Στιλβωτής επίπλου (λουστραδόρος)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στην ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος, σύμφωνα με την χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία, του στιλβωτή επίπλου (λουστραδόρου) δηλ. του επαγγελματία που προετοιμάζει και επικαλύπτει με βαφές και βερνίκια τις επιφάνειες των επίπλων και άλλων προϊόντων και κατασκευών ξύλου, διακοσμεί τις επιφάνειες αυτές είτε με επικόλληση φύλλων μετάλλου είτε με επιχρύσωμα και τέλος αναπαλαιώνει και συντηρεί παλαιά έπιπλα.
Ο στιλβωτής επίπλου (λουστραδόρος) αποσκοπεί στο να παρουσιάσει πιο ελκυστικές και αισθητικά ωραίες τις επιφάνειες ενός επίπλου ή άλλων προϊόντων ξύλου, στο να τονίσει πολλές φορές τα «νερά» (σχεδίαση) του ξύλου, να δώσει ένα ελκυστικό ομοιόμορφο χρώμα ή συνδυασμό χρωμάτων ή και να σκιάσει ορισμένα σημεία της επιφάνειας και τέλος να προστατεύσει την κατασκευή από αλλοιώσεις που προκαλούνται από βιολογικούς και αβιοτικούς παράγοντες αλλοίωσης.
Για να επιτελέσει τις παραπάνω δραστηριότητες ο στιλβωτής επίπλου (λουστραδόρος) χρησιμοποιεί ποικιλία βαφών και βερνικιών, που είναι διαλυτές σε νερό, έλαια ή οργανικούς διαλύτες και οι οποίες μπορεί να είναι διαφανείς, ημι-διαφανείς και αδιαφανείς, σε καλά προετοιμασμένες και λείες επιφάνειες ξύλου. Η επιλογή των βαφών και βερνικιών σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από το τελικό αποτέλεσμα στο οποίο στοχεύει. Την εφαρμογή των βαφών και βερνικιών στις επιφάνειες του ξύλου την κάνει είτε με απλούς τρόπους χρησιμοποιώντας πινέλλα είτε χρησιμοποιεί πιστόλια βαφής και ψεκαστικές συσκευές πολλές φορές σε ειδικούς θαλάμους. Επίσης, πέρα από το λουστράρισμα και τελικό φινίρισμα των επίπλων μπορεί να χρησιμοποιήσει φύλλα ή σκόνη μετάλλων για να διακοσμήσει επιφάνειες ξύλου και να συντηρήσει παλαιά έπιπλα. ΄Αλλα υλικά που χρησιμοποιεί για να επιτελέσει το έργο του είναι εργαλεία και υλικά λείανσης, τριβεία και λειαντικά μηχανήματα, κόλλες, διαλύτες, κλπ.
Οι δραστηριότητες του στιλβωτή (λουστραδόρου) επιτελούνται είτε σε επιφάνειες τελικών προϊόντων (π.χ. έπιπλα) είτε σε επιφάνειες ξύλου που χρησιμοποιούνται ως επενδύσεις ή σε επιφάνειες μερών επίπλων που συναρμολογούνται στο έπιπλο μετά το λουστράρισμα. Σε πολλές περιπτώσεις ο στιλβωτής επίπλου εθεωρείτο προέκταση του επιπλοποιού με σκοπό και την κατασκευή και το λουστράρισμα των επίπλων αλλά ο ειδικευμένος στιλβωτής επίπλου (λουστραδόρος) παίρνει έτοιμο το έπιπλο και το λουστράρει. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να γνωρίζει τα βασικά είδη ξύλου, που κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς και τις ιδιότητές τους, ιδιαίτερα τις φυσικές ιδιότητες των ξύλων που σχετίζονται με τη συμπεριφορά τους στη βαφή και στο λουστράρισμα.
Οι στιλβωτές επίπλου (λουστραδόροι) ασκούν το επάγγελμα ως ατομικές επιχειρήσεις (στιλβωτήρια) ή είναι υπάλληλοι σε επιχειρήσεις παραγωγής επίπλου. Οι τάσεις που διαγράφονται δείχνουν μια σταθερή και παράλληλη πορεία με εκείνη του επιπλοποιού επειδή η στίλβωση του επίπλου αποτελεί το τελικό υποχρεωτικό στάδιο της τελειοποίησης ενός επίπλου πριν παραδοθεί στην κατανάλωση και ως εκ τούτου οι πορείες είναι παράλληλες. Για την άσκηση του εν λόγω επαγγέλματος δεν απαιτείται εξειδικευμένη επαγγελματική άδεια, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Με βάση τα παραπάνω η ομάδα μελέτης προσέγγισε το εν λόγω επαγγελματικό περίγραμμα με στόχο τη δημιουργία ενός πρώτου βασικού πλαισίου περιγραφής του επαγγέλματος.