Τεχνίτης/Τεχνίτρια Συντήρησης και Επισκευής Μεγάλων Αποχετευτικών Συστημάτων

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στο επαγγελματικό περίγραμμα του/της «Τεχνίτης/Τεχνίτρια Συντήρησης και Επισκευής Μεγάλων Αποχετευτικών Συστημάτων» αποκαλείται ο επαγγελματίας που απασχολείται στη συντήρηση, την επισκευή και τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας των επιμέρους τμημάτων ή στοιχείων, όπως αγωγών, φρεατίων, δεξαμενών, αντλιοστασίων, αλλά και του συνόλου των υποδομών και των εγκαταστάσεων ενός αποχετευτικού συστήματος μεγάλης κλίμακας. Η συντήρηση, ο καθαρισμός και η μικροεπισκευή γίνεται κατά περίπτωση είτε χειρωνακτικά (με τη χρήση εργαλείων χειρός) είτε με μηχανικά μέσα (με τη χρήση ειδικού αποφρακτικού βυτιοφόρου οχήματος).
Ο/Η Τεχνίτης/Τεχνίτρια Συντήρησης και Επισκευής Μεγάλων Αποχετευτικών Συστημάτων θα πρέπει να διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να είναι σε θέση να κρίνει σε κάθε περίπτωση ποιες είναι οι απαιτούμενες εργασίες που θα επαναφέρουν ή θα εξασφαλίσουν τη βέλτιστη λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος, με τη συνεργασία των αρμόδιων μηχανικών.
ABSTRACT
The present study concerns the occupational profile of the “Maintenance and Repair Technician for Large Scale Sewage and Drainage Systems”. The Maintenance and Repair Technician for Large Scale Sewage and Drainage Systems is a professional who works on the maintenance, repair, and preservation of function, constituting parts and the whole drainage system. Depending on the case, the maintenance, cleaning, and minor repairs of the drainage and sewage systems can be completed using either handheld tools or a special tanker occlusive vehicle.
The Maintenance and Repair Technician for Large Scale Sewage and Drainage Systems should hold all necessary knowledge, abilities, and skills so that on any occasion, he/she can identify and perform the required tasks to be executed to secure the well-functioning drainage system in collaboration with appropriate engineers.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει το επαγγελματικό περίγραμμα και το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για το επάγγελμα του/της «Τεχνίτη/Τεχνίτριας Συντήρησης και Επισκευής Μεγάλων Αποχετευτικών Συστημάτων».
Το επαγγελματικό περίγραμμα συνιστά μια κωδικοποιημένη αποτύπωση του περιεχομένου του επαγγέλματος, καθώς και των απαιτούμενων για την άσκησή του προσόντων, όπως ορίζονται στην υπ΄αριθμ. 110988 ΚΥΑ (ΦΕΚ 566/8.5.06) με περιεχόμενο «Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». Αντίστοιχα, το πλαίσιο εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιεί στο ακέραιο την «πρώτη ύλη» του επαγγελματικού περιγράμματος και διατυπώνει τις ελάχιστες βασικές προδιαγραφές που προηγούνται του κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεσμικά του χαρακτηριστικά.
Η δομή, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης της μελέτης, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής της από πολλαπλές ομάδες απεύθυνσης, εξυπηρετώντας διαφορετικούς κάθε φορά σκοπούς.
Ειδικότερα, μπορεί να αξιοποιηθεί από:
− εργαζόμενους ή ανέργους, ως εργαλείο πληροφόρησης για το επάγγελμα ή περιγραφής και τεκμηρίωσης των γνώσεων/δεξιοτήτων/ικανοτήτων τους,
− υπηρεσίες απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, κατά τη παροχή των υπηρεσιών τους
− φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης, για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους,
− επιχειρήσεις, για να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητες και τα προσόντα των εργαζομένων στις σχετικές θέσεις εργασίας.
Η μελέτη ακολουθεί ένα δομημένο πρότυπο με συγκεκριμένες μεθοδολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στις Προδιαγραφές Εκσυγχρονισμένης Μεθοδολογίας, Προτύπων και Εργαλείων Εκπόνησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Πλαισίων Προδιαγραφών Προγραμμάτων2, οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΓΔ/12832/15-04-21 Απόφαση της υπ’ αριθμ. 443ης/14-04-21 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εμπεριέχει: i) την εισαγωγή, ii) τη σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, iii) την ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, iv) τη βιβλιογραφία και v) το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προδιαγραφών Προγραμμάτων.
i) Η εισαγωγή προσδιορίζει αδρά το περιεχόμενο της μελέτης και τον τρόπο αξιοποίησής της.
ii) Η σύνοψη του επαγγελματικού περιγράμματος, παρουσιάζει περιληπτικά τις βασικές πληροφορίες της ανάλυσης του επαγγέλματος.
iii) Η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
• Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος / ειδικότητας.
• Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
• Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων
Στην Ενότητα Α καταγράφονται οι γενικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, οι τεχνολογικές και άλλες αλλαγές που το επηρεάζουν, οι προοπτικές του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας και των κλάδων δραστηριότητας στους οποίους ασκείται, καθώς και οι ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά με την άσκησή του.
Στην Ενότητα Β αποτυπώνεται το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Αναλύεται σε Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΚΕΛ1 έως ΚΕΛν), κάθε ΚΕΛ αναλύεται σε Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (ΕΕΛ) και κάθε ΕΕΛ σε Επαγγελματικές Εργασίες (ΕΕ). Για κάθε ΕΕΛ προσδιορίζονται τα Κριτήρια Επαγγελματικής Ανταπόκρισης (ΚΕΑ) και το Εύρος Εφαρμογής (ΕυΕ) της.
Στην Ενότητα Γ αναλύονται οι απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ΕΕΛ.
Στην Ενότητα Δ καταγράφονται οι διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Στην Ενότητα Ε οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.
iv) Στη βιβλιογραφία παρατίθενται βιβλία, άρθρα κ.λπ. πάνω στα οποία στηρίζεται η συγγραφή των ενοτήτων του επαγγελματικού περιγράμματος ενώ, παράλληλα, συνιστούν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση στο αντικείμενο ή στο επάγγελμα.
Για την ανάπτυξη της παρούσας μελέτης συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν η κ. Γεωργία Χειρχαντέρη (συγγραφέας), ο κ. Γεώργιος Σίνας (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργαζομένων, εν προκειμένω της ΓΣΕΕ), ο κ. Ροδόλφος Δρακούλης (εμπειρογνώμονας-εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικής οργάνωσης εργοδοτών, εν προκειμένω του ΣΕΒ) και ο κ. Κωνσταντίνος Σταμουλίδης (εμπειρογνώμονας εκπρόσωπος στο υπό εξέταση επάγγελμα)
Η τελική σύνθεση του Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από την συγγραφέα, υπό τη συμβουλευτική υποστήριξη του κ. Χρήστου Κακαρούγκα και υπό την επιστημονική εποπτεία και τον συντονισμό των επιστημονικών στελεχών του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: κ. Ιάκωβου Καρατράσογλου, κ. Ρένας Βαρβιτσιώτη και κ. Παναγιώτη Νάτση.
1 Όπου στο κείμενο του επαγγελματικού περιγράμματος αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα. Σχετ. παρ.2, άρθρο 3 του ν. 5082/2024 (Α’9).
2 Καραλής, Θ., Μαρκίδης, Κ., Βαρβιτσιώτη, Ρ., Νάτσης, Π., Καρατράσογλου, Ι., Παπαευσταθίου, Κ., Γούλας, Χ., & Λιντζέρης, Π. (2021) Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και πλαισίων εκπαιδευτικών προδιαγραφών προγραμμάτων, Αθήνα: ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΟΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Το επάγγελμα του Τεχνίτη Συντήρησης και Επισκευής Μεγάλων Αποχετευτικών Συστημάτων έχει ως βασικό αντικείμενο τη συντήρηση και την επισκευή επί μέρους τμημάτων ή στοιχείων, αλλά και του συνόλου ενός αποχετευτικού συστήματος μεγάλης κλίμακας, με σκοπό τη διατήρηση της ορθής λειτουργίας του. Τα αποχετευτικά συστήματα μεγάλης κλίμακας αποτελούνται από τους αγωγούς ακαθάρτων υδάτων, τους παντορροϊκούς αγωγούς (παλαιό μεικτό δίκτυο), τα αντλιοστάσια, τους καταθλιπτικούς αγωγούς, τους υπερχειλιστές, τα θυροφράγματα, τις βαλβίδες αντεπιστροφής, αλλά και κάθε υποδομή που έχει σκοπό τη συλλογή και μεταφορά των ακαθάρτων υδάτων από τα αποχετευτικά συστήματα μικρής κλίμακας (π.χ. οικιακά αποχετευτικά συστήματα) μέχρι τους τελικούς αποδέκτες, δηλαδή τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων.
