτησης, στην ανάλογη αγορά εργασίας. Πολλές εταιρείες και οργανισμοί προσλαμβάνουν ειδικούς σε αυτόν τον τομέα, για την ανάπτυξη και την υλοποίηση στρατηγικών ψηφιακού μάρκετινγκ και κοινωνικών μέσων επικοινωνίας. Ο αριθμός των απασχολούμενων στον κλάδο αυξάνεται διαρκώς, ακολουθώντας τη ζήτηση και τις αντίστοιχες εξελικτικές ανοδικές τεχνολογικές τάσεις, στο εγγύς μέλλον[11].
- Έκταση αυτοαπασχόλησης: Το επάγγελμα του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, παρουσιάζει αυξανόμενους δείκτες αυτοαπασχόλησης. Πολλοί επαγγελματίες εργάζονται αυτόνομα, είτε ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες, είτε ως ιδρυτές και ιδιοκτήτες εταιρειών παροχής σχετικών υπηρεσιών[12].
- Δυναμισμός του επαγγέλματος: Ο τομέας του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, είναι δυναμικός και συνεχώς εξελισσόμενος. Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και η αλλαγή των απαιτήσεων της αγοράς, απαιτούν από τους επαγγελματίες, συνεχή ενημέρωση, παρακολούθηση, εκπαίδευση και προσαρμογή στις νέες συνθήκες[13], [14].
- Ποιοτικά δεδομένα σχετικά με την απασχόληση: Οι επαγγελματίες του κλάδου μπορούν να έχουν διάφορες εξειδικεύσεις, όπως διαχείριση κοινωνικών μέσων επικοινωνίας, παραγωγή περιεχομένου, δημιουργική διαχείριση διαφημίσεων και ανάλυση/επεξεργασία δεδομένων. Τα στελέχη αυτά μπορεί να αναλάβουν επαγγελματικούς ρόλους όπως, στρατηγικός σύμβουλος, συντάκτης περιεχομένου, αναλυτής δεδομένων, ειδικός σε κοινωνικά δίκτυα και πολλούς άλλους[15].
- Συνθήκες απασχόλησης: Οι συνθήκες απασχόλησης στον κλάδο του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, ποικίλουν, εξαρτώμενες κάθε φορά, από τις προδιαγραφές και τις περιγραφές ανάθεσης του επαγγελματικού τους έργου. Οι επαγγελματίες μπορεί να εργάζονται από το γραφείο τους, να πραγματοποιούν συναντήσεις με πελάτες, να εργάζονται εξ αποστάσεως ή συνδυαστικά. Όσον αφορά τις αμοιβές, αυτές μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με την εμπειρία και την εξειδίκευση του επαγγελματία και τους όρους πρόσληψης και απασχόλησης της σχετικής σύμβασης εργασίας[16].
- Υγεία και ασφάλεια κατά την εργασία: Όπως σε κάθε επάγγελμα, τα θέματα υγείας και ασφάλειας στον εργασιακό χώρο είναι σημαντικά. Συνεπώς, πρέπει να θεσπίζονται, παρακολουθούνται εφαρμόζονται και εξασφαλίζονται όλες οι ανάλογες συνθήκες, για ασφαλείς εργασιακές συνθήκες. Τόσο η επιχείρηση όσο και οι εργαζόμενοι επαγγελματίες, πρέπει να εφαρμόζουν τις απαραίτητες προφυλάξεις και πρακτικές για τη διασφάλιση της ασφάλειάς τους κατά την εργασία, όπως για παράδειγμα, η προστασία από την ακτινοβολία συσκευών, η πραγματοποίηση της εργασίας σε ευνοϊκές συνθήκες περιβάλλοντος, μειώνοντας την πιθανότητα βραχυχρόνιων ή μακροχρόνιων, δυσμενών για την υγεία, επιπτώσεων, με στόχο της εξάλειψης πιθανότητας επαγγελματικών κινδύνων. Η επίτευξη ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, αποβαίνει προς όφελος εργοδοτών και εργαζομένων, δεδομένου ότι συμβάλλει στην αύξηση παραγωγικότητας και αποδοτικότητας[17].
- Δυνατότητες απασχόλησης για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ): Ο τομέας του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης για άτομα με αναπηρία. Με τη χρήση τεχνολογιών και εργαλείων που είναι προσβάσιμα και φιλικά προς την αναπηρία, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες μπορούν να συμμετέχουν στον κλάδο και να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ και social media[18].
- Ιδιαιτερότητες στην άσκηση του επαγγέλματος: Η άσκηση του επαγγέλματος του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, μπορεί να απαιτεί ορισμένες φυσικές ικανότητες και χαρακτηριστικά, όπως εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες, αντίληψη των τάσεων και δυνατότητα αναλυτικής σκέψης. Επίσης, οι επαγγελματίες μπορεί να χρειάζονται να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλο εξοπλισμό και λογισμικό για να εκτελέσουν τις εργασίες τους[19].
- Άλλα επιθυμητά χαρακτηριστικά από το ανθρώπινο δυναμικό: Πέρα από τις τεχνικές ικανότητες, οι εργοδότες στον κλάδο του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media επιθυμούν συχνά επαγγελματίες με καλές επικοινωνιακές δεξιότητες, δημιουργικότητα, έμπνευση, προβληματισμό, αίσθηση/κατάρτιση του σχεδιασμού και ικανότητα εργασίας σε ομαδικό περιβάλλον[20].
Α.7 Συνδικαλιστικές ή επιστημονικές οργανώσεις σχετικές με το επάγγελμα, έντυπα ή άλλα μέσα ή πηγές πληροφόρησης
-
Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ): Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας ή Γ.Σ.Ε.Ε. είναι το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των εκτός δημοσίου εργαζομένων στην Ελλάδα (https://gsee.gr)).
-
Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ): Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) είναι τριτοβάθμια οργάνωση εκπροσώπησης (https://esee.gr).
-
Σύνδεσμος Διαφημιζόμενων Ελλάδος (ΣΔΕ): Ο ΣΔΕ είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες του χώρου της διαφήμισης. Παρέχει έντυπα, ενημερωτικά δελτία και πηγές πληροφόρησης σχετικά με τις τάσεις και ασχολείται με όλα τα θέματα που αφορούν την εμπορική επικοινωνία λειτουργώντας ως ενιαίος φορέας εκπροσώπησης των μελών του προς την Πολιτεία και προς κάθε άλλο φορέα της επικοινωνίας (https://www.sde.gr/).
-
Interactive Advertising Bureau Hellas (IAB): Ο IAB είναι μια παγκόσμια επιστημονική οργάνωση που ασχολείται με την ανάπτυξη της ψηφιακής διαφήμισης και του μάρκετινγκ. Δημοσιεύει έρευνες, άρθρα και έντυπα για τις εξελίξεις και τις προκλήσεις στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ (https://www.iab.gr/).
-
Digital Marketing Association (DMA): Η DMA είναι μια επαγγελματική οργάνωση που ασχολείται με τον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ. Παρέχει έντυπα, πηγές πληροφόρησης και εκδηλώσεις για την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των επαγγελματιών στον χώρο του ψηφιακού μάρκετινγκ (https://www.dmaglobal.com/).
