Ασφαλιστικός Υπάλληλος
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα εργασία αφορά την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος του «ασφαλιστικού υπαλλήλου». Ως ασφαλιστικός υπάλληλος στη παρούσα εργασία, νοείται ο ο υπάλληλος που εργάζεται σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ασφαλιστικής διαμεσολάβησης καθώς και σε επιχειρήσεις αντασφαλίσεων και αντασφαλιστικής διαμεσολάβησης και διεκπεραιώνει τις εργασίες γραφείου και τις ειδικές εργασίες ανάληψης ασφαλιστικών κινδύνων, διακανονισμού αποζημιώσεων και οικονομικής διαχείρισης.
Οι εξελίξεις στην οικονομία αντικατοπτρίζονται και στις ασφαλιστικές αγορές. Η δημιουργία μιας ενιαίας ασφαλιστικής αγοράς παροχής ποικίλων και ανταγωνιστικών υπηρεσιών είναι προς όφελος των καταναλωτών οι οποίοι θα επωφεληθούν από ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων προϊόντων και ανταγωνιστικών τιμών. Στις ανεπτυγμένες χώρες με δημογραφικά προβλήματα, η ασφάλιση Ζωής θα παραμένει ο κύριος παράγων που συνεισφέρει στην ανάπτυξη. Στον κλάδο Ζημιών υψηλή ανάπτυξη αναμένεται στις αναδυόμενες αγορές, και κυρίως σε αυτές της Ανατολικής Ευρώπης.
Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία. Παρ’ όλα αυτά υστερεί σε σχέση με αυτή των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, τόσο από πλευράς συμμετοχής στο ΑΕΠ 2,17% όσο και στο κατά κεφαλή ασφάλιστρο 354,02 € (2005).Η χαμηλή αυτή διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης αφήνει περιθώριο για μια σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο μια γενική παρατήρηση, που μπορεί να γίνει είναι ότι όσο στην ελληνική οικονομία, ο τομέας υπηρεσιών μεγεθύνεται, οι θέσεις εργασίας που αφορούν γενικά στη διοίκηση και το προσωπικό γραφείων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς θα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Ως προς τις προοπτικές του επαγγέλματος, οι διάφορες μελέτες που αφορούν τη ζήτηση και προσφορά των επαγγελμάτων αναφέρονται με πολύ θετικές προοπτικές απασχόλησης ως προς τα επαγγέλματα των τομέων «Οικονομίας – Διοίκησης». Ωστόσο, οι θετικές προοπτικές συνδέονται σχεδόν πάντοτε με ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο. Ως προς το επάγγελμα «Ασφαλιστικός Υπάλληλος » οι προοπτικές αναφέρονται σε αρνητικό «ισοζύγιο» εφόσον αυτοί έχουν κύριο η αποκλειστικό προσόν το απολυτήριο λυκείου, ενώ για τις «εξειδικευμένες εργασίες» το ισοζύγιο είναι θετικό.
Η παρούσα ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος του « ασφαλιστικού υπαλλήλου» περιλαμβάνει τόσο την ανάλυση του ρόλου του υπαλλήλου γενικών καθηκόντων μιας ασφαλιστικής εταιρίας, όσο και την ανάλυση και παρουσίαση των τριών κυρίων ειδικοτήτων στις οποίες δυνητικά εξελίσσεται ο ασφαλιστικός υπάλληλος.
ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ασφαλιστικός Υπάλληλος. Ως Ασφαλιστικός Υπάλληλος είναι ο εργαζόμενος σε Εταιρεία Ασφαλιστική ή Ασφαλιστικής διαμεσολάβησης που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει στο πλαίσιο μιας οργανωτικής – ιεραρχικής δομής και μέσω προκαθορισμένων οδηγιών και διαδικασιών, μέρος ή σύνολο διοικητικών – υποστηρικτικών εργασιών γραφείου ενός οργανισμού, υπό την καθοδήγηση Προϊσταμένου και με σκοπό την αποτελεσματική λειτουργία του οργανισμού. Στη παρούσα εργασία παρουσιάζεται επίσης ο ασφαλιστικός υπάλληλος στις ειδικότητες του εκτιμητή κινδύνων, του διακανονιστή ζημιών και του οικονομικού διαχειριστή. Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλιστικός υπάλληλος μπορεί να εργαστεί και ως απλός υπάλληλος διοικητικής υποστήριξης των εργασιών μιας ασφαλιστικής εταιρίας αλλά και ως ειδικευμένος υπάλληλος στον τομέα του εκτιμητή ζημιών ή στον τομέα του διακανονιστή ζημιών ή και στον τομέα του οικονομικού διαχειριστή εφ’ όσον εκπαιδευτούν