Ένα μεγάλο αποχετευτικό σύστημα αποτελεί δίκτυο κοινής ωφέλειας ενός οικισμού ή πόλης και συντηρείται από τους Τεχνίτες Συντήρησης και Επισκευής Μεγάλων Αποχετευτικών Συστημάτων είτε χειρωνακτικά είτε με τη χρήση ειδικού οχήματος το οποίο φέρει πιεστικό σύστημα με ακροφύσιο (σφύρα) και σύστημα αναρρόφησης. Επίσης, οι τεχνίτες αυτοί αποκαθιστούν τυχόν βλάβες του δικτύου αποχέτευσης με συνεχείς και άμεσες επεμβάσεις. Ακόμα, εκτελούν αποφράξεις, καθαρισμούς και εργασίες συντήρησης με τη χρήση σχεδιαγραμμάτων των δικτύων και εξειδικευμένου λογισμικού. Για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι παραπάνω εργασίες, ο Τεχνίτης Συντήρησης και Επισκευής Μεγάλων Αποχετευτικών Συστημάτων θα πρέπει, σε συνεργασία με τους αρμόδιους μηχανικούς, να είναι σε θέση να κρίνει και να αξιολογεί σε κάθε περίπτωση ποιες είναι οι εργασίες (συντήρησης, καθαρισμού και επισκευής) που απαιτούνται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία ενός μεγάλου αποχετευτικού συστήματος.
Ο Τεχνίτης Συντήρησης και Επισκευής Μεγάλων Αποχετευτικών Συστημάτων απασχολείται σε αποχετευτικά δίκτυα οικισμών ή πόλεων τα οποία διαχειρίζονται δημόσιοι φορείς, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ανώνυμες εταιρίες δημόσιου συμφέροντος (Εταιρίες Αποχέτευσης, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δήμοι, Περιφέρειες και Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Επίσης, μπορεί να απασχοληθεί από εργολάβους, εργολήπτες και ιδιωτικές εταιρίες έργων συντήρησης, καθαρισμού και απόφραξης μεγάλων αποχετευτικών συστημάτων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
− Περιβάλλον εργασίας: φρεάτια, δεξαμενές, αντλιοστάσια και δίκτυα αγωγών αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων υδάτων σε αστικό ή περιαστικό χώρο.
− Συνθήκες εργασίας: ανοικτοί χώροι με καιρικές συνθήκες που ποικίλλουν (ζέστη, κρύο, υγρασία), στενοί υπόγειοι χώροι με ανθυγιεινές συνθήκες (υγρασία, οσμές, αέρια).
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Δεν υφίσταται θεσμοθετημένη διαδικασία απόκτησης άδειας εργασίας και δεν απαιτείται κάποιο είδος άδειας λειτουργίας ή ασκήσεως του επαγγέλματος για τον Τεχνίτη Συντήρησης και Επισκευής Μεγάλων Αποχετευτικών Συστημάτων. Οι όροι αμοιβής εργασίας της συγκεκριμένης ειδικότητας είναι ανάλογοι με αυτούς των εργατοτεχνιτών δομικών εργασιών και καθορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ:
− Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, της ειδικότητας «Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου» ή ισότιμοι και συναφείς τίτλοι. – Ένα (1) έτος συναφούς επαγγελματικής εμπειρίας – Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση (θεωρία) για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στην κύρια επαγγελματική λειτουργία (ΚΕΛ 1).
− Πτυχίο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΕΠΑΣ- ΔΥΠΑ επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, της ειδικότητας «Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων» (ΔΥΠΑ) ή ισότιμοι και συναφείς τίτλοι. – Δύο (2) έτη συναφούς επαγγελματικής εμπειρίας – Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση (θεωρία) για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στην κύρια επαγγελματική λειτουργία (ΚΕΛ 1).
− Απολυτήριο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο) επιπέδου 2 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων – τρία (3) έτη συναφούς επαγγελματικής εμπειρίας – Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση (θεωρία) για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στην κύρια επαγγελματική λειτουργία (ΚΕΛ 1).
− Επαγγελματική εμπειρία τέσσερα (4) έτη ως Τεχνίτης Συντήρησης και Επισκευής Μεγάλων Αποχετευτικών Συστημάτων – Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση (θεωρία) για το σύνολο των γνώσεων που αντιστοιχούν στην κύρια επαγγελματική λειτουργία (ΚΕΛ 1).
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
− Ομοσποσπονδία Προσωπικού Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Ελλάδος (ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ): www.ome-eydap.gr/somateia-meli
− Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΠΟΕ–ΔΕΥΑ): www.poe-deya.gr
− Σύλλογος Εργαζομένων Δημοτικής Επιχείρισης Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ): www.sedeyamv.blogspot.com
− Σύλλογος Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ: www.syllergeydap.blogspot.com
− Σύλλογος Προσωπικού ΕΥΔΑΠ: www.sylogosprosopikoy2021.wordpress.com
− Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων ΕΥΔΑΠ: www.ome-eydap.gr/somateia-meli
− Σωματείο Εργαζομένων Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ): www.seeyath.blogspot.com
− Σωματείο Εργαζομένων στον Τομέα της Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ: www.ome-eydap.gr/somateia-meli
− Σωματείο Εργατοτεχνικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ: www.ome-eydap.gr/somateia-meli
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
− Ελέγχει τη λειτουργία μεγάλων αποχετευτικών συστημάτων.