Α.8 Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του επαγγέλματος
- Άδεια λειτουργίας επιχείρησης: Για τη λειτουργία μιας επιχείρησης ψηφιακού μάρκετινγκ, απαιτείται η κατοχή άδειας επιχείρησης, ανάλογα με τον νομικό τύπο της επιχείρησης και τις ισχύουσες διατάξεις του εμπορικού δικαίου. Mία επιχείρηση που λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο, θα πρέπει να εγγραφεί στο Εμπορικό Μητρώο και να αποκτήσει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας.
- Δεν υπάρχει ειδική ρύθμιση, σχετικά με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Οι επαγγελματίες συνήθως λειτουργούν ως ανεξάρτητοι ή δημιουργούν εταιρείες παροχής υπηρεσιών.
- Κανονιστικές προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος: Για την άσκηση του επαγγέλματος του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κανονιστικές προϋποθέσεις σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, οι επαγγελματίες πρέπει να τηρούν τους κανόνες προστασίας των δεδομένων και να συμμορφώνονται με τις ισχύουσες διατάξεις και τους κανονισμούς περί διαφήμισης και εμπορικών πρακτικών.
- Θεσμικό πλαίσιο και κρατικές πολιτικές: Η λειτουργία του επαγγέλματος επηρεάζεται από το γενικό θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, και τις κρατικές πολιτικές, που αφορούν την ψηφιακή οικονομία και τις επιχειρήσεις. Οι γενικές πολιτικές περιλαμβάνουν την υποστήριξη της καινοτομίας και την προώθηση της ψηφιακής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.
- Άδεια λειτουργίας επιχείρησης: Για τη λειτουργία μιας επιχείρησης ψηφιακού μάρκετινγκ, απαιτείται η κατοχή άδειας επιχείρησης, ανάλογα με τον νομικό τύπο της επιχείρησης και τις ισχύουσες διατάξεις του εμπορικού δικαίου. Mία επιχείρηση που λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο, θα πρέπει να εγγραφεί στο Εμπορικό Μητρώο και να αποκτήσει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας.
- Δεν υπάρχει ειδική ρύθμιση, σχετικά με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Οι επαγγελματίες συνήθως λειτουργούν ως ανεξάρτητοι ή δημιουργούν εταιρείες παροχής υπηρεσιών.
- Κανονιστικές προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος: Για την άσκηση του επαγγέλματος του ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κανονιστικές προϋποθέσεις σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, οι επαγγελματίες πρέπει να τηρούν τους κανόνες προστασίας των δεδομένων και να συμμορφώνονται με τις ισχύουσες διατάξεις και τους κανονισμούς περί διαφήμισης και εμπορικών πρακτικών.
- Θεσμικό πλαίσιο και κρατικές πολιτικές: Η λειτουργία του επαγγέλματος επηρεάζεται από το γενικό θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, και τις κρατικές πολιτικές, που αφορούν την ψηφιακή οικονομία και τις επιχειρήσεις. Οι γενικές πολιτικές περιλαμβάνουν την υποστήριξη της καινοτομίας και την προώθηση της ψηφιακής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.
Α.9 Τεχνολογίες / τεχνολογικές αλλαγές που επηρεάζουν το επάγγελμα
-
Αυξημένη προσβασιμότητα και συνδεσιμότητα: Οι προηγμένες τεχνολογίες έχουν οδηγήσει σε αυξημένη χρήση του διαδικτύου. Παρέχεται πρόσβαση σε πληροφορίες, προϊόντα και υπηρεσίες από οποιοδήποτε γεωγραφικό τοπολογικό σημείο σε 24ωρη βάση. Η δυνατότητα αυτή δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους επαγγελματίες του ψηφιακού μάρκετινγκ και social media, προκειμένου να καλύψουν μεγαλύτερο πλήθος ενδιαφερόμενων ή πιθανών πελατών και να δημιουργήσουν εξατομικευμένες προτάσεις/λύσεις, προσαρμοσμένες στις εκφρασμένες ανάγκες τους, με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο.
-
Διαφημιστικά εργαλεία και πλατφόρμες: Οι τεχνολογικές αλλαγές έχουν δημιουργήσει νέα διαφημιστικά εργαλεία και ηλεκτρονικές πλατφόρμες, που προσφέρονται για την ανάπτυξη διαδικτυακών διαφημίσεων και προβολή δραστηριοτήτων. Επιπλέον το πλήθος εφαρμογών κινητών τηλεφώνων, προσφέρει νέες δυνατότητες για την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους στο κοινό.
-
Ανάλυση δεδομένων: Οι τεχνολογίες ανάλυσης δεδομένων έχουν αλλάξει τον τρόπο που επιχειρήσεις και επαγγελματίες προσεγγίζουν το μάρκετινγκ. Με την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, οι επαγγελματίες μπορούν να αντλήσουν και να αξιοποιήσουν πολύτιμα στοιχεία, για τις προτιμήσεις του κοινού τους, τη βελτίωση της επικοινωνίας, την προσαρμογή της στοχοθεσίας που έχει τεθεί και συνεπώς να επιτύχουν την αύξηση των πωλήσεων και την ισχυροποίησή τους στην αγορά.
-
Εξέλιξη των τεχνικών SEO: Οι μηχανές αναζήτησης έχουν εξελιχθεί και συνεχίζουν να εξελίσσονται, για να παρέχουν πιο ακριβείς πληροφορίες και εξατομικευμένα αποτελέσματα στους χρήστες και στους νέους επισκέπτες. Αυτό επηρεάζει την προσέγγιση του μάρκετινγκ, καθώς οι επαγγελματίες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις αλλαγές στον τρόπο αναζήτησης και να βελτιστοποιούν το περιεχόμενο και τις στρατηγικές τους, για να προβάλλονται αποτελεσματικά και να εμφανίζονται στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σημαντικές εργασίες, από μέρους τους, όπως η ορθή έρευνα για «λέξεις κλειδιά», η κατάρτιση ποιοτικού περιεχομένου (content writing), η εξασφάλιση περιβάλλοντος ασφάλειας και αυξημένης ταχύτητας, η δημιουργία backlinks και η ορθολογική κατανομή περιεχομένου.
-
Οι αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση, επηρεάζουν σημαντικά τις λειτουργίες του επαγγέλματος και την εμπειρία του χρήστη.
Α.10 Εξελίξεις αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική προστασία που επηρεάζουν το επάγγελμα
- Βιώσιμο μάρκετινγκ: Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για την περιβαλλοντική προστασία έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη του βιώσιμου μάρκετινγκ. Οι επαγγελματίες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την περιβαλλοντική επίπτωση των δραστηριοτήτων τους και να προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες που σέβονται το περιβάλλον.
- Πράσινες επιχειρήσεις και κοινωνική ευθύνη: Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες αναζητούν τρόπους για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και την υιοθέτηση πρακτικών που προωθούν την περιβαλλοντική ευαισθησία και βιωσιμότητα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση των αποβλήτων και την υποστήριξη πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
- Ευαισθητοποίηση του κοινού: Οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες πρέπει να επικοινωνούν με το κοινό τους τις πρακτικές και τις πρωτοβουλίες που ακολουθούν για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών με πιστοποίηση περιβαλλοντικής αειφορίας ή την υποστήριξη προγραμμάτων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.
- Βιώσιμο μάρκετινγκ: Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για την περιβαλλοντική προστασία έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη του βιώσιμου μάρκετινγκ. Οι επαγγελματίες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την περιβαλλοντική επίπτωση των δραστηριοτήτων τους και να προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες που σέβονται το περιβάλλον.
