Χειριστής διακίνησης και εμπορίας πετρελαιοειδών
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στην ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος του «Χειριστή ∆ιακίνησης και Εμπορίας Πετρελαιοειδών». Το συγκεκριμένο επάγγελμα, αν και χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό υπευθυνότητας και επικινδυνότητας για λόγους κυρίως της ανθρώπινης ζωής και υγείας και του περιβάλλοντος, των υψηλών οικονομικών επιπτώσεων που συνδέονται με τις λαμβανόμενες αποφάσεις από τον χειριστή αλλά και των απαιτούμενων γνώσεων κατά την άσκηση του, δεν καλύπτεται από συγκεκριμένο νομοθετικό ρυθμιστικό πλαίσιο όσον αφορά την κατοχύρωση και πιστοποίηση της επαγγελματικής επάρκειας των χειριστών.
∆εν υπάρχουν εκπαιδευτικές προϋποθέσεις για την είσοδο στο επάγγελμα και η εκπαίδευση των χειριστών επί του αντικειμένου βασίζεται στην κατά την κρίση, της κάθε εταιρείας, ερμηνεία της σχετικής νομοθεσίας (Υ.Α.: Αριθ. 34458/90 «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών, διαμόρφωσης, σχεδίασης, κατασκευής, ασφαλούς λειτουργίας και πυροπροστασίας εγκαταστάσεων διυλιστηρίων και λοιπών βιομηχανιών πετρελαίου» κεφ.19 , ΦΕΚ 846/Β/31-12-90). Επισημαίνουμε το γεγονός ότι ενώ η εκπαιδευτική και επαγγελματική επάρκεια των χειριστών βρίσκεται στην κατά την κρίση των εταιρειών ερμηνεία, οι συνέπειες από μια καλή ή κακή λειτουργία του χειριστή στο χώρο εργασίας του έχει σοβαρότατες συνέπειες στο κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό σύστημα και δεν περιορίζεται μόνο στο επίπεδο της εκάστοτε επιχείρησης.
Επίσης το ακριβές αντικείμενο εργασίας είναι εξαιρετικά πολυσύνθετο και πολύπλοκο και εξαρτάται μεταξύ
άλλων από το μέγεθος της επιχείρησης, τους εσωτερικούς κανονισμούς , ιδιαίτερες διαδικασίες ή
πρακτικές της εκάστοτε επιχείρησης σε σχέση με το τελικό προϊόν, την ιεραρχική βαθμίδα των χειριστών
που καθορίζεται με διάφορα κριτήρια από κάθε επιχείρηση και τέλος από καθαρά τεχνικούς παράγοντες,
όπως π.χ. το επίπεδο αντιμετώπισης της μονάδας.
Επί μέρους τμήματα της μελέτης διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες όπως:
• Η ισχύουσα Ελληνική Νομοθεσία
• Η ισχύουσα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και πρότυπα, η οποία ακόμα δεν έχει ενσωματωθεί με
νομοθετικές ρυθμίσεις στο ελληνικό δίκαιο
• Οι διεθνείς συμβάσεις όπου έχουν εφαρμογή (π.χ. ISGOTT/ MAKPOL/ OCIMF ή ADR)
• Οι ισχύουσες διαδικασίες (λειτουργίας, ασφάλειας, κ.λπ.)εγκαταστάσεων οι οποίες προκύπτουν από τις κατασκευαστικές απαιτήσεις και προδιαγραφές των μονάδων.
• Οι διμερείς συμβάσεις μεταξύ της εταιρείας και τρίτων (π.χ. άλλων εταιρειών πετρελαιοειδών κ.λπ.)
• Τις διαμορφωμένες βιομηχανικές καλές πρακτικές (λειτουργίας ή σχεδιασμού διαχείρισης των τελικών προϊόντων τους) πετρελαϊκών εταιρειών όπως π.χ. των Ελληνικών ∆ιυλιστηρίων, Shell, Exxon Mobil, BP κ.λπ.)
Ως εκ τούτου τα κριτήρια επαγγελματικής ανταπόκρισης, αναφέρονται στους παρακάτω κανόνες που περιγράφονται συνοπτικά, δεδομένου ότι , η εφαρμογή τους, εξασφαλίζει την αξιόπιστη και ασφαλή λειτουργία εγκαταστάσεων και ανθρώπινου δυναμικού.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ εθνικά πρότυπα δεν έχουν άμεσα νομική ισχύ, τα περισσότερα σχετικά Ελληνικά νομοθετήματα ελλείψει συγκεκριμένων προδιαγραφών αναφέρονται στην εφαρμογή τέτοιων προτύπων (π.χ. BS, API, DIN, ASME κ.λπ.).
Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου επαγγελματικού περιγράμματος, η μετέπειτα θεσμοθέτηση, μέσω των διαφόρων εκπαιδευτικών διαδρομών, της εκπαίδευσης καθώς και η νομοθετική κατοχύρωση του συγκεκριμένου επαγγέλματος, θεωρούμε βάσιμα ότι θα συντελέσει σε σημαντικό βαθμό στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου της οικονομίας.
Η ανάπτυξη του περιγράμματος πραγματοποιήθηκε σύμφωνα την προβλεπόμενη μεθοδολογία και προδιαγραφές που ορίζονται από τις ισχύουσες Υπουργικές αποφάσεις για την πιστοποίηση των επαγγελματικών περιγραμμάτων και τον οδηγό ανάπτυξης Ε.Π., ως εξής:
• Συμπλήρωση του εντύπου «Ερωτηματολόγιο Περιγραφής Επαγγέλματος/Ειδικότητας», από τους εμπειρογνώμονες.
• Σύνθεση απόψεων, προσδιορισμός της τελικής μορφής ανάλυσης του επαγγέλματος και εντοπισμός σημείων που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση και διαβούλευση.
• Σύνταξη δομημένου ερωτηματολογίου, με τα βασικά σημεία που ήταν αναγκαίο να διερευνηθούν και τα σημεία που επιθυμούσε η ομάδα να διερευνηθούν επιπλέον.
• Επισκέψεις σε μεγάλες και μεσαίες εγκαταστάσεις ∆ιακίνησης και Εμπορίας Πετρελαιοειδών στην περιοχή της Αττικής και συζήτηση με χειριστές και προϊσταμένους όλου του φάσματος των κύριων λειτουργιών που αναλύονται για το συγκεκριμένο επάγγελμα.
• Με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων των συνεντεύξεων και την επεξεργασία των δομημένων ερωτηματολογίων, τα στοιχεία που προέκυψαν από την βιβλιογραφική ανάλυση και τα
αποτελέσματα από την διαβουλευτική διαδικασία στις ολομέλειες της ομάδας κατέληξαν στην τελική περιγραφή και ανάλυση του επαγγέλματος της ενότητας Β’ και στην συνέχεια συγκρότησαν τον τελικό κατάλογο των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων κατά Επαγγελματική Εργασία(Ε.Ε.) και Επιμέρους Επαγγελματική Λειτουργία (Ε.Ε.Λ.).
• Με βάση τα παραπάνω στοιχεία συζητήθηκαν οι προτεινόμενες εκπαιδευτικές διαδρομές, γεγονός «Ε.Π. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ∆ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2007-2013» ΕΡΓΟ: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ 145 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» που αποτέλεσε αντικείμενο σημαντικής διαβούλευσης.
• Τέλος ταξινομήθηκε το περιεχόμενο του Επαγγελματικού Περιγράμματος με βάση τη διεθνή ταξινόμηση των εκπαιδευτικών συστημάτων (ISCED) και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων
(EQF).
Πρέπει να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν δύο αναδράσεις με τις οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών. Η μία έγινε μετά την ολοκλήρωση της Α’ και Β’ ενότητας και η δεύτερη μετά την ολοκλήρωση του έργου και συμπλήρωση της τελικής φόρμας. Η διαδικασία εξασφάλισε τη συμφωνία, συναίνεση και κοινή εμπιστοσύνη στο τελικό αποτέλεσμα των εργαζομένων και εργοδοτών σε ένα τόσο σημαντικό επάγγελμα για τον συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας μας.
Οι συντάκτες του περιγράμματος καλωσορίζουν κάθε σχόλιο, πρόταση ή συμπλήρωση που θα συντελέσει στην βελτίωση αυτής της πρώτης προσπάθειας καθορισμού του επαγγελματικού περιγράμματος του «Χειριστή ∆ιακίνησης και Εμπορίας Πετρελαιοειδών»