Τεχνικός βιομηχανικών εγκαταστάσεων κρέατος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στο επαγγελματικό περίγραμμα του/της «Τεχνικού βιομηχανικών εγκαταστάσεων κρέατος».
Ο/η Τεχνικός βιομηχανικών εγκαταστάσεων κρέατος ασχολείται με τη διαχείριση των πρώτων υλών και την εκτέλεση εργασιών επεξεργασίας κρέατος και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων. Διαχειρίζεται τα τελικά προϊόντα κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά στην εφαρμογή του συστήματος διασφάλισης ποιότητας, που ακολουθεί η επιχείρηση και στην εκτέλεση εργασιών ποιοτικού ελέγχου σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
Για την εκτέλεση των εργασιών του/της Τεχνικού βιομηχανικών εγκαταστάσεων κρέατος απαιτούνται ικανότητες τόσο τεχνικές όσο και σωματικές. Η χρήση επικινδύνων κοπτικών και άλλων εργαλείων και μηχανημάτων είναι ενταγμένη στην καθημερινότητά του/της. Συνεπώς είναι απαραίτητο να τηρεί τους κανόνες υγείας και ασφάλειας, εντός του χώρου παραγωγής και να κάνει χρήση των σχετικών μέσων ατομικής προστασίας.
Ο/Η Τεχνικός βιομηχανικών εγκαταστάσεων κρέατος χειρίζεται ευαλλοίωτα τρόφιμα. Απαιτείται να διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες τήρησης των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και διασφάλισης της ποιότητας σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, δείχνοντας υψηλή υπευθυνότητα.
Η δραστηριότητα του/της Τεχνικού βιομηχανικών εγκαταστάσεων κρέατος εντοπίζεται στο δευτερογενή τομέα της οικονομίας, σε βιομηχανίες/βιοτεχνίες επεξεργασίας κρέατος και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων και προϋποθέτει την ύπαρξη εξειδικευμένων και καταρτισμένων επαγγελματιών στην αλυσίδα μεταποίησης του κρέατος.
ABSTRACT
The present study concerns the occupational profile of the Technician of meat product industries.
The Technician of meat product industries deals with the management of raw materials, the meat processing and meat products production. He/she manages the final meat products while actively participating in the implementation of the quality assurance system followed by the company and in the execution of quality control tasks at all stages of the production process.
Both technical and physical abilities are required to perform the tasks of the meat industrial technician. The use of dangerous cutters and other tools and machines is part of his/her daily work. It is therefore necessary to observe the health and safety rules within the production area and to use the relevant means of personal protection. Technician of meat product industries is a perishable food handler. It is required to have the necessary knowledge and skills to comply with hygiene and food safety regulations and to ensure quality in all stages of the processing of meat and meat products, showing a high level of responsibility.
The activities of the Technician of meat product industries take place in the secondary sector of the economy, in industries of meat processing and production of meat products and imply the need for specialized and qualified professionals in the meat processing chain.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της Τεχνικού βιομηχανικών εγκαταστάσεων κρέατος.
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄ αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά τη παροχή των υπηρεσιών τους
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2, οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i)Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν ο κος Κωνσταντίνος Μουλάς (συγγραφέας), ο κος Κωνσταντίνος Ζαρκαδούλας (εμπειρογνώμοναςεκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργοδοτών, εν προκειμένω του ΣΕΒ), ο κος Ιωάννης Χάλαρης (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), ο κος Νικόλαος Πιτσινής (εμπειρογνώμονας επαγγέλματος) και η κα Ελευθερία Ρώμα (σύμβουλος επαγγελματικού περιγράμματος).
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα, με την υποστήριξη των επιστημονικών στελεχών του ΣΕΒ/ΣΤΕΓΗ κ.κ. Τέσσας Μίχου, Νίκου Γαβαλάκη, Χριστίνας Παππά και Ζήση Μανούζα, υπό την επιστημονική εποπτεία της Διευθύντριας Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΣΕΒ, κας Ντόρας Οικονόμου.