- Πράσινες επιχειρήσεις και κοινωνική ευθύνη: Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες αναζητούν τρόπους για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και την υιοθέτηση πρακτικών που προωθούν την περιβαλλοντική ευαισθησία και βιωσιμότητα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση των αποβλήτων και την υποστήριξη πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
- Ευαισθητοποίηση του κοινού: Οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες πρέπει να επικοινωνούν με το κοινό τους τις πρακτικές και τις πρωτοβουλίες που ακολουθούν για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών με πιστοποίηση περιβαλλοντικής αειφορίας ή την υποστήριξη προγραμμάτων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.
ΕΝΟΤΗΤΑ Β: «Ανάλυση του επαγγέλματος ή/και ειδικότητας – Προδιαγραφές»
ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: «Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες»
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ & ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ISCED[21] | |
ISCED | ΕΠΙΠΕΔΟ 4 |
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ | Αντιστοιχεί σε εκπαίδευση επαγγελματικής κατεύθυνσης, η οποία εστιάζει στην υποστήριξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων και ικανοτήτων που είναι απαραίτητες για την απασχόληση σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. |
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
ΕΝΟΤΗΤΑ Δ: «Υφιστάμενες και προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων»
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι διαδρομές μάθησης για το επάγγελμα του Ειδικού Ψηφιακού Μάρκετινγκ και Social Media.
Οι παρακάτω διαδρομές δείχνουν (με βάση τη σειρά που αναφέρονται) τις εναλλακτικές επιλογές ως προς τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να αποκτήσει τα απαιτούμενα προσόντα άσκησης της επαγγέλματος.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Υποσημείωση: Οι υφιστάμενες εκπαιδευτικές διαδρομές είναι αυτές που προσδιορίζονται από νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες είναι σε ισχύ και περιγράφουν τις προϋποθέσεις για την απόκτηση επαγγελματικών αδειών και επαγγελματικών δικαιωμάτων για ένα συγκεκριμένο επάγγελμα.
Ειδικός Ψηφιακού Μάρκετινγκ και Social Media | |
– | Για το παρόν επαγγελματικό περίγραμμα δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος. |
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ Ε «Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων»
Η αξιολόγηση επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων προϋποθέτει την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου και των ανάλογων μεθοδολογικών εργαλείων, ανάλογα με το είδος των γνώσεων και δεξιοτήτων που πρόκειται να αξιολογηθούν, τον σκοπό της αξιολόγησης και, ενδεχομένως, τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού-στόχου των εργαζόμενων που πρόκειται να αξιολογηθούν ως προς τις γνώσεις και δεξιότητές τους.
Στον πίνακα που ακολουθεί, προτείνονται ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης του συνόλου των απαιτούμενων Γνώσεων και Δεξιοτήτων ανά Επιμέρους Επαγγελματική Λειτουργία:
Περαιτέρω πληροφορίες επαγγέλματος
Το επάγγελμα του/της «Ειδικού ψηφιακού μάρκετινγκ και social media» απαιτεί συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση πάνω στο γνωστικό αντικείμενο της Πληροφορικής και ειδικότερα του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, ώστε οι επαγγελματίες να αντιλαμβάνονται όλες τις εξελίξεις της τεχνολογίας πάνω στο αντικείμενό τους και να εκσυγχρονίζουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους.
Ενδεικτικά, κάποιοι ιστότοποι που φιλοξενούν/παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση και επιμόρφωση στο γνωστικό αντικείμενο της Πληροφορικής με βεβαίωση παρακολούθησης και πιστοποίηση:
- Εθνική Ακαδημία Ψηφιακών Ικανοτήτων – Gov.gr
- https://nationaldigitalacademy.gov.gr/
- Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis
- https://mathesis.cup.gr/
- Udemy: Online Courses/Courses on Demand
- https://www.udemy.com/
- Coursera Degrees, Certificates, & Free Online Courses
- https://www.coursera.org/
- edX Free Online Courses
- https://www.edx.org/
Κατάλογος συντομογραφιών
ΚΕΛ: | Κύρια Επαγγελματική Λειτουργία |
ΕΕΛ: | Επιμέρους Επαγγελματική Λειτουργία |
ΕΕ: | Επαγγελματική Εργασία |
ΚΕΑ: | Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης |
ΕυΕ: | Εύρος Εφαρμογής |
Ε.Π. | Επαγγελματικό Περίγραμμα |
ISCED: | International Standard Classification of Education |
NQF-ΕΠΠ: | National Qualifications Framework – Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων |
ΣΤΕΠ: | Στατιστική ταξινόμηση επαγγελμάτων |
ΣΤΑΚΟΔ: | Στατιστική ταξινόμηση οικονομικών δραστηριοτήτων |
ISCO: | Διεθνής Τυποποιημένη Ταξινόμηση Επαγγελμάτων |
ESCO: | Ευρωπαϊκή ταξινόμηση δεξιοτήτων, ικανοτήτων και επαγγελμάτων |
ΠΕΠ: | Πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης/κατάρτισης |
Βιβλιογραφία
Αγγελή, Π. (2019). Social media και ψηφιακό μάρκετινγκ (Doctoral dissertation, University of Piraeus (Greece)).
Αρμάρα, Μ. (2015). Ψηφιακό μάρκετινγκ: η αποτελεσματικότητα της διαφήμισης μέσω Social Media (Doctoral dissertation, University of Piraeus (Greece)).
Αυγέρης, Ε., & Βελισσάρης, Π. (2021). DIGITAL MARKETING ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ.
Arroyo, N. (2018). Σχεδιασμός εκστρατείας κοινωνικών μέσων.
Δάμο, Σ., & Τριανταφυλλίδου, Μ. Ψηφιακό μάρκετινγκ και επιχειρησιακή ανάπτυξη.
ΕΟΠΠΕΠ Ανακτήθηκε από https://www.eoppep.gr/images/%CE%99%CE%95%CE%9A_%CE%9D_4186-2013.pdf
Επαγγελματικά δικαιώματα άδειες. Ανακτήθηκε από: https://sites.google.com/site/tomeashlektronikos/epangelmatika-dikaiomata—adeies
ΙΟΒΕ (2015) Επισκόπηση των προοπτικών ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας. Ανακτήθηκε από http://iobe.gr/docs/economy/ECO_Q3_15_REP_GR.pdf
ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Μελέτη των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στα εισοδήματα και τις συνθήκες διαβίωσης των μικρών επιχειρηματιών και αυτοαπασχολουμένων: νέες μορφές ανισοτήτων, κίνδυνος φτώχειας και ο ρόλος του κοινωνικού κράτους. Ανακτήθηκε από https://imegsevee.gr/wp-content/uploads/2021/06/papatheodorou_6_21-1.pdf
Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ
Κοσμαδάκη-Κούρτογλου, Μ. (2022). Η χρήση των social media marketing στον ξενοδοχειακό τομέα και η επίδρασή του.
Μαρκάκης, Ι. (2017). Τα Social Media και το διαδικτυακό Marketing από τον απλό χρήστη έως την επιχείρηση.
Μηχανισμός διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας EIEAD2020 Ανακτήθηκε από: https://lmd.eiead.gr/%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-2020
Μποφίλη, Δ. (2020). Η εποχή του digital marketing: ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων (Bachelor’s thesis).
