Αρτοποιός – Αρτοτεχνίτης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων
επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της «Αρτοποιού – Αρτοτεχνίτη/τριας».
Ο/Η Αρτοποιός – Αρτοτεχνίτης/τρια παρασκευάζει και διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα προϊόντων άρτου, αρτοσκευασμάτων και
αρτοπαρασκευασμάτων, καθώς ασχολείται με όλες τις διαδικασίες παραγωγής, προώθησης και πώλησης, διαχείρισης της αποθήκης και
οικονομικής διαχείρισης του αρτοποιείου.
Ο/Η Αρτοποιός – Αρτοτεχνίτης/τρια είναι ο/η επαγγελματίας που διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες που ικανοποιούν τις απαιτήσεις του κοινού σε διάφορα είδη άρτου, αρτοσκευασμάτων και αρτοπαρασκευασμάτων, σύμφωνα με τους ανά περίπτωση ισχύοντες κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και την ισχύουσα
νομοθεσία.
Οι Αρτοποιοί – Αρτοτεχνίτες/τριες εργάζονται είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικές τους επιχειρήσεις είτε απασχολούνται ως
αρτεργάτες/τριες σε άλλες επιχειρήσεις της επισιτιστικής βιοτεχνίας, του εμπορίου άρτου ή του ξενοδοχειακού-τουριστικού τομέα
ή ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία άρτου, καθώς και σε μεγάλες αλυσίδες του λιανικού εμπορίου. Στο
επάγγελμα δεν εντοπίζονται ειδικότητες ή ειδικεύσεις.
Ο κλάδος της Αρτοποιίας είναι ένας από τους δυναμικότερους κλάδους στον χώρο της εστίασης και κατέχει πρωταρχικό ρόλο στη
βιομηχανία των τροφίμων, καθώς καμία κουζίνα δε χαρακτηρίζεται ολοκληρωμένη χωρίς τα αρτοσκευάσματα όπως είναι το ψωμί.
Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για το επάγγελμα του/της Αρτοποιού – Αρτοτεχνίτη/τριας αναλύονται εκτενώς
στο παρόν επαγγελματικό περίγραμμα (ΕΠ) συνοδευόμενα από αντίστοιχο πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών (ΠΕΠ), που αποτελεί
τον συνδετικό ιστό που οδηγεί με ασφάλεια από ένα ΕΠ στον σχεδιασμό σύγχρονων και στοχευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής
εκπαίδευσης και κατάρτισης και αναμένεται συνολικά να οδηγήσουν στην ομαλή και ασφαλή λειτουργικότητα και ανάπτυξη του κλάδου
της αρτοποιίας, άρα και στην παραγωγή προϊόντων υψηλότερης διατροφικής αξίας και τεχνικών προδιαγραφών.
ABSTRACT
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΣΥΝΟΨΗ

Α.1 Προτεινόμενος γενικός τίτλος του επαγγέλματος

Α.2 Ορισμός του επαγγέλματος

Α.3 Αντιστοίχιση με το ισχύον Σύστημα Ταξινόμησης Επαγγελμάτων και Κλάδων Οικονομίας

Α.4 Ιστορική εξέλιξη του επαγγέλματος

Α.5 Οικονομία και επιχειρηματικό περιβάλλον

Α.6 Εργασία, ανθρώπινο δυναμικό και συνθήκες απασχόλησης

Α.7 Συνδικαλιστικές ή επιστημονικές οργανώσεις σχετικές με το επάγγελμα, έντυπα ή άλλα μέσα ή πηγές πληροφόρησης

Α.8 Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του επαγγέλματος

Α.9 Τεχνολογίες / τεχνολογικές αλλαγές που επηρεάζουν το επάγγελμα

Α.10 Εξελίξεις αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική προστασία που επηρεάζουν το επάγγελμα

ΕΝΟΤΗΤΑ Β: «Ανάλυση του επαγγέλματος ή/και ειδικότητας – Προδιαγραφές»

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: «Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες»

ΕΝΟΤΗΤΑ Δ: «Υφιστάμενες και προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων»
