Εγκαταστάτης – συντηρητής τηλεπικοινωνιακών συστημάτων κατοικιών και μικρών γραφείων

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στο επαγγελματικό περίγραμμα του/της «Εγκαταστάτη/τριας – Συντηρητή/τριας Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων Κατοικιών και Μικρών Γραφείων». O/Η «Εγκαταστάτης/τρια – Συντηρητής/τρια Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων Κατοικιών και Μικρών Γραφείων» είναι ο/η επαγγελματίας που αναλαμβάνει την εγκατάσταση, τη λειτουργία, τη συντήρηση και
την άρση βλαβών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων κατοικιών και μικρών γραφείων. Είναι καταρτισμένος/η στις τηλεπικοινωνίες και τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα κατοικιών και μικρών γραφείων, όπως επίσης και στα αντίστοιχα συστήματα πληροφορικής που απαιτούνται για τη λειτουργία τους.
Απασχολείται ως ελεύθερος/η επαγγελματίας αλλά και ως μέλος ομάδας, αυτόνομα ή ως υπάλληλος σε εταιρείες σταθερής η κινητής τηλεφωνίας, σε επιχειρήσεις κατασκευής, λειτουργίας και πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, σε μελετητικά / κατασκευαστικά γραφεία ή εταιρίες που μελετούν, εγκαθιστούν και αναλαμβάνουν τη λειτουργία και υποστήριξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων και
συστημάτων.
ABSTRACT
The present study concerns the professional profile of the “Installer/Maintainer of Telecommunication Systems for Residential and Small Offices”.
A ‘Residential and Small Office Telecommunications Systems Installer – Maintenance Technician’ is a professional who undertakes the installation, operation, maintenance and troubleshooting of residential and small office telecommunications systems.
He is trained in telecommunications and telecommunications systems for residential and small office buildings, as well as in the corresponding IT systems required for their operation.
He/she is employed as a freelancer or as part of a team, either independently or as an employee in fixed or mobile telecommunications companies, in companies that manufacture, operate and sell telecommunications equipment, in design/construction firms or companies that design, install and operate and support telecommunications networks and systems.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της «Εγκαταστάτη/τριας – Συντηρητή/τριας Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων Κατοικιών και Μικρών Γραφείων».
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά τη παροχή των υπηρεσιών τους
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2 , οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
1 Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)
2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν ο Θεόφιλος Χρυσικός (συγγραφέας), οι Ιωάννης Νικητάκης και Αριστείδης Τσίπουρας (εμπειρογνώμονες εκπρόσωποι στο υπό εξέταση επάγγελμα) και ο Βασίλειος Γουγάς (εμπειρογνώμονας επαγγέλματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, υπό τη συμβουλευτική υποστήριξη του Ιωάννη Κουτσονίκου και υπό την επιστημονική εποπτεία και τον συντονισμό των επιστημονικών στελεχών του ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
O «Εγκαταστάτης – Συντηρητής Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων Κατοικιών και Μικρών Γραφείων» είναι ο επαγγελματίας που αναλαμβάνει την εγκατάσταση, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την άρση βλαβών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων κατοικιών και μικρών γραφείων. Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ή ως μέλος ομάδας, ως υπάλληλος σε εταιρείες σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, σε επιχειρήσεις κατασκευής, λειτουργίας και πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, σε μελετητικά κατασκευαστικά γραφεία ή εταιρίες που μελετούν, εγκαθιστούν και αναλαμβάνουν τη λειτουργία και υποστήριξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων και συστημάτων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