− Οργανώνει τη συντήρηση και επισκευή μεγάλων αποχετευτικών συστημάτων.
− Συντηρεί και επισκευάζει μεγάλα αποχετευτικά συστήματα.
− Συντηρεί τον εξοπλισμό του βυτιοφόρου οχήματος και των μέσων ατομικής προστασίας.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
− Αρχές επιχειρησιακής επικοινωνίας (ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, εγγράφων, αναφορών κ.λπ.).
− Αρχές μηχανολογικού σχεδίου.
− Αρχές οργάνωσης χώρου εργασιών.
− Αρχές προστασίας φυσικού περιβάλλοντος.
− Αρχές τεχνικού σχεδίου.
− Βασικές γνώσεις λογισμικού επεξεργασίας κειμένου.
− Βασικές γνώσεις λογισμικού πλοήγησης στο διαδίκτυο.
− Κανονισμοί υγείας και ασφάλειας.
− Κώδικας οδικής κυκλοφορίας.
− Μέθοδοι και τεχνικές επισκευής και επιδιόρθωσης συστημάτων αποχέτευσης.
− Μέθοδοι στεγάνωσης (υγρομόνωσης).
− Στοιχεία οργάνωσης χώρου εργασιών.
− Στοιχεία τεχνολογίας δομικών υλικών.
− Στοιχειώδεις αρχές οικοδομικής.
− Στοιχειώδεις αρχές στατικής.
− Στοιχειώδεις γνώσεις αγγλικής γλώσσας και ορολογίας.
− Στοιχειώδεις γνώσεις γεωμετρίας.
− Στοιχειώδεις γνώσεις μαθηματικών.
− Στοιχειώδεις γνώσεις μηχανολογίας.
− Στοιχειώδεις γνώσεις μηχανικής και υδροστατικής.
− Στοιχειώδεις γνώσεις χημείας.
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
− Ανάγνωση και ερμηνεία τεχνικών σχεδίων, διαγραμμάτων και χαρτών.
− Ανάγνωση και ερμηνεία μηχανολογικών σχεδίων.
− Έλεγχος και συντήρηση μέσων ατομικής προστασίας.
− Έλεγχος και συντήρηση μηχανισμού αναρρόφησης.
− Έλεγχος και συντήρηση πιεστικού συγκροτήματος.
− Επίλυση τεχνικών προβλημάτων επισκευής και συντήρησης συστημάτων αποχέτευσης στο πλαίσιο των καθηκόντων.
− Εφαρμογή αρχών προστασίας φυσικού περιβάλλοντος.
− Εφαρμογή κανόνων ορθής οργάνωσης χώρου εργασίας.
− Εφαρμογή κανονισμών υγείας και ασφάλειας.
− Εφαρμογή κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
− Εφαρμογή μεθόδων ελέγχου και επιθεώρησης συστημάτων αποχέτευσης.
− Εφαρμογή μεθόδων τεμαχισμού και συλλογής ιζημάτων.
− Εφαρμογή τεχνικών στεγάνωσης (υγρομόνωση).
− Εφαρμογή τσιμεντοενέσεων (ενεμάτων).
− Μετρήσεις (μήκη, πλάτη, εμβαδά).
− Οδήγηση αποφρακτικού βυτιοφόρου οχήματος.
− Οδήγηση φορτηγών οχημάτων.
− Παρασκευή, μεταφορά και άπλωμα κονιάματος.
− Πρωτοβάθμιος έλεγχος και συντήρηση οχημάτων.
− Σύνταξη αναφοράς καλής εκτέλεσης εργασίας.
− Συλλογή δειγμάτων από λύματα ή ρυπογόνες ουσίες.
− Τοποθέτηση οδοσήμανσης, χωροσήμανσης και φωτοσήμανσης.
− Χρήση ανιχνευτή επικίνδυνων αερίων.
− Χρήση απλών εργαλείων (σφυρί, λοστός κ.λπ.).
− Χρήση ασύρματων συστημάτων ενδοεπικοινωνίας.
− Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκα, κράνος κ.λπ.).
− Χρήση εργαλείων γενικού καθαρισμού (μάνικα – λάστιχο νερού, σκούπα κ.λπ.).
− Χρήση εργαλείων και εξοπλισμού επισκευής και επιδιόρθωσης συστημάτων αποχέτευσης (φτυάρι, μυστρί κ.λπ.).
− Χρήση εργαλείων μηχανολογικού ελέγχου οχημάτων (κατσαβίδι, γαλλικό κλειδί κ.λπ.).
− Χρήση και λειτουργία ανιχνευτή επικίνδυνων αερίων.
− Χρήση και λειτουργία υψομετρικού οργάνου.
− Χρήση συστήματος απαγωγής και προσαγωγής αέρα. − Χρήση συστημάτων αποφρακτικού βυτιοφόρου οχήματος.