1 Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9)
2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
Τεχνικός βιομηχανικών εγκαταστάσεων κρέατος3
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ο Τεχνικός βιομηχανικών εγκαταστάσεων κρέατος ασχολείται με τη διαχείριση των πρώτων υλών και την εκτέλεση εργασιών επεξεργασίας κρέατος και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων. Διαχειρίζεται τα τελικά προϊόντα κρέατος και τα κρεατοσκευάσματα, ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά στην εφαρμογή του συστήματος διασφάλισης ποιότητας, που ακολουθεί η επιχείρηση και στην εκτέλεση εργασιών ποιοτικού ελέγχου σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, στον τομέα ευθύνης του.
Ο Τεχνικός βιομηχανικών εγκαταστάσεων κρέατος εργάζεται σε βιομηχανίες ή βιοτεχνίες επεξεργασίας κρέατος και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων στον τομέα της παραγωγικής διαδικασίας. Εκτελεί τις εργασίες του ακολουθώντας το πρόγραμμα παραγωγής και λαμβάνοντας προφορικές ή γραπτές οδηγίες από τους προϊσταμένους της παραγωγής. Αποκτώντας εμπειρία ενδέχεται να αναλαμβάνει ο ίδιος καθήκοντα καθοδήγησης των συναδέλφων του, στον τομέα ευθύνης του.
Εργάζεται υπό συνθήκες που απαιτούν την εφαρμογή συστημάτων υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και την αυστηρή τήρηση κανόνων υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Ο Τεχνικός βιομηχανικών εγκαταστάσεων κρέατος παρέχει εργασία σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους βιομηχανικών/βιοτεχνικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας κρέατος και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων και, συγκεκριμένα
− σε χώρους παραλαβής και αποθήκευσης νωπού κρέατος και λοιπών πρώτων υλών,
− στον τομέα της επεξεργασίας του κρέατος έως την παραγωγή ενδιάμεσων και τελικών προϊόντων κρέατος,
− στον τομέα της συσκευασίας, επισήμανσης και μεταφοράς των τελικών προϊόντων στην αποθήκη,
− στον τομέα του ποιοτικού ελέγχου, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
Η εργασία του περιλαμβάνει τη χρήση υλικών, μέσων, εργαλείων και μηχανημάτων και παρέχεται υπό συνθήκες αυξημένης συγκέντρωσης στην εργασία, παρατεταμένης ορθοστασίας και σωματικής καταπόνησης, έντονου θορύβου μηχανών, έντονης οσμής αίματος – κρέατος, υπό συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών και υψηλής υγρασίας, με απαραίτητη την τήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μέσων ατομικής προστασίας. Μπορεί να περιλαμβάνεται εργασία σε Η/Υ για προγραμματισμό και κεντρικό έλεγχο της παραγωγής, εργασία σε γραφείο στο πλαίσιο της εφαρμογής του συστήματος διασφάλισης ποιότητας και εργασία σε χώρο εργαστηριακών μετρήσεων, στο πλαίσιο του ποιοτικού ελέγχου.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο καθορισμού επαγγελματικών δικαιωμάτων για το επάγγελμα «Τεχνικός βιομηχανικών εγκαταστάσεων κρέατος» και δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος των φυσικών προσώπων που επιθυμούν να το ασκήσουν.
3Στην παρούσα μελέτη η φράση «Τεχνικός βιομηχανικών εγκαταστάσεων κρέατος» αναφέρεται και στα δύο φύλα. Το αρσενικό γραμματικό γένος χρησιμοποιείται για καθαρά πρακτικούς λόγους.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑ ΙΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΛΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
η Διαδρομή: Δίπλωμα Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης – ΣΑΕΚ (πρώην ΔΙΕΚ), επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) της πειραματικής ειδικότητας «Τεχνικός Επεξεργασίας και Μεταποίησης Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης».