Πατσακίδη, Σ. (2017). Ψηφιακό μάρκετινγκ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης: μελέτη περίπτωσης= Digital marketing and social media: case study (Doctoral dissertation, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας).
Σίμογλου, Α. (2017). Digital marketing και επικοινωνία: επικοινωνώντας τα μηνύματα μιας εταιρείας μέσω ψηφιακών καναλιών. Μελέτες περιπτώσεων και δυνατότητες παρακολούθησης αποτελεσμάτων (Monitoring).
Στατιστικό μητρώο επιχειρήσεων 2019 ΕΛΣΤΑΤ Ανακτήθηκε από : https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SBR01/-
Σταυροπούλου, Δ. (2016). Social media marketing σε b2b επιχειρήσεις.
Τομείς και ειδικότητες σε επαγγελματικά λύκεια ΕΠΑΛ: https://edu.klimaka.gr/sxoleia/epaggelmatika/229-epal-kykloi-tomeis-eidikothtes
Φίλη, Ά. Μ. (2018). Social media marketing. Η αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων και των μικροεφαρμογών στα πλαίσια του marketing.
Dave Chaffey, Fiona Ellis-Chadwick, “Digital Marketing: Strategy, Implementation, and Practice”
Philip Kotler, Kevin Lane Keller, “Marketing Management”
Gary Vaynerchuk, “Jab, Jab, Jab, Right Hook: How to Tell Your Story in a Noisy Social World”
Neil Patel, “Digital Marketing Made Simple: A Step-by-Step Guide”
Social Media Examiner (https://www.socialmediaexaminer.com/) – ιστότοπος με άρθρα και εργαλεία για το ψηφιακό μάρκετινγκ και τα κοινωνικά μέσα επικοινωνίας.
Ryan Deiss, “Digital Marketing for Dummies”
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ/ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης/κατάρτισης
Σκοπός της ανάπτυξης του Πλαισίου Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης/Κατάρτισης και Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων είναι να αποτελέσει έναν εύληπτο, χρηστικό Οδηγό, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευκολία από σχεδιαστές Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Είναι σαφές ότι το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών δεν μπορεί και δεν πρέπει να καλύψει με πληρότητα και ακρίβεια το σύνολο των απαιτήσεων που διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, για δύο κυρίως λόγους:
α) Τα Επαγγελματικά Περιγράμματα (ΕΠ) σχεδιάζονται με στόχο την κωδικοποίηση της επαγγελματικής και κοινωνικής εμπειρίας ενός συγκεκριμένου εργασιακού αντικειμένου το οποίο διαθέτει ένα ειδικό και αναγνωρίσιμο σώμα γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι η απόκτηση και η ανάπτυξή τους, προϋποθέτει τη διαμόρφωση και τη λειτουργία συγκεκριμένων περιβαλλόντων εκπαίδευσης και κατάρτισης που να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες μεθοδολογικές και θεσμικές προϋποθέσεις: αναλυτικά προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, προγράμματα αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης κ.λπ.. Τα Πλαίσια Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών δεν μπορούν να καλύψουν με ενιαίο και απόλυτο τρόπο το σύνολο των προδιαγραφών όλων των δυνατών εκδοχών εκπαίδευσης και κατάρτισης. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, περιοριζόμαστε στον προσδιορισμό ενιαίων εκπαιδευτικών προϋποθέσεων και προδιαγραφών, διατυπώνοντας κάποιες ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
β) Τα Πλαίσια Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών συντελούν στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη διαδικασία σχεδιασμού και διαμόρφωσης ενός συγκεκριμένου προγράμματος εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές διεργασίες οι οποίες υπηρετούν διαφορετικούς στόχους και αξιοποιούν ειδικές και ιδιαίτερες μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Ο/η συγγραφέας ενός Επαγγελματικού Περιγράμματος επιδιώκει να αποτυπώσει με ακρίβεια και εγκυρότητα μια συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα, κωδικοποιώντας τα επιμέρους στοιχεία της, έτσι ώστε να εντάσσεται σε έναν ενιαίο και ομοιογενή μηχανισμό συστηματικής κατάταξης επαγγελμάτων. Ο/η σχεδιαστής/ρια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος ή ενός προγράμματος κατάρτισης, από την πλευρά του/της, οργανώνει τον χρόνο, τον τόπο και διατάσσει τα αναγκαία διδακτικά μέσα, έτσι ώστε να επιτευχθούν συγκεκριμένα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα.
Είναι απολύτως κατανοητό ότι στα προκαταρκτικά στάδια ενός εκπαιδευτικού σχεδιασμού επιχειρείται η διερεύνηση των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών αναγκών των εκπαιδευομένων και λαμβάνεται υπόψη το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο εκπαίδευσης και κατάρτισης. Από αυτή την άποψη, τα ΕΠ είναι μια από τις πολλές δυνατές πηγές τροφοδότησης τόσο σε επίπεδο εκπαιδευτικών περιεχομένων όσο και μεθοδολογικών κατευθύνσεων. Με άλλα λόγια, τα ΕΠ, και πιο συγκεκριμένα τα Πλαίσια Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών, προαναγγέλλουν, αλλά δεν καθορίζουν με απόλυτο τρόπο τη μορφή και τη διάρθρωση όλων των δυνατών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αντίθετα, μπορούν να προτείνουν συγκεκριμένα μεθοδολογικά πλαίσια, τα οποία να συνιστούν ένα είδος ελάχιστης ποιοτικής βάσης ή ακόμη μια δέσμη μεθοδολογικών κατευθύνσεων που να μπορούν να προσανατολίσουν τη διεργασία του εκπαιδευτικού σχεδιασμού προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Στη συνέχεια, αξιοποιώντας το ΕΠ και τις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων[22] παρουσιάζεται το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων για τον/την «Ειδικό Ψηφιακού Μάρκετινγκ και Social Media», βάσει των παρακάτω θεμελιωδών ενοτήτων:
1) Ενότητα Προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, όπως περιγράφεται στο ΕΠ με όρους ΕΕΛ και ΚΕΑ.
2) Γενική θεσμική περιγραφή των διαθέσιμων δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης.
3) Γενικό προφίλ καταρτιζομένων/εκπαιδευομένων.
4) Γενικό προφίλ εκπαιδευτών.
ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ/ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ «ΕΙΔΙΚΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ SOCIAL MEDIA» |
|||||||
Ενότητες Προσδοκώμενων Αποτελεσμάτων | |||||||
Α.
«Έρευνα αγοράς, σχεδιασμός στρατηγικής, σχεδιασμός διαφημίσεων και συλλογή |
Β.
«Επεξεργασία περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των διαφημίσεων και των αναφορών» |
Γ.
«Παρακολούθηση της προώθηση περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα, της απόδοσης των διαφημίσεων και της εφαρμογής τεχνικών SEO» |
|||||
Α.
«Πραγματοποίηση έρευνας αγοράς, σχεδιασμού στρατηγικής, σχεδιασμού διαφημίσεων και συλλογής δεδομένων» |
Τι αναμένεται να κάνει ένας/μία επαγγελματίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται με επάρκεια
στην Ενότητα Α Προσδοκώμενων Αποτελεσμάτων. Όπως στις ΕΕΛ 1.1 & 1.2 |
||||||
|
|||||||
Β.
