Διασώστης σε ασθενοφόρο
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο διασώστης σε ασθενοφόρο είναι ο επαγγελματίας υγείας με αντικείμενο την άμεση παροχή προνοσοκομειακής ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας στους ασθενείς, καθώς και την ταχεία και ασφαλή μεταφορά τους στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα.
Ο διασώστης στον τόπο του συμβάντος εκτιμά πρώτος την κατάσταση του ασθενούς και αντιμετωπίζει απειλητικές για τη ζωή του καταστάσεις, καθοδηγούμενος από ιατρική υπηρεσία
επειγόντων(ασύρματη ή ενσύρματη τηλεφωνική επικοινωνία, VHF, τηλεϊατρική). Σε εξαιρετικά κρίσιμες καταστάσεις προβαίνει σε άμεσες ιατρικές πράξεις, όπως καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, ακόμη και χωρίς ιατρική εντολή ή παρουσία. Σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων διασφαλίζουν την σωστή μεταφορά του ασθενούς (απεγκλωβισμός -ενίοτε σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, τοποθέτηση κολάρου, ακινητοποίηση καταγμάτων). Μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο ιατρό προχωρούν στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, οξυγόνου, στην τοποθέτηση ενδοφλέβιων καθετήρων και γενικότερα στις απαραίτητες ενέργειες για την υποστήριξη και σταθεροποίηση των ζωτικών λειτουργιών του πάσχοντος. Βοηθά τον ιατρό του πληρώματος του ασθενοφόρου, όταν υπάρχει, στην εξάσκηση των καθηκόντων του. Επί μαζικών ατυχημάτων ή καταστροφών βοηθάει με τις κατάλληλες πληροφορίες και ενέργειες στο συντονισμό της επιχείρησης αντιμετώπισης της κρίσης, συνεργάζεται με ομάδες διάσωσης (πχ. ΕΜΑΚ), αντιμετωπίζει άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχικού ή σωματικού stress, περισυλλέγει θύματα. Επίσης συμμετέχει στις δραστηριότητες των χώρων υποδοχής και αντιμετώπισης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών(ΤΕΠ) των νοσοκομείων, έως ότου αναλάβει τον πάσχοντα το αρμόδιο νοσοκομειακό προσωπικό.
Στην Ελλάδα παρέχονται σπουδές μεταδευτεροβάθμιας αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης στα ΙΕΚ του ΕΚΑΒ(Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας). Κρίνεται δόκιμη η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των διασωστών λόγω της χρήσης νέων μηχανημάτων στα ασθενοφόρα(πχ. συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνοής, αναρρόφησης, απινίδωσης) αφενός και των αλλαγών των ιατρικών κατευθυντήριων οδηγιών αφετέρου.
Ο διασώστης σε ασθενοφόρο στην Ελλάδα μπορεί να εργαστεί είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Στο δημόσιο εργάζεται ως πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ ενώ υπάρχει η
δυνατότητα εργασίας ως πλήρωμα άλλων μέσων διακομιδής (μοτοσικλέτες, ελικόπτερα κλπ.). Στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να εργαστεί σε ασθενοφόρα αυτοκίνητα ή άλλα μεταφορικά μέσα ιδιωτικών κλινικών/νοσοκομείων, εταιριών παροχής κατ’ οίκον νοσηλείας, εταιριών παροχής υπηρεσιών μεταφοράς ασθενών.
Το επάγγελμα του διασώστη σε ασθενοφόρο απαιτεί συγκεκριμένα ψυχοσωματικά προσόντα και οι συνθήκες εργασίας είναι συχνά αντίξοες και επικίνδυνες. Έχει υψηλά επίπεδα άγχους, καθώς διαπραγματεύεται την ανθρώπινη ζωή σε πρώτο επίπεδο. Παρόλα αυτά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό επάγγελμα που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και χαρίζει ηθική ικανοποίηση σε αυτόν που το ασκεί.
Στην ενότητα Β αναφερόμαστε στην περιγραφή και ανάλυση του επαγγέλματος. Έτσι, το επάγγελμα αναλύεται σε κύριες επαγγελματικές λειτουργίες, οι οποίες με τη σειρά τους αναλύονται σε επιμέρους επαγγελματικές λειτουργίες. Οι τελευταίες υποδιαιρούνται σε επαγγελματικές εργασίες. Οι επαγγελματικές εργασίες αναλύονται περαιτέρω με την προσθήκη κριτηρίων επαγγελματικής ανταπόκρισης και του εύρους εφαρμογής τους. Στην ενότητα Γ αναλύουμε τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που θα πρέπει να έχει ο διασώστης σε ασθενοφόρο. Αυτές αναλύονται περαιτέρω στο επίπεδο των αντίστοιχων επαγγελματικών εργασιών. Στην ενότητα ∆ αναφερόμαστε στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διαδρομές που πρέπει να ακολουθηθούν για το συγκεκριμένο επάγγελμα. Στην ενότητα Ε περιγράφουμε πως μπορούν να ελεγχθούν και πιστοποιηθούν οι γνώσεις και δεξιότητες του υποψήφιου διασώστη σε ασθενοφόρο.