2η Διαδρομή: : Δίπλωμα Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης – ΣΑΕΚ (πρώην ΔΙΕΚ), επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ)της ειδικότητας «Στέλεχος τεχνολογίας και ελέγχου τροφίμων και ποτών» και συναφής επαγγελματική εμπειρία έξι (6) μηνών ή χωρίς συναφή επαγγελματική εμπειρία για κατόχους βεβαίωσης Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
3η Διαδρομή: Δίπλωμα Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ ), επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) της ειδικότητας «Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών» και συναφής επαγγελματική εμπειρία ενός (1) έτους ή συναφής επαγγελματική εμπειρία έξι (6) μηνών για κατόχους βεβαίωσης Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
4η Διαδρομή: Απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΠΑΛ, της ειδικότητας επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) «Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών» και συναφής επαγγελματική εμπειρία δύο (2) ετών ή συναφής επαγγελματική εμπειρία ενός (1) έτους για κατόχους βεβαίωσης Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
5η Διαδρομή: Απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΓΕΛ, επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), συναφής επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των θεωρητικών γνώσεων που αντιστοιχούν στις κύριες επαγγελματικές λειτουργίες (ΚΕΛ 1 και ΚΕΛ 2) του επαγγέλματος.
6η Διαδρομή: Απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΓΕΛ, επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), βεβαίωση Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συναφής επαγγελματική εμπειρία δύο (2) ετών, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των θεωρητικών γνώσεων που αντιστοιχούν στην κύρια επαγγελματική λειτουργία ΚΕΛ 2 του επαγγέλματος.
7η Διαδρομή: Απολυτήριο Γυμνασίου, επιπέδου 2 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), συναφής επαγγελματική εμπειρία τεσσάρων (4) ετών, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των θεωρητικών γνώσεων που αντιστοιχούν στις κύριες επαγγελματικές λειτουργίες (ΚΕΛ 1 και ΚΕΛ 2) του επαγγέλματος.
8η Διαδρομή: Απολυτήριο Γυμνασίου, , επιπέδου 2 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), βεβαίωση Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συναφής επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση για το σύνολο των θεωρητικών γνώσεων που αντιστοιχούν στην κύρια επαγγελματική λειτουργία ΚΕΛ 2 του επαγγέλματος.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Εργαζομένων:
− Σωματεία τοπικά ή σύλλογοι
− Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κρέατος «Η Ένωσις» (Π.Ο.Ε.Κ.)
− Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.)
Εργοδοτών:
− Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
− Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (Σ.Ε.Β.Ε.Κ.)
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Διαχειρίζεται τις πρώτες ύλες για την επεξεργασία κρέατος και την παραγωγή κρεατοσκευασμάτων
− Εκτελεί τις εργασίες επεξεργασίας κρέατος
− Εκτελεί τις εργασίες παραγωγής κρεατοσκευασμάτων
− Διαχειρίζεται τα τελικά προϊόντα κρέατος και τα κρεατοσκευάσματα
− Εφαρμόζει το σύστημα διασφάλισης ποιότητας, στον τομέα ευθύνης του
− Εκτελεί εργασίες ποιοτικού ελέγχου, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, στον τομέα ευθύνης του
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Αρχές HACCP
− Αρχές βιομηχανικών αυτοματισμών και οργάνων
− Βασικές γνώσεις ανατομίας σφάγιων ζώων