«Επεξεργασία περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των διαφημίσεων και των αναφορών με τα αποτελέσματα των μετρήσεων» |
Τι αναμένεται να κάνει ένας/μία επαγγελματίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται με επάρκεια
στην Ενότητα Β Προσδοκώμενων Αποτελεσμάτων. |
||||||
|
|||||||
Γ.
«Παρακολούθηση της προώθηση περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα, της απόδοσης των διαφημίσεων και της εφαρμογής τεχνικών SEO» |
Τι αναμένεται να κάνει ένας/μία επαγγελματίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται με επάρκεια
στην Ενότητα Γ Προσδοκώμενων Αποτελεσμάτων. |
||||||
|
|||||||
Γενική θεσμική περιγραφή των διαθέσιμων δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης | |||||||
Δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης: | ΕΠΑΛ: Ειδικότητα Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης
ΕΠΑΣ: Ειδικότητα Υπάλληλος Οικονομικών Καθηκόντων |
||||||
Δομές αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης: | ΣΑΕΚ: Στέλεχος Εμπορίας Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (Μάρκετινγκ)
ΣΑΕΚ: Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας ΣΑΕΚ: Υπεύθυνος Ψηφιακού Μάρκετινγκ και Κοινωνικών Δικτυών |
||||||
Δομές Συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης: | – | ||||||
Γενικό προφίλ καταρτιζομένων/εκπαιδευομένων ανά διαθέσιμη δομή εκπαίδευσης και κατάρτισης | |||||||
Δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης: | ΕΠΑΛ: Απόφοιτοι υποχρεωτικής ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
ΕΠΑΣ: Απόφοιτοι υποχρεωτικής ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης |
||||||
Δομές αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης: | ΙΕΚ: Απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης | ||||||
Δομές Συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης: | – | ||||||
Προφίλ εκπαιδευτών ανά ενότητα προσδοκώμενων αποτελεσμάτων | |||||||
Ενότητες Προσδοκώμενων Αποτελεσμάτων | Κωδικοί ΣΤΕΠ Εκπαιδευτών & Αναλυτική Ονομασία | Κωδικοί ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ & Αναλυτική Ονομασία | Παρατηρήσεις | ||||
Α.
«Πραγματοποίηση έρευνας αγοράς, σχεδιασμού στρατηγικής, σχεδιασμού διαφημίσεων και συλλογής δεδομένων» |
2721: Οικονομολόγοι
1210: Γενικοί διευθυντές και ανώτερα διευθυντικά στελέχη μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανισμών 1391: Διευθύνοντες επιχειρηματίες και προϊστάμενοι μικρών επιχειρήσεων παροχής επιχειρησιακής υποστήριξης 1360: Διευθύνοντες επιχειρηματίες και προϊστάμενοι μικρών επιχειρήσεων μεταφορών, αποθήκευσης και επικοινωνιών 1224: Διευθυντές παραγωγικών και λειτουργικών μονάδων μεγάλων επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου 1227: Διευθυντές παραγωγικών και λειτουργικών μονάδων μεγάλων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών υποστήριξης σε επιχειρήσεις 1231: Διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών 1234: Διευθυντές διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων 1237: Διευθυντές μονάδων έρευνας και ανάπτυξης 1340: Διευθύνοντες επιχειρηματίες και προϊστάμενοι μικρών επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου 2122: Στατιστικοί 2511: Λογιστές 2519: Αναλυτές έρευνας αγοράς και στελέχη επιχειρήσεων. 3434: Τεχνικοί βοηθοί στατιστικής, μαθηματικών και ασκούντες συναφή επαγγέλματα 4211: Υπάλληλοι στατιστικών και οικονομικών υπηρεσιών |
ΠΕ80: Οικονομίας
ΤΕ0204: Οικονομίας και Διοίκησης |
|||||
Β.
«Επεξεργασία περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των διαφημίσεων και των αναφορών με τα αποτελέσματα των μετρήσεων» |
2721: Οικονομολόγοι
1210: Γενικοί διευθυντές και ανώτερα διευθυντικά στελέχη μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανισμών 1391: Διευθύνοντες επιχειρηματίες και προϊστάμενοι μικρών επιχειρήσεων παροχής επιχειρησιακής υποστήριξης 1360: Διευθύνοντες επιχειρηματίες και προϊστάμενοι μικρών επιχειρήσεων μεταφορών, αποθήκευσης και επικοινωνιών 1224: Διευθυντές παραγωγικών και λειτουργικών μονάδων μεγάλων επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου 1227: Διευθυντές παραγωγικών και λειτουργικών μονάδων μεγάλων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών υποστήριξης σε επιχειρήσεις 1231: Διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών 1234: Διευθυντές διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων 1237: Διευθυντές μονάδων έρευνας και ανάπτυξης 1340: Διευθύνοντες επιχειρηματίες και προϊστάμενοι μικρών επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου 2122: Στατιστικοί 2511: Λογιστές 2519: Αναλυτές έρευνας αγοράς και στελέχη επιχειρήσεων 3434: Τεχνικοί βοηθοί στατιστικής, μαθηματικών και ασκούντες συναφή επαγγέλματα 4211: Υπάλληλοι στατιστικών και οικονομικών υπηρεσιών |
ΠΕ80: Οικονομίας
ΤΕ0204: Οικονομίας και Διοίκησης |
|||||
Γ.
