Ναυαγοσώστης
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στην ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος του «Ναυαγοσώστη». Ναυαγοσώστης (lifeguard) είναι ο εργαζόμενος ο οποίος έχει ως κύρια καθήκοντα
τη φροντίδα για την πρόληψη των ατυχημάτων, τη διάσωση σε περίπτωση ατυχήματος και την παροχή των πρώτων βοηθειών σε λουόμενους , κολυμβητές και γενικότερα σε άτομα που ασκούν δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με το υγρό στοιχείο μέσα στα όρια ευθύνης του.
Οι ναυαγοσώστες μπορούν να εργαστούν σε πισίνες σε ακτές (θάλασσας – λίμνης) . Ο ναυαγοσώστης με την ειδικότητα «Ναυαγοσώστης ακτής» που εργάζεται σε ακτές (θάλασσας – λίμνης) , οφείλει εκτός των άλλων προσόντων να έχει και άδεια χειριστή ταχυπλόου και ειδική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ναυαγοσώστη.
Ναυαγοσώστης μπορεί να γίνει κάποιος είτε ως απόφοιτός από τις σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης που υπάρχουν στην Ελλάδα ή αναγνωρισμένες σχολές άλλων χωρών, είτε ως απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ναυαγοσωστικής.
Οι κλάδοι της ασφάλειας, αθλητισμού και παροχής προσωπικών υπηρεσιών στους οποίους εντάσσεται το επάγγελμα του «Ναυαγοσώστη», εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως η σημασία και σπουδαιότητά τους στην οικονομική ανάπτυξη. Η σημασία αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η μεγάλη έκταση της παράκτιας ζώνης σε συνδυασμό με τον ολοένα αναπτυσσόμενο και ποιοτικό τουρισμό ως τομέα της οικονομίας προσφέρει ένα ελπιδοφόρο μέλλον στο επάγγελμα. Η αυξητική τάση που παρατηρείται στον αριθμό των επιχειρήσεων με πισίνα και των προς εκμετάλλευση παραλιών κάθε χρόνο στη χώρα μας, αναβαθμίζουν σε σταθερή βάση την αξία του επαγγέλματος.
Ως εκ τούτου η ανάπτυξη του συγκεκριμένου επαγγελματικού περιγράμματος, η μετέπειτα θεσμοθέτηση της εκπαίδευσης, καθώς και η επαρκής νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματος,
θεωρείται ότι θα συντελέσουν σε μεγάλο βαθμό στην ομαλή λειτουργικότητα και ανάπτυξη του κλάδου.