Διοικητικός υπεύθυνος πολύ μικρών επιχειρήσεων

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στην επικαιροποίηση του επαγγελματικού περιγράμματος του «Διοικητικού υπεύθυνου πολύ μικρών επιχειρήσεων». Το επάγγελμα του Διοικητικού υπευθύνου πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει συμμετοχή σ’ ένα φάσμα επαγγελματικών λειτουργιών που διασφαλίζουν την καθημερινή ομαλή λειτουργία της πολύ μικρής επιχείρησης. Ο διοικητικός υπεύθυνος πολύ μικρών επιχειρήσεων συντονίζει την καθημερινή ομαλή λειτουργία της πολύ μικρής επιχείρησης ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της επιχείρησης. Ειδικότερα, ο διοικητικός υπεύθυνος πολύ μικρών επιχειρήσεων σχεδιάζει, κατευθύνει και συντονίζει τις συνολικές δραστηριότητες των πολύ μικρών επιχειρήσεων, συνήθως εντός των κατευθυντήριων γραμμών που καθορίζονται από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης.
Η εξάσκηση των καθηκόντων του συγκεκριμένου επαγγέλματος, σύμφωνα με το ισχύον Σύστημα Ταξινόμησης Επαγγελμάτων κατά ISCO 08, υπάγεται σε επίπεδο τετραψήφιας ανάλυσης στον κωδικό 1120 Διευθύνοντες Σύμβουλοι και Γενικοί Διευθυντές με περαιτέρω ανάλυση στον κωδικό 1120.4. Διοικητικός γενικός διευθυντής / Διοικητική γενική διευθύντρια.
Οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, όπου απασχολούνται οι Διοικητικοί υπεύθυνοι πολύ μικρών επιχειρήσεων, εκτείνονται σε όλο το φάσμα του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα (μεταποίηση και παροχή υπηρεσιών).
Τα επόμενα χρόνια η τάση του επαγγέλματος αναμένεται να συνεχίσει να είναι ανοδική, ωστόσο αναμένεται να απαιτεί όλο και περισσότερες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, ειδικά ψηφιακές, δεδομένου ότι το φάσμα των επαγγελματικών εργασιών και το εύρος εφαρμογής αυτών αυξάνονται. Αυτό συμβαίνει λόγω της ραγδαίας μεταβολής των συνθηκών εργασίας που επιβάλουν η παγκοσμιοποίηση των συναλλαγών και η ψηφιοποίηση των εργασιών σε εθνικό και διεθνές επιχειρηματικό επίπεδο.
ABSTRACT
The current study is an update of the occupational profile of the “Administrative manager of micro enterprises”. The profession of the Administrative manager of micro enterprises is involved in a range of professional functions that ensure the day-to-day smooth running of the micro enterprise. The Administrative manager of micro enterprises coordinates the day-to-day smooth running of the micro enterprise to achieve the objectives of the enterprise. In particular, the administrative manager of micro enterprises plans, directs and coordinates the overall activities of the micro-enterprise, usually within the guidelines set by the owner of the enterprise.
The performance of the duties of this occupation, according to the current ISCO 08 Classification of Occupations, is classified at the 4-digit level of detail in code 1120 Chief Executive Officers and General Managers with a further breakdown in code 1120.4 Administrative general manager.
The sectors of economic activity in which Administrative managers of micro enterprises are employed span the entire spectrum of the secondary and tertiary sector (manufacturing and service provision).
In the coming years, the profession of the Administrative manager of micro enterprises is expected to continue its upward trend, but it is expected to require more and more knowledge, skills and competences, especially digital ones, as the range of professional tasks and their scope of application increase. This is due to the rapidly changing working conditions as a result of the globalisation of transactions and the digitalisation of operations at national and international business level.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του «Διοικητικού υπεύθυνου πολύ μικρών επιχειρήσεων»
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά την παροχή των υπηρεσιών τους
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2, οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικoύ περιγράμματoς περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Απόστολος Δασίλας (συγγραφέας), η κα Αικατερίνη Μακροπούλου (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), ο κος Βασίλειος Σιέμος (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής εργοδοτικής οργάνωσης, εν προκειμένω της ΕΣΕΕ), o κος Νικόλαος Σκέντος (εμπειρογνώμονας επαγγέλματος) και ο κος Λυκούργος Σπυριδώνης (σύμβουλος επαγγελματικού περιγράμματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, με την υποστήριξη των επιστημονικών στελεχών του ΚΑΕΛΕ ΕΣΕΕ, κ.κ. Χρήστου Συρομάχου και Μαρίας Περγιουδάκη, υπό την επιστημονική εποπτεία του Διευθυντή του ΚΑΕΛΕ ΕΣΕΕ κου Δημήτρη Πρίφτη
ΣΥΝΟΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
O διοικητικός υπεύθυνος πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι το δεξί χέρι του ιδιοκτήτη της επιχείρησης και συντονίζει την καθημερινή ομαλή λειτουργία της πολύ μικρής επιχείρησης ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της επιχείρησης. Ειδικότερα, ο διοικητικός υπεύθυνος πολύ μικρών επιχειρήσεων σχεδιάζει, κατευθύνει και συντονίζει τις συνολικές δραστηριότητες των πολύ μικρών επιχειρήσεων, συνήθως εντός των κατευθυντήριων γραμμών που καθορίζονται από τον ιδιοκτήτη ή και τους εταίρους/μετόχους της επιχείρησης
Η κατά βάση καθημερινή φροντίδα του διοικητικού υπεύθυνου μιας πολύ μικρής επιχείρησης έγκειται στο να προσφέρει καίριο και σημαίνοντα ρόλο σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της επιχείρησης στην οποία εργάζεται έχοντας κυρίως επιτελικό ρόλο. Ουσιαστικά είναι ο άμεσα υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Είναι το άτομο που δρα ως ο συνεκτικός κρίκος μεταξύ όλων των εργαζομένων της επιχείρησης φροντίζοντας να δίνει λύσεις σε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν.
Τα ευρύτερα καθήκοντα του διοικητικού υπευθύνου πολύ μικρών επιχειρήσεων περιλαμβάνουν:
1) τον προγραμματισμό και τον συντονισμό της γενικής λειτουργίας της πολύ μικρής επιχείρησης,
2) την επανεξέταση των λειτουργιών και των αποτελεσμάτων της πολύ μικρής επιχείρησης,
3) τον καθορισμό στόχων, πολιτικών και προγραμμάτων για την πολύ μικρή επιχείρηση,
4) την παροχή γενικής διαχείρισης στην πολύ μικρή επιχείρηση,
5) την κατάρτιση και διαχείριση προϋπολογισμών, έλεγχο των δαπανών και διασφάλιση της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων,
6) την παρακολούθηση υλικών, ανθρώπινων και οικονομικών πόρων για την υλοποίηση των πολιτικών και προγραμμάτων της πολύ μικρής επιχείρησης,
7) την παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιδόσεων της πολύ μικρής επιχείρησης σε σχέση με τους καθορισμένους στόχους και τις πολιτικές,
8) την επιλογή ή την έγκριση επιλογής προσωπικού,
9) τον σχεδιασμό του πλάνου μάρκετινγκ και προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών της επιχείρησης.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων όπου απασχολείται ο διοικητικός υπεύθυνος πολύ μικρών επιχειρήσεων εκτείνεται σε όλο το φάσμα του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα (μεταποίηση και παροχή υπηρεσιών), με σαφώς κυρίαρχο τομέα απασχόλησης αυτόν των υπηρεσιών.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Για την άσκηση του επαγγέλματος του διοικητικού υπεύθυνου πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν απαιτείται κάποια συγκεκριμένη επαγγελματική άδεια, δεδομένου ότι το επάγγελμα παρουσιάζει ευρύτατη διασπορά στους τρόπους και στις μορφές άσκησής του, ενώ παράλληλα δεν διέπεται από κάποια νομοθετική ρύθμιση και δεν συντρέχουν κανονιστικές προϋποθέσεις για την άσκηση του.
3 Στην παρούσα μελέτη η φράση «o Διοικητικός υπεύθυνος πολύ μικρών επιχειρήσεων» αναφέρεται και στα δύο φύλα. Το αρσενικό γραμματικό γένος χρησιμοποιείται για καθαρά πρακτικούς λόγους
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
Διοικητικός υπεύθυνος πολύ μικρών επιχειρήσεων |
1η Διαδρομή | Δίπλωμα Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης-ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ), επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), των ειδικοτήτων «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας», «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Ναυτιλίας», «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού», «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Υγείας» και «Στέλεχος Εμπορίας και Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (Marketing)». |
2η Διαδρομή | Πτυχίο Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ, επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), των ειδικοτήτων «Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών», «Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης». |
3η Διαδρομή | Πτυχίο ΕΠΑΛ, επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) ή ισότιμος τίτλος, των ειδικοτήτων «Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών», «Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης» ή του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης και ένα χρόνο συναφή επαγγελματική εμπειρία. |
4η Διαδρομή | Πτυχίο ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, του ν. 3475/2006», επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) των ειδικοτήτων «Υπάλληλων Διοικητικών Καθηκόντων» και «Υπάλληλων Οικονομικών Καθηκόντων» και 2 χρόνια συναφή επαγγελματική εμπειρία. |
5η Διαδρομή | Απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) – Συναφής επαγγελματική εμπειρία 2 ετών – Συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στις ΚΕΛ του επαγγέλματος. |
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Εργατικές Οργανώσεις
− Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος
− Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδος
Εργοδοτικές Οργανώσεις
Το επάγγελμα είναι οριζόντιο και δεν ασκείται σε έναν μόνο κλάδο της οικονομίας. Συνεπώς, δεν υπάρχει εργοδοτική οργάνωση που να αντιστοιχεί σε αυτό. Σε επίπεδο συλλογικών συμβάσεων, οι εργοδοτικοί φορείς που συμμετέχουν και συνομολογούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι τόσο οι τριτοβάθμιες οργανώσεις των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) για το σύνολο της οικονομίας, όσο και οι επιμέρους κλαδικές οργανώσεις ή επιχειρήσεις για το πεδίο ευθύνης τους (Διάκριση επαγγελματικών οργανώσεων σε Α/θμιες, Β/θμιες και Γ/θμιες, άρθρο 2 παρ. 1 του ν.1712/87 με τις τροποποιήσεις του).
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Διαχειρίζεται τις οικονομικές συναλλαγές πελατών – προμηθευτών
− Παρακολουθεί τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης
− Μεριμνά για τις προμήθειες της επιχείρησης
− Παρέχει διοικητική υποστήριξη
− Παρακολουθεί την εφαρμογή σχεδίου προσωπικών πωλήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών
− Παρακολουθεί τις ενέργειες μάρκετινγκ της επιχείρησης
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Γνώσεις Η/Υ και εφαρμογών γραφείου (π.χ. επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο)
− Βασικές αρχές οικονομίας και διοίκησης
− Βασικές αρχές λογιστικής
− Βασικές αρχές διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού
− Βασικές αρχές φορολογικής νομοθεσίας
− Βασικές αρχές εμπορικής νομοθεσίας
− Βασικές αρχές εργατικής νομοθεσίας
− Γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων
− Λογισμικό μισθοδοσίας προσωπικού
− Αρχές και πρότυπα έρευνας αγοράς
− Πληροφοριακά συστήματα παραγγελιών
− Πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης αποθήκης
− Διεξαγωγή συνεντεύξεων
− Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
− Γνώσεις συντονισμού ομάδας
− Προώθηση πωλήσεων
− Γνώσεις προβολής επιχειρήσεων
− Βασικές αρχές μάρκετινγκ
− Διαχείριση ιστοσελίδας
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Τήρηση οικονομικών αρχείων
− Εφαρμογή φορολογικής νομοθεσίας
− Εφαρμογή εμπορικής νομοθεσίας
− Διαχείριση αρχείων πελατών και προμηθευτών
− Χρήση συστημάτων πληρωμών και ηλεκτρονικής τραπεζικής
− Επικοινωνία με πελάτες και προμηθευτές
− Διαχείριση οικονομικών δεδομένων
− Ερμηνεία οικονομικών δεδομένων
− Χρήση προγραμμάτων επεξεργασίας κειμένου.
− Χρήση προγραμμάτων λογιστικών φύλλων.
− Χρήση προγραμμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
− Διαχείριση στοιχείων εργασίας προσωπικού
− Έλεγχος στοιχείων εργασίας προσωπικού
− Παρακολούθηση προσλήψεων και αποχωρήσεων προσωπικού
− Παρακολούθηση συμβάσεων έργου εξωτερικών συνεργατών
− Διενέργεια έρευνας αγορών
− Εκτέλεση παραγγελιών
− Παρακολούθηση παραγγελιών
− Διαχείριση ηλεκτρονικών παραγγελιών
− Χρήση λογισμικού παραγγελιών
− Χρήση πληροφοριακού συστήματος αποθήκης
− Προγραμματισμός συσκέψεων
− Δημιουργία ατζέντας συζήτησης
− Τήρηση αρχείου συσκέψεων
− Αξιολόγηση βιογραφικών
− Συντονισμός σχεδίων προώθησης πωλήσεων
− Προώθηση πωλήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης
− Διάγνωση εκπαιδευτικών αναγκών προσωπικού επιχείρησης
− Χρήση εκπαιδευτικής πλατφόρμας
− Υπολογισμός αποζημιώσεων
− Εφαρμογή στρατηγικών προώθησης πωλήσεων μέσου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
− Χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης
− Προβολή επιχειρήσεων
− Χρήση εταιρικής ιστοσελίδας