«Παρακολούθηση της προώθηση περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα, της απόδοσης των διαφημίσεων και της εφαρμογής τεχνικών SEO» |
2721: Οικονομολόγοι
1210: Γενικοί διευθυντές και ανώτερα διευθυντικά στελέχη μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανισμών 1391: Διευθύνοντες επιχειρηματίες και προϊστάμενοι μικρών επιχειρήσεων παροχής επιχειρησιακής υποστήριξης 1360: Διευθύνοντες επιχειρηματίες και προϊστάμενοι μικρών επιχειρήσεων μεταφορών, αποθήκευσης και επικοινωνιών 1224: Διευθυντές παραγωγικών και λειτουργικών μονάδων μεγάλων επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου 1227: Διευθυντές παραγωγικών και λειτουργικών μονάδων μεγάλων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών υποστήριξης σε επιχειρήσεις 1231: Διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών 1234: Διευθυντές διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων 1237: Διευθυντές μονάδων έρευνας και ανάπτυξης 1340: Διευθύνοντες επιχειρηματίες και προϊστάμενοι μικρών επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου 2122: Στατιστικοί 2511: Λογιστές 2519: Αναλυτές έρευνας αγοράς και στελέχη επιχειρήσεων 3434: Τεχνικοί βοηθοί στατιστικής, μαθηματικών και ασκούντες συναφή επαγγέλματα 4211: Υπάλληλοι στατιστικών και οικονομικών υπηρεσιών |
ΠΕ80: Οικονομίας
ΠΕ86: Πληροφορικής ΤΕ0204: Οικονομίας και Διοίκησης |
- Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)» ↑
- Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ. ↑
- «Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)» ↑
- PR Smith, P. R. (2011). MARKETING COMMUNICATIONS INTEGRATING OFFLINE AND ONLINE WITH SOCIAL MEDIA. Kogan Page. ↑
- Evans, D. (2010). Social media marketing: the next generation of business engagement. John Wiley & Sons. ↑
- Qualman, E. (2012). Socialnomics: How social media transforms the way we live and do business. John Wiley & Sons. ↑
- Puthussery, A. (2020). Digital marketing: an overview. ↑
- Chaffey, D., & Ellis-Chadwick, F. (2019). Digital marketing. Pearson uk. ↑
- Boyd, D. M., & Ellison, N. B. (2007). Social network sites: Definition, history, and scholarship. Journal of computer‐mediated Communication, 13(1), 210-
230. ↑ - Στατιστικό μητρώο επιχειρήσεων 2019 ΕΛΣΤΑΤ Ανακτήθηκε από: https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SBR01/-. ↑
- Στατιστικό μητρώο επιχειρήσεων 2019 ΕΛΣΤΑΤ Ανακτήθηκε από: https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SBR01/-. ↑
- https://www.statista.com/statistics/251666/number-of-digital-buyers-worldwide/ ↑
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167811620300094 ↑
- https://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/23996/Half-of-Shoppers-Spend-75-of-Time-Conducting-Online-Research-
Data.aspx#sm.001amk6ctesvd7t11bl2ds9dg74bv ↑ - https://weboo.gr/ti-einai-digital-marketing/ ↑
- https://gr.jooble.org/%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-digital-marketing/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1?p=3 ↑
- https://osha.europa.eu/el/safety-and-health-legislation/eu-strategic-framework-health-and-safety-work-2021-2027 ↑
- https://meallamatia.gr/amea-epangelmatiki-apokatastasi-kai-theories-epangelmatikis-anaptyksis/ ↑
- https://webone.gr/kataskeui-istoselidon-anea/ ↑
- https://www.gimagency.gr/blog/proothisi-istoselidon/oi-5-aparaitites-dexiotites-gia-ton-syghrono-digital-marketer/#:~:text=%CE%9F%CE%B9%205%20%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82%20%CE%B4%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CF%83%CF%8D%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%20Digital,%CE%92%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CF%80%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%20%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CF%8E%CE%BD%20%28Conversion%20Rate%20Optimization%29%20 ↑
- International Standard Classification of Education ↑
- Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ. ↑
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΩΝ
ΚΕΛ: |
Κύρια Επαγγελματική Λειτουργία |
ΕΕΛ: |
Επιμέρους Επαγγελματική Λειτουργία |
ΕΕ: |
Επαγγελματική Εργασία |
ΚΕΑ: |
Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης |
ΕυΕ: |
Εύρος Εφαρμογής |
Ε.Π. |
Επαγγελματικό Περίγραμμα |
ISCED: |
International Standard Classification of Education |
NQF-ΕΠΠ: |
National Qualifications Framework – Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων |
ΣΤΕΠ: |
Στατιστική ταξινόμηση επαγγελμάτων |
ΣΤΑΚΟΔ: |
Στατιστική ταξινόμηση οικονομικών δραστηριοτήτων |
ISCO: |
Διεθνής Τυποποιημένη Ταξινόμηση Επαγγελμάτων |
ESCO: |
Ευρωπαϊκή ταξινόμηση δεξιοτήτων, ικανοτήτων και επαγγελμάτων |
ΠΕΠ: |
Πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης/κατάρτισης |
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Αγγελή, Π. (2019). Social media και ψηφιακό μάρκετινγκ (Doctoral dissertation, University of Piraeus (Greece)).
Αρμάρα, Μ. (2015). Ψηφιακό μάρκετινγκ: η αποτελεσματικότητα της διαφήμισης μέσω Social Media (Doctoral dissertation, University of Piraeus (Greece)).
Αυγέρης, Ε., & Βελισσάρης, Π. (2021). DIGITAL MARKETING ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ.
Arroyo, N. (2018). Σχεδιασμός εκστρατείας κοινωνικών μέσων.
Δάμο, Σ., & Τριανταφυλλίδου, Μ. Ψηφιακό μάρκετινγκ και επιχειρησιακή ανάπτυξη.
ΕΟΠΠΕΠ Ανακτήθηκε από https://www.eoppep.gr/images/%CE%99%CE%95%CE%9A_%CE%9D_4186-2013.pdf
Επαγγελματικά δικαιώματα άδειες. Ανακτήθηκε από: https://sites.google.com/site/tomeashlektronikos/epangelmatika-dikaiomata—adeies
ΙΟΒΕ (2015) Επισκόπηση των προοπτικών ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας. Ανακτήθηκε από http://iobe.gr/docs/economy/ECO_Q3_15_REP_GR.pdf
ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Μελέτη των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στα εισοδήματα και τις συνθήκες διαβίωσης των μικρών επιχειρηματιών και αυτοαπασχολουμένων: νέες μορφές ανισοτήτων, κίνδυνος φτώχειας και ο ρόλος του κοινωνικού κράτους. Ανακτήθηκε από https://imegsevee.gr/wp-content/uploads/2021/06/papatheodorou_6_21-1.pdf
Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ
Κοσμαδάκη-Κούρτογλου, Μ. (2022). Η χρήση των social media marketing στον ξενοδοχειακό τομέα και η επίδρασή του.
Μαρκάκης, Ι. (2017). Τα Social Media και το διαδικτυακό Marketing από τον απλό χρήστη έως την επιχείρηση.
Μηχανισμός διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας EIEAD2020 Ανακτήθηκε από: https://lmd.eiead.gr/%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-2020
Μποφίλη, Δ. (2020). Η εποχή του digital marketing: ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων (Bachelor’s thesis).
Πατσακίδη, Σ. (2017). Ψηφιακό μάρκετινγκ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης: μελέτη περίπτωσης= Digital marketing and social media: case study (Doctoral dissertation, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας).
Σίμογλου, Α. (2017). Digital marketing και επικοινωνία: επικοινωνώντας τα μηνύματα μιας εταιρείας μέσω ψηφιακών καναλιών. Μελέτες περιπτώσεων και δυνατότητες παρακολούθησης αποτελεσμάτων (Monitoring).
Στατιστικό μητρώο επιχειρήσεων 2019 ΕΛΣΤΑΤ Ανακτήθηκε από : https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SBR01/-
Σταυροπούλου, Δ. (2016). Social media marketing σε b2b επιχειρήσεις.
Τομείς και ειδικότητες σε επαγγελματικά λύκεια ΕΠΑΛ: https://edu.klimaka.gr/sxoleia/epaggelmatika/229-epal-kykloi-tomeis-eidikothtes
Φίλη, Ά. Μ. (2018). Social media marketing. Η αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων και των μικροεφαρμογών στα πλαίσια του marketing.
Dave Chaffey, Fiona Ellis-Chadwick, “Digital Marketing: Strategy, Implementation, and Practice”
Philip Kotler, Kevin Lane Keller, “Marketing Management”
Gary Vaynerchuk, “Jab, Jab, Jab, Right Hook: How to Tell Your Story in a Noisy Social World”
Neil Patel, “Digital Marketing Made Simple: A Step-by-Step Guide”
Social Media Examiner (https://www.socialmediaexaminer.com/) – ιστότοπος με άρθρα και εργαλεία για το ψηφιακό μάρκετινγκ και τα κοινωνικά μέσα επικοινωνίας.
Ryan Deiss, “Digital Marketing for Dummies”
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - Πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης/κατάρτισης
Σκοπός της ανάπτυξης του Πλαισίου Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης/Κατάρτισης και Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων είναι να αποτελέσει έναν εύληπτο, χρηστικό Οδηγό, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευκολία από σχεδιαστές Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Είναι σαφές ότι το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών δεν μπορεί και δεν πρέπει να καλύψει με πληρότητα και ακρίβεια το σύνολο των απαιτήσεων που διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, για δύο κυρίως λόγους:
α) Τα Επαγγελματικά Περιγράμματα (ΕΠ) σχεδιάζονται με στόχο την κωδικοποίηση της επαγγελματικής και κοινωνικής εμπειρίας ενός συγκεκριμένου εργασιακού αντικειμένου το οποίο διαθέτει ένα ειδικό και αναγνωρίσιμο σώμα γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι η απόκτηση και η ανάπτυξή τους, προϋποθέτει τη διαμόρφωση και τη λειτουργία συγκεκριμένων περιβαλλόντων εκπαίδευσης και κατάρτισης που να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες μεθοδολογικές και θεσμικές προϋποθέσεις: αναλυτικά προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, προγράμματα αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης κ.λπ.. Τα Πλαίσια Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών δεν μπορούν να καλύψουν με ενιαίο και απόλυτο τρόπο το σύνολο των προδιαγραφών όλων των δυνατών εκδοχών εκπαίδευσης και κατάρτισης. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, περιοριζόμαστε στον προσδιορισμό ενιαίων εκπαιδευτικών προϋποθέσεων και προδιαγραφών, διατυπώνοντας κάποιες ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
β) Τα Πλαίσια Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών συντελούν στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη διαδικασία σχεδιασμού και διαμόρφωσης ενός συγκεκριμένου προγράμματος εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές διεργασίες οι οποίες υπηρετούν διαφορετικούς στόχους και αξιοποιούν ειδικές και ιδιαίτερες μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Ο/η συγγραφέας ενός Επαγγελματικού Περιγράμματος επιδιώκει να αποτυπώσει με ακρίβεια και εγκυρότητα μια συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα, κωδικοποιώντας τα επιμέρους στοιχεία της, έτσι ώστε να εντάσσεται σε έναν ενιαίο και ομοιογενή μηχανισμό συστηματικής κατάταξης επαγγελμάτων. Ο/η σχεδιαστής/ρια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος ή ενός προγράμματος κατάρτισης, από την πλευρά του/της, οργανώνει τον χρόνο, τον τόπο και διατάσσει τα αναγκαία διδακτικά μέσα, έτσι ώστε να επιτευχθούν συγκεκριμένα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα.
Είναι απολύτως κατανοητό ότι στα προκαταρκτικά στάδια ενός εκπαιδευτικού σχεδιασμού επιχειρείται η διερεύνηση των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών αναγκών των εκπαιδευομένων και λαμβάνεται υπόψη το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο εκπαίδευσης και κατάρτισης. Από αυτή την άποψη, τα ΕΠ είναι μια από τις πολλές δυνατές πηγές τροφοδότησης τόσο σε επίπεδο εκπαιδευτικών περιεχομένων όσο και μεθοδολογικών κατευθύνσεων. Με άλλα λόγια, τα ΕΠ, και πιο συγκεκριμένα τα Πλαίσια Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών, προαναγγέλλουν, αλλά δεν καθορίζουν με απόλυτο τρόπο τη μορφή και τη διάρθρωση όλων των δυνατών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αντίθετα, μπορούν να προτείνουν συγκεκριμένα μεθοδολογικά πλαίσια, τα οποία να συνιστούν ένα είδος ελάχιστης ποιοτικής βάσης ή ακόμη μια δέσμη μεθοδολογικών κατευθύνσεων που να μπορούν να προσανατολίσουν τη διεργασία του εκπαιδευτικού σχεδιασμού προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Στη συνέχεια, αξιοποιώντας το ΕΠ και τις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων[22] παρουσιάζεται το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων για τον/την «Ειδικό Ψηφιακού Μάρκετινγκ και Social Media», βάσει των παρακάτω θεμελιωδών ενοτήτων:
1) Ενότητα Προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, όπως περιγράφεται στο ΕΠ με όρους ΕΕΛ και ΚΕΑ.
2) Γενική θεσμική περιγραφή των διαθέσιμων δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης.
3) Γενικό προφίλ καταρτιζομένων/εκπαιδευομένων.
4) Γενικό προφίλ εκπαιδευτών.
ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ/ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ «ΕΙΔΙΚΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ SOCIAL MEDIA» |
|||||||
Ενότητες Προσδοκώμενων Αποτελεσμάτων | |||||||
Α.
«Έρευνα αγοράς, σχεδιασμός στρατηγικής, σχεδιασμός διαφημίσεων και συλλογή |
Β.
«Επεξεργασία περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των διαφημίσεων και των αναφορών» |
Γ.
«Παρακολούθηση της προώθηση περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα, της απόδοσης των διαφημίσεων και της εφαρμογής τεχνικών SEO» |
|||||
Α.
«Πραγματοποίηση έρευνας αγοράς, σχεδιασμού στρατηγικής, σχεδιασμού διαφημίσεων και συλλογής δεδομένων» |
Τι αναμένεται να κάνει ένας/μία επαγγελματίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται με επάρκεια
στην Ενότητα Α Προσδοκώμενων Αποτελεσμάτων. Όπως στις ΕΕΛ 1.1 & 1.2 |
||||||
|
|||||||
Β.
«Επεξεργασία περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των διαφημίσεων και των αναφορών με τα αποτελέσματα των μετρήσεων» |
Τι αναμένεται να κάνει ένας/μία επαγγελματίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται με επάρκεια
στην Ενότητα Β Προσδοκώμενων Αποτελεσμάτων. |
||||||
|
|||||||
Γ.
«Παρακολούθηση της προώθηση περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα, της απόδοσης των διαφημίσεων και της εφαρμογής τεχνικών SEO» |
Τι αναμένεται να κάνει ένας/μία επαγγελματίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται με επάρκεια
στην Ενότητα Γ Προσδοκώμενων Αποτελεσμάτων. |
||||||
|
|||||||
Γενική θεσμική περιγραφή των διαθέσιμων δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης | |||||||
Δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης: | ΕΠΑΛ: Ειδικότητα Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης
ΕΠΑΣ: Ειδικότητα Υπάλληλος Οικονομικών Καθηκόντων |
||||||
Δομές αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης: | ΣΑΕΚ: Στέλεχος Εμπορίας Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (Μάρκετινγκ)
ΣΑΕΚ: Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας ΣΑΕΚ: Υπεύθυνος Ψηφιακού Μάρκετινγκ και Κοινωνικών Δικτυών |
||||||
Δομές Συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης: | – | ||||||
Γενικό προφίλ καταρτιζομένων/εκπαιδευομένων ανά διαθέσιμη δομή εκπαίδευσης και κατάρτισης | |||||||
Δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης: | ΕΠΑΛ: Απόφοιτοι υποχρεωτικής ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
ΕΠΑΣ: Απόφοιτοι υποχρεωτικής ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης |
||||||
Δομές αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης: | ΙΕΚ: Απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης | ||||||
Δομές Συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης: | – | ||||||
Προφίλ εκπαιδευτών ανά ενότητα προσδοκώμενων αποτελεσμάτων | |||||||
Ενότητες Προσδοκώμενων Αποτελεσμάτων | Κωδικοί ΣΤΕΠ Εκπαιδευτών & Αναλυτική Ονομασία | Κωδικοί ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ & Αναλυτική Ονομασία | Παρατηρήσεις | ||||
Α.
«Πραγματοποίηση έρευνας αγοράς, σχεδιασμού στρατηγικής, σχεδιασμού διαφημίσεων και συλλογής δεδομένων» |
2721: Οικονομολόγοι
1210: Γενικοί διευθυντές και ανώτερα διευθυντικά στελέχη μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανισμών 1391: Διευθύνοντες επιχειρηματίες και προϊστάμενοι μικρών επιχειρήσεων παροχής επιχειρησιακής υποστήριξης 1360: Διευθύνοντες επιχειρηματίες και προϊστάμενοι μικρών επιχειρήσεων μεταφορών, αποθήκευσης και επικοινωνιών 1224: Διευθυντές παραγωγικών και λειτουργικών μονάδων μεγάλων επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου 1227: Διευθυντές παραγωγικών και λειτουργικών μονάδων μεγάλων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών υποστήριξης σε επιχειρήσεις 1231: Διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών 1234: Διευθυντές διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων 1237: Διευθυντές μονάδων έρευνας και ανάπτυξης 1340: Διευθύνοντες επιχειρηματίες και προϊστάμενοι μικρών επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου 2122: Στατιστικοί 2511: Λογιστές 2519: Αναλυτές έρευνας αγοράς και στελέχη επιχειρήσεων. 3434: Τεχνικοί βοηθοί στατιστικής, μαθηματικών και ασκούντες συναφή επαγγέλματα 4211: Υπάλληλοι στατιστικών και οικονομικών υπηρεσιών |
ΠΕ80: Οικονομίας
ΤΕ0204: Οικονομίας και Διοίκησης |
|||||
Β.
«Επεξεργασία περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των διαφημίσεων και των αναφορών με τα αποτελέσματα των μετρήσεων» |
2721: Οικονομολόγοι
1210: Γενικοί διευθυντές και ανώτερα διευθυντικά στελέχη μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανισμών 1391: Διευθύνοντες επιχειρηματίες και προϊστάμενοι μικρών επιχειρήσεων παροχής επιχειρησιακής υποστήριξης 1360: Διευθύνοντες επιχειρηματίες και προϊστάμενοι μικρών επιχειρήσεων μεταφορών, αποθήκευσης και επικοινωνιών 1224: Διευθυντές παραγωγικών και λειτουργικών μονάδων μεγάλων επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου 1227: Διευθυντές παραγωγικών και λειτουργικών μονάδων μεγάλων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών υποστήριξης σε επιχειρήσεις 1231: Διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών 1234: Διευθυντές διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων 1237: Διευθυντές μονάδων έρευνας και ανάπτυξης 1340: Διευθύνοντες επιχειρηματίες και προϊστάμενοι μικρών επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου 2122: Στατιστικοί 2511: Λογιστές 2519: Αναλυτές έρευνας αγοράς και στελέχη επιχειρήσεων 3434: Τεχνικοί βοηθοί στατιστικής, μαθηματικών και ασκούντες συναφή επαγγέλματα 4211: Υπάλληλοι στατιστικών και οικονομικών υπηρεσιών |
ΠΕ80: Οικονομίας
ΤΕ0204: Οικονομίας και Διοίκησης |
|||||
Γ.
«Παρακολούθηση της προώθηση περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα, της απόδοσης των διαφημίσεων και της εφαρμογής τεχνικών SEO» |
2721: Οικονομολόγοι
1210: Γενικοί διευθυντές και ανώτερα διευθυντικά στελέχη μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανισμών 1391: Διευθύνοντες επιχειρηματίες και προϊστάμενοι μικρών επιχειρήσεων παροχής επιχειρησιακής υποστήριξης 1360: Διευθύνοντες επιχειρηματίες και προϊστάμενοι μικρών επιχειρήσεων μεταφορών, αποθήκευσης και επικοινωνιών 1224: Διευθυντές παραγωγικών και λειτουργικών μονάδων μεγάλων επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου 1227: Διευθυντές παραγωγικών και λειτουργικών μονάδων μεγάλων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών υποστήριξης σε επιχειρήσεις 1231: Διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών 1234: Διευθυντές διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων 1237: Διευθυντές μονάδων έρευνας και ανάπτυξης 1340: Διευθύνοντες επιχειρηματίες και προϊστάμενοι μικρών επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου 2122: Στατιστικοί 2511: Λογιστές 2519: Αναλυτές έρευνας αγοράς και στελέχη επιχειρήσεων 3434: Τεχνικοί βοηθοί στατιστικής, μαθηματικών και ασκούντες συναφή επαγγέλματα 4211: Υπάλληλοι στατιστικών και οικονομικών υπηρεσιών |
ΠΕ80: Οικονομίας
ΠΕ86: Πληροφορικής ΤΕ0204: Οικονομίας και Διοίκησης |
- Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)» ↑
- Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ. ↑
- «Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)» ↑
- PR Smith, P. R. (2011). MARKETING COMMUNICATIONS INTEGRATING OFFLINE AND ONLINE WITH SOCIAL MEDIA. Kogan Page. ↑
- Evans, D. (2010). Social media marketing: the next generation of business engagement. John Wiley & Sons. ↑
- Qualman, E. (2012). Socialnomics: How social media transforms the way we live and do business. John Wiley & Sons. ↑
- Puthussery, A. (2020). Digital marketing: an overview. ↑
- Chaffey, D., & Ellis-Chadwick, F. (2019). Digital marketing. Pearson uk. ↑
- Boyd, D. M., & Ellison, N. B. (2007). Social network sites: Definition, history, and scholarship. Journal of computer‐mediated Communication, 13(1), 210-
230. ↑ - Στατιστικό μητρώο επιχειρήσεων 2019 ΕΛΣΤΑΤ Ανακτήθηκε από: https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SBR01/-. ↑
- Στατιστικό μητρώο επιχειρήσεων 2019 ΕΛΣΤΑΤ Ανακτήθηκε από: https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SBR01/-. ↑
- https://www.statista.com/statistics/251666/number-of-digital-buyers-worldwide/ ↑
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167811620300094 ↑
- https://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/23996/Half-of-Shoppers-Spend-75-of-Time-Conducting-Online-Research-
Data.aspx#sm.001amk6ctesvd7t11bl2ds9dg74bv ↑ - https://weboo.gr/ti-einai-digital-marketing/ ↑
- https://gr.jooble.org/%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-digital-marketing/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1?p=3 ↑
- https://osha.europa.eu/el/safety-and-health-legislation/eu-strategic-framework-health-and-safety-work-2021-2027 ↑
- https://meallamatia.gr/amea-epangelmatiki-apokatastasi-kai-theories-epangelmatikis-anaptyksis/ ↑
- https://webone.gr/kataskeui-istoselidon-anea/ ↑
- https://www.gimagency.gr/blog/proothisi-istoselidon/oi-5-aparaitites-dexiotites-gia-ton-syghrono-digital-marketer/#:~:text=%CE%9F%CE%B9%205%20%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82%20%CE%B4%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CF%83%CF%8D%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%20Digital,%CE%92%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CF%80%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%20%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CF%8E%CE%BD%20%28Conversion%20Rate%20Optimization%29%20 ↑
- International Standard Classification of Education ↑
- Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ. ↑