Τεχνικός Τηλεπικοινωνιών
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ως Τεχνικός Τηλεπικοινωνιών ορίζεται ο εργαζόμενος ο οποίος έχει γενική και σε βάθος κατάρτιση στις Τηλεπικοινωνίες, τα Τηλεπικοινωνιακά συστήματα καθώς και στα συστήματα πληροφορικής που απαιτούνται για τη λειτουργία των Τηλεπικοινωνιακών συστημάτων για την παροχή Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών
Η παρούσα μελέτη αφορά στην ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος του «Τεχνικού Τηλεπικοινωνιών». Ως Τεχνικός Τηλεπικοινωνιών ορίζεται ο εργαζόμενος ο οποίος έχει γενική και σε βάθος κατάρτιση στις Τηλεπικοινωνίες, τα Τηλεπικοινωνιακά συστήματα καθώς και στα συστήματα πληροφορικής που απαιτούνται για τη λειτουργία των Τηλεπικοινωνιακών συστημάτων για την παροχή Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών.
Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται σε ανοδική εξέλιξη. Βέβαια συμβαίνουν ανακατατάξεις, δημιουργία νέων επιχειρήσεων, συγχωνεύσεις άλλων ακόμα και πτωχεύσεις κάποιων άλλων. Ταυτόχρονα η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία με αποτέλεσμα να μειώνεται σχετικά ο αριθμός των εργαζομένων που απαιτείται για την υποστήριξη των νέων δικτύων και υπηρεσιών. Συνολικά οι εξελίξεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγέθυνση του κλάδου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κυρίως στις εμπορικές και στις εξειδικεύσεις των πωλήσεων, αλλά και στους τηλεπικοινωνιακούς τεχνικούς.
Οι εξελίξεις στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών έδωσαν νέα ώθηση στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, με την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και με συνέπεια τα κράτη να θεσπίσουν νέους νόμους για τη ρύθμιση του νέου τηλεπικοινωνιακού περιβάλλοντος. Μέσα στις νέες αυτές συνθήκες ενισχύεται ο ρόλος των τηλεπικοινωνιών στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ενώ συνολικά ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών συμμετέχει με ποσοστό περίπου 8% στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) των ανεπτυγμένων τηλεπικοινωνιακά χωρών.
Το μέλλον του τηλεπικοινωνιακού τομέα προδιαγράφεται σημαντικό. Νέες τεχνολογίες εμφανίζονται που οδηγούν με τη σειρά τους σε ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και νέων δυνατοτήτων, οι
οποίες διευκολύνονται από τη σύγκλιση των δικτυακών τεχνολογιών, αλλά και τη σύγκλιση τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους νέες ευρυζωνικές υπηρεσίες όπως το γρήγορο Internet, η τηλεόραση με τη χρήση πρωτοκόλλου ΙΡ (IPTV), το Video κατ’ απαίτηση (Video on Demand) και όλες αυτές πάνω από ένα κοινό δίκτυο πρόσβασης. Ο συνδυασμός όλων αυτών των υπηρεσιών – τεχνολογιών αφορά και τους οικιακούς χρήστες αλλά και τις επιχειρήσεις – τα επιχειρησιακά δίκτυα.
Είναι, λοιπόν, προφανές ότι στις σημερινές συνθήκες ο Τεχνικός Τηλεπικοινωνιών καλείται να υποστηρίξει ολοένα και πολυπλοκότερα δίκτυα, τεχνολογίες και υπηρεσίες που απαιτούν υψηλότερη κατάρτιση και επομένως για να αντεπεξέλθει επιτυχώς είναι αναγκαίο να ενημερώνεται και να επιμορφώνεται συνεχώς στα νέα αυτά αντικείμενα.
Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου επαγγελματικού περιγράμματος, η μετέπειτα θεσμοθέτηση της εκπαίδευσης, καθώς και η επαρκής νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματος, θεωρείται ότι θα συντελέσουν σε μεγάλο βαθμό στην ομαλή λειτουργικότητα και ανάπτυξη του κλάδου.
Την ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος του Τεχνικού Τηλεπικοινωνιών ανέλαβε η ένωση των φορέων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ και ΚΕΚ-ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Για το σκοπό αυτό συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων και εργοδοτών στο συγκεκριμένο επάγγελμα αναλαμβάνοντας το ρόλο των εμπειρογνωμόνων, και επιστημονικά στελέχη των φορέων της ένωσης. Συγκεκριμένα ως εμπειρογνώμονες στην ομάδα ανάπτυξης του επαγγελματικού περιγράμματος συμμετείχαν οι κ.κ: Χρήστος Ζαμπίρας, Ιωάννης Γραμματίκας, Αθανάσιος Καρδάρας.
Το μεθοδολογικό πλαίσιο πάνω στο οποίο βασίστηκε η παρούσα μελέτη προσδιορίζεται από τη ευρωπαϊκή και διεθνή βιβλιογραφία αναφορικά με τη μεθοδολογία ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων και τα αντίστοιχα διεθνή επαγγελματικά περιγράμματα και αναπτύχθηκε βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών, όπως αυτές προσδιορίζονται στην ΚΥΑ [110998/ 08.05.06 (ΦΕΚ 566Β’)] για την πιστοποίηση των επαγγελματικών περιγραμμάτων και εξειδικεύονται στους παρακάτω άξονες:
Ενότητα Α: Τίτλος και ορισμός του επαγγέλματος / ειδικότητας.
Ενότητα Β: Ανάλυση του επαγγέλματος / ειδικότητας – «προδιαγραφές».
Ενότητα Γ: Απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος/ ειδικότητα.
Ενότητα Δ: Προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων.
Ενότητα Ε: Ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των απαιτούμενων Γνώσεων, Δεξιοτήτων και Ικανοτήτων.
Στην παρούσα μελέτη αξιοποιήθηκαν οι παρακάτω μέθοδοι συλλογής πληροφοριών για το επάγγελμα:
• Η βιβλιογραφική έρευνα γραφείου, για την επισκόπηση της σχετικής με το επάγγελμα βιβλιογραφίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (κλαδικές μελέτες και επαγγελματικές μονογραφίες), τη συγκέντρωση και ανάλυση στατιστικών δεδομένων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και των στοιχείων που διαθέτουν οι επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις του επαγγέλματος.
• Μια παραλλαγή της μεθόδου Delphi με βάση ερωτηματολόγιο που συνέταξαν τα επιστημονικά στελέχη της ομάδας, ο Κώστας Δημουλάς, η Ειρήνη Βαρβιτσιώτη και η Χριστίνα Σπηλιώτη. Βάσει του ερωτηματολογίου, η ανάλυση του επαγγέλματος έγινε σε 4 επίπεδα:
-
- Κύριες Επαγγελματικές Λειτουργίες
- Επιμέρους Επαγγελματικές Λειτουργίες (Επαγγελματικές Δραστηριότητες)
- Επαγγελματικές Εργασίες
- Γνώσεις, Δεξιότητες, Ικανότητες
• Οι συνεντεύξεις με κατόχους θέσεων εργασίας βάσει οδηγού συνέντευξης με προεπιλεγμένους άξονες που συνέταξαν τα επιστημονικά στελέχη.
• Διαδικασίες ανασκόπησης και ανάδρασης με τις επαγγελματικές οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών (Ομοσπονδία Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδος και Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επανδρωμένων Υπηρεσιών Ασφαλείας) καθ’ όλη τη διάρκεια εκπόνησης της μελέτης.
Η τελική σύνθεση του εν λόγω Επαγγελματικού Περιγράμματος πραγματοποιήθηκε από τον Νάτση Παναγιώτη σε τρεις φάσεις από τις οποίες και προέκυψε το τελικό παραδοτέο.