Μπουφετζής
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στην ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος του «Μπουφετζή».
Ως Μπουφετζής ορίζεται ο επαγγελματίας, ο οποίος είναι ειδικός στην προετοιμασία όλων των ειδών ροφημάτων και αφεψημάτων, καθώς και κρύων και ζεστών σνακ. Επίσης σερβίρει τα παγωτά και τα γλυκά και παρασκευάζει όλους τους φρέσκους χυμούς. Τέλος, συνεργάζεται με την κουζίνα και προετοιμάζει τους δίσκους πλατό των πρωινών. Ο μπουφετζής μπορεί να εργαστεί σε ξενοδοχεία, εστιατόρια που διαθέτουν και μπαρ, αλυσίδες καφετεριών, καφετέριες, κυλικεία εταιριών, αναψυκτήρια, καθώς και σε μεγάλες εταιρίες πώλησης καφέ.
Οι κλάδοι του Τουρισμού και του Επισιτισμού, στους οποίους εντάσσεται το επάγγελμα του «Μπουφετζή», εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως η σημασία και
σπουδαιότητά τους στην οικονομική ανάπτυξη. Η σημασία αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός είναι ο δυναμικότερα αναπτυσσόμενος τομέας της οικονομίας και ο πλέον ελπιδοφόρος για το μέλλον. Ακόμη τη σημερινή εποχή, οι γρήγοροι καθημερινοί ρυθμοί εργασίας και η πολύωρη απουσία από το σπίτι, έχουν επιβάλλει τη λύση του έτοιμου φαγητού.
Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου επαγγελματικού περιγράμματος, η μετέπειτα θεσμοθέτηση της εκπαίδευσης, καθώς και η επαρκής νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματος, θεωρείται ότι θα συντελέσουν σε μεγάλο βαθμό στην ομαλή λειτουργικότητα και ανάπτυξη του κλάδου.
Την ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος του «Μπουφετζή» ανέλαβε η ένωση των φορέων ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΚΕΚ-ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ, ΙΟΒΕ και ΚΑΕΛΕ. Συντονιστής και επιμελητής της μελέτης ανάπτυξης του επαγγελματικού περιγράμματος του «Μπουφετζή» ήταν ο κ. Ασβεστάς Αναστάσιος. Συντάκτες και συγγραφείς του περιγράμματος ήταν ο κ. Κακαρούγκας Χρήστος και ο κ. Ασβεστάς Αναστάσιος. Tην προσέγγιση των εργαζομένων για το περίγραμμα και το αναλυτικό του περιεχόμενο, τη διατύπωσε γνωμοδοτώντας ο κ. ο Ντούσκος Γιώργος. Την προσέγγιση των εργοδοτών για το περίγραμμα και το αναλυτικό του περιεχόμενο, τη διατύπωσε γνωμοδοτώντας ο κ. Κουράσης Γιώργος.
Το μεθοδολογικό πλαίσιο πάνω στο οποίο βασίστηκε η παρούσα μελέτη προσδιορίζεται από τη ευρωπαϊκή και διεθνή βιβλιογραφία αναφορικά με τη μεθοδολογία ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και τα αντίστοιχα διεθνή επαγγελματικά περιγράμματα και αναπτύχθηκε βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών, όπως αυτές προσδιορίζονται στην ΚΥΑ [110998/ 08.05.06 (ΦΕΚ 566Β’)] για την πιστοποίηση των επαγγελματικών περιγραμμάτων. Για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου Επαγγελματικού Περιγράμματος εφαρμόστηκε παραλλαγή της μεθόδου Delphi με βάση το ερωτηματολόγιο που συνέταξαν τα επιστημονικά στελέχη της ομάδας, ο Κώστας ∆ημουλάς, η Ειρήνη Βαρβιτσιώτη και η Χριστίνα Σπηλιώτη. Η τελική σύνθεση και συγγραφή του εν λόγω Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο του συγκεκριμένου περιγράμματος κ. Ασβεστά Αναστάσιο σε τρεις φάσεις από τις οποίες και προέκυψε το τελικό παραδοτέο. Σημειώνεται ότι σε δύο φάσεις πραγματοποιήθηκε ανάδραση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών
Επισιτισμού & Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων» (ΠΟΕΣΕ).