− Δημόσιες ή ιδιωτικές εταιρίες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών
− Εταιρίες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας
− Εταιρίες παροχής ολοκληρωμένων λύσεων επιχειρησιακών δικτύων
− Μελετητικά – κατασκευαστικά γραφεία
− Εταιρίες που μελετούν, εγκαθιστούν και αναλαμβάνουν τη λειτουργία και υποστήριξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων και συστημάτων
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Άδεια λειτουργίας
Άδεια λειτουργίας χρειάζονται μόνο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο παρέχοντας υπηρεσίες δικτύου η τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Η άδεια αυτή χορηγείται από την εθνική επιτροπή τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία και τον κανονισμό της ΕΕΤΤ.
Άδεια εργασίας
Σύμφωνα με το Ν.Δ. 2624/1953 (ΦΕΚ 292/Α’), το Β.Δ. 510 (ΦΕΚ 152/Α’) όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 258 (ΦΕΚ 235/Α’), για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας σε κάθε είδους ηλεκτρονικές εφαρμογές απαιτείται η κατοχή της άδειας Ραδιοτεχνίτη. Το αναφερόμενο θεσμικό πλαίσιο δεν έχει προσαρμοστεί σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όπως και το πεδίο εφαρμογής των σχετικών αδειών, που αναφέρεται στο Ν.Δ. 2624/1953 δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες απαιτήσεις του επαγγέλματος οι οποίες σήμερα καλύπτουν ένα μεγάλο και διαφορετικό φάσμα ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών.
Ως εκ τούτου καθίσταται αναγκαία πλέον η αναμόρφωση και επικαιροποίηση του σχετικού Θεσμικού πλαισίου. Με δεδομένο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και προκειμένου να παρασχεθεί η σχετική πληροφόρηση, στις υφιστάμενες διαδρομές της ενότητας Δ αποτυπώνονται οι προϋποθέσεις απόκτησης της άδειας του Ραδιοτεχνίτη όπως μέχρι σήμερα ισχύουν.
Ακολούθως στις προτεινόμενες διαδρομές της ενότητας Δ, παρουσιάζονται εναλλακτικές διαδρομές απόκτησης των απαιτούμενων προσόντων για την άσκηση του επαγγέλματος σε ηλεκτρονικές και τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές, σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα δεδομένα στο εκπαιδευτικό σύστημα, τις υπάρχουσες ειδικότητες και στο πεδίο εφαρμογής που αναφέρεται το παρόν Επαγγελματικό Περίγραμμα.
3 Στην παρούσα μελέτη η φράση «Εγκαταστάτης – Συντηρητής Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων Κατοικιών και Μικρών Γραφείων» αναφέρεται και στα δύο φύλα. Το
αρσενικό γραμματικό γένος χρησιμοποιείται για καθαρά πρακτικούς λόγους.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Οι αναφερόμενες υφιστάμενες διαδρομές απηχούν παλαιότερες διατάξεις, τόσο ως προς τους τύπους των εκπαιδευτικών μονάδων και των αντίστοιχων πτυχίων, όσο και για την απόκτηση της άδειας του Ραδιοτεχνίτη σύμφωνα με το Π.Δ. 258/2003 (ΦΕΚ 235/Α’)
Η ειδικότητα Τεχνικός Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων Κατοικιών και Μικρών Γραφείων ως μεταγενέστερη του Π.Δ. 258/2003 δεν αναφέρεται στις σχετικές ρυθμιστικές διατάξεις. Ως εκ τούτου απαιτείται επικαιροποίηση των ρυθμίσεων για την άσκηση των ειδικοτήτων στον ηλεκτρονικό και τηλεπικοινωνιακό τομέα, αλλά και της ονοματολογίας των αδειών δεδομένου ότι και αυτές δεν ανταποκρίνονται στο σημερινό επαγγελματικό περιβάλλον
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Οι αναφερόμενες υφιστάμενες διαδρομές αποτυπώνουν το θεσμικό πλαίσιο για την απόκτηση της άδειας του Ραδιοτεχνίτη του Π.Δ. 258/2003
Ραδιοτεχνίτης του Π.Δ. 258/2003 | |
1η Διαδρομή | Οι κάτοχοι Διπλώματος επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) επιπέδου 5 στο Εθνικό Πλαισίο Προσόντων (ΕΠΠ), του Ν. 2009/92 των Ειδικοτήτων: 1) «Τεχνικός Ραδιοτηλεοπτικών και Ηλεκτροακουστικών Διατάξεων» 2) «Ηλεκτρονικός οπτικό- ηλεκτροακουστικών συστημάτων» 3) «Τεχνικός συστημάτων τηλεπικοινωνιών και μετάδοσης πληροφορίας» 4) «Τεχνικός ηλεκτρονικός τηλεπικοινωνιακών συστημάτων» 5) ή άλλων συναφών ειδικοτήτων του Ηλεκτρονικού Τομέα, χωρίς εξετάσεις |
2η Διαδρομή | α) Οι πτυχιούχοι του τμήματος ειδίκευσης: «Τεχνικός Ηλεκτρονικών Εφαρμογών» του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (ΕΠΛ) επιπέδου 4 στο Εθνικό Πλαισίο Προσόντων (ΕΠΠ), ή κάτοχοι ισότιμου τίτλου σπουδών, με την προϋπόθεση ότι έχουν εργασθεί ως βοηθοί Ραδιοτεχνίτες και έχουν συμπληρώσει 200 ημερομίσθια και χωρίς εξετάσεις.
β) Οι πτυχιούχοι Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (ΤΕΛ) και TEE Β΄ κύκλου σπουδών,) επιπέδου 4 στο Εθνικό Πλαισίο Προσόντων (ΕΠΠ), των Ειδικοτήτων: 1. «Ηλεκτρονικών Εγκαταστάσεων και Αυτοματισμού» 2. «Ηλεκτρονικός Ραδιοτηλεοπτικών Συσκευών και Εγκαταστάσεων» 3. «Ηλεκτρονικός Αυτοματισμών» 4. «Ηλεκτρονικός Επικοινωνιών» 5. ή κάτοχοι ισότιμου τίτλου σπουδών, με την προϋπόθεση ότι έχουν εργασθεί ως βοηθοί Ραδιοτεχνίτες και έχουν συμπληρώσει 400 ημερομίσθια και χωρίς εξετάσεις |
3η Διαδρομή | Απόφοιτοι Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής (ΤΕΣ), Ειδικότητας «Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης» 2) Απόφοιτοι TEE Α΄ κύκλου σπουδών των Ειδικοτήτων «Ηλεκτρονικός Συσκευών και Εγκαταστάσεων», «Ηλεκτρονικός Επικοινωνιών» ή άλλου ισότιμου τίτλου σπουδών», με εξετάσεις |
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Παρακάτω παρουσιάζονται εναλλακτικές διαδρομές απόκτησης των απαιτούμενων προσόντων άσκησης του επαγγέλματος τεχνικού
ηλεκτρονικών -τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών, σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα δεδομένα στο εκπαιδευτικό σύστημα, τις υπάρχουσες
ειδικότητες και στο πεδίο εφαρμογής που αναφέρεται το παρόν Επαγγελματικό Περίγραμμα.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ – Τεχνικός τηλεπικοινωνιακών συστημάτων κατοικιών και μικρών γραφείων | |
1η Διαδρομή | Δίπλωμα Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) επιπέδου 5 στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (ΕΠΠ) της ειδικότητας «Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» ή τμήματος μαθητείας ΕΠΑΛ της ειδικότητας «Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» ή ισότιμων τίτλων. |
2η Διαδρομή | Δίπλωμα Ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) του Ν. 2009/1992 επιπέδου 5 στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (ΕΠΠ) των ειδικοτήτων «Τεχνικός Κινητής Τηλεφωνίας και Τηλεπικοινωνιών», «Τεχνικός Ραδιοτηλεοπτικών και Ηλεκτροακουστικών Διατάξεων» και «Τεχνικός Συστημάτων Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Πληροφορίας», «Τεχνικός τηλεπληροφορικής», «Τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής, δικτύων & αυτοματισμού γραφείου», «Τεχνικός Η/Υ και ηλεκτρονικών μηχανών γραφείου» ή ισότιμων τίτλων |
3η Διαδρομή | Πτυχίο Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) επιπέδου 4 στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (ΕΠΠ) της ειδικότητας «Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» ή ισότιμου τίτλου και 200 ημέρες συναφής επαγγελματική εμπειρία |
4η Διαδρομή | Πτυχίο ΕΠΑΣ/ΟΑΕΔ επιπέδου 3 στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (ΕΠΠ) της ειδικότητας «Τεχνιτών Ηλεκτρονικών Συσκευών Εγκαταστάσεων και Υπολογιστικών Μονάδων», «Τεχνίτης Ηλεκτρονικών Συσκευών, Εγκαταστάσεων και Υπολογιστικών Συστημάτων» , «Τεχνίτης έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών και εγκαταστάσεων», «Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» ή ΕΣΚ συναφών ειδικοτήτων ή ισότιμων τίτλων και 300 ημέρες συναφής επαγγελματική εμπειρία |
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
-Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ)
-Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Διερευνά και καταγράφει τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες στον χώρο του πελάτη και επιλέγει τον κατάλληλο εξοπλισμό, υλικό και λογισμικό
− Συντάσσει τεχνο-οικονομικη μελέτη εγκατάστασης τηλεπικοινωνιακού συστήματος κατοικιών ή μικρών γραφείων
− Παραγγέλνει και παραλαμβάνει τον εξοπλισμό
− Εγκαθιστά και ελέγχει την ορθή λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων
− Παραδίδει τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα στον πελάτη
− Διαχειρίζεται τηλεπικοινωνιακά συστήματα κατοικιών και μικρών γραφείων
− Συντηρεί τηλεπικοινωνιακά συστήματα κατοικιών και μικρών γραφείων
− Αναβαθμίζει τηλεπικοινωνιακά συστήματα κατοικιών και μικρών γραφείων
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Γνώσεις διασύνδεσης δικτύων και υπολογιστικών συστημάτων
− Δομή και λειτουργία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
− Παραμετροποίηση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
− Διάκριση των παρεχόμενων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων
− Αγγλική ορολογία τηλεπικοινωνιών
− Λειτουργία μικρών γραφείων
− Σύνταξη τεχνικών εκθέσεων
− Αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
− Οργάνωση και διαχείριση τεχνικών έργων
− Γνώση λογισμικών πακέτων εκπόνησης τεχνο-οικονομικής μελέτης
− Αρχές εγκατάστασης τηλεπικοινωνιακών υποσυστημάτων
− Αρχές εγκατάστασης ηλεκτροπαροχικών συστημάτων
− Αρχές Παραμετροποίησης – ρύθμισης τηλεπικοινωνιακών συστημάτων
− Εντοπισμός προβλημάτων στην λειτουργία τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και επίλυση
− Διαχείριση τηλεπικοινωνιακών συστημάτων
− Διαχείριση έργων και έλεγχος ποιότητας
− Μέτρηση επιδόσεων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων
− Αρχές τηλεπικοινωνιών
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Έγγραφη και ηλεκτρονική καταγραφή δεδομένων
− Ανάλυση τηλεπικοινωνιακών συστημάτων
− Μέτρηση θορύβου και παρεμβολών
− Καταγραφή και αξιολόγηση τηλεπικοινωνιακών σημάτων
− Χρήση οργάνων λήψης μετρήσεων στις ηλεκτρονικές βαθμίδες ενός τηλεπικοινωνιακού συστήματος
− Χρήση οργάνων για τηλεπικοινωνιακές μετρήσεις (OTDR – optical time-domain reflectometer, SWR – Standing wave ratio, πεδιόμετρο, ψοφόμετρο, Spectrum , network analyzers )
− Μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στον ελεύθερο χώρο ή σε αγωγούς
− Εκπόνηση τεχνο-οικονομικών μελετών
− Σύνταξη τεχνο-οικονομικών αναφορών
− Σύνταξη συμβολαίου μίσθωσης ή αγοράς υπηρεσιών και εξοπλισμού
− Σύνταξη συμβολαίου εγκατάστασης και συντήρησης τηλεπικοινωνιακού συστήματος
− Κατάρτιση δελτίων παραγγελίας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
− Έγγραφη και ηλεκτρονική καταγραφή του πρωτοκόλλου παραλαβής του τηλεπικοινωνιακού συστήματος
− Εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
− Αρχικοποίηση τηλεπικοινωνιακού συστήματος
− Παραμετροποίηση τηλεπικοινωνιακού συστήματος
− Ρύθμιση τηλεπικοινωνιακού συστήματος
− Ηλεκτρικές και ηλεκτρολογικές μετρήσεις
− Σύνταξη τεχνικής αναφοράς
− Εκτέλεση δοκιμών λειτουργίας τηλεπικοινωνιακών συστημάτων
− Δημιουργία φακέλου υλοποίησης του έργου
− Υποστήριξη λειτουργίας τηλεπικοινωνιακού συστήματος
− Καταγραφή δυσλειτουργιών του τηλεπικοινωνιακού συστήματος
− Συντήρηση τηλεπικοινωνιακού συστήματος
− Καταγραφή δυσλειτουργιών του τηλεπικοινωνιακού συστήματος
− Τήρηση βιβλίου συμβάντων
− Χρήση λογισμικού καταγραφής/διαχείρισης συμβάντων
− Ανάλυση τεχνικών συστημάτων
− Διάγνωση τεχνικού προβλήματος
− Χρήση εργαλείων άρσης βλαβών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
− Εκτέλεση διαγραμμάτων ροής αποκατάστασης βλαβών με τη χρήση διαγνωστικών προγραμμάτων
− Ηλεκτρικές και ηλεκτρολογικές μετρήσεις
− Αρχειοθέτηση βλαβών
− Εγγραφή και ηλεκτρονική καταγραφή στοιχείων βλαβών
− Τεχνο-οικονομική ανάλυση τηλεπικοινωνιακών συστημάτων
− Αναβάθμιση τηλεπικοινωνιακών συστημάτων
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Είναι γεγονός πως ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών εξελίσσεται σημειώνοντας ανοδική πορεία και αλλαγές μείζονος σημασίας στην αγορά εργασίας ,παράλληλα όμως με αυτόν μεγάλη και ταχεία εξέλιξη σημειώνει και η τεχνολογία , η εξέλιξη της οποίας επιφέρει σαν αποτέλεσμα την ανάγκη για μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών . Οι προαναφερθείσες εξελίξεις οδηγούν στη μεγέθυνση του κλάδου καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κυρίως στα κομμάτια που αφορούν το εμπόριο , τις πωλήσεις αλλά και το τεχνικό κομμάτι. Ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του κλάδου των επικοινωνιών και της αλλαγής που αυτή επέφερε στο τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον τα κράτη θέσπισαν νέους νόμους σχετικά με τις τηλεπικοινωνίες λαμβάνοντας υπόψιν το νέο και άκρως σημαντικό ρόλο αυτού του κλάδου στην εγχώρια οικονομία . Σημειώνοντας σε αυτό το σημείο πως στα ανεπτυγμένα τηλεπικοινωνιακά κράτη ο συγκεκριμένος κλάδος συμμετέχει με ποσοστό της τάξεως περίπου του 10% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ. Επομένως με τα παραπάνω δεδομένα κατανοούμε πως ο Τεχνικός Τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να επιμορφώνεται και να εκπαιδεύεται συνεχώς προκειμένου να μπορεί να συμβαδίσει με τα ολοένα πολυπλοκότερα και πιο σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και τις ανάγκες τους.
Επιπροσθέτως η καινοτομία αποτελεί την κινητήριο δύναμη της εξέλιξης του κλάδου , οπότε είναι καίριας σημασίας να κατανοήσουμε την αξία καινοτόμων λύσεων που θα συμβάλουν τόσο στη μείωση των λειτουργικών εξόδων , όσο και στην πρόσφορα νέων βελτιωμένων υπηρεσιών και λύσεων στον καταναλωτή. Επομένως κατανοούμε τη σημαντική επίδραση που θα έχουν τέτοιες λύσεις στην αγορά . Η εκμετάλλευση της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση και την εξέλιξη λύσεων οι οποίες αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος μπορούν να επιφέρουν ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση του κόστους.
Η σημαντικότερη τεχνολογική εξέλιξη και καινοτομία συνάμα είναι η υλοποίηση του δικτύου 5G σε διεθνή κλίμακα. Πέραν των εγνωσμένων δυνατοτήτων ως το 5ο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, το 5G αποτελεί την υποδομή για την υλοποίηση μίας σειράς vertical use cases καθώς επίσης και για την οικοδόμηση οικοσυστημάτων του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet-of-Things, IoT). Έτσι, το 5G μετασχηματίζει όχι μόνο τις ευρυζωνικές υπηρεσίες στα προσωπικά δίκτυα κινητών επικοινωνιών αλλά και την ψηφιακή δικτύωση συσκευών και οντοτήτων σε οικιακό περιβάλλον αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους. Ως εκ τούτου, το 5G μπορεί, σε συνδυασμό με την προέκταση των δικτύων οπτικής πρόσβασης (optical access) να μεταφέρει σε προσωπικές και επαγγελματικές συσκευές και οντότητες πολύ υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης, καθώς και να ανοίξει τον δρόμο για μία νέα εποχή υπηρεσιών και εφαρμογών με διασύνδεση έξυπνων συσκευών και οντοτήτων-αισθητήρων για κατοικίες και μικρά γραφεία. Τα παραπάνω καθιστούν την ειδικότητα του Τεχνικού Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων Κατοικιών και Μικρών Γραφείων ως δυνητικά μία εκ των πιο ανερχόμενων στην νέα εποχή οικιακών υπηρεσιών και επαγγελματική ψηφιακής μηχανοργάνωσης σε περιβάλλον μικρού γραφείου.

Α.1 Προτεινόμενος γενικός τίτλος του επαγγέλματος

Α.2 Ορισμός του επαγγέλματος

Α.3 Αντιστοίχιση με το ισχύον Σύστημα Ταξινόμησης Επαγγελμάτων και Κλάδων Οικονομίας

Α.4 Ιστορική εξέλιξη του επαγγέλματος

Α.5 Οικονομία και επιχειρηματικό περιβάλλον

Α.6 Εργασία, ανθρώπινο δυναμικό και συνθήκες απασχόλησης

Α.7 Συνδικαλιστικές ή επιστημονικές οργανώσεις σχετικές με το επάγγελμα, έντυπα ή άλλα μέσα ή πηγές πληροφόρησης

Α.8 Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του επαγγέλματος

Α.9 Τεχνολογίες / τεχνολογικές αλλαγές που επηρεάζουν το επάγγελμα

Α.10 Εξελίξεις αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική προστασία που επηρεάζουν το επάγγελμα

ΕΝΟΤΗΤΑ Β: «Ανάλυση του επαγγέλματος ή/και ειδικότητας – Προδιαγραφές»

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: «Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες»

ΕΝΟΤΗΤΑ Δ: «Υφιστάμενες και προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων»
