Χειριστής Μονάδων Παραγωγής Πετρελαιοειδών
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Το παρόν επαγγελματικό περίγραμμα συντάχθηκε με σκοπό την περιγραφή, σύμφωνα με την χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία, του επαγγελματικού περιγράμματος του Χειριστή Μονάδων Παραγωγής Πετρελαιοειδών. Το συγκεκριμένο επάγγελμα αν και χαρακτηρίζεται από τον υψηλό βαθμό υπευθυνότητας που απαιτείται κατά την άσκηση του για λόγους πρώτα απ’όλα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και υγείας και του περιβάλλοντος αλλά και λόγω των υψηλών οικονομικών επιπτώσεων των λαμβανομένων από τον χειριστή αποφάσεων, δεν καλύπτεται πλήρως από συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο ενώ η εκπαίδευση επί του αντικειμένου βασίζεται στην κατά την κρίση της κάθε εταιρείας ερμηνεία της σχετικής νομοθεσίας (Υ.Α.: Αριθ.34458/90 «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών, διαμόρφωσης, σχεδίασης, κατασκευής, ασφαλούς λειτουργίας και πυροπροστασίας εγκαταστάσεων διυλιστηρίων και
λοιπών βιομηχανιών πετρελαίου.», κεφ.19, ΦΕΚ 846/Β/31-12-90).
Επιπροσθέτως το ακριβές αντικείμενο εργασίας είναι εξαιρετικά πολυσύνθετο και εξαρτάται μεταξύ άλλων από τον τύπο της συγκεκριμένης διεργασίας (π.χ. διύλιση, καταλυτικές διεργασίες κλπ.), την ιεραρχική βαθμίδα του χειριστή αλλά και καθαρά τεχνικούς παράγοντες όπως π.χ. το επίπεδο αυτοματοποίησης μιας μονάδας.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι επιμέρους τμήματα της εργασίες διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες, όπως:
- η κείμενη Ελληνική Νομοθεσία,
- η κείμενη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και πρότυπα (ΕΝ), η οποία μπορεί να μην έχει ακόμα ενσωματωθεί στην Ελληνική καθώς και τις διεθνείς συμβάσεις, όπου έχουν εφαρμογή (π.χ. MARPOL),
- οι ισχύουσες διαδικασίες (λειτουργίας, ασφάλειας κλπ.) του διυλιστηρίου όπως προκύπτουν και από τις οδηγίες λειτουργίας των σχεδιαστών/κατασκευαστών των μονάδων
- οι διμερείς συμβάσεις μεταξύ της εταιρείας και τρίτων (π.χ. άλλων εταιρειών πετρελαιοειδών, προμηθευτές, εργολάβους κλπ.)
- τα κατά τόπους εθνικά πρότυπα (BS, DIN, ΑΡΙ κλπ.) πλην των Ελληνικών
- τις διαμορφωμένες βιομηχανικές πρακτικές (λειτουργίας ή σχεδιασμού) πετρελαϊκών εταιριών (γνωστές και ως best practices π.χ. της Shell, ExxonMobil, ChevronTexaco, BP κλπ.)
Ως εκ τούτου και τα κριτήρια επαγγελματικής ανταπόκρισης κατά παρέκκλιση από την εφαρμοζόμενη μεθοδολογία αναφέρονται στους παραπάνω κανόνες η εφαρμογή των οποίων προάγει -αν όχι εξασφαλίζει- την ασφαλή, ομαλή και κατά συνέπεια σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα επικερδή λειτουργία της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Να σημειωθεί ότι ενώ εθνικά πρότυπα δεν έχουν άμεσα νομική ισχύ, τα περισσότερα σχετικά Ελληνικά νομοθετήματα ελλείψει συγκεκριμένων προδιαγραφών αναφέρονται στην
εφαρμογή τέτοιων προτύπων (π.χ. BS, API, DIN, ASME κλπ.).
Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει για το επάγγελμα του χειριστή εγκαταστάσεων διακίνησης πετρελαιοειδών, το οποίο δεν καλύπτεται μεν από το παρόν επαγγελματικό περίγραμμα αλλά δεν παύει να αποτελεί ισότιμο επάγγελμα με αυτό του χειριστή μονάδων παραγωγής. Το επάγγελμα αυτό θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα από ξεχωριστό επαγγελματικό περίγραμμα καθώς αποτελεί ζωτικό κομμάτι της παραγωγικής αλλά και εμπορικής διαδικασίας των προϊόντων πετρελαίου.
Με βάση τα παραπάνω οι εμπειρογνώμονες προσέγγισαν το εν λόγω επαγγελματικό περίγραμμα με στόχο όχι τόσο την εξαντλητική περιγραφή των επιμέρους εργασιών αλλά την δημιουργία ενός πρώτου, βασικού πλαισίου περιγραφής του αντικειμένου και των απαραίτητων προσόντων του προσωπικού, τόσο ακαδημαϊκών όσο και σε βάση δεξιοτήτων και ικανοτήτων πάντα με βάση την χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία.
Στα παραπάνω πλαίσια οι εμπειρογνώμονες καλωσορίζουν κάθε σχόλιο, πρόταση ή συμπλήρωση που θα μπορέσει να βοηθήσει στην βελτίωση του πονήματος αυτού.