− Βασικές γνώσεις μηχανολογίας βιομηχανικών εγκαταστάσεων κρέατος
− Βασικές γνώσεις τεχνολογίας κρέατος
− Βασικές γνώσεις τεχνολογίας υλικών συσκευασίας κατάλληλων για τρόφιμα
− Γνώσεις αρχειοθέτησης
− Γνώσεις διαδικασιών επαλήθευσης, μέσω ελέγχων και επιθεωρήσεων, συστημάτων διασφάλισης ποιότητας τροφίμων
− Γνώσεις ελέγχου, διαλογής, διαχωρισμού ακατάλληλων συσκευασιών και τελικών προϊόντων
− Γνώσεις επεξεργασίας κρέατος
− Γνώσεις ποιοτικού ελέγχου τροφίμων
− Γνώσεις ρύθμισης και παραμετροποίησης αυτόματου/ημιαυτόματου μηχανολογικού εξοπλισμού
− Γνώσεις χειρισμού ζωικών υποπροϊόντων
− Διαχείριση αποθήκης και logistics
− Ενδείξεις ασφαλείας καθαριστικών / απολυμαντικών προϊόντων
− Κανόνες υγείας και ασφάλειας στην εργασία
− Λειτουργία μηχανών επεξεργασίας κρέατος
− Μεταποίηση κρέατος και παραγωγή κρεατοπαρασκευασμάτων
− Μέτρα προστασίας από εξαπάτηση στα τρόφιμα (Food Fraud)
− Μέτρα προστασίας από σκόπιμη κακόβουλη επίθεση (Food Defence)
− Μικροβιολογία κρέατος − Νομοθεσία επισήμανσης τροφίμων
− Νομοθεσία σχετική με τον χειρισμό ζωικών υποπροϊόντων (ΖΥΠ)
− Παρακολούθηση αποθήκης Logistics
− Προδιαγραφές συσκευασίας, τυποποίησης, επισήμανσης τροφίμων
− Πρόσθετα συστατικά στη μεταποίηση κρέατος − Πρότυπο AGRO 3-4
− Συντήρηση – αποθήκευση κρεάτων
− Συστήματα διασφάλισης ποιότητας τροφίμων
− Τεχνική ορολογία (ελληνική και αγγλική)
− Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων
− Χημεία τροφίμων
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Δειγματοληψία σε πρώτες ύλες και προϊόντα επεξεργασίας κρέατος και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων
− Διενέργεια οργανοληπτικών/εργαστηριακών μετρήσεων/αναλύσεων
− Εντοπισμός δυσλειτουργιών και βλαβών του εξοπλισμού επεξεργασίας κρέατος
− Εντοπισμός ελαττωματικών συσκευασιών και ακατάλληλων προϊόντων
− Εντοπισμός ευρημάτων σε πρώτες ύλες, ενδιάμεσα και τελικά προϊόντα σχετιζόμενων με νοθεία
− Εντοπισμός ύποπτων συμπεριφορών και δραστηριοτήτων στον χώρο εργασίας
− Ερμηνεία αποτελεσμάτων οργανοληπτικών/εργαστηριακών μετρήσεων/αναλύσεων
− Εφαρμογή διαδικασιών βιομηχανικής/βιοτεχνικής επεξεργασίας κρέατος και ειδικών προτύπων (AGRO 3-4)
− Εφαρμογή διαδικασιών βιομηχανικής/βιοτεχνικής παραγωγής κρεατοσκευασμάτων και ειδικών προτύπων (AGRO 3-4)
− Εφαρμογή διαδικασιών βιομηχανικής/βιοτεχνικής συσκευασίας και επισήμανσης τροφίμων
− Εφαρμογή διαδικασιών και προτύπων ελέγχου, παραλαβής, αποθήκευσης σφαγίων και λοιπών πρώτων υλών κρέατος.
− Εφαρμογή κανόνων ορθής βιομηχανικής πρακτικής − Εφαρμογή κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής
− Κατανόηση εγχειριδίων χρήσης μηχανολογικού εξοπλισμού επεξεργασίας κρέατος
− Κατανόηση και εκτέλεση συνταγών − Κατανόηση των διαδικασιών των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας τροφίμων
− Τήρηση αρχείων θερμοκρασιών, καθαρισμού, εργασιών, παραλαβών, επιστροφών, φυρών και καταστροφών
− Ρύθμιση μηχανολογικού εξοπλισμού επεξεργασίας κρέατος
− Στοιχειομετρικοί υπολογισμοί
− Χρήση εξοπλισμού (αυτόματες ή ημιαυτόματες μηχανές τεμαχισμού, εκδοράς, μεταφοράς, κλπ.)
− Χρήση εξοπλισμού (αυτόματες ή ημιαυτόματες μηχανές τεμαχισμού, μορφοποίησης, κιμαδοποίησης, ανάμιξης κλπ.)
− Χρήση εξοπλισμού (χειροκίνητες/αυτόματες ή ημιαυτόματες μηχανές συσκευασίας, επισήμανσης, ελέγχου προϊόντων κρέατος και κρεατοσκευασμάτων)
− Χρήση εργαλείων και υλικών συσκευασίας τροφίμων
− Χρήση εργαλείων χειρός (μαχαίρια, μπαλτάδες, ακονιστήρια κλπ.)
− Χρήση εργαστηριακού εξοπλισμού εγκατάστασης επεξεργασίας κρέατος
− Χρήση μέσων ατομικής